Bilde: Gro Jørgensen

Vann i hagen

Annet om hage

Med litt plass utendørs kan du nyte synet av glitrende vanndråper og blanke vannspeil. Små og store vannanlegg skaper liv i hagen.
En stilleflytende bekk lager også vannspeil i hagen på samme måte som en dam. Foto: Gro Jørgensen
Det er ikke så mange av oss som har et vann, en bekk eller sjøen som en integrert del av hagen. Alternativet er derfor å lage et vannanlegg selv.
Mulighetene er mange, og resultatet kan bli like vakkert som det naturlige. Arbeidet er slett ikke så komplisert som en skulle tro, men det er viktig å bruke litt tid på planlegging. Hva slags anlegg passer, hvor stort og hvor skal det ligge?

Plassering
En tommelfingerregel er at dammer og bekker bør ligge solrikt og åpent til uten for mye busker og trær i nærheten. De fleste vannplanter og fisk trives best i full sol, og vannet blir fort forurenset av løv som blir liggende å råtne i vannet.
Men når det er sagt, er det fullt mulig å anlegge dam i skyggen også. Et blankt vannspeil i litt skyggefulle omgivelser kan være utrolig stemningsfullt. Det krever bare litt mer ettersyn.

Støpte dammer
Du kan få kjøpt prefabrikkerte, støpte dammer i plast eller glassfiber som du raskt og enkelt graver ned. De er best egnet til mindre dammer siden store prefabrikkerte dammer er kostbare og kan være vanskelige å håndtere. Har du en hage med mye fjell kan en ferdigstøpt dam være redningen.
Bassenget graves delvis ned, og kantene bygges inn med naturstein, teglstein eller lignende. Du kan selvfølgelig støpe en betongdam selv, men det krever straks mer utstyr, arbeid og fagkunnskap.

Foliedammer
Har du dyp nok jord i hagen og ønsker en natulignende dam, er en dam med foliebunn tingen. Da kan du bestemme akkurat hvilken form og størrelse dammen skal ha.
Folien er laget av PVC og bør være 0,8 – 1,0 mm tykk. Den tåler både sol og kulde, men kan være utsatt for kuttskader. Derfor må det passes på at det ikke stikker opp skarpe steiner eller røtter i bunnen.

Vekstsoner og dybde
En hagedam skal utformes svakt skrånende som en suppetallerken, eller i terrasser. Rundt dammen ligger strandsonen. Så kommer sumpsonen med vannstand på 5 – 40 cm, og inn mot midten av dammen ligger dypvannssonen.De ulike vannplantene har ulike krav til vanndybde. Noen vil stå i strandkanten, andre vil ha dypere vann.
Mange vannliljer er blant dem som krever dypest vann, 60 – 100 cm. Vil du ha fisk i dammen, bør dybden være på minimum 100 cm varierende hvor i landet du bor. Poenget er at dammen ikke må bunnfryse hvis fisken skal ha en sjanse til å overleve vinteren.

Fontener og springvann
Et springvann kan gjøre dammen enda mer spennende. Det finnes mange typer og størrelser på markedet. Fontenen må selvfølgelig avpasses etter stil og størrelse på dammen.
Du kan for eksempel få vakre natursteiner hvor vannet kommer sildrende ut gjennom et lite hull, «tissende» bronsegutter, frosker med vannstråler ut av munnen eller enkle dyser som som spruter vannet opp fra overflaten.

Sikkerhet
Vann har en magisk tiltrekningskraft på barn. Dammen må sikres forsvarlig, selv om du ikke har småbarn selv. Barn i nabolaget kan uforvarende komme inn i hagen din. Derfor må du enten ha et gjerde med port rundt eiendommen, eller du kan gjerde inn selve dammen.
I mindre dammer kan du legge et sikkerhetsgitter av stål ca 10 cm under vannoverflaten. Det må kunne bære vekten av en voksen person og være sikret mot å vippe.

Anbefalt av redaksjonen

23 oktober 2008
Annonsørinnhold

Slik gjør du gamle ting nye

Visste du at vårvasken er sunn for kropp og sjel, bra for tingene dine og kan gjøre deg forelsket igjen?

Så lett fjerner du kirsebærstein

Ikke alle har en kjerneutstikker for kirsebær liggende på kjøkkenet. Det er heller ikke nødvendig. Alt du trenger er en flaske og spisepinner.

Derfor bør du bruke teip mot brennesle

Glem kjerringrådene når du brenner deg på brennesle. Alt du trenger er vann og og litt teip.

Er du klar over sommerens skjulte farer?

Hissige veps, giftige huggormer, smittebærende flått og etsende plantesafter. Alt dette kan ødelegge idylliske sommerdager. Vet du hva du skal gjøre om...

Slik overlever hagen ferien

Ikke la blomster og planter visne i varmen mens du er på ferie.

Trygge lekeapparater i hagen

Hagen er barnas lekeplass, men hvor trygge er lekene i hagen hos deg? Her er noen råd om hvordan du gjør barnas lekeplass sikrere.

Fire fine vedlikeholdsfrie gjerder

Her er fire fine vedlikeholdsfrie gjerder for deg som har annet å gjøre enn bruke vårdagene på å male.

Vedlikeholdsfrie gjerder

Vedlikeholdsfrie gjerder kan spare timer med maling og skraping, men er de bra for miljøet?

Lag hageanlegg

Har du planer om å bygge en trapp eller skape et lite fossefall i hagen? Da bør du få med deg boka "Lag hageanlegg" fra SINTEF Byggforsk.

Ekspertenes vårtips for hagen

Endelig begynner det å nærme seg tid for hagearbeid igjen, og i den anledning har vi hentet inn vårtips fra tre eksperter.

Ta vare på hagens gjester

Ønsk småfuglene velkommen med en egen fôringsstasjon i hagen.

Hagehansker som beskytter

Har du kjent tornebuskens sinte ”klør” mot huden når du planter? Jordans hagehanske beskytter, og i tillegg gir den deg et Supergrep.

Slik lager du hagedam

Lyden av sildrende vann, et vakkert vannspeil med vannliljer, fargerike sumpplanter, fisker som vaker og fugler som bader. En hagedam trenger ikke være...

I pakt med naturen

Et ønske om en hage i pakt med naturen var Haralds hovedmotiv da han begynte arbeidet med å anlegge hagen rundt hovehuset på gården Øverby i Aurskog...

Ti tips for å få orden i hagen fort

Hagen er for mange et sted for hvile og rekreasjon. For noen fremstår hagearbeidet allikevel mer som et ork enn som glede. I tillegg trenger du kanskje...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til einar.vestheim@bonnier.no. 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no