Skap en hage for sansene

Annet om hage

Skap en hage som spiller på alle fem sansene.


Foto: Colourbox
- En hage skal være sanselig. Fokuser på duft, lyd, på det visuelle, anbefaler hageplanlegger Marit Næss i Marits Hageplanlegging  i Asker.

Et fargersprakende syn
For de fleste av oss, er det synet av hagen som først møter sansene våre. Hvis du er glad i blomstreprakt, er det lurt å planlegge hagen slik at den ene blomstringen avløser den andre hele sommeren gjennom. Tenk også gjennom om du vil ha et fyrverkeri av farger eller om du foretrekke å holde hagen mer kontrollert med blomster i samme farger.

Det visuelle inntrykket består ikke bare av blomstenes glade farger, men også av former, kontraster, plasseringer.
- En ensformig hage ispedd noen sterke kontraster kan gi en flott virkning: Gjør som de store mestermalerne, legg vekt på de viktige kontrastene og la resten være kulisser rundt disse perlene! foreslår Nils Skaarer, forfatteren av boka ’Elleville hager’.

Duften av sommer
Duftopplevelser kan være veldig individuelle, så ta deg gjerne tid til å lukte deg frem til dine egne favoritter. Tenk også på hvordan de ulike duftene vil spille ut mot hverandre før du planter ut. Å ha ti forskjellige duftplanter rundt terrassen kan slå deg i bakken - men ikke om de kommer i blomst til ulike tider av sommerhalvåret.

- Er du glad i gode dufter, kan du lage en duftsti med dine yndlingsplanter. Pass på at det dufter fra tidlig vår til sen høst, anbefaler Skaarer.

Er en rose fremdeles en rose om den ikke lenger dufter som en rose? En del blomstersorter har, gjennom foredling, mistet den gode duften. Dersom duft er en viktig del av planteopplevelsen for deg, bør du derfor stikke nesen borttil planten før du kjøper inn nye sorter til hagen.

Uforglemmelige følelser
En sans vi ofte glemmer, er den taktile, men den er ikke mindre viktig enn de andre. Vær kreativ og tenk på måter du kan vekke den taktile sansen til live i hagen. Det kan være nakne føtter på gressplenen, en duvende gren du må dytte til side for å komme frem på stien, en gammel, krokete trestamme som innbyr til berøring, en steinbenk til å hvile seg på. Bland materialer, former, teksturer - det vekker gjerne lysten til å berøre.

En smakfull hage
- Du kan lure inn noen nyttevekster i hagen: Et morelltre som tuntre, en bjørnebærbusk som klatreplante i solveggen og salat i hagemuren, foreslår Skaarer.

Bærbusker, store og buskete eller elegante og oppstammede, lokker både små og store fingrer til plukking og smaking når bærene svulmer røde og blå. Fruktrærne står vakre i hvit og rosa blomsterskrud om våren og byr på saftige frukter om høsten. Om plassen er liten kan du dyrke jordbær i krukker og ha potter med friske urter ved utekjøkkenet.

Lyden av ro
Du kan bringe lyden inn i hagen på så mange måter. Skritt over en grusgang, blomster og frukttrær som summer av humlesurr, fuglesang fra trær og hekker. Du kan også la hagens planter selv stå for lyden. Osp skaper fine lydbilder når den skjelver i brisen, og hvorfor ikke la vinden suse i sivet?

- Flere grasarter gir raslelyd når det blåser. Takrør gir lyd fra seg hele vinteren og er ikke vanskelig å etablere, bare den får nok fuktighet. En mer sjelden gjest, sølkinagras, har trivelig lyd. Det går også an å eksperimentere med andre høye grasarter, foreslår Skaarer i’Elleville hager’.

Mer instrumentale lyder får du om du henger opp et vindspill i bambus eller aluminium. Og glem heller ikke den beroligende effekten av vann.
- Litt brus eller klukk fra vann som renner, kan være balsam for sjelen, poengterer Skaarer.
23 oktober 2008
Annonsørinnhold

Slik gjør du gamle ting nye

Visste du at vårvasken er sunn for kropp og sjel, bra for tingene dine og kan gjøre deg forelsket igjen?

Så lett fjerner du kirsebærstein

Ikke alle har en kjerneutstikker for kirsebær liggende på kjøkkenet. Det er heller ikke nødvendig. Alt du trenger er en flaske og spisepinner.

Derfor bør du bruke teip mot brennesle

Glem kjerringrådene når du brenner deg på brennesle. Alt du trenger er vann og og litt teip.

Er du klar over sommerens skjulte farer?

Hissige veps, giftige huggormer, smittebærende flått og etsende plantesafter. Alt dette kan ødelegge idylliske sommerdager. Vet du hva du skal gjøre om...

Slik overlever hagen ferien

Ikke la blomster og planter visne i varmen mens du er på ferie.

Trygge lekeapparater i hagen

Hagen er barnas lekeplass, men hvor trygge er lekene i hagen hos deg? Her er noen råd om hvordan du gjør barnas lekeplass sikrere.

Fire fine vedlikeholdsfrie gjerder

Her er fire fine vedlikeholdsfrie gjerder for deg som har annet å gjøre enn bruke vårdagene på å male.

Vedlikeholdsfrie gjerder

Vedlikeholdsfrie gjerder kan spare timer med maling og skraping, men er de bra for miljøet?

Lag hageanlegg

Har du planer om å bygge en trapp eller skape et lite fossefall i hagen? Da bør du få med deg boka "Lag hageanlegg" fra SINTEF Byggforsk.

Ekspertenes vårtips for hagen

Endelig begynner det å nærme seg tid for hagearbeid igjen, og i den anledning har vi hentet inn vårtips fra tre eksperter.

Ta vare på hagens gjester

Ønsk småfuglene velkommen med en egen fôringsstasjon i hagen.

Vann i hagen

Med litt plass utendørs kan du nyte synet av glitrende vanndråper og blanke vannspeil. Små og store vannanlegg skaper liv i hagen.

Slik lager du hagedam

Lyden av sildrende vann, et vakkert vannspeil med vannliljer, fargerike sumpplanter, fisker som vaker og fugler som bader. En hagedam trenger ikke være...

I pakt med naturen

Et ønske om en hage i pakt med naturen var Haralds hovedmotiv da han begynte arbeidet med å anlegge hagen rundt hovehuset på gården Øverby i Aurskog...

Ti tips for å få orden i hagen fort

Hagen er for mange et sted for hvile og rekreasjon. For noen fremstår hagearbeidet allikevel mer som et ork enn som glede. I tillegg trenger du kanskje...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til einar.vestheim@bonnier.no. 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no