Slik fjerner du trestubben

Annet om hage

Ikke la trestubber ta opp verdifull plass i hagen. Her er 5 tips til hvordan du fjerner dem.

Å fjerne trestubber er ingen spøk!
Å fjerne trestubber er ingen spøk! Bilde: iStock

Trestubben - Et isfjell i hagen

En trestubbe kan være en hageeiers mareritt. Det som en gang var et tre, er nå et massivt nettverk av underjordiske røtter, som gjør at stubben sitter som støpt fast i bakken. 

Så for å være forberedt på oppgaven; Tenk på stubben som et isfjell. Det du ser over bakken er som oftest bare en brøkdel av størrelsesomfanget av røttene under bakken.

Det er ingen liten oppgave å fjerne en trestubbe, men det er fullt mulig. Her gir vi deg tips til fem forskjellige teknikker du kan bruke din stubbe. Men husk: Alle stubber og alle hageeiere er forskjellige; Velg den metoden som passer best for deg og din oppgave.

 

Les også: Slik unngår du skader under hagearbeidet

Les også:

Slik oppdager og  fjerner du muggsopp

Oppdager du muggsopp i huset eller på badet bør du fjerne det raskt. Her får du tips om symptomer på mugg, helseskader og hvordan du fjerner muggen.

 

1. Bruk en stubbefreser

En stubbefreser er den enkleste, men også kanskje den dyreste, løsningen på trestubbeproblemet. Denne maskinen er spesialkonstruert for oppgaven og finnes i forskjellige modeller og prisklasser. Du kan leie stubbefresere eller også leie inn fagfolk til å gjøre jobben for deg.

Prisen for maskinleie er fra ca 1000,- kr døgnet og oppover. Å få jobben gjort av fagfolk koster mer, men kan også spare deg mye tid og bry.

 

2. Pakk stubben inn i plast

Dette er en tidkrevende metode med tidshorisont på flere år. Men hvis du fortsatt er interessert, så er fremgangsmåten som følger; grav opp jorda rundt trestubben. Bruk så en motorsag eller liten stubbefreser til å sage av stubben så toppen når ca 10 centimeter under bakken. Pass på at du ikke sager i jorda eller i småstein.

Til slutt pakker du inn trestubben med plast, som et lokk, og dekker til med jord. Med dette vil stubben råtne i løpet av noen år, og du kan deretter plante gress og gode saker over stubben.

Les også:

Her er hvordan du lager en hagedam

Med god planlegging og utførelse, kan du få en liten, koselig hagedam ute i hagen.

 

3. Grav opp roten

Grav fri trestubben med en spade og kapp av alle røttene, gjerne med en øks. Denne metoden egner seg best på mindre trær, med mindre du virkelig elsker å grave.  

 

4. Brenn ned trestubben

Bor et par dype og brede hull loddrett ned i stubben. Bruk et spadebor og bor ned til 20-25 centimeters dybde. Ta så sagmuggen du har fått, ha denne nedi hullene sammen med lampeolje. Lampeoljen blander seg raskt med sagmuggen, så når du setter fyr på blandingen, vil du få en kontrollert brann som i stor grad ødelegger stubben.  

Denne metoden bør kun brukes på en tørr trestubbe som har stått tørt et par uker uten regn. Husk å fjerne annet brennbart materiale i nærheten og følg godt med på flammene, så brannen ikke sprer seg eller byr på andre overaskelser. Og denne metoden skal du selvfølgelig ikke bruke hvis stubben står inntil huset ditt eller andre bygg.

Les også:

Mal mur med riktig maling

Når du skal male mur, et helt murhus eller grunnmuren på huset, er det viktig å bruke riktig maling. Bruk av feil malingstype kan få store konsekvense...

 

5. Hakk stubben ned med hammer og meisel

Denne metoden er temmelig tung og tidkrevende, og anbefales kun mindre trestubber.

 

Bonustips: Bevar litt av trestammen

Når du feller et tre som du vet vil fjerne rota på, kan du kappe det høyt, så det står igjen 1-2 meter av stammen. Med dette får du en "vektstang" du kan få bruk for senere, når du skal lirke og dra stubben fri fra bakken.

 

Se også: 10 skritt til en perfekt gressplen

Vil du ha flere tips til hage og hjem? Abonner på vårt nyhetsbrev!

22. juni 2017
Mer om Annet om hage

15 grunner til at vi elsker og hater vinteren

Annet om hage Det er ingen tvil om at vinteren er den beste og verste årstiden!

Slik får du humler, bier og sommerfugler til å like hagen din

Annet om hage Moderne jordbruk og hagebruk med sprøytemidler og monokulturer, nedbygging av friområder og mangel på blomsterenger er blitt en trussel for mange insekt...

Slik lager du din egen hagedam

Annet om hage En hagedam trenger ikke være flere kvadratmeter stor, mulighetene finnes selv med liten plass.

Nå forsvinner vannet

Annet om hage Nå forsvinner vannet. Varmen og hagevanning fører til at husstander står uten vann.

Trygge lekeapparater i hagen

Annet om hage Hagen er barnas lekeplass, men hvor trygge er lekene i hagen hos deg? Her er noen råd om hvordan du gjør barnas lekeplass sikrere.

Hurtigfiks før vinteren

Annet om hage Den første snøen har falt - kanskje før du rakk å fikse opp utendørs? Vi gir deg smørbrødlista på hva du burde gjøre før meteren med hvitt kommer, og...

Ikke la trampolinen ødelegge sommeren

Annet om hage Like sikkert som det er sommer, er det trampolinetid. Og med det kommer spørsmålene om hva som er rett og lov ved bruk av trampoline.

Lag hageanlegg

Annet om hage Har du planer om å bygge en trapp eller skape et lite fossefall i hagen? Da bør du få med deg boka "Lag hageanlegg" fra SINTEF Byggforsk.

Rydd bort sommeren

Annet om hage Det er på tide å rydde bort sommeren. Planter skal sikres og gressklipper og redskaper rengjøres.

Sommerlykke året rundt

Annet om hage På det høyeste punktet i hagen på Nesbru har ekteparet Wentworth realisert en romantisk drøm. Der har de oppført en victorianskinspirert vinterhage, som lyser opp i tilværelsen året rundt.

Ekspertenes vårtips for hagen

Annet om hage Endelig begynner det å nærme seg tid for hagearbeid igjen, og i den anledning har vi hentet inn vårtips fra tre eksperter.

Ta vare på hagens gjester

Annet om hage Ønsk småfuglene velkommen med en egen fôringsstasjon i hagen.

Populært å flette pil

Annet om hage Å flette pil er en forholdsvis ny trend i Norge, men i for eksempel Danmark har pilfletting vært populært i en årrekke.

Tid for å klatre i trærne!

Annet om hage Ifølge Hageselskapet er det nå på høy tid å finne fram saks og sag og begynne med beskjæringen.

Planlegg hagen med landskapsarkitekten

Annet om hage Investerer du i en landskapsarkitekt når du skal planlegge hagen, kan du unngå de verste fallgrubene og en god del kostnader.