Belegningsstein kan du legge selv, men det for å få et pent resultat må du gjøre godt grunnarbeid.
Belegningsstein kan du legge selv, men det for å få et pent resultat må du gjøre godt grunnarbeid. Bilde: Norsk Belegningsstein

Slik legger du belegningsstein

Belegningsstein

Belegningsstein kan du legge selv. Vi forteller deg hvordan.

En innkjørsel og parkeringsplass med belegningsstein gir et flott og ryddig førsteinntrykk av eiendommen, og riktig lagt kan dekket vare i flere tiår med minimalt vedlikehold. For å få et godt resultat trenger du tid, nøyaktighet og et godt grunnarbeid.

Begynn med å merke opp arealet der steinen skal legges. Ved å spenne snorer mellom pinner festet i bakken, får du fine, rette kanter.

For å unngå unødvendig kapping av stein, kan du prøvelegge ei rad med steiner og justere arealet tilsvarende.

Grunnarbeidet er viktig

Etter at arealet er målt opp, er det bare å begynne å grave. Hvis området skal brukes til gangsti eller uteplass, behøver du ikke grave mer enn drøye 20 centimeter dypt.

Skal du derimot bruke plassen til innkjørsel, parkering eller annen bilkjøring, bør du grave omtrent dobbelt så dypt, altså 35-40 centimeter. Ikke glem å legg inn litt fall, slik at overflatevannet får mulighet til å renne bort.

Et par centimeter per meter blir riktig. I tillegg bør du grave omtrent 30 centimeter bredere enn det ferdige arealet skal bli. Dette gir anledning til å lage en skikkelig kantavsluting.

Foto: Norsk Belegningsstein

Når det utgravde området så skal fylles opp igjen, begynner du med å legge fiberduk før du fyller opp med grus. Dette bærelaget skal så komprimeres med platevibrator eller trommel. (Komprimeringsmaskin er noe de færreste av oss har liggende, men det kan du leie hos utleiefirma.)

Sørg for at overflaten blir og at du fremdeles har fall for overflatevann. Du må fylle på med nok grus til at det står igjen 3 centimeter til settelag pluss høyden på belegningssteinen fra det komprimerte bærelaget til overflaten av dekket.

Hvis du ønsker varmekabler- eller matter i innkjørselen, er det nå tid for å legge dem. Disse skal ligge over bærelaget og omsluttes av settelaget. Det er spesielt viktig at bærelaget et jevnt og fast om du skal bruke varme under dekket, da varmekabler- og matter kan bli ødelagt om bærelaget ikke er riktig utført.

Glem ikke at montering og tilkobling av slikt utstyr krever autoriserte fagfolk.

Sørg for riktig fall

Neste skritt er å legge sand til settelaget, som skal være 3 centimeter tykt. Det anbefales å bruk knust stein i 0-8 mm. For å få riktig høyde, kan du bruke lirer og snorer.

Strekk snorene i samme høyde som det ferdige dekket skal være, og juster lirene slik at høyden fra lire til snor er lik høyden på steinene. Når det er gjort, kan avrette sandlaget.

Dra av med et avrettingsbord og ikke glem å bruke vateret til å sjekke at fallet fremdeles er bevart. Husk å fyll igjen etter lirene når du tar dem bort.

Nå kan du endelig begynne å legge stein. Belegningssteinen skal legges på tvers av kjøreretningen. Bruk igjen snorene for å få riktig resultat, og pass på at du kontrollerer steinkanten med jevne mellomrom. Hvis du har behov for å foreta justeringen, kan et brekkjern være hendig å bruke.

Noen ganger kan det være ønskelig å bryte opp det lineære mønsteret med en sirkel eller buer. Det kan være for å markere inngangspartiet, ramme inn et tre eller busk eller bare fordi man synes det er fint med et brudd i de rette linjene. I slike tilfeller brukes vanligvis egne steiner.

Du kan for eksempel kjøpe komplette sirkelsett som gjør det enkelt å legge sirkelen.

De viktige fugene

Husk også at det mellom steinene skal det være fuger på et par-tre millimeter. Når disse så fylles med fugesand, bidrar de til å holde steinen på plass, noe som sikrer mønsteret og hindrer kantavskalling.

Sørg for at fugene er helt fulle av sand, før du koster bort overflødig fugesand og komprimerer dekket i begge retninger. Etterfyll med fugesand. Det kan være nødvendig å etterfylle fugesanden også senere

Kilder: Norsk belegningsstein og Aaltvedt stein

15 mars 2017

Legg belegningsstein - slipp vedlikehold

Du unngår å dra inn sand og søle i huset når du velger belegningsstein på uteplassen, og samtidig for oppkjørsel og inngangsparti et mer staselig preg.

Nå kan du klippe skiferheller

Glem tunge vinkelslipere og bråkete arbeid: Med en skifersaks blir det en enklere og hyggeligere jobb å tilpasse bruddhellene. 

Slik slipper du ugress i fugene

Når det vokser ugress i fugene mellom hellene, handler det ikke bare om utseendet. Dersom ugresset får kraftige røtter kan de med tiden forskyve hellene...

Stilig med skifer

Bruk riktig lim under skiferen slik at steinen fester skikkelig til underlaget.

30 gode tips til deg som skal legge belegningsstein

Steinleggeren hjelper deg med disse 30 nøye utvalgte tipsene til en sikker suksess når du legger belegningssteinstein i innkjørselen, på terrassen og...

Tid for steinlegging

Steiner gir en vakker, varig og nærmest vedlikeholdsfri uteplass.Men vær nøye med planlegging og grunnarbeid.

Pent & praktisk med belegningsstein

Noen dekorerer hagen med belegningsstein og skaper nydelige vandrestier og underlag for sitteplasser. Andre forskjønner husets inngang og innkjørsel....

Gi hagen en ny form med stein!

Med forskjellige steinsorter kan du lage din personlige stil og skape, nye herlige plasser hvor du kan nyte hagen. Her byr vi på noen idéer om hvordan...

Grått og hardt i hagen

Er det noe som mangler i hagen, eller føles det litt for mykt og grønt? Da trenger du kanskje å tilføre et nytt element, som stein eller metall.

Slik lager du en enkel hagesti

En hagesti med avstand mellom hellene er veldig lett å legge. Det krever ingen forberedelse, og resultatet blir flott.

Stå støtt på uteplassen

Utegulvet i hagen kan være så mye mer enn en plen. Her er sju forslag til hva du kan dekke uteplassen med.

Bruk naturstein som dekor

Bruker du naturstein bevokst med lav som dekor får du ikke bare en dekorativ vegg eller peis, men også et minnesmerke over fine turer og naturopplevelse...

Steinlegg uterommet

Ved å steinlegge uterommet kan du unngå at det blir et gjørmehav på gårdsplassen når det regner.

Steinsatt utegulv

Et helt plant område i hagen er velegnet til å plassere utemøblementet på, eller til lek og hobbysysler. Det kan du få med belegningsstein.

Bli kvitt ugress mellom belegningsstein

Ugress mellom belegningsstein er en av de vanligste irritasjonsmomentene for hageeiere. Vi har testet noen nye redskaper som virker ganske effektivt.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no