Planlegg hagen med landskapsarkitekten

Annet om hage

Investerer du i en landskapsarkitekt når du skal planlegge hagen, kan du unngå de verste fallgrubene og en god del kostnader.

En landskapsarkitekt kan bidra til at du unngår de verste tabbene mener Gro Jørgensen. 

Vurderer alle sider
Når du tar kontakt med Gro Jørgensen, er første post på programmet en befaring av eiendommen. Samtidig får du som huseier anledning til å legge frem dine ønsker.

– I denne delen av prosessen legges alle ønsker frem, uavhengig av hva det eventuelt måtte koste. På grunnlag av dette tegner jeg en kladd og utarbeider en handlingsplan innenfor realistiske rammer som legges frem for huseieren. Her presenteres den overordnede utformingen av hagen, og det stilles en del spørsmål.

Er det behov for plen? Hvor bør det lages sjakter til beplantning? Hva kan beholdes av det gamle? Er det behov for murer, og finnes det stein på tomten som kan benyttes? Hvor skal søppel, postkasser og sykkelstativ plasseres? Disse tingene bør organiseres på en mest mulig diskret måte med smarte og velfungerende løsninger, sier Gro Jørgensen.

Når diskusjonen er fullført, går arkitekten tilbake til tegnebordet for å lage en plan basert på hva arkitekt og huseier har kommet til enighet om.

Det varierer hvor detaljert plan hageeierne ønsker, men som regel inngår utforming og design av hagen, materialbruk og valg av planter, trær og blomster. For i løpet av befaringen har arkitekten også vurdert jordsmonn, lysforhold og andre kriterier som er nødvendig for riktig plantevalg.

– I stedet for at huseieren skal benytte prøve- og feilemetoden med en rekke forskjellige vekster som dør i løpet av kort tid, kan vi gi råd og veiledning om hvilke planter som trives hvor. På den måten spares det mye penger, helt sikkert nok til å dekke arkitektkostnadene, mener Jørgensen.


Tegninger av huset og hagen.

Flere nivåer
Når det gjelder selve uttegningen av hagen, så kan den stoppes når som helst. Du velger selv om du bare har behov for en kladd, eller om du vil ha tegnet alt ned til minste detalj. Det er et kostnadsspørsmål.

– Selv en enkel skisse kan være nyttig, og gir et godt bilde av hvordan det ferdige resultatet blir, sier Jørgensen.

Kostnaden med å benytte en arkitekt til å utarbeide en plan for hagen med detaljillustrasjoner, perspektivtegninger og planteliste, havner på noen tusenlapper. Da er du garantert å unngå de verste tabbene, og å få en velfungerende og vakker hage. Men det finnes rimeligere løsninger.

– Du kan ta med arkitekten på en befaring der dere går rundt i hagen et par-tre timers tid mens du noterer tips, råd og innspill på en blokk. Det kan gi god hjelp, og medfører ingen uoverkommelig kostnad.

Hageinteressen er stadig økende, men mange mangler den kompetansen som må til for å oppnå et godt resultat. Det har ført til at landskapsarkitektene merker en stadig større pågang fra husbyggere og -eiere som trenger bistand. For hvem ønsker seg ikke en representativ og bugnende hage med et fargerikt blomsterflor som en ramme rundt sommerens uteaktiviteter?

– Det er hyggelig at hageinteresserte kommer til oss når de trenger hjelp til å opparbeide en bra hage, sier gartner og landskapsarkitekt Gro Jørgensen.

Hun har arbeidet med å anlegge grøntanlegg både for private og offentlige i en årrekke, og har flere bøker om hagestell på samvittigheten.

– Men dessverre kommer vi landskapsarkitekter som oftest altfor sent inn i bildet. Det gjelder spesielt ved nybygg. Når huseieren står der og fortviler ved sitt nye hus, der sprengsteinen ligger i store hauger rundt hele eiendommen, ringer de landskapsarkitekten. Hadde de kontaktet oss allerede i planleggingsfasen, kunne mange penger vært spart, mener Jørgensen.

For det er slett ikke bare når blomsterbedet skal anlegges at landskapsarkitekten kan bidra. Både husets plassering i terrenget, sol- og lysforhold, og hvilken vegetasjon som bør bevares, er deler av landskapsarkitektens fagområde.

– Huset bør legges slik at det ikke gjøres for store inngrep i terrenget, både på grunn av kostnader og det rent estetiske. Og hva med trærne? Hvorfor ikke beholde flest mulig av dem i stedet for å gå til innkjøp av nye trær, noe som ofte innebærer en stor kostnad, sier Jørgensen.

 

 
Tips til planlegging av hagen:
Hva skal hagen benyttes til? Ro, avkopling, festligheter, representasjon?
  • Skal hageplanen legge til rette for andre behov om noen år?
  • Hva liker du, hvilken stil og atmosfære ønsker du?
  • Må du ta hensyn til allergier?
  • Vil du ha rennende eller stille vann i hagen?
  • Lys og belysning?
  • Liker du å småpusle i hagen, eller vil du ha minst mulig vedlikehold?
  • Ha kopi av hustegningene og en situasjonsplan, gjerne kopiert opp 1:100 eller 1:200, til arkitekten. En situasjonsplan får du hos kommunen eller på nettsidene.


23 oktober 2008

Så lett fjerner du kirsebærstein

Ikke alle har en kjerneutstikker for kirsebær liggende på kjøkkenet. Det er heller ikke nødvendig. Alt du trenger er en flaske og spisepinner.

Derfor bør du bruke teip mot brennesle

Glem kjerringrådene når du brenner deg på brennesle. Alt du trenger er vann og og litt teip.

Er du klar over sommerens skjulte farer?

Hissige veps, giftige huggormer, smittebærende flått og etsende plantesafter. Alt dette kan ødelegge idylliske sommerdager. Vet du hva du skal gjøre om...

Slik overlever hagen ferien

Ikke la blomster og planter visne i varmen mens du er på ferie.

Trygge lekeapparater i hagen

Hagen er barnas lekeplass, men hvor trygge er lekene i hagen hos deg? Her er noen råd om hvordan du gjør barnas lekeplass sikrere.

Fire fine vedlikeholdsfrie gjerder

Her er fire fine vedlikeholdsfrie gjerder for deg som har annet å gjøre enn bruke vårdagene på å male.

Vedlikeholdsfrie gjerder

Vedlikeholdsfrie gjerder kan spare timer med maling og skraping, men er de bra for miljøet?

Lag hageanlegg

Har du planer om å bygge en trapp eller skape et lite fossefall i hagen? Da bør du få med deg boka "Lag hageanlegg" fra SINTEF Byggforsk.

Ekspertenes vårtips for hagen

Endelig begynner det å nærme seg tid for hagearbeid igjen, og i den anledning har vi hentet inn vårtips fra tre eksperter.

Ta vare på hagens gjester

Ønsk småfuglene velkommen med en egen fôringsstasjon i hagen.

Vann i hagen

Med litt plass utendørs kan du nyte synet av glitrende vanndråper og blanke vannspeil. Små og store vannanlegg skaper liv i hagen.

Hagehansker som beskytter

Har du kjent tornebuskens sinte ”klør” mot huden når du planter? Jordans hagehanske beskytter, og i tillegg gir den deg et Supergrep.

Slik lager du hagedam

Lyden av sildrende vann, et vakkert vannspeil med vannliljer, fargerike sumpplanter, fisker som vaker og fugler som bader. En hagedam trenger ikke være...

I pakt med naturen

Et ønske om en hage i pakt med naturen var Haralds hovedmotiv da han begynte arbeidet med å anlegge hagen rundt hovehuset på gården Øverby i Aurskog...

Ti tips for å få orden i hagen fort

Hagen er for mange et sted for hvile og rekreasjon. For noen fremstår hagearbeidet allikevel mer som et ork enn som glede. I tillegg trenger du kanskje...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til einar.vestheim@bonnier.no. 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no