Bilde: Thomas X Floyd

Sommerlykke året rundt

Annet om hage

På det høyeste punktet i hagen på Nesbru har ekteparet Wentworth realisert en romantisk drøm. Der har de oppført en victorianskinspirert vinterhage, som lyser opp i tilværelsen året rundt.

- Min kone som er oppvokst i Sør-Afrika, savnervarmender. For å holde på henne i Norge,er jo en vinterhage smart,humrer OlavWentworth.
Men, fra spøk til alvor, vi har lenge drømt om dette begge to. I sommer var vi på besøk hos en kamerat som bor i Stockholm og der så vi et blad med inspirerende omtale av den Victorianskinspirerte vinterhagen. Da vi kom hjem 2. august 2008 ringte vi til hovedkontoret i Sverige og bestilte det lille huset på 15 kvadratmeter. 1. november samme år står huset i hagen vår på støpt betongdekke. «Grunnmuren» er bygget opp av teglstein. Tak og vegger består av 4 mm herdet sikkerhetsglass med ramme av aluminium. Om sommeren når solen er på sitt mest intense åpnes taklukene automatisk opp og igjen med en innebygget styringsmekanisme. Dette er smart for å regulere temperaturen.

– Foreløpig er vår lille ekstrastue så ny for oss at vi ikke har opplevd sommersesongen ennå, noe vi ser vi frem til, sier ekteparet. Akkurat nå bruker vi vinterhagen mest som kosestue på kveldstid. Da tenner vi stearinlys som står tett i tett langs vinduskarmene og da er det ekstra stemningsfullt å være her.

- Vi gleder oss fredagskveldene for tiden, da slapper vi godt av her i hver vår godstol og nyter et glass vin og prater sammen. Vi leser og hører på musikk også, i romantisk stearinbelysning. – Hvilestundene i vinterhagen er virkelig det gode liv for oss. Her senker vi skulderene og her nyter vi livet. Vi har fulltidsjobber begge to og tre barn i alderen 7, 9 og 12 år, så dagene er ofte lange.


Lykkelige vinterhageeiere: Ekteparet Wentworth har nylig realisert sin vinterhagedrøm, som de fryder seg over å bruke som ekstrastue i vinterhalvåret. Totalt kom vinterhagen på ca 300 000 inklusive muring og montering.

Frodig oase på sikt
Foreløpig har vi bare et par planter her, et oliventre og en drueplante med Merlotdruer som vi håper vil spre grenene sine oppover og utover taket etter hvert.

–Vi ser også for oss et sitrontre her inne, sier Michelle. En liten krydderhage med rosmarin, timian og oregano er også noe vi drømmer om. Planen er å dyrke frem planter fra frø her inne fra februar/ mars som vi kan sette ut i hagen i begynnelsen av mai. –Vi gleder oss veldig til sommersesongen. Nå har vinterhagen funksjon som en ekstra stue. Vi har varmekabler i gulvet som står på fullt når det er kaldt ute. I tillegg sper vi på med en varmeovn for å gjøre rommet lunt nok til å oppholde seg i på vinterstid. Mengder med stearinlys gjør også sitt til at vi får behagelig innetemperatur når det blåser og er kaldt ute.For å gjøre gulvet lunere, har vi lagt et teppe over betonggulvet. En hvit sjeselong og en hvit stol fra Ikea samt en stålampe er alt fast inventar foreløpig.

– Jeg er opptatt at vi ikke skal overmøblere her siden rommet ikke er stort, sier Michelle. Til sommeren skal vi kun supplere med et klaffebord og ditto stoler til. På fremsiden ved vinterhagen er det anlagt ny uteplass for grilling. Hvis det regner kan vi sitte tørrskodd under tak og spise uten å frykte å bli våte av regndråpene...

Enkel byggeprosess
– I og med at vinterhagen skulle reises på tomtens høyeste punkt uten direkte veiforbindelse bød det på utfordringer å få på plass betongsåle til bygget. Heldigvis lot dette seg løse ved å bruke en pumpebil med løs slange på minst 30 meter. Herfra ble det pumpet flytende betong inn i forskalingen bestående av en lecafirkant.

– Det tyngste arbeidet bestod faktisk i å klargjøre tomten og gjøre underlaget tilstrekkelig plant før grunnmuren som består av dansk teglstein kunne bygges.

– Vinterhagen ble levert på «døren» med en kranbil som heiste alle delene på plass. Vi slapp heldigvis å bruke truck. Den ville uansett ikke ha kommet frem til platået der vinterhagen skulle stå. Tre menn brukte 60 timer fra mandag til tirsdag å sette opp bygget. Det gikk dermed temmelig kvikt å få reist vinterhagen. Vi er glad for at arbeidet ble utført av profesjonelle håndverkere da et slikt bygg er komplisert å sette opp på egenhånd.

Vi benyttet et murerfirma til å mure opp teglsteinsmuren og å støpe betonggulvet. De sørget også for elektrisitet i bygget. Montørene som satte opp selve vinterhagen har gjort en prima jobb, de har fått opplæring gjennom det svenske firmaet.

– Vi slapp dessuten omfattende nabovarsling i og med at det er lov å sette opp et bygg på inntil 15 kvadratmeter uten byggemelding og nabovarsel dersom bygget står 4.5 meter fra naboens tomt. På et sted grenser vinterhagen kun 1.5 meter fra naboens tomt og der måtte vi varsle. Heldigvis fikk vi grønt lys denne fra naboen. – Vinterhagen har virkelig innfridd, mener ekteparet. Å oppholde seg her må være «god medisin» mot vinterdepresjon..

Mer informasjon om vinterhager:

Hartley Botanics vinterhage
forhandler av Vansta Trädgård

www.vanstatradgard.se
Vito vinterhage
tlf. 62 36 94 00
www.vito-vinterhager.no
Glasco vinterhage
tlf. 926 59 000
www.glasco.no
Grønt Fokus
tlf. 38 18 38 18
www.grontfokus.no ,
Santex
tlf. 64 83 22 10
www.santex.se
Elgesem Vinterhage
www.elgesem.no
tlf. 33 47 84 44
Bøcon AS
www.bocon.no
Tlf. 51 95 88 20

Les også:

Slik lager du en enkel hagesti

En hagesti med avstand mellom hellene er veldig lett å legge. Det krever ingen forberedelse, og resultatet blir flott.

21. april 2009
Mer om Annet om hage

Så lenge bør du vente før du begynner med utendørsarbeidet

Annet om hage Lurer du på når du kan ta ut hageslangen og vaske terrasse og fasade? Eller når du kan male huset? Her er ekspertenes råd.

15 grunner til at vi elsker og hater vinteren

Annet om hage Det er ingen tvil om at vinteren er den beste og verste årstiden!

Slik får du humler, bier og sommerfugler til å like hagen din

Annet om hage Moderne jordbruk og hagebruk med sprøytemidler og monokulturer, nedbygging av friområder og mangel på blomsterenger er blitt en trussel for mange insekt...

Slik lager du din egen hagedam

Annet om hage En hagedam trenger ikke være flere kvadratmeter stor, mulighetene finnes selv med liten plass.

Nå forsvinner vannet

Annet om hage Nå forsvinner vannet. Varmen og hagevanning fører til at husstander står uten vann.

Trygge lekeapparater i hagen

Annet om hage Hagen er barnas lekeplass, men hvor trygge er lekene i hagen hos deg? Her er noen råd om hvordan du gjør barnas lekeplass sikrere.

Hurtigfiks før vinteren

Annet om hage Den første snøen har falt - kanskje før du rakk å fikse opp utendørs? Vi gir deg smørbrødlista på hva du burde gjøre før meteren med hvitt kommer, og blir liggende til neste vår.

Ikke la trampolinen ødelegge sommeren

Annet om hage Like sikkert som det er sommer, er det trampolinetid. Og med det kommer spørsmålene om hva som er rett og lov ved bruk av trampoline.

Lag hageanlegg

Annet om hage Har du planer om å bygge en trapp eller skape et lite fossefall i hagen? Da bør du få med deg boka "Lag hageanlegg" fra SINTEF Byggforsk.

Rydd bort sommeren

Annet om hage Det er på tide å rydde bort sommeren. Planter skal sikres og gressklipper og redskaper rengjøres.

Ekspertenes vårtips for hagen

Annet om hage Endelig begynner det å nærme seg tid for hagearbeid igjen, og i den anledning har vi hentet inn vårtips fra tre eksperter.

Ta vare på hagens gjester

Annet om hage Ønsk småfuglene velkommen med en egen fôringsstasjon i hagen.

Populært å flette pil

Annet om hage Å flette pil er en forholdsvis ny trend i Norge, men i for eksempel Danmark har pilfletting vært populært i en årrekke.

Tid for å klatre i trærne!

Annet om hage Ifølge Hageselskapet er det nå på høy tid å finne fram saks og sag og begynne med beskjæringen.

Planlegg hagen med landskapsarkitekten

Annet om hage Investerer du i en landskapsarkitekt når du skal planlegge hagen, kan du unngå de verste fallgrubene og en god del kostnader.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no