Slik fjerner du trestubben

Annet om hage

Ikke la trestubber ta opp verdifull plass i hagen. Her er 5 tips til hvordan du fjerner dem.

Å fjerne trestubber er ingen spøk!
Å fjerne trestubber er ingen spøk! Bilde: iStock

Trestubben - Et isfjell i hagen

En trestubbe kan være en hageeiers mareritt. Det som en gang var et tre, er nå et massivt nettverk av underjordiske røtter, som gjør at stubben sitter som støpt fast i bakken. 

Så for å være forberedt på oppgaven; Tenk på stubben som et isfjell. Det du ser over bakken er som oftest bare en brøkdel av størrelsesomfanget av røttene under bakken.

Det er ingen liten oppgave å fjerne en trestubbe, men det er fullt mulig. Her gir vi deg tips til fem forskjellige teknikker du kan bruke din stubbe. Men husk: Alle stubber og alle hageeiere er forskjellige; Velg den metoden som passer best for deg og din oppgave.

 

Les også: Slik unngår du skader under hagearbeidet

 

1. Bruk en stubbefreser

En stubbefreser er den enkleste, men også kanskje den dyreste, løsningen på trestubbeproblemet. Denne maskinen er spesialkonstruert for oppgaven og finnes i forskjellige modeller og prisklasser. Du kan leie stubbefresere eller også leie inn fagfolk til å gjøre jobben for deg.

Prisen for maskinleie er fra ca 1000,- kr døgnet og oppover. Å få jobben gjort av fagfolk koster mer, men kan også spare deg mye tid og bry.

 

2. Pakk stubben inn i plast

Dette er en tidkrevende metode med tidshorisont på flere år. Men hvis du fortsatt er interessert, så er fremgangsmåten som følger; grav opp jorda rundt trestubben. Bruk så en motorsag eller liten stubbefreser til å sage av stubben så toppen når ca 10 centimeter under bakken. Pass på at du ikke sager i jorda eller i småstein.

Til slutt pakker du inn trestubben med plast, som et lokk, og dekker til med jord. Med dette vil stubben råtne i løpet av noen år, og du kan deretter plante gress og gode saker over stubben.

 

3. Grav opp roten

Grav fri trestubben med en spade og kapp av alle røttene, gjerne med en øks. Denne metoden egner seg best på mindre trær, med mindre du virkelig elsker å grave.  

 

4. Brenn ned trestubben

Bor et par dype og brede hull loddrett ned i stubben. Bruk et spadebor og bor ned til 20-25 centimeters dybde. Ta så sagmuggen du har fått, ha denne nedi hullene sammen med lampeolje. Lampeoljen blander seg raskt med sagmuggen, så når du setter fyr på blandingen, vil du få en kontrollert brann som i stor grad ødelegger stubben.  

Denne metoden bør kun brukes på en tørr trestubbe som har stått tørt et par uker uten regn. Husk å fjerne annet brennbart materiale i nærheten og følg godt med på flammene, så brannen ikke sprer seg eller byr på andre overaskelser. Og denne metoden skal du selvfølgelig ikke bruke hvis stubben står inntil huset ditt eller andre bygg.

 

5. Hakk stubben ned med hammer og meisel

Denne metoden er temmelig tung og tidkrevende, og anbefales kun mindre trestubber.

 

Bonustips: Bevar litt av trestammen

Når du feller et tre som du vet vil fjerne rota på, kan du kappe det høyt, så det står igjen 1-2 meter av stammen. Med dette får du en "vektstang" du kan få bruk for senere, når du skal lirke og dra stubben fri fra bakken.

 

Se også: 10 skritt til en perfekt gressplen

Vil du ha flere tips til hage og hjem? Abonner på vårt nyhetsbrev!

22 juni 2017

6 gode grunner til å bruke babypudder i hagen

Babypudder kan lette arbeidet i hagen. Her er 6 smarte måter å bruke det på utendørs. Det funker til alt fra å skremme skadedyr til å hjelpe dine små...

Disse plantene holder edderkopper unna hjemmet ditt

Her er plantene du trenger for stenge edderkoppene ute.

Dette er naken-dagen for deg med grønne fingre

I morgen er det bare å kaste klærne og komme seg ut i hagen.

Annonsørinnhold

Slik gjør du gamle ting nye

Visste du at vårvasken er sunn for kropp og sjel, bra for tingene dine og kan gjøre deg forelsket igjen?

Ta vare på hagens gjester

Ønsk småfuglene velkommen med en egen fôringsstasjon i hagen.

Hagehansker som beskytter

Har du kjent tornebuskens sinte ”klør” mot huden når du planter? Jordans hagehanske beskytter, og i tillegg gir den deg et Supergrep.

Er du klar over sommerens skjulte farer?

Hissige veps, giftige huggormer, smittebærende flått og etsende plantesafter. Alt dette kan ødelegge idylliske sommerdager. Vet du hva du skal gjøre om...

Ekspertenes vårtips for hagen

Endelig begynner det å nærme seg tid for hagearbeid igjen, og i den anledning har vi hentet inn vårtips fra tre eksperter.

I pakt med naturen

Et ønske om en hage i pakt med naturen var Haralds hovedmotiv da han begynte arbeidet med å anlegge hagen rundt hovehuset på gården Øverby i Aurskog...

Hagetriksene du ikke vil gå glipp av

Disse hagetipsene er smarte, inspirerende og nyttige.

Nå må alle trampoliner ha nett

Nye sikkerhetskrav gjør det nå påbudt med nett og kantputer på trampoliner.

Hagedam – slik lykkes du

Et dekorativt vannspeil gir hagen din særpreg. Vi gir deg proffe tips til hvordan du lager din egen hagedam.

Trefelling med følelse

Et tre i hagen kan være til glede, men også til frustrasjon når det har vokst seg stort og skygger for sola. Da er det kanskje på tide med en justering.

Trygge lekeapparater i hagen

Hagen er barnas lekeplass, men hvor trygge er lekene i hagen hos deg? Her er noen råd om hvordan du gjør barnas lekeplass sikrere.

Slik blir du kvitt ugresset

Brå overgang fra kulde til sommervarme har virkelig satt fart på plantene, og vekstsesongen er i full gang over hele landet. Ugress er ikke like morsomt...