Bilde: Getty Images

Slik overlever hagen ferien

Annet om hage

Ikke la blomster og planter visne i varmen mens du er på ferie.

De fleste av oss reiser bort over en lengere periode på sommeren, og da blir hagen stående alene – så sant du ikke har naboer, venner eller slekt som kan passe på den.

Det er nærmest umulig å spå hvordan været blir i ferien, men Tove Ladstein, informasjonsansvarlig ved Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP), mener at det viktigste er å forberede seg så godt man kan.  

– Følg godt med på værmeldingen. Hvis det er varslet skikkelig sommervarme bør du gi plantene en skikkelig gjennomvanning, særlig hvis de står i potter eller krukker, sier Ladstein.

Flyttbare vekster bør ikke stå i solveggen, flytt dem heller til et sted hvor det er skygge. Da bevares fuktigheten lenger.

Det er også viktig med god drenering i tilfelle det kommer store mengder nedbør.

– Hvis du ikke har drenering, bør du sette dem under tak, råder Ladstein. 

Blomsterbed må også vannes rikelig før du drar. Når du er bortreist kan du for eksempel holde bedene fuktige ved å legge ut svetteslanger – disse får du tak i på et hagesenter. 

Jorden i blomsterbed, friland og større krukker kan med fordel dekkes med nyklipt gress. I krukkene bør du begrense mengden. 

– Problemet med gress er at det råtner. Det må være tørt og ikke for mye, sier Ladstein.

Foto: Getty Images

Plenen klarer seg 

Ladstein sier at om du har en veletablert plen, så trenger du ikke å bekymre deg så mye – den klarer seg bra selv om du er borte over en lengre periode. 

Selv sørger Ladstein for at plenen er nyklipt, ugresset er luket bort og at alle plantene er godt vannet. 

– Det er ikke hyggelig å komme hjem til en jungel heller, så jeg klipper plenen og fjerner ugress. Jeg har laget hagen min slik at den tåler at jeg borte – jeg er tilhenger av late hager, sier Ladstein. 

Ikke plant nye planter

Ifølge Ladstein bør du heller ikke plante nye planter rett før du reiser bort. Hun mener du heller bør fokusere på blomstrene du plantet i vår. 

– Klipp gjerne ned vårblomstene som har sluttet å blomstre, da kan de gjerne blomstre på nytt når du kommer hjem, sier Ladstein. 

Bruk selvvanning

Du kan også sørge for at plantene vanner seg selv, både ute og inne. Du får kjøpt smarte selvvanningsløsninger i alle prisklasser på hagesentrene eller på varehus som Ikea. Men du kan også lage det enkelt selv.

Inne kan du fylle vasken eller badekaret med litt vann. Plantene skal ikke settes i vannet, da drukner de, men stå på noe over vannflaten. 

– Stikk bomullstråd ned i blomsterjorden og strekk de ned i vannet under. Husk at jordklumpen skal være litt våt fra før av, forteller Ladstein. 

Ladstein tipser også om at du kan bruke flasker til selvvanning. Det er så enkelt som at du tar en flaske og setter den med tuten ned i jorden. Jo større krukke, jo større flaske trenger du.

– Da får plantene en god gjennomvanning og vannet vil fordele seg sakte ned i jordklumpen, forteller Ladstein.  Denne metoden kan du bruke både inn og ute, men husk å vanne planten før du setter flasken i jorden. 

Systemet "Vanning Easy to go" fra WillabGarden fyller på vann når det trengs. 

Hvis du har mange potter som skal vannes, kan du for eksempel kjøpe et et undervanningsbrett. Pottene settes på brettet, som er koblet til en vanntønne som sørger for påfylling av vann til brettet. 

Luk og legg over nett

Dyrker du grønnsaker eller har fruktbusker i hagen bør du også gi disse litt omsorg før du reiser. 

– Det er stor forskjell på grønnsaker, men det er lurt å luke litt på forhånd. Det er også lurt å legge nett over grønnsaker og bærbusker – det beskytter mot insekter, dyr og vær og vind, sier Ladstein.

28. juni 2016

Mer om Annet om hage

Så lenge bør du vente før du begynner med utendørsarbeidet

Annet om hage Lurer du på når du kan ta ut hageslangen og vaske terrasse og fasade? Eller når du kan male huset? Her er ekspertenes råd.

15 grunner til at vi elsker og hater vinteren

Annet om hage Det er ingen tvil om at vinteren er den beste og verste årstiden!

Slik får du humler, bier og sommerfugler til å like hagen din

Annet om hage Moderne jordbruk og hagebruk med sprøytemidler og monokulturer, nedbygging av friområder og mangel på blomsterenger er blitt en trussel for mange insekt...

Slik lager du din egen hagedam

Annet om hage En hagedam trenger ikke være flere kvadratmeter stor, mulighetene finnes selv med liten plass.

Nå forsvinner vannet

Annet om hage Nå forsvinner vannet. Varmen og hagevanning fører til at husstander står uten vann.

Trygge lekeapparater i hagen

Annet om hage Hagen er barnas lekeplass, men hvor trygge er lekene i hagen hos deg? Her er noen råd om hvordan du gjør barnas lekeplass sikrere.

Hurtigfiks før vinteren

Annet om hage Den første snøen har falt - kanskje før du rakk å fikse opp utendørs? Vi gir deg smørbrødlista på hva du burde gjøre før meteren med hvitt kommer, og blir liggende til neste vår.

Lag hageanlegg

Annet om hage Har du planer om å bygge en trapp eller skape et lite fossefall i hagen? Da bør du få med deg boka "Lag hageanlegg" fra SINTEF Byggforsk.

Rydd bort sommeren

Annet om hage Det er på tide å rydde bort sommeren. Planter skal sikres og gressklipper og redskaper rengjøres.

Sommerlykke året rundt

Annet om hage På det høyeste punktet i hagen på Nesbru har ekteparet Wentworth realisert en romantisk drøm. Der har de oppført en victorianskinspirert vinterhage, som lyser opp i tilværelsen året rundt.

Ekspertenes vårtips for hagen

Annet om hage Endelig begynner det å nærme seg tid for hagearbeid igjen, og i den anledning har vi hentet inn vårtips fra tre eksperter.

Ta vare på hagens gjester

Annet om hage Ønsk småfuglene velkommen med en egen fôringsstasjon i hagen.

Populært å flette pil

Annet om hage Å flette pil er en forholdsvis ny trend i Norge, men i for eksempel Danmark har pilfletting vært populært i en årrekke.

Tid for å klatre i trærne!

Annet om hage Ifølge Hageselskapet er det nå på høy tid å finne fram saks og sag og begynne med beskjæringen.

Planlegg hagen med landskapsarkitekten

Annet om hage Investerer du i en landskapsarkitekt når du skal planlegge hagen, kan du unngå de verste fallgrubene og en god del kostnader.