Nå forsvinner vannet

Annet om hage

Nå forsvinner vannet. Varmen og hagevanning fører til at husstander står uten vann.


Foto: Colourbox
Store deler av Norge har opplevd en usedvanlig varm forsommer, og mange hageeier har hentet frem sprederen og hageslangen for å redde plen og planter. Men selv om plantene kanskje er takknemlig, kan det være mindre forståelse å hente hos naboen. Hagevanning med spreder kan nemlig redusere vanntrykket og føre til at vannet forsvinner i boliger i høyereliggende strøk.

Overdreven hagevanning og tekniske problemer førte til at beboerne i Heksebergåsen i Sørum ble helt uten vann i går ettermiddag, melder Romerike Blad. Nå er det innført vanningsrestriksjoner i deler av kommunen for å unngå flere tilfeller av tørre kraner.

Andre kommuner har allerede innført restriksjoner. I Skien har det vært totalforbud mot spreder siden 27. mai, etter at innbyggere i de høyest beliggende områdene opplevd at vannet forsvant. Kommunen tillater kun vanning med slange til visse tider av døgnet og på visse dager.

Også kommuner som Karmøy og Ullensaker har innført vanningsrestriksjoner for hageeiere. Lurer du på om ditt boligområde er rammet av vanningsrestriksjoner, kan du kontakte kommunen eller besøke kommunens nettsider.

Her er noen råd for vanning av hage:
* Plenen din er robust og tåler tørke. Om du må vanne bør du prioritere busker og blomster framfor plenen.

* Det er viktig at plenen får nok vann når du først vanner. ”Skvettvanning” fører til grunt rotsystem og tørkesvak plen.

* Eldre plener med dyp jord klarer seg med ei rotbløyte hver 14. dag (Ei rotbløyte vil si 2-3 cm vann). Om tørken skulle komme like etter at plenen er sådd, er det best å ikke vanne, men la frøet ligg uspiret i jorda til fuktighetsforholdene forbedrer seg.

* Om du setter en boks eller lignende på plenen er det lett å finne ut når plenen har fått nok vann.

* Unngå å vanne når sola skinner, da fordamper det meste av vannet. Vann når det er overskyet vær eller når det regner.

* Husk av for mye vanning kan være skadelig. Det fører blant annet til mangel på luft i jorda og utvasking av næringsstoffer.

Kilde: Molde Kommune
25 juni 2011
Annonsørinnhold

Slik gjør du gamle ting nye

Visste du at vårvasken er sunn for kropp og sjel, bra for tingene dine og kan gjøre deg forelsket igjen?

Så lett fjerner du kirsebærstein

Ikke alle har en kjerneutstikker for kirsebær liggende på kjøkkenet. Det er heller ikke nødvendig. Alt du trenger er en flaske og spisepinner.

Derfor bør du bruke teip mot brennesle

Glem kjerringrådene når du brenner deg på brennesle. Alt du trenger er vann og og litt teip.

Er du klar over sommerens skjulte farer?

Hissige veps, giftige huggormer, smittebærende flått og etsende plantesafter. Alt dette kan ødelegge idylliske sommerdager. Vet du hva du skal gjøre om...

Slik overlever hagen ferien

Ikke la blomster og planter visne i varmen mens du er på ferie.

Trygge lekeapparater i hagen

Hagen er barnas lekeplass, men hvor trygge er lekene i hagen hos deg? Her er noen råd om hvordan du gjør barnas lekeplass sikrere.

Fire fine vedlikeholdsfrie gjerder

Her er fire fine vedlikeholdsfrie gjerder for deg som har annet å gjøre enn bruke vårdagene på å male.

Vedlikeholdsfrie gjerder

Vedlikeholdsfrie gjerder kan spare timer med maling og skraping, men er de bra for miljøet?

Lag hageanlegg

Har du planer om å bygge en trapp eller skape et lite fossefall i hagen? Da bør du få med deg boka "Lag hageanlegg" fra SINTEF Byggforsk.

Ekspertenes vårtips for hagen

Endelig begynner det å nærme seg tid for hagearbeid igjen, og i den anledning har vi hentet inn vårtips fra tre eksperter.

Ta vare på hagens gjester

Ønsk småfuglene velkommen med en egen fôringsstasjon i hagen.

Vann i hagen

Med litt plass utendørs kan du nyte synet av glitrende vanndråper og blanke vannspeil. Små og store vannanlegg skaper liv i hagen.

Slik lager du hagedam

Lyden av sildrende vann, et vakkert vannspeil med vannliljer, fargerike sumpplanter, fisker som vaker og fugler som bader. En hagedam trenger ikke være...

I pakt med naturen

Et ønske om en hage i pakt med naturen var Haralds hovedmotiv da han begynte arbeidet med å anlegge hagen rundt hovehuset på gården Øverby i Aurskog...

Ti tips for å få orden i hagen fort

Hagen er for mange et sted for hvile og rekreasjon. For noen fremstår hagearbeidet allikevel mer som et ork enn som glede. I tillegg trenger du kanskje...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til einar.vestheim@bonnier.no. 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no