En froskefontene liver opp og skaper overraskende innslag i hagen.
En froskefontene liver opp og skaper overraskende innslag i hagen. Bilde: Helena Tovås Persson

Slik får du en egen vanndam

Annet om hage

Vann, fontene, bekk, fuglebad. I dag føles en hage uten noen form for vann nesten ufullstendig. Og det trenger ikke være verken dyrt eller tidkrevende å tilføre vann som sildrer og gir hagen ro. Slik gjør du!

Med dagens moderne materialer og metoder for vanninstallasjon er mulighetene for å skape vakre vannarrangementer i hagen uendelige.

Når det gjelder å skape vakre vannspeil er det bare fantasien som setter begrensninger. En gammel, romantisk fontene eller et stilrent betongbasseng kan fungere bra, alt etter smak og behag. Pumpe og filter kreves dog for så vel fontene, bekk eller dam. Med rett belysning får du nærmest et smykke i hagen, dag som natt.

Dersom du planlegger å anlegge dam eller vannspeil i hagen din og vil ha hjelp kan det være lurt å kontakte en hagearkitekt. For deg som vil gjøre jobben selv får du her noen råd om hva du skal tenke på. 

Plassering

Hvor og hvordan vil du for eksempel oppleve vannet? Siden vannarrangementet fremfor alt oppleves om sommeren er en bra plassering nær områder som ofte brukes, for eksempel nær en utespiseplass. Det er også fint å se ut på hagedammen fra vinduet innendørs. 

Vil du ha en bekk er det mest praktisk å anlegge den ved en naturlig skråning, ellers kreves det oppbygning av ulike nivåer, noe som kan bli både dyrt og vanskelig. Det bør finnes sol en del av dagen, men ikke hele dagen lang da det lett vil vokse alger i vannet. Høye trær i nærheten skaper dessuten mye nedfall. 

Les også:

Slik lager du en enkel hagesti

En hagesti med avstand mellom hellene er veldig lett å legge. Det krever ingen forberedelse, og resultatet blir flott.

Pumper, filter og elektrisitet

Dette er nødvendig for fontener, vannfall og dam. For fontener holder det som regel med en mindre pumpe og det finnes vanligvis angitt hvilken type pumpe du trenger. Vil du ha en sildrende bekk, et vannfall eller en dam i hagen trenger du en kraftig pumpe med filter. Her finnes det mye å velge mellom og det gjelder å velge riktig. Få hjelp fra leverandøren for å regne ut hvor stor pumpe du bør ha, og ta gjerne en størrelse større enn hva du selv tror. 

I en kunstig dam uten naturlige syrer er det viktig å tilsette dette i vannet, noe som gjøres ved hjelp av en pumpe. Pumpen trenger også et filter slik at vannet holdes rent og fint. Til en liten dam kan man ha lavvoltspumpe. Til en større dam kreves 230 volt, og da trenger du hjelp av en elektriker.

Vedkommende kommer inn i bildet når dammen er gravd ut, slik at strøm kan kobles på via kabler som graves ned i jorden. Om du har belysning, pumpe, filter og fontene kreves det ganske mange uttak og de trenger å ligge godt beskyttet fra vannet. Det finnes spesielle «steiner» som du kan ha dem i, men du kan også bygge noe eget. Belysningen kan tennes manuelt eller ved hjelp av timer og dimmer.

Utforming av grunn for dam

Når du vil anlegge en dam bør du lage en tegning av dammens form og størrelse, etter at plasseringen er bestemt. En hageslange er et godt hjelpemiddel når du skal skape formen. Selve konstruksjonen av dammen kan bestå av betong, som er noe dyrere og ikke så lett å legge selv.

Ferdiglagde plastdammer kan også brukes, men de er ofte små og har en bestemt form. Du kan også benytte damduk som finnes i ulike utførelser. Den rimeligste varianten er en litt tykkere plastduk, men det finnes også gummiduk som er betydelig dyrere men som også er mer holdbar og slitesterk.  Damdukens kanter er ikke alltid så pene, men det finnes spesielle kantduker. 

Les også:

Slik lager du egen platting

Med en velplassert platting kan du utvide bruksområdet av tomta, enten det er hjemme eller på hytta. Vi viser deg hvordan du går frem!

Det samme gjelder som regel for de ferdiglagde plastdammene. Størrelsen og dypet på dammen er to viktige faktorer å ta hensyn til. Et stabilt økosystem krever minst seks kvadratmeter. Dersom du vil ha fisk som kan overvintre kreves 120 cm dybde. De fleste vannplanter vil ha 10–50 cm dybde, unntatt vannliljer som vil ha 80–100 cm dybde.

Dekorasjon

Når damkonstruksjonen og strømmen er på plass, er det tid for dekorasjon. Dette er ofte hyggelig å gå i gang med, men det kan være vanskelig å få til et pent resultat. Man kan bruke tre, sand, skifer og større og mindre steiner av ulike slag. 

Store steiner er fint å ha på bunnen av dammen for å holde duken på plass og feste planter i. Da gjelder det å dekke duken uten at det ser kunstig ut. Dette er selvsagt et spørsmål om smak og behag, og hvorvidt du vil at dammen skal se naturlig eller arrangert ut. Komponér og flytt på stenene til du blir fornøyd. Tenk også på at plantene kommer til å gjøre at det hele ser annerledes ut. Når du er fornøyd med arrangementet fyller du på med vann. 

Plantefakta

Rundt en dam der det ofte er fuktig kan du plante ulike stemorsblomster, marikåpe, gress og dagliljer. 
I det ytterste området i den såkalte sumpsonen med 0–20 cm vann trives myr marigold, iris, calla, mysotis, calmus og kaveldun. I grunnvannsonen 20–40 cm vanndyp kan man ha dvergnyperose, kabbeleka, kaveldun, flower reed og ulike undervannsblomster.

I dypvannsonen kan det plantes vannliljer og bløtvannplanter som vannpest og kalunrot. Flere planter klarer mer eller mindre dybde, andre ikke. Kabbeleka og kaveldun klarer for eksempel fra 40 cm dybde og oppover.

Les også:

Her er årets hagetrender

I 2010 er individualisme i hagen den nye store trenden.

Stell

Fyll på vann i blant da det fordamper, spesielt på varme dager. Om vannet begynner å bli grønt tyder det på algevekst og da trenger du å be-kjempe dette. På kort sikt kan algemidler hjelpe, men en grundig undersøkelse bør deretter utføres. Rens bunnen på dammen for løv, bark osv. Fisker i dammen krever mer jobb og andre vilkår, du kan finne ut mer om dette gjennom ulike damleverandører.

Hvis du har en dekorativ vegg kan den utnyttes til en veggfontene, hvis det er strøm i nærheten.


Har du plass nok og rett stil på huset – hvorfor ikke ha en forseggjort fontene?

Det er bare fantasien som setter grenser! En badende gnom er både artig og annerledes.


Et fat med vann skaper atmosfære og kan plasseres hvor du vil. Dekorer gjerne med blomster.


En fontene av naturstein blir et vakkert og interessant blikkfang i en frodig skogshage.

En liten fontene i vanndammen er et fint punktum.

6. mai 2013
Mer om Annet om hage

15 grunner til at vi elsker og hater vinteren

Annet om hage Det er ingen tvil om at vinteren er den beste og verste årstiden!

Slik får du humler, bier og sommerfugler til å like hagen din

Annet om hage Moderne jordbruk og hagebruk med sprøytemidler og monokulturer, nedbygging av friområder og mangel på blomsterenger er blitt en trussel for mange insekt...

Slik lager du din egen hagedam

Annet om hage En hagedam trenger ikke være flere kvadratmeter stor, mulighetene finnes selv med liten plass.

Nå forsvinner vannet

Annet om hage Nå forsvinner vannet. Varmen og hagevanning fører til at husstander står uten vann.

Trygge lekeapparater i hagen

Annet om hage Hagen er barnas lekeplass, men hvor trygge er lekene i hagen hos deg? Her er noen råd om hvordan du gjør barnas lekeplass sikrere.

Hurtigfiks før vinteren

Annet om hage Den første snøen har falt - kanskje før du rakk å fikse opp utendørs? Vi gir deg smørbrødlista på hva du burde gjøre før meteren med hvitt kommer, og...

Ikke la trampolinen ødelegge sommeren

Annet om hage Like sikkert som det er sommer, er det trampolinetid. Og med det kommer spørsmålene om hva som er rett og lov ved bruk av trampoline.

Lag hageanlegg

Annet om hage Har du planer om å bygge en trapp eller skape et lite fossefall i hagen? Da bør du få med deg boka "Lag hageanlegg" fra SINTEF Byggforsk.

Rydd bort sommeren

Annet om hage Det er på tide å rydde bort sommeren. Planter skal sikres og gressklipper og redskaper rengjøres.

Sommerlykke året rundt

Annet om hage På det høyeste punktet i hagen på Nesbru har ekteparet Wentworth realisert en romantisk drøm. Der har de oppført en victorianskinspirert vinterhage, som lyser opp i tilværelsen året rundt.

Ekspertenes vårtips for hagen

Annet om hage Endelig begynner det å nærme seg tid for hagearbeid igjen, og i den anledning har vi hentet inn vårtips fra tre eksperter.

Ta vare på hagens gjester

Annet om hage Ønsk småfuglene velkommen med en egen fôringsstasjon i hagen.

Populært å flette pil

Annet om hage Å flette pil er en forholdsvis ny trend i Norge, men i for eksempel Danmark har pilfletting vært populært i en årrekke.

Tid for å klatre i trærne!

Annet om hage Ifølge Hageselskapet er det nå på høy tid å finne fram saks og sag og begynne med beskjæringen.

Planlegg hagen med landskapsarkitekten

Annet om hage Investerer du i en landskapsarkitekt når du skal planlegge hagen, kan du unngå de verste fallgrubene og en god del kostnader.