Bilde: Gro Jørgensen

Vann i hagen

Annet om hage

Med litt plass utendørs kan du nyte synet av glitrende vanndråper og blanke vannspeil. Små og store vannanlegg skaper liv i hagen.
En stilleflytende bekk lager også vannspeil i hagen på samme måte som en dam. Foto: Gro Jørgensen
Det er ikke så mange av oss som har et vann, en bekk eller sjøen som en integrert del av hagen. Alternativet er derfor å lage et vannanlegg selv.
Mulighetene er mange, og resultatet kan bli like vakkert som det naturlige. Arbeidet er slett ikke så komplisert som en skulle tro, men det er viktig å bruke litt tid på planlegging. Hva slags anlegg passer, hvor stort og hvor skal det ligge?

Plassering
En tommelfingerregel er at dammer og bekker bør ligge solrikt og åpent til uten for mye busker og trær i nærheten. De fleste vannplanter og fisk trives best i full sol, og vannet blir fort forurenset av løv som blir liggende å råtne i vannet.
Men når det er sagt, er det fullt mulig å anlegge dam i skyggen også. Et blankt vannspeil i litt skyggefulle omgivelser kan være utrolig stemningsfullt. Det krever bare litt mer ettersyn.

Støpte dammer
Du kan få kjøpt prefabrikkerte, støpte dammer i plast eller glassfiber som du raskt og enkelt graver ned. De er best egnet til mindre dammer siden store prefabrikkerte dammer er kostbare og kan være vanskelige å håndtere. Har du en hage med mye fjell kan en ferdigstøpt dam være redningen.
Bassenget graves delvis ned, og kantene bygges inn med naturstein, teglstein eller lignende. Du kan selvfølgelig støpe en betongdam selv, men det krever straks mer utstyr, arbeid og fagkunnskap.

Foliedammer
Har du dyp nok jord i hagen og ønsker en natulignende dam, er en dam med foliebunn tingen. Da kan du bestemme akkurat hvilken form og størrelse dammen skal ha.
Folien er laget av PVC og bør være 0,8 – 1,0 mm tykk. Den tåler både sol og kulde, men kan være utsatt for kuttskader. Derfor må det passes på at det ikke stikker opp skarpe steiner eller røtter i bunnen.

Vekstsoner og dybde
En hagedam skal utformes svakt skrånende som en suppetallerken, eller i terrasser. Rundt dammen ligger strandsonen. Så kommer sumpsonen med vannstand på 5 – 40 cm, og inn mot midten av dammen ligger dypvannssonen.De ulike vannplantene har ulike krav til vanndybde. Noen vil stå i strandkanten, andre vil ha dypere vann.
Mange vannliljer er blant dem som krever dypest vann, 60 – 100 cm. Vil du ha fisk i dammen, bør dybden være på minimum 100 cm varierende hvor i landet du bor. Poenget er at dammen ikke må bunnfryse hvis fisken skal ha en sjanse til å overleve vinteren.

Fontener og springvann
Et springvann kan gjøre dammen enda mer spennende. Det finnes mange typer og størrelser på markedet. Fontenen må selvfølgelig avpasses etter stil og størrelse på dammen.
Du kan for eksempel få vakre natursteiner hvor vannet kommer sildrende ut gjennom et lite hull, «tissende» bronsegutter, frosker med vannstråler ut av munnen eller enkle dyser som som spruter vannet opp fra overflaten.

Sikkerhet
Vann har en magisk tiltrekningskraft på barn. Dammen må sikres forsvarlig, selv om du ikke har småbarn selv. Barn i nabolaget kan uforvarende komme inn i hagen din. Derfor må du enten ha et gjerde med port rundt eiendommen, eller du kan gjerde inn selve dammen.
I mindre dammer kan du legge et sikkerhetsgitter av stål ca 10 cm under vannoverflaten. Det må kunne bære vekten av en voksen person og være sikret mot å vippe.

Anbefalt av redaksjonen

23. oktober 2008

Mer om Annet om hage

Så lenge bør du vente før du begynner med utendørsarbeidet

Annet om hage Lurer du på når du kan ta ut hageslangen og vaske terrasse og fasade? Eller når du kan male huset? Her er ekspertenes råd.

15 grunner til at vi elsker og hater vinteren

Annet om hage Det er ingen tvil om at vinteren er den beste og verste årstiden!

Slik får du humler, bier og sommerfugler til å like hagen din

Annet om hage Moderne jordbruk og hagebruk med sprøytemidler og monokulturer, nedbygging av friområder og mangel på blomsterenger er blitt en trussel for mange insekt...

Slik lager du din egen hagedam

Annet om hage En hagedam trenger ikke være flere kvadratmeter stor, mulighetene finnes selv med liten plass.

Nå forsvinner vannet

Annet om hage Nå forsvinner vannet. Varmen og hagevanning fører til at husstander står uten vann.

Trygge lekeapparater i hagen

Annet om hage Hagen er barnas lekeplass, men hvor trygge er lekene i hagen hos deg? Her er noen råd om hvordan du gjør barnas lekeplass sikrere.

Hurtigfiks før vinteren

Annet om hage Den første snøen har falt - kanskje før du rakk å fikse opp utendørs? Vi gir deg smørbrødlista på hva du burde gjøre før meteren med hvitt kommer, og blir liggende til neste vår.

Lag hageanlegg

Annet om hage Har du planer om å bygge en trapp eller skape et lite fossefall i hagen? Da bør du få med deg boka "Lag hageanlegg" fra SINTEF Byggforsk.

Rydd bort sommeren

Annet om hage Det er på tide å rydde bort sommeren. Planter skal sikres og gressklipper og redskaper rengjøres.

Sommerlykke året rundt

Annet om hage På det høyeste punktet i hagen på Nesbru har ekteparet Wentworth realisert en romantisk drøm. Der har de oppført en victorianskinspirert vinterhage, som lyser opp i tilværelsen året rundt.

Ekspertenes vårtips for hagen

Annet om hage Endelig begynner det å nærme seg tid for hagearbeid igjen, og i den anledning har vi hentet inn vårtips fra tre eksperter.

Ta vare på hagens gjester

Annet om hage Ønsk småfuglene velkommen med en egen fôringsstasjon i hagen.

Populært å flette pil

Annet om hage Å flette pil er en forholdsvis ny trend i Norge, men i for eksempel Danmark har pilfletting vært populært i en årrekke.

Tid for å klatre i trærne!

Annet om hage Ifølge Hageselskapet er det nå på høy tid å finne fram saks og sag og begynne med beskjæringen.

Planlegg hagen med landskapsarkitekten

Annet om hage Investerer du i en landskapsarkitekt når du skal planlegge hagen, kan du unngå de verste fallgrubene og en god del kostnader.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no