Bilde: Thomas X Floyd

Sommerlykke året rundt

Annet om hage

På det høyeste punktet i hagen på Nesbru har ekteparet Wentworth realisert en romantisk drøm. Der har de oppført en victorianskinspirert vinterhage, som lyser opp i tilværelsen året rundt.

- Min kone som er oppvokst i Sør-Afrika, savnervarmender. For å holde på henne i Norge,er jo en vinterhage smart,humrer OlavWentworth.
Men, fra spøk til alvor, vi har lenge drømt om dette begge to. I sommer var vi på besøk hos en kamerat som bor i Stockholm og der så vi et blad med inspirerende omtale av den Victorianskinspirerte vinterhagen. Da vi kom hjem 2. august 2008 ringte vi til hovedkontoret i Sverige og bestilte det lille huset på 15 kvadratmeter. 1. november samme år står huset i hagen vår på støpt betongdekke. «Grunnmuren» er bygget opp av teglstein. Tak og vegger består av 4 mm herdet sikkerhetsglass med ramme av aluminium. Om sommeren når solen er på sitt mest intense åpnes taklukene automatisk opp og igjen med en innebygget styringsmekanisme. Dette er smart for å regulere temperaturen.

– Foreløpig er vår lille ekstrastue så ny for oss at vi ikke har opplevd sommersesongen ennå, noe vi ser vi frem til, sier ekteparet. Akkurat nå bruker vi vinterhagen mest som kosestue på kveldstid. Da tenner vi stearinlys som står tett i tett langs vinduskarmene og da er det ekstra stemningsfullt å være her.

- Vi gleder oss fredagskveldene for tiden, da slapper vi godt av her i hver vår godstol og nyter et glass vin og prater sammen. Vi leser og hører på musikk også, i romantisk stearinbelysning. – Hvilestundene i vinterhagen er virkelig det gode liv for oss. Her senker vi skulderene og her nyter vi livet. Vi har fulltidsjobber begge to og tre barn i alderen 7, 9 og 12 år, så dagene er ofte lange.


Lykkelige vinterhageeiere: Ekteparet Wentworth har nylig realisert sin vinterhagedrøm, som de fryder seg over å bruke som ekstrastue i vinterhalvåret. Totalt kom vinterhagen på ca 300 000 inklusive muring og montering.

Frodig oase på sikt
Foreløpig har vi bare et par planter her, et oliventre og en drueplante med Merlotdruer som vi håper vil spre grenene sine oppover og utover taket etter hvert.

–Vi ser også for oss et sitrontre her inne, sier Michelle. En liten krydderhage med rosmarin, timian og oregano er også noe vi drømmer om. Planen er å dyrke frem planter fra frø her inne fra februar/ mars som vi kan sette ut i hagen i begynnelsen av mai. –Vi gleder oss veldig til sommersesongen. Nå har vinterhagen funksjon som en ekstra stue. Vi har varmekabler i gulvet som står på fullt når det er kaldt ute. I tillegg sper vi på med en varmeovn for å gjøre rommet lunt nok til å oppholde seg i på vinterstid. Mengder med stearinlys gjør også sitt til at vi får behagelig innetemperatur når det blåser og er kaldt ute.For å gjøre gulvet lunere, har vi lagt et teppe over betonggulvet. En hvit sjeselong og en hvit stol fra Ikea samt en stålampe er alt fast inventar foreløpig.

– Jeg er opptatt at vi ikke skal overmøblere her siden rommet ikke er stort, sier Michelle. Til sommeren skal vi kun supplere med et klaffebord og ditto stoler til. På fremsiden ved vinterhagen er det anlagt ny uteplass for grilling. Hvis det regner kan vi sitte tørrskodd under tak og spise uten å frykte å bli våte av regndråpene...

Enkel byggeprosess
– I og med at vinterhagen skulle reises på tomtens høyeste punkt uten direkte veiforbindelse bød det på utfordringer å få på plass betongsåle til bygget. Heldigvis lot dette seg løse ved å bruke en pumpebil med løs slange på minst 30 meter. Herfra ble det pumpet flytende betong inn i forskalingen bestående av en lecafirkant.

– Det tyngste arbeidet bestod faktisk i å klargjøre tomten og gjøre underlaget tilstrekkelig plant før grunnmuren som består av dansk teglstein kunne bygges.

– Vinterhagen ble levert på «døren» med en kranbil som heiste alle delene på plass. Vi slapp heldigvis å bruke truck. Den ville uansett ikke ha kommet frem til platået der vinterhagen skulle stå. Tre menn brukte 60 timer fra mandag til tirsdag å sette opp bygget. Det gikk dermed temmelig kvikt å få reist vinterhagen. Vi er glad for at arbeidet ble utført av profesjonelle håndverkere da et slikt bygg er komplisert å sette opp på egenhånd.

Vi benyttet et murerfirma til å mure opp teglsteinsmuren og å støpe betonggulvet. De sørget også for elektrisitet i bygget. Montørene som satte opp selve vinterhagen har gjort en prima jobb, de har fått opplæring gjennom det svenske firmaet.

– Vi slapp dessuten omfattende nabovarsling i og med at det er lov å sette opp et bygg på inntil 15 kvadratmeter uten byggemelding og nabovarsel dersom bygget står 4.5 meter fra naboens tomt. På et sted grenser vinterhagen kun 1.5 meter fra naboens tomt og der måtte vi varsle. Heldigvis fikk vi grønt lys denne fra naboen. – Vinterhagen har virkelig innfridd, mener ekteparet. Å oppholde seg her må være «god medisin» mot vinterdepresjon..

Mer informasjon om vinterhager:

Hartley Botanics vinterhage
forhandler av Vansta Trädgård

www.vanstatradgard.se
Vito vinterhage
tlf. 62 36 94 00
www.vito-vinterhager.no
Glasco vinterhage
tlf. 926 59 000
www.glasco.no
Grønt Fokus
tlf. 38 18 38 18
www.grontfokus.no ,
Santex
tlf. 64 83 22 10
www.santex.se
Elgesem Vinterhage
www.elgesem.no
tlf. 33 47 84 44
Bøcon AS
www.bocon.no
Tlf. 51 95 88 20

21 april 2009
Mer om Annet om hage

6 gode grunner til å bruke babypudder i hagen

Annet om hage Babypudder kan lette arbeidet i hagen. Her er 6 smarte måter å bruke det på utendørs. Det funker til alt fra å skremme skadedyr til å hjelpe dine små planter på vei. 

Disse plantene holder edderkopper unna hjemmet ditt

Annet om hage Her er plantene du trenger for stenge edderkoppene ute.

Slik fjerner du trestubben

Annet om hage Ikke la trestubber ta opp verdifull plass i hagen. Her er 5 tips til hvordan du fjerner dem.

Dette er naken-dagen for deg med grønne fingre

Annet om hage I morgen er det bare å kaste klærne og komme seg ut i hagen.

En god vårvask kan få deg til å bli glad i tingene dine på nytt.
Annonsørinnhold

Slik gjør du gamle ting nye

Annet om hage Visste du at vårvasken er sunn for kropp og sjel, bra for tingene dine og kan gjøre deg forelsket igjen?

Ta vare på hagens gjester

Annet om hage Ønsk småfuglene velkommen med en egen fôringsstasjon i hagen.

Hagehansker som beskytter

Annet om hage Har du kjent tornebuskens sinte ”klør” mot huden når du planter? Jordans hagehanske beskytter, og i tillegg gir den deg et Supergrep.

Er du klar over sommerens skjulte farer?

Annet om hage Hissige veps, giftige huggormer, smittebærende flått og etsende plantesafter. Alt dette kan ødelegge idylliske sommerdager. Vet du hva du skal gjøre om...

Ekspertenes vårtips for hagen

Annet om hage Endelig begynner det å nærme seg tid for hagearbeid igjen, og i den anledning har vi hentet inn vårtips fra tre eksperter.

I pakt med naturen

Annet om hage Et ønske om en hage i pakt med naturen var Haralds hovedmotiv da han begynte arbeidet med å anlegge hagen rundt hovehuset på gården Øverby i Aurskog Høland.

Hagetriksene du ikke vil gå glipp av

Annet om hage Disse hagetipsene er smarte, inspirerende og nyttige.

Nå må alle trampoliner ha nett

Annet om hage Nye sikkerhetskrav gjør det nå påbudt med nett og kantputer på trampoliner.

Trefelling med følelse

Annet om hage Et tre i hagen kan være til glede, men også til frustrasjon når det har vokst seg stort og skygger for sola. Da er det kanskje på tide med en justering.

Trygge lekeapparater i hagen

Annet om hage Hagen er barnas lekeplass, men hvor trygge er lekene i hagen hos deg? Her er noen råd om hvordan du gjør barnas lekeplass sikrere.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no