Ta vare på hagens gjester

Ønsk småfuglene velkommen med en egen fôringsstasjon i hagen.


Småfugler som spurver og meiser er gjerne velkomne gjester i hager. De er vakre, trallende og bringer liv i hagen. Og når høsten er over oss og vinteren nærmer seg, kan det være fint å ønske dem velkomne med en egen fôringsplass.

Hvis du mater fuglene, kun for å være snill, kan du anlegge fôringsplassen akkurat der det måte passe. Men hvis du ønsker å ha glede av fuglebesøket eller kanskje til og med ta bilder av dem, kan det være lurt å tenke over hvor du vil få mest nytte av å plassere fôringsstasjonen.

Fint for deg, fint for fuglene
Lars Serritslev er naturfotograf og har skrevet boken «Fuglemating i hagen – året rundt». Her foreslår han at fôringsstasjonen plasseres i et par meters avstand fra vinduene.
– Plassen skal helst ikke ligge i skygge eller vende rett mot sør, for da blir fuglene vanskelige å se på grunn av lysmangel eller motlys. Det beste er at den vender mot nord, særlig hvis du også vil fotografere fuglene.

Men tenk også på fuglene når du setter opp fôringsstedet.
– Det skal være så mye fred og ro som overhodet mulig. Da føler fuglene seg trygge nok til at de våger seg inn på fôringsplassen.

MAT FUGLENE: Boka «Fuglemating i hagen – året rundt» tar for seg hva, hvor og når du bør mate fuglene. Foto: Cappelen

Lag fuglebrett selv
Det finnes i dag mange innretninger for de som vil mate fuglene: fôringsbrett, fôrhus, fôrautomater, stativ for å henge meisboller, kokosnøtter med oppheng osv.
– Fôring av fugler ved hjelp av hengende fôrautomater har den store fordelen at det er enkelt og praktisk. Automatene er lette å fylle opp og rommer relativt mye, så fuglene tømmer den ikke så fort, skriver Serritslev.

Hvis du er snekkerkyndig, kan du lett snekre sammen et fuglebrett selv. Brettet bør være rundt 40 centimeter, og med lister som stikker opp et par centimeter på hver side, men som ikke møtes i hjørnene. På den måten blir ikke brettet oversvømt ved regn, samtidig som maten ikke blåses bort med vinden. Finesser som tak, vegger, stabbur, vindmøller og lignende kan du spare deg for på brettet.
– Alt i alt er det bedre, lettere og billigere å lage et helt enkelt fôringsbrett, sier Serritslev.

Feit og fin mat
Det mange kanskje ikke er klar over, er at det er best å fylle den enkelte automat med kun én frøtype. Du vil kanskje være snill og gi fuglene valgmuligheter og en variert kost, men resultatet kan bli sløseri.
– Hvis du heller frøblandinger i automaten, vil fuglene ofte fiske ut de mest ettertraktede frøene og feie de andre frøtypene ned på bakken – og det er både vanskeligere for fuglene og temmelig uøkonomisk i det lange løp, sier Serritslev.

Men variasjon i fôret er likevel gunstig, særlig om du ønsker besøk av flere arter.
– Generelt kan man si at jo flere forskjellige fôrtyper som presenteres på fôringsplassen, desto flere arter vil komme på besøk.

Selv om de ulike artene har sine forskjellige preferanser, kan man som en tommelfingerregle si at fugler flest foretrekker fettholdige frø og nøtter fremfor stivelsesrike frø. Frø av solsikke, lin og hamp og oljeholdige nøtter som jordnøtter og hasselnøtter er derfor bedre enn korn, mais og hirse.

«Fuglemating i hagen – året rundt» tar for seg hva, hvor og når du bør mate fuglene. Boken inneholder også en oversikt over de vanligste fugleartene som besøker hagens fôringsstasjoner og hva de foretrekker av fôr.