Bruk naturstein som dekor

Belegningsstein

Bruker du naturstein bevokst med lav som dekor får du ikke bare en dekorativ vegg eller peis, men også et minnesmerke over fine turer og naturopplevelser.


Inngangspartiet på huset er dekket med selvplukkede steiner med lav på. Foto: Thorbjørn Tufte

Naturstein er et allsidig materiale. De kan være tunge å bære, men lette å montere. Ikke minst er jobben med å lete dem opp både spennende og interessant.

Samler du en stein fra hvert sted du har besøkt, får du en vegg stappfull av minner fra utflukter til fjell og fjord. Og stein er det jo nok av her i landet. Mange dekorert med forskjellige typer lav.

Det er påvist ikke mindre enn 1500 ulike arter i Norge. Felles for lav er at det fester seg til tre, jord og ikke minst stein.

Tøffe turer
Da vi startet prosessen med å finne stein var første tanke: Dette er en steindum ide. Det virket utvilsomt noe spesielt å finne dekorativ stein med tilknytning til spennende jakt-, fiske- og fjellturer.

Til tross for dette, og i tillegg den krevende jobben å frakte dem hjem, gikk vi til oppgaven med stor energi. Noen tjuvsteiner ble det nok til å begynne med, for reglene om uttak av stein er av nyere dato. De fineste steinene i samlingen ble for øvrig funnet ettter veien mellom Vardø og Hamningberg, lengst øst på Varangerhalvøya.

Men jeg kan underskrive på at stein veier mye. Jeg kommer aldri til å glemme turen med noen utsøkte steiner fra 1500 meters høyde i Hallingdal. En svært så slitsom tur. Spesielt da snøen begynte å lave ned, og eneste fornuftige løsning var å sette seg og skli ned de bratte bakkene.

Les også:

Fagmannens gulvtips

Her er noen tips til deg som skal legge nytt gulv.

Flott sluttresultat
Men resultatet av turene var tilfredsstillende. 372 vakre stein. 281 av dem til fasade, og 91 til en peis. Monteringsjobben gikk greit. Spiker, hammer og sement er det som må til.

Steinene holdes på plass av spiker som dekkes til med sementblanding i fugene. Dermed blir spikrene stående, helt usynlige. En grei oppskrift som også lavet ser ut til å trives med. Enten de skal friste tilværelsen innedørs på en peis, eller ute på nordveggen.

Husk bare! Det er lurt å dusje steinen med litt vann av og til. I hvert fall de som monteres innendørs.

Hva er lav?
Lav er en gruppe små planter som egentlig er dobbeltorganismer. Disse er dannet av sopp og alger som lever i en gjensidig nyttig næringsforbindelse med hverandre.

Soppene skaffer vann, algene har klorofyllholdige celler som assimilerer karbondioksid og produserer karbohydrater. Det finnes over 1500 arter lav registrert i Norge så langt.

Hvor kan man hente stein? Grunneier må kontaktes dersom man vil plukke stein. Dette gjelder uansett hvor i landet man befinner seg. Ellers er reglene litt ulike fra distrikt til distrikt.

Les også:

Vannbåren varme - vanlig i nye hus

Vannbåren varme er blitt vanlig. Halvparten av alle hus bygges nå med vannbåren varme - sunn varme og sparing av strøm er hovedårsaken.

For å få en avklaring: Ta kontakt med Miljøvernavdelingen i det fylket hvor steinplukkingen skal finne sted. Da er man på trygg grunn.

23. oktober 2008

Mer om Belegningsstein

Bli kvitt ugress mellom belegningsstein

Belegningsstein Ugress mellom belegningsstein er en av de vanligste irritasjonsmomentene for hageeiere. Vi har testet noen nye redskaper som virker ganske effektivt.

30 gode tips til deg som skal legge belegningsstein

Belegningsstein Steinleggeren hjelper deg med disse 30 nøye utvalgte tipsene til en sikker suksess når du legger belegningssteinstein i innkjørselen, på terrassen og...

Slik lager du en enkel hagesti

Belegningsstein En hagesti med avstand mellom hellene er veldig lett å legge. Det krever ingen forberedelse, og resultatet blir flott.

Slik slipper du ugress i fugene

Belegningsstein Når det vokser ugress i fugene mellom hellene, handler det ikke bare om utseendet. Dersom ugresset får kraftige røtter kan de med tiden forskyve hellene slik at de ligger ujevnt. Her er fem triks som holder ugresset unna fugene. 

Nå kan du klippe skiferheller

Belegningsstein Glem tunge vinkelslipere og bråkete arbeid: Med en skifersaks blir det en enklere og hyggeligere jobb å tilpasse bruddhellene. 

Slik fjerner du tyggis, olje, maling og rust fra belegningsstein

Belegningsstein Har belegningssteinen din blitt skjemmet av olje, maling eller rust? Her får du tips og råd om hvordan du fjerner urenhetene.

Grått og hardt i hagen

Belegningsstein Er det noe som mangler i hagen, eller føles det litt for mykt og grønt? Da trenger du kanskje å tilføre et nytt element, som stein eller metall.

Belegningsstein i hage og uterom

Belegningsstein Det finnes mange ulike materialer å velge mellom når man skal anlegge gangvei i hagen. For å få best mulig resultat med belegningsstein lønner det seg...

Tid for steinlegging

Belegningsstein Steiner gir en vakker, varig og nærmest vedlikeholdsfri uteplass.Men vær nøye med planlegging og grunnarbeid.

Slik fjerner du oljesøl på asfalt

Belegningsstein Enten det er du som har snublet i oljeflasken eller det er bilen din som lekker, oljesøl fra asfalten må fjernes på et vis.

Steinlegg uterommet

Belegningsstein Ved å steinlegge uterommet kan du unngå at det blir et gjørmehav på gårdsplassen når det regner.

Stilig med skifer

Belegningsstein Bruk riktig lim under skiferen slik at steinen fester skikkelig til underlaget.

Stå støtt på uteplassen

Belegningsstein Utegulvet i hagen kan være så mye mer enn en plen. Her er sju forslag til hva du kan dekke uteplassen med.

Steinsatt utegulv

Belegningsstein Et helt plant område i hagen er velegnet til å plassere utemøblementet på, eller til lek og hobbysysler. Det kan du få med belegningsstein.

Pent & praktisk med belegningsstein

Belegningsstein Noen dekorerer hagen med belegningsstein og skaper nydelige vandrestier og underlag for sitteplasser. Andre forskjønner husets inngang og innkjørsel....

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no