Skap en hage for sansene

Annet om hage

Skap en hage som spiller på alle fem sansene.


Foto: Colourbox
- En hage skal være sanselig. Fokuser på duft, lyd, på det visuelle, anbefaler hageplanlegger Marit Næss i Marits Hageplanlegging  i Asker.

Et fargersprakende syn
For de fleste av oss, er det synet av hagen som først møter sansene våre. Hvis du er glad i blomstreprakt, er det lurt å planlegge hagen slik at den ene blomstringen avløser den andre hele sommeren gjennom. Tenk også gjennom om du vil ha et fyrverkeri av farger eller om du foretrekke å holde hagen mer kontrollert med blomster i samme farger.

Det visuelle inntrykket består ikke bare av blomstenes glade farger, men også av former, kontraster, plasseringer.
- En ensformig hage ispedd noen sterke kontraster kan gi en flott virkning: Gjør som de store mestermalerne, legg vekt på de viktige kontrastene og la resten være kulisser rundt disse perlene! foreslår Nils Skaarer, forfatteren av boka ’Elleville hager’.

Duften av sommer
Duftopplevelser kan være veldig individuelle, så ta deg gjerne tid til å lukte deg frem til dine egne favoritter. Tenk også på hvordan de ulike duftene vil spille ut mot hverandre før du planter ut. Å ha ti forskjellige duftplanter rundt terrassen kan slå deg i bakken - men ikke om de kommer i blomst til ulike tider av sommerhalvåret.

- Er du glad i gode dufter, kan du lage en duftsti med dine yndlingsplanter. Pass på at det dufter fra tidlig vår til sen høst, anbefaler Skaarer.

Er en rose fremdeles en rose om den ikke lenger dufter som en rose? En del blomstersorter har, gjennom foredling, mistet den gode duften. Dersom duft er en viktig del av planteopplevelsen for deg, bør du derfor stikke nesen borttil planten før du kjøper inn nye sorter til hagen.

Uforglemmelige følelser
En sans vi ofte glemmer, er den taktile, men den er ikke mindre viktig enn de andre. Vær kreativ og tenk på måter du kan vekke den taktile sansen til live i hagen. Det kan være nakne føtter på gressplenen, en duvende gren du må dytte til side for å komme frem på stien, en gammel, krokete trestamme som innbyr til berøring, en steinbenk til å hvile seg på. Bland materialer, former, teksturer - det vekker gjerne lysten til å berøre.

En smakfull hage
- Du kan lure inn noen nyttevekster i hagen: Et morelltre som tuntre, en bjørnebærbusk som klatreplante i solveggen og salat i hagemuren, foreslår Skaarer.

Bærbusker, store og buskete eller elegante og oppstammede, lokker både små og store fingrer til plukking og smaking når bærene svulmer røde og blå. Fruktrærne står vakre i hvit og rosa blomsterskrud om våren og byr på saftige frukter om høsten. Om plassen er liten kan du dyrke jordbær i krukker og ha potter med friske urter ved utekjøkkenet.

Lyden av ro
Du kan bringe lyden inn i hagen på så mange måter. Skritt over en grusgang, blomster og frukttrær som summer av humlesurr, fuglesang fra trær og hekker. Du kan også la hagens planter selv stå for lyden. Osp skaper fine lydbilder når den skjelver i brisen, og hvorfor ikke la vinden suse i sivet?

- Flere grasarter gir raslelyd når det blåser. Takrør gir lyd fra seg hele vinteren og er ikke vanskelig å etablere, bare den får nok fuktighet. En mer sjelden gjest, sølkinagras, har trivelig lyd. Det går også an å eksperimentere med andre høye grasarter, foreslår Skaarer i’Elleville hager’.

Mer instrumentale lyder får du om du henger opp et vindspill i bambus eller aluminium. Og glem heller ikke den beroligende effekten av vann.
- Litt brus eller klukk fra vann som renner, kan være balsam for sjelen, poengterer Skaarer.
23. oktober 2008

Mer om Annet om hage

Så lenge bør du vente før du begynner med utendørsarbeidet

Annet om hage Lurer du på når du kan ta ut hageslangen og vaske terrasse og fasade? Eller når du kan male huset? Her er ekspertenes råd.

Slik fjerner du trestubber

Annet om hage Ikke la trestubber ta opp verdifull plass i hagen. Her er fem tips til hvordan du fjerner dem.

15 grunner til at vi elsker og hater vinteren

Annet om hage Det er ingen tvil om at vinteren er den beste og verste årstiden!

Slik får du humler, bier og sommerfugler til å like hagen din

Annet om hage Moderne jordbruk og hagebruk med sprøytemidler og monokulturer, nedbygging av friområder og mangel på blomsterenger er blitt en trussel for mange insekter. Men med enkle midler kan hagen din bli et fristed for humler, bier og fargerike sommerfugler.

Slik lager du din egen hagedam

Annet om hage En hagedam trenger ikke være flere kvadratmeter stor, mulighetene finnes selv med liten plass.

Nå forsvinner vannet

Annet om hage Nå forsvinner vannet. Varmen og hagevanning fører til at husstander står uten vann.

Hurtigfiks før vinteren

Annet om hage Den første snøen har falt - kanskje før du rakk å fikse opp utendørs? Vi gir deg smørbrødlista på hva du burde gjøre før meteren med hvitt kommer, og blir liggende til neste vår.

Lag hageanlegg

Annet om hage Har du planer om å bygge en trapp eller skape et lite fossefall i hagen? Da bør du få med deg boka "Lag hageanlegg" fra SINTEF Byggforsk.

Rydd bort sommeren

Annet om hage Det er på tide å rydde bort sommeren. Planter skal sikres og gressklipper og redskaper rengjøres.

Sommerlykke året rundt

Annet om hage På det høyeste punktet i hagen på Nesbru har ekteparet Wentworth realisert en romantisk drøm. Der har de oppført en victorianskinspirert vinterhage, som lyser opp i tilværelsen året rundt.

Ekspertenes vårtips for hagen

Annet om hage Endelig begynner det å nærme seg tid for hagearbeid igjen, og i den anledning har vi hentet inn vårtips fra tre eksperter.

Ta vare på hagens gjester

Annet om hage Ønsk småfuglene velkommen med en egen fôringsstasjon i hagen.

Populært å flette pil

Annet om hage Å flette pil er en forholdsvis ny trend i Norge, men i for eksempel Danmark har pilfletting vært populært i en årrekke.

Tid for å klatre i trærne!

Annet om hage Ifølge Hageselskapet er det nå på høy tid å finne fram saks og sag og begynne med beskjæringen.

Planlegg hagen med landskapsarkitekten

Annet om hage Investerer du i en landskapsarkitekt når du skal planlegge hagen, kan du unngå de verste fallgrubene og en god del kostnader.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no