Bruk naturstein som dekor

Bruker du naturstein bevokst med lav som dekor får du ikke bare en dekorativ vegg eller peis, men også et minnesmerke over fine turer og naturopplevelser.


<!–
Foto: Thorbjørn Tufte

–>

Inngangspartiet på huset er dekket med selvplukkede steiner med lav på. Foto: Thorbjørn Tufte

Naturstein er et allsidig materiale. De kan være tunge å bære, men lette å montere. Ikke minst er jobben med å lete dem opp både spennende og interessant.

Samler du en stein fra hvert sted du har besøkt, får du en vegg stappfull av minner fra utflukter til fjell og fjord. Og stein er det jo nok av her i landet. Mange dekorert med forskjellige typer lav.

Det er påvist ikke mindre enn 1500 ulike arter i Norge. Felles for lav er at det fester seg til tre, jord og ikke minst stein.

Tøffe turer
Da vi startet prosessen med å finne stein var første tanke: Dette er en steindum ide. Det virket utvilsomt noe spesielt å finne dekorativ stein med tilknytning til spennende jakt-, fiske- og fjellturer.

Til tross for dette, og i tillegg den krevende jobben å frakte dem hjem, gikk vi til oppgaven med stor energi. Noen tjuvsteiner ble det nok til å begynne med, for reglene om uttak av stein er av nyere dato. De fineste steinene i samlingen ble for øvrig funnet ettter veien mellom Vardø og Hamningberg, lengst øst på Varangerhalvøya.

Men jeg kan underskrive på at stein veier mye. Jeg kommer aldri til å glemme turen med noen utsøkte steiner fra 1500 meters høyde i Hallingdal. En svært så slitsom tur. Spesielt da snøen begynte å lave ned, og eneste fornuftige løsning var å sette seg og skli ned de bratte bakkene.

Flott sluttresultat
Men resultatet av turene var tilfredsstillende. 372 vakre stein. 281 av dem til fasade, og 91 til en peis. Monteringsjobben gikk greit. Spiker, hammer og sement er det som må til.

Steinene holdes på plass av spiker som dekkes til med sementblanding i fugene. Dermed blir spikrene stående, helt usynlige. En grei oppskrift som også lavet ser ut til å trives med. Enten de skal friste tilværelsen innedørs på en peis, eller ute på nordveggen.

Husk bare! Det er lurt å dusje steinen med litt vann av og til. I hvert fall de som monteres innendørs.

Hva er lav?
Lav er en gruppe små planter som egentlig er dobbeltorganismer. Disse er dannet av sopp og alger som lever i en gjensidig nyttig næringsforbindelse med hverandre.

Soppene skaffer vann, algene har klorofyllholdige celler som assimilerer karbondioksid og produserer karbohydrater. Det finnes over 1500 arter lav registrert i Norge så langt.

Hvor kan man hente stein? Grunneier må kontaktes dersom man vil plukke stein. Dette gjelder uansett hvor i landet man befinner seg. Ellers er reglene litt ulike fra distrikt til distrikt.

For å få en avklaring: Ta kontakt med Miljøvernavdelingen i det fylket hvor steinplukkingen skal finne sted. Da er man på trygg grunn.