Trefelling med følelse

Annet om hage

Et tre i hagen kan være til glede, men også til frustrasjon når det har vokst seg stort og skygger for sola. Da er det kanskje på tide med en justering.


Prosessen starter med at de minste grenene fjernes.

Hva er vel mer vakkert enn et velholdt tre med en frodiggrønn krone i en fredelig del av hagen? Et sted der hagelivet kan nytes i full bredde i skyggen fra løvverket mens små strimer av sol titter lekent mellom bladene.

Men dessverre, noen ganger tar idyllen overhånd. Treet vokser seg stort og uformelig. Store grener vokser ut og truer med å rive panel og tak av huset. Alt sollys forsvinner, og på høsten får du et løvfall som dekker mesteparten av eiendommen, fyller takrenner og medfører et enormt oppryddingsarbeid. Til syvende og sist ønsker du kanskje å bli kvitt hele treet, eller deler av det. Men telefon- og strømkabler, hushjørner, tak og renner er plassert på en måte som gjør fellingsoppgaven nærmest umulig. Og du kvier deg for å sette i gang. Men fortvil ikke, det er håp. Der ute finnes det eksperter på trefelling og trepleie som tar på seg de utroligste oppgaver slik at du igjen kan få en hage du er fornøyd med.

Spesialister
– Vi har en stadig økende pågang av huseiere, borettslag, velforeninger og offentlige instanser som ønsker hjelp i forbindelse med trefelling og trepleie. En av årsakene til økningen er at det på 1950 og 60-tallet var en kraftig vekst i boligbyggingen her til lands. Disse eiendommene er i dag veletablerte, og trærne er ferdig utvokste. Dermed oppstår behovet for å gjøre justeringer, sier Espen Bråthen i Tregruppa.no. De er en gruppering arborister som har inngått et samarbeid på Østlandet. Arboristene er spesialister på alle typer felling og beskjæring og er sertifisert etter europeisk standard. Trefelling og trepleie er et fag, som alltid bør utøves av kyndige og teknisk kvalifiserte personer er arboristenes oppfatning.
Tidligere var det ofte den i nabolaget som var utstyrt med en motorsag som løste problemene. – I dag er innstillingen en annen. De fleste ønsker at arbeidet skal gjennomføres på en fagmessig forsvarlig måte. Derfor kommer de til oss, understreker Bråthen.

Spektakulært
Når du tar kontakt med en arborist, er første post en befaring av eiendommen. Han tar stilling til hvordan treet skal felles, eller eventuelt om det er et annet tre som bør felles i stedet. Det blir vurdert om det er mulig å legge ned treet i dets fulle lengde eller om det må tas i seksjoner. – I de fleste tilfeller anbefaler vi felling. Kronereduksjon er også mulig, men den bør følges opp og vedlikeholdes av en arborist for på den måten å opprettholde en anstendig fasong, sier Bråthen. Etter førstegangsbefaring kommer arboristen tilbake med fullt mannskap. Eiendommen sikres, og arbeidet kan starte. Felles treet seksjonsvis, er det ofte til en svært spektakulær forestilling. – Med vår klatreteknikk kan vi felle et tre hvor som helst, og er ikke avhengig av tungt maskineri, reklamerer Bråthen. – Om det er nødvendig, så tar vi bitte små biter av gangen for å unngå at det oppstår skader på hus eller eiendom. Og selvsagt opptrer vi på en varsom måte på alle plan. Dette med trær har ofte en følelsesmessig side. Det kan være både sentimentale og historiske årsaker til det. Da gjelder det å trå varsomt, sier Nærkland. Han er også tilknyttet Tregruppa.no. Når arbeidet med fellingen er avsluttet, tar arboristene oppryddingen, og treeieren sitter igjen med litt ved til peiskosen dersom det er ønsket.

Nabotrær
Ofte er også trær på naboeiendommen et problem. I noen tilfeller har saken vært igjennom en prosess i forkant, enten i en rettssal eller i forliksrådet før trefellingen kan iverksettes. – Naboloven sier at dersom trær som står nærmere naboens hus, hage, tun eller dyrket mark enn tredjeparten av trehøyden, kan man kreve disse fjernet, men her er det rom for tolkninger. Vi er derfor varsomme når vi påtar oss jobber, og må ha bekreftelse/ godkjennelse fra treets rettmessige eier i de tilfellene vi går inn på en naboeiendom. Men som oftest møter naboene opp under befaring, slik at det blir enighet om hva som skal utføres og hvordan kostnaden skal fordeles, forteller Bråthen. Men, det er ikke bare trefelling og beskjæring arboristene kan hjelpe deg med. Både landskapspleie, nyetablering og kartlegging av trærs tilstand står på programmet. – Så nøl ikke med å kontakte en arborist, dersom det er noe med trær du trenger hjelp til, oppfordrer Nærkland.

Les også:

Har du brannutstyret i orden?

Risikoen for brann øker i vinterhalvåret. Har du sikkerhetsutstyret i orden hvis det skulle bli brann i boligen?

 

23. oktober 2008
Mer om Annet om hage

Så lenge bør du vente før du begynner med utendørsarbeidet

Annet om hage Lurer du på når du kan ta ut hageslangen og vaske terrasse og fasade? Eller når du kan male huset? Her er ekspertenes råd.

15 grunner til at vi elsker og hater vinteren

Annet om hage Det er ingen tvil om at vinteren er den beste og verste årstiden!

Slik får du humler, bier og sommerfugler til å like hagen din

Annet om hage Moderne jordbruk og hagebruk med sprøytemidler og monokulturer, nedbygging av friområder og mangel på blomsterenger er blitt en trussel for mange insekt...

Slik lager du din egen hagedam

Annet om hage En hagedam trenger ikke være flere kvadratmeter stor, mulighetene finnes selv med liten plass.

Nå forsvinner vannet

Annet om hage Nå forsvinner vannet. Varmen og hagevanning fører til at husstander står uten vann.

Trygge lekeapparater i hagen

Annet om hage Hagen er barnas lekeplass, men hvor trygge er lekene i hagen hos deg? Her er noen råd om hvordan du gjør barnas lekeplass sikrere.

Hurtigfiks før vinteren

Annet om hage Den første snøen har falt - kanskje før du rakk å fikse opp utendørs? Vi gir deg smørbrødlista på hva du burde gjøre før meteren med hvitt kommer, og blir liggende til neste vår.

Lag hageanlegg

Annet om hage Har du planer om å bygge en trapp eller skape et lite fossefall i hagen? Da bør du få med deg boka "Lag hageanlegg" fra SINTEF Byggforsk.

Rydd bort sommeren

Annet om hage Det er på tide å rydde bort sommeren. Planter skal sikres og gressklipper og redskaper rengjøres.

Sommerlykke året rundt

Annet om hage På det høyeste punktet i hagen på Nesbru har ekteparet Wentworth realisert en romantisk drøm. Der har de oppført en victorianskinspirert vinterhage, som lyser opp i tilværelsen året rundt.

Ekspertenes vårtips for hagen

Annet om hage Endelig begynner det å nærme seg tid for hagearbeid igjen, og i den anledning har vi hentet inn vårtips fra tre eksperter.

Ta vare på hagens gjester

Annet om hage Ønsk småfuglene velkommen med en egen fôringsstasjon i hagen.

Populært å flette pil

Annet om hage Å flette pil er en forholdsvis ny trend i Norge, men i for eksempel Danmark har pilfletting vært populært i en årrekke.

Tid for å klatre i trærne!

Annet om hage Ifølge Hageselskapet er det nå på høy tid å finne fram saks og sag og begynne med beskjæringen.

Planlegg hagen med landskapsarkitekten

Annet om hage Investerer du i en landskapsarkitekt når du skal planlegge hagen, kan du unngå de verste fallgrubene og en god del kostnader.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no