Nå forsvinner vannet

Annet om hage

Nå forsvinner vannet. Varmen og hagevanning fører til at husstander står uten vann.


Foto: Colourbox
Store deler av Norge har opplevd en usedvanlig varm forsommer, og mange hageeier har hentet frem sprederen og hageslangen for å redde plen og planter. Men selv om plantene kanskje er takknemlig, kan det være mindre forståelse å hente hos naboen. Hagevanning med spreder kan nemlig redusere vanntrykket og føre til at vannet forsvinner i boliger i høyereliggende strøk.

Overdreven hagevanning og tekniske problemer førte til at beboerne i Heksebergåsen i Sørum ble helt uten vann i går ettermiddag, melder Romerike Blad. Nå er det innført vanningsrestriksjoner i deler av kommunen for å unngå flere tilfeller av tørre kraner.

Andre kommuner har allerede innført restriksjoner. I Skien har det vært totalforbud mot spreder siden 27. mai, etter at innbyggere i de høyest beliggende områdene opplevd at vannet forsvant. Kommunen tillater kun vanning med slange til visse tider av døgnet og på visse dager.

Også kommuner som Karmøy og Ullensaker har innført vanningsrestriksjoner for hageeiere. Lurer du på om ditt boligområde er rammet av vanningsrestriksjoner, kan du kontakte kommunen eller besøke kommunens nettsider.

Her er noen råd for vanning av hage:
* Plenen din er robust og tåler tørke. Om du må vanne bør du prioritere busker og blomster framfor plenen.

* Det er viktig at plenen får nok vann når du først vanner. ”Skvettvanning” fører til grunt rotsystem og tørkesvak plen.

* Eldre plener med dyp jord klarer seg med ei rotbløyte hver 14. dag (Ei rotbløyte vil si 2-3 cm vann). Om tørken skulle komme like etter at plenen er sådd, er det best å ikke vanne, men la frøet ligg uspiret i jorda til fuktighetsforholdene forbedrer seg.

* Om du setter en boks eller lignende på plenen er det lett å finne ut når plenen har fått nok vann.

* Unngå å vanne når sola skinner, da fordamper det meste av vannet. Vann når det er overskyet vær eller når det regner.

* Husk av for mye vanning kan være skadelig. Det fører blant annet til mangel på luft i jorda og utvasking av næringsstoffer.

Kilde: Molde Kommune
25. juni 2011

Mer om Annet om hage

Så lenge bør du vente før du begynner med utendørsarbeidet

Annet om hage Lurer du på når du kan ta ut hageslangen og vaske terrasse og fasade? Eller når du kan male huset? Her er ekspertenes råd.

Slik fjerner du trestubber

Annet om hage Ikke la trestubber ta opp verdifull plass i hagen. Her er fem tips til hvordan du fjerner dem.

Skap liv og røre  i hagen med vann

Annet om hage Med litt plass utendørs kan du nyte synet av glitrende vanndråper og blanke vannspeil. Små og store vannanlegg skaper liv i hagen.

15 grunner til at vi elsker og hater vinteren

Annet om hage Det er ingen tvil om at vinteren er den beste og verste årstiden!

Slik får du humler, bier og sommerfugler til å like hagen din

Annet om hage Moderne jordbruk og hagebruk med sprøytemidler og monokulturer, nedbygging av friområder og mangel på blomsterenger er blitt en trussel for mange insekt...

Slik lager du din egen hagedam

Annet om hage En hagedam trenger ikke være flere kvadratmeter stor, mulighetene finnes selv med liten plass.

Hurtigfiks før vinteren

Annet om hage Den første snøen har falt - kanskje før du rakk å fikse opp utendørs? Vi gir deg smørbrødlista på hva du burde gjøre før meteren med hvitt kommer, og blir liggende til neste vår.

Lag hageanlegg

Annet om hage Har du planer om å bygge en trapp eller skape et lite fossefall i hagen? Da bør du få med deg boka "Lag hageanlegg" fra SINTEF Byggforsk.

Rydd bort sommeren

Annet om hage Det er på tide å rydde bort sommeren. Planter skal sikres og gressklipper og redskaper rengjøres.

Sommerlykke året rundt

Annet om hage På det høyeste punktet i hagen på Nesbru har ekteparet Wentworth realisert en romantisk drøm. Der har de oppført en victorianskinspirert vinterhage, som lyser opp i tilværelsen året rundt.

Ekspertenes vårtips for hagen

Annet om hage Endelig begynner det å nærme seg tid for hagearbeid igjen, og i den anledning har vi hentet inn vårtips fra tre eksperter.

Ta vare på hagens gjester

Annet om hage Ønsk småfuglene velkommen med en egen fôringsstasjon i hagen.

Populært å flette pil

Annet om hage Å flette pil er en forholdsvis ny trend i Norge, men i for eksempel Danmark har pilfletting vært populært i en årrekke.

Tid for å klatre i trærne!

Annet om hage Ifølge Hageselskapet er det nå på høy tid å finne fram saks og sag og begynne med beskjæringen.

Planlegg hagen med landskapsarkitekten

Annet om hage Investerer du i en landskapsarkitekt når du skal planlegge hagen, kan du unngå de verste fallgrubene og en god del kostnader.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no