Bilde: Produsentene

Trygge lekeapparater i hagen

Annet om hage

Hagen er barnas lekeplass, men hvor trygge er lekene i hagen hos deg? Her er noen råd om hvordan du gjør barnas lekeplass sikrere.

Det finnes et par grunnleggende regler å følge når du skal installere lekeapparater i hagen.

RKC, som blant annet fører lekestativ og rutsjebaner, påpeker at du alltid bør monterer lekestativ henhold til monteringsanvisning. De anbefaler også et regelmessig vedlikehold av apparatene for å hindre skader og uhell.

– På husker er tau og ledd slitasjedeler. Kontroller disse nøye minst to ganger i året og skift ut deler så fort du registerer slitasje. Tre er et levende materiale, og det vil alltid være i bevegelse. Derfor må du etterstramme skruer og bolter to ganger per år.

Sunnere sandkasse
Visste du at det er mulig å få kjøpt svanemerkede sandkasser? Du lurer kanskje på hvorfor det i det hele tatt skulle være behov for det, men ifølge Miljømerking kan både hardplast og impregnert trevirke, som sandkasser ofte er laget av, inneholde mange skadelige stoffer.


Alvhild Hedstein: Direktør i Miljømerking.

– Svanemerkete sandkasser er laget av Thermowood. Det er helt vanlig furu som Moelven har behandlet med varme og vanndamp slik at det varer like lenge som impregnert trevirke. Moelven tilbyr sandkasser som bærer Svanemerket, og er trygge og gode valg for både helse og miljø, forteller Alvhild Hedstein, direktør i Miljømerking.

Leker for livet
Leker til bruk i hagen og sandkassa er ofte laget i hardplast, og disse kan inneholde en del helseskadelige stoffer. Barn har det med å putte de rareste ting i munnen, også leker, og da er det lurt å velge leker som ikke inneholder skadelige stoffer.

Les også:

10 smarte hagetriks du ikke vil gå glipp av

Disse hagetipsene er smarte, inspirerende og nyttige.

– De svanemerkete lekene er produsert på den mest mulig miljøtilpassete måten fra A til Å. De er verken tilsatt PVC, ftalater eller andre stoffer som kan gi kreft eller skade arvestoff eller fruktbarheten, forteller Hedstein.

Svanemerkede leker får du fra den danske produsenten Dantoy, som føres bl.a. av  Toys R Us og BR-leker.


Svanemerkede leker: Danske Dantoy lager leker fri for helseskadelige stoffer.

– De har et utall modeller av hardplastleker, som altså alle er gode valg for deg og barnet ditt. Spør etter Svanemerket i din lekebutikk! Økt etterspørsel gir økt tilbud, oppfordrer Hedstein.

Tøff i trampolina
Trampoliner har dukket opp som paddehatter i norske hager det siste tiåret, men ikke alle er like flinke til å tenke sikkerhet ved bruk av trampoliner. To ting du bør ha er god kantbeskyttelse og et sikkerhetsnett som holder hvis du skulle havne i det.

Hoppeeksperten advarer mot å være for mange i trampolina samtidig.

– To personer kan ha øyekontakt med hverandre når man hopper. Er man flere, går ikke det. Kollisjoner står for over halvparten av skadene på trampoliner. Barn under 6-årsalder har ikke en fullt utviklet balanse, de skal hoppe alene.

Les også:

Ikke la trampolinen ødelegge sommeren

Like sikkert som det er sommer, er det trampolinetid. Og med det kommer spørsmålene om hva som er rett og lov ved bruk av trampoline.

Husk også at mangelfull sikring av trampoline kan bli dyrt i lengden.

– Det kan komme erstatningskrav om uvedkommende, som for eksempel naboungene, bruker trampolinen og skader seg og den ikke er sikret. Sørg derfor at trampolinen er godt sikret, oppfordrer advokatfullmektig Syvertsen hos advokatfirmaet Grande & Co.

Byggforsk om lekeplassutstyr
For mer informasjon om sikkerhet ved utendørs lekeplasser anbefales Byggforskseriens anvisning 381.302 Lekeplassutstyr. Anvisningen retter seg mot offentlige lekeplasser, men informasjonen kan også være nyttig for deg som skal lage lekeplass eller sette opp lekestativ hjemme.

15. mai 2011

Mer om Annet om hage

Så lenge bør du vente før du begynner med utendørsarbeidet

Annet om hage Lurer du på når du kan ta ut hageslangen og vaske terrasse og fasade? Eller når du kan male huset? Her er ekspertenes råd.

15 grunner til at vi elsker og hater vinteren

Annet om hage Det er ingen tvil om at vinteren er den beste og verste årstiden!

Slik får du humler, bier og sommerfugler til å like hagen din

Annet om hage Moderne jordbruk og hagebruk med sprøytemidler og monokulturer, nedbygging av friområder og mangel på blomsterenger er blitt en trussel for mange insekt...

Slik lager du din egen hagedam

Annet om hage En hagedam trenger ikke være flere kvadratmeter stor, mulighetene finnes selv med liten plass.

Nå forsvinner vannet

Annet om hage Nå forsvinner vannet. Varmen og hagevanning fører til at husstander står uten vann.

Hurtigfiks før vinteren

Annet om hage Den første snøen har falt - kanskje før du rakk å fikse opp utendørs? Vi gir deg smørbrødlista på hva du burde gjøre før meteren med hvitt kommer, og...

Ikke la trampolinen ødelegge sommeren

Annet om hage Like sikkert som det er sommer, er det trampolinetid. Og med det kommer spørsmålene om hva som er rett og lov ved bruk av trampoline.

Lag hageanlegg

Annet om hage Har du planer om å bygge en trapp eller skape et lite fossefall i hagen? Da bør du få med deg boka "Lag hageanlegg" fra SINTEF Byggforsk.

Rydd bort sommeren

Annet om hage Det er på tide å rydde bort sommeren. Planter skal sikres og gressklipper og redskaper rengjøres.

Sommerlykke året rundt

Annet om hage På det høyeste punktet i hagen på Nesbru har ekteparet Wentworth realisert en romantisk drøm. Der har de oppført en victorianskinspirert vinterhage, som lyser opp i tilværelsen året rundt.

Ekspertenes vårtips for hagen

Annet om hage Endelig begynner det å nærme seg tid for hagearbeid igjen, og i den anledning har vi hentet inn vårtips fra tre eksperter.

Ta vare på hagens gjester

Annet om hage Ønsk småfuglene velkommen med en egen fôringsstasjon i hagen.

Populært å flette pil

Annet om hage Å flette pil er en forholdsvis ny trend i Norge, men i for eksempel Danmark har pilfletting vært populært i en årrekke.

Tid for å klatre i trærne!

Annet om hage Ifølge Hageselskapet er det nå på høy tid å finne fram saks og sag og begynne med beskjæringen.

Planlegg hagen med landskapsarkitekten

Annet om hage Investerer du i en landskapsarkitekt når du skal planlegge hagen, kan du unngå de verste fallgrubene og en god del kostnader.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no