Bilde: Produsentene

Trygge lekeapparater i hagen

Annet om hage

Hagen er barnas lekeplass, men hvor trygge er lekene i hagen hos deg? Her er noen råd om hvordan du gjør barnas lekeplass sikrere.

Det finnes et par grunnleggende regler å følge når du skal installere lekeapparater i hagen.

RKC, som blant annet fører lekestativ og rutsjebaner, påpeker at du alltid bør monterer lekestativ henhold til monteringsanvisning. De anbefaler også et regelmessig vedlikehold av apparatene for å hindre skader og uhell.

– På husker er tau og ledd slitasjedeler. Kontroller disse nøye minst to ganger i året og skift ut deler så fort du registerer slitasje. Tre er et levende materiale, og det vil alltid være i bevegelse. Derfor må du etterstramme skruer og bolter to ganger per år.

Sunnere sandkasse
Visste du at det er mulig å få kjøpt svanemerkede sandkasser? Du lurer kanskje på hvorfor det i det hele tatt skulle være behov for det, men ifølge Miljømerking kan både hardplast og impregnert trevirke, som sandkasser ofte er laget av, inneholde mange skadelige stoffer.


Alvhild Hedstein: Direktør i Miljømerking.

– Svanemerkete sandkasser er laget av Thermowood. Det er helt vanlig furu som Moelven har behandlet med varme og vanndamp slik at det varer like lenge som impregnert trevirke. Moelven tilbyr sandkasser som bærer Svanemerket, og er trygge og gode valg for både helse og miljø, forteller Alvhild Hedstein, direktør i Miljømerking.

Leker for livet
Leker til bruk i hagen og sandkassa er ofte laget i hardplast, og disse kan inneholde en del helseskadelige stoffer. Barn har det med å putte de rareste ting i munnen, også leker, og da er det lurt å velge leker som ikke inneholder skadelige stoffer.

– De svanemerkete lekene er produsert på den mest mulig miljøtilpassete måten fra A til Å. De er verken tilsatt PVC, ftalater eller andre stoffer som kan gi kreft eller skade arvestoff eller fruktbarheten, forteller Hedstein.

Svanemerkede leker får du fra den danske produsenten Dantoy, som føres bl.a. av  Toys R Us og BR-leker.


Svanemerkede leker: Danske Dantoy lager leker fri for helseskadelige stoffer.

– De har et utall modeller av hardplastleker, som altså alle er gode valg for deg og barnet ditt. Spør etter Svanemerket i din lekebutikk! Økt etterspørsel gir økt tilbud, oppfordrer Hedstein.

Tøff i trampolina
Trampoliner har dukket opp som paddehatter i norske hager det siste tiåret, men ikke alle er like flinke til å tenke sikkerhet ved bruk av trampoliner. To ting du bør ha er god kantbeskyttelse og et sikkerhetsnett som holder hvis du skulle havne i det.

Hoppeeksperten advarer mot å være for mange i trampolina samtidig.

– To personer kan ha øyekontakt med hverandre når man hopper. Er man flere, går ikke det. Kollisjoner står for over halvparten av skadene på trampoliner. Barn under 6-årsalder har ikke en fullt utviklet balanse, de skal hoppe alene.

Husk også at mangelfull sikring av trampoline kan bli dyrt i lengden.

– Det kan komme erstatningskrav om uvedkommende, som for eksempel naboungene, bruker trampolinen og skader seg og den ikke er sikret. Sørg derfor at trampolinen er godt sikret, oppfordrer advokatfullmektig Syvertsen hos advokatfirmaet Grande & Co.

Byggforsk om lekeplassutstyr
For mer informasjon om sikkerhet ved utendørs lekeplasser anbefales Byggforskseriens anvisning 381.302 Lekeplassutstyr. Anvisningen retter seg mot offentlige lekeplasser, men informasjonen kan også være nyttig for deg som skal lage lekeplass eller sette opp lekestativ hjemme.

15 mai 2011

Så lett fjerner du kirsebærstein

Ikke alle har en kjerneutstikker for kirsebær liggende på kjøkkenet. Det er heller ikke nødvendig. Alt du trenger er en flaske og spisepinner.

Derfor bør du bruke teip mot brennesle

Glem kjerringrådene når du brenner deg på brennesle. Alt du trenger er vann og og litt teip.

Er du klar over sommerens skjulte farer?

Hissige veps, giftige huggormer, smittebærende flått og etsende plantesafter. Alt dette kan ødelegge idylliske sommerdager. Vet du hva du skal gjøre om...

Slik overlever hagen ferien

Ikke la blomster og planter visne i varmen mens du er på ferie.

Fire fine vedlikeholdsfrie gjerder

Her er fire fine vedlikeholdsfrie gjerder for deg som har annet å gjøre enn bruke vårdagene på å male.

Vedlikeholdsfrie gjerder

Vedlikeholdsfrie gjerder kan spare timer med maling og skraping, men er de bra for miljøet?

Ikke la trampolinen ødelegge sommeren

Like sikkert som det er sommer, er det trampolinetid. Og med det kommer spørsmålene om hva som er rett og lov ved bruk av trampoline.

Lag hageanlegg

Har du planer om å bygge en trapp eller skape et lite fossefall i hagen? Da bør du få med deg boka "Lag hageanlegg" fra SINTEF Byggforsk.

Ekspertenes vårtips for hagen

Endelig begynner det å nærme seg tid for hagearbeid igjen, og i den anledning har vi hentet inn vårtips fra tre eksperter.

Ta vare på hagens gjester

Ønsk småfuglene velkommen med en egen fôringsstasjon i hagen.

Vann i hagen

Med litt plass utendørs kan du nyte synet av glitrende vanndråper og blanke vannspeil. Små og store vannanlegg skaper liv i hagen.

Hagehansker som beskytter

Har du kjent tornebuskens sinte ”klør” mot huden når du planter? Jordans hagehanske beskytter, og i tillegg gir den deg et Supergrep.

Slik lager du hagedam

Lyden av sildrende vann, et vakkert vannspeil med vannliljer, fargerike sumpplanter, fisker som vaker og fugler som bader. En hagedam trenger ikke være...

I pakt med naturen

Et ønske om en hage i pakt med naturen var Haralds hovedmotiv da han begynte arbeidet med å anlegge hagen rundt hovehuset på gården Øverby i Aurskog...

Ti tips for å få orden i hagen fort

Hagen er for mange et sted for hvile og rekreasjon. For noen fremstår hagearbeidet allikevel mer som et ork enn som glede. I tillegg trenger du kanskje...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til einar.vestheim@bonnier.no. 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no