Du kan risikere at ugress vokser opp igjen åtte ganger fra samme plante gjennom sommeren, så det gjelder å henge i.
Du kan risikere at ugress vokser opp igjen åtte ganger fra samme plante gjennom sommeren, så det gjelder å henge i. Bilde: Colourbox

Slik blir du kvitt ugresset

Annet om hage

Brå overgang fra kulde til sommervarme har virkelig satt fart på plantene, og vekstsesongen er i full gang over hele landet. Ugress er ikke like morsomt, men vi vet hvordan du blir kvitt det!

På grunn av vår nordlige beliggenhet har vi en mer intensiv vekst på våren enn de fleste andre land. Det er både til glede og ergrelse for landets hageeiere.

– Jeg vil beskrive jobben med å følge med ugresset akkurat nå som hektisk. Vi er omgitt av mange frø i jorden, som bare venter på varme og fuktighet for å spire. I år har denne kombinasjonen vært ideell for rask vekst, sier forsker Jan Netland ved Bioforsk Plantehelse.

Derfor skyter det opp ugress på mange steder, som i blomsterbedet, i plenen, mellom steinhellene i oppkjørselen, og det skjer raskt.

Ta ugresset mens det vokser

– Ønsker man å bruke sprøytemidler som tar røttene, bør det gjøres nå som ugresset er i god vekst, sier Netland.

I oppkjørsler og på gårdsplasser stikker det ofte opp mange slags ulike vekster. Dette er i hovedsak vekster av frø, og det vil stadig spire nye frø om man ikke fjerner matjorda. En del vekster spirer gjennom hele sommeren, selv om man svir av bladene med tradisjonelt ugressmiddel eller fysisk fjerner synlige skudd.

– De siste somrene har vært uvanlig fuktige, og det har også gitt ugress bedre vekstvilkår, sier Jan Netland i Bioforsk Plantehelse.

Ugresset kan vokse opp åtte ganger

For hageeiere er ugressbekjempelse en evig kamp som varer gjennom hele sesongen, men den kan gjøres lettere.

– Du kan risikere at ugress vokser opp igjen åtte ganger fra samme plante gjennom sommeren. Vi har utviklet og fått godkjent et ugressmiddel, Keeper L, som holder ugresset borte og hindrer frø i å spire i inntil fire måneder, sier Peter Hjuler i Bayer Garden.

Middelet, som fjerner hele ugresset inkludert rotenett, bør benyttes nå mens ugresset er i god vekst.

– Unngå å bruke ugressmiddel midt på dagen, i sterk sol. Det beste er å påføre det på morgen eller kveld. Ideell temperatur er 10–12 grader. Det bør heller ikke regne eller være for mye vind, sier Peter Hjuler.

Kilde: Newswire.


Middel mot ugress

  • Roundup Gel bekjemper mellom nytteplantene helt ned til roten, finnes blant annet hos Felleskjøpet.
  • Finalsan beskytter mot ugress uten å skade gård og grunn, finnes blant annet hos Plantasjen.
  • Keeper L hindrer ugressfrø fra å spire i opptil 4 måneder, finnes blant annet hos Byggmakker.
  • Rambo motvirker ugress i grus- og helleganger, finnes blant annet hos Jernia.
7 juni 2013

Så lett fjerner du kirsebærstein

Ikke alle har en kjerneutstikker for kirsebær liggende på kjøkkenet. Det er heller ikke nødvendig. Alt du trenger er en flaske og spisepinner.

Derfor bør du bruke teip mot brennesle

Glem kjerringrådene når du brenner deg på brennesle. Alt du trenger er vann og og litt teip.

Er du klar over sommerens skjulte farer?

Hissige veps, giftige huggormer, smittebærende flått og etsende plantesafter. Alt dette kan ødelegge idylliske sommerdager. Vet du hva du skal gjøre om...

Slik overlever hagen ferien

Ikke la blomster og planter visne i varmen mens du er på ferie.

Trygge lekeapparater i hagen

Hagen er barnas lekeplass, men hvor trygge er lekene i hagen hos deg? Her er noen råd om hvordan du gjør barnas lekeplass sikrere.

Fire fine vedlikeholdsfrie gjerder

Her er fire fine vedlikeholdsfrie gjerder for deg som har annet å gjøre enn bruke vårdagene på å male.

Vedlikeholdsfrie gjerder

Vedlikeholdsfrie gjerder kan spare timer med maling og skraping, men er de bra for miljøet?

Lag hageanlegg

Har du planer om å bygge en trapp eller skape et lite fossefall i hagen? Da bør du få med deg boka "Lag hageanlegg" fra SINTEF Byggforsk.

Ekspertenes vårtips for hagen

Endelig begynner det å nærme seg tid for hagearbeid igjen, og i den anledning har vi hentet inn vårtips fra tre eksperter.

Ta vare på hagens gjester

Ønsk småfuglene velkommen med en egen fôringsstasjon i hagen.

Vann i hagen

Med litt plass utendørs kan du nyte synet av glitrende vanndråper og blanke vannspeil. Små og store vannanlegg skaper liv i hagen.

Hagehansker som beskytter

Har du kjent tornebuskens sinte ”klør” mot huden når du planter? Jordans hagehanske beskytter, og i tillegg gir den deg et Supergrep.

Slik lager du hagedam

Lyden av sildrende vann, et vakkert vannspeil med vannliljer, fargerike sumpplanter, fisker som vaker og fugler som bader. En hagedam trenger ikke være...

I pakt med naturen

Et ønske om en hage i pakt med naturen var Haralds hovedmotiv da han begynte arbeidet med å anlegge hagen rundt hovehuset på gården Øverby i Aurskog...

Ti tips for å få orden i hagen fort

Hagen er for mange et sted for hvile og rekreasjon. For noen fremstår hagearbeidet allikevel mer som et ork enn som glede. I tillegg trenger du kanskje...