Det er heldigvis ganske enkelt å rengjøre belegningsstein
Det er heldigvis ganske enkelt å rengjøre belegningsstein Bilde: Pixabay

Her er hvordan du best rengjør belegningsstein

Belegningsstein

Har du fått flekker eller mose på belegningssteinen? Slik blir du kvitt det.

Nylagt belegningsstein er en pryd for eiendommen, men like vakkert er det ikke når innkjørselen noen år senere er skjemmet med mosevekst og oljesøl. Heldigvis er det mulig å gjøre noe med problemet.

Sand og pukk

Når snøen smelter på vårparten, ligger det gjerne igjen en del sand og småstein på belegningssteinen. Det beste er å rengjøre det steinlagte arealet med vann og børste. En slik rengjøring kan du også gjøre et par-tre ganger til utover sesongen for å fjerne sand, rusk og løv som samler seg.

Vær forsiktig ved bruk av høyttrykkspyler på steinene. Hvis det brukes for kraftige vannstråler risikerer du å spyle vekk en del av fugemassen og endre strukturen i selve steinene.

Alger og mose

Alger og mose skader ikke steinen, men det kan gjøre underlaget sleipt for gående. Alge og mose vokser på våte og skyggefulle steder, og mose og alger på steindekket kan skyldes manglende eller galt fall. For å hindre at det kommer tilbake, bør du prøve å bedre fallet eller beskjære eventuell vegetasjon som stenger ute sollyset.

Hvis alger og mose ikke forsvinner ved uttørring, kan dette fjernes med plantegift, klorin fortynnet 1:1 eller 10% salmiakkopp-løsning. Husk alltid for- og ettervanning. Vær oppmerksom på at midler som inneholder jernsulfat kan gi rustflekker på steinene. Grønne alger kan også fjernes ved å børste over det utsatte stedet med en stålbørste.

Getty Images

Ugress

Ugress mellom steinene er ikke bare skjemmende, det kan være ødeleggende. En del typer ugress kan ha så stor sprengkraft at de kan forskyve heller og steiner om de får muligheten til å utfolde seg. En enkle måte å forebygge ugress på, er å sørge for å etterfylle fugene regelmessig for å hindre at det oppstår hulrom hvor ugressfrø kan spire. Det er mulig å få kjøpt veksthemmende fugesand til dette formålet.

Har det først slått rot, kan du fjerne ugresset termisk, det vil si med varme eller kulde, enten ved bruk av gassflamme, damp eller kokende vann som du heller over ugresset. Dette ødelegger celleveggen og planten dør. I noen tilfeller kan du også fjerne det ved børsting, spyling eller god gammeldags luking.

Det er ikke anbefalt å bruke plantegift på grunn av de miljømessige påkjenningene, men eddiksyre kan være et miljøvennligere alternativ. Du bruker omtrent en kvart liter med 12% eddiksyre per kvadratmeter du skal behandle, og behandlingen må gjentas fire-fem ganger per sesong.  Eddiksyren virker derimot ikke inn på rotsystemet, kun den delen eddiksyren kommer i kontakt med.

Kalkutslag

Kalkutslag er en naturlig del av herdeprosessen, og steinen tar ikke skade av kalken. Kalkutfellingen forsvinner som regel forholdsvis raskt, det vil si et år eller to, på grunn av sur nedbør og slitasje fra dekk og føtter.

I helt spesielle tilfeller kan arealet vannes godt, før det børstes med en 5% saltsyreoppløsning, etterfulgt av grundig skylling med vann. Vær oppmerksom på at du bør vente minst et år etter at belegningssteinene er lagt før du bruker saltsyrebehandlingen, dette for å hindre at kalkutslaget blusser opp igjen. Det er også bedre å gjøre behandlinger to ganger med svak oppløsning enn én gang med sterk oppløsning.

Oljesøl

Olje skader ikke betong, men det ser ikke pent ut. Friske flekker kan du klare å fjerne med porøst papir eller absorberende pulver. Slike absorberende midler kan du få kjøpt i byggvareforretninger. Men har oljen fått sitte en stund, vil fettstoffene i oljen ha trukket inn i steinen. I slike tilfeller er det enkleste å skifte ut den eller de steinene som har fått oljeflekker.

Når du skifter ut stein, vil den nye steinen som oftest ha en annen farge enn resten. For å unngå at den nye steinen stikker frem som en skjønnhetsplett i seg selv, kan du bytte den ut med en stein fra et mer skjult sted, f.eks. fra under en busk, og legge den nye steinen der du tok den gamle. Hvis alle steiner er like synlige, kan du forsøke å elde steinen ved å vaske den med sølevann.

Tyggegummiflekker

Forsøk å skrape vekk tyggegummien. Hvis det ikke virker, kan du bløte opp tyggisen med kloroform eller renset bensin. Tyggegummi blir sprø og skjør ved kulde. Det kan derfor være enklere å fjerne den sent på høsten mens det er frost og før snøen kommer.

Kilder: Lasken Stein, Aaltvedt Stein og Norsk belegningsstein.

Kommentarer

Når du kommenterer må du bruke ditt egentlige navn. Vær saklig, respekter andres meninger og husk at mange leser det du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse. 

8. april 2016
Mer om Belegningsstein

Bli kvitt ugress mellom belegningsstein

Belegningsstein Ugress mellom belegningsstein er en av de vanligste irritasjonsmomentene for hageeiere. Vi har testet noen nye redskaper som virker ganske effektivt.

Lag en knallsterk innkjøring med betongstein

Belegningsstein Hvis du velger solide betongstein til belegningen, og lager en kraftig kantsikring, får du en veldig sterk innkjøring som kan holde i mange år.

30 gode tips til deg som skal legge belegningsstein

Belegningsstein Steinleggeren hjelper deg med disse 30 nøye utvalgte tipsene til en sikker suksess når du legger belegningssteinstein i innkjørselen, på terrassen og...

Slik legger du belegningsstein

Belegningsstein Belegningsstein kan du legge selv. Vi forteller deg hvordan.

Slik lager du en enkel hagesti

Belegningsstein En hagesti med avstand mellom hellene er veldig lett å legge. Det krever ingen forberedelse, og resultatet blir flott.

Nå kan du klippe skiferheller

Belegningsstein Glem tunge vinkelslipere og bråkete arbeid: Med en skifersaks blir det en enklere og hyggeligere jobb å tilpasse bruddhellene. 

Grått og hardt i hagen

Belegningsstein Er det noe som mangler i hagen, eller føles det litt for mykt og grønt? Da trenger du kanskje å tilføre et nytt element, som stein eller metall.

Belegningsstein i hage og uterom

Belegningsstein Det finnes mange ulike materialer å velge mellom når man skal anlegge gangvei i hagen. For å få best mulig resultat med belegningsstein lønner det seg...

Gi hagen en ny form med stein!

Belegningsstein Med forskjellige steinsorter kan du lage din personlige stil og skape, nye herlige plasser hvor du kan nyte hagen. Her byr vi på noen idéer om hvordan...

Tid for steinlegging

Belegningsstein Steiner gir en vakker, varig og nærmest vedlikeholdsfri uteplass.Men vær nøye med planlegging og grunnarbeid.

Slik fjerner du oljesøl på asfalt

Belegningsstein Enten det er du som har snublet i oljeflasken eller det er bilen din som lekker, oljesøl fra asfalten må fjernes på et vis.

Steinlegg uterommet

Belegningsstein Ved å steinlegge uterommet kan du unngå at det blir et gjørmehav på gårdsplassen når det regner.

Stilig med skifer

Belegningsstein Bruk riktig lim under skiferen slik at steinen fester skikkelig til underlaget.

Steinsatt utegulv

Belegningsstein Et helt plant område i hagen er velegnet til å plassere utemøblementet på, eller til lek og hobbysysler. Det kan du få med belegningsstein.

Pent & praktisk med belegningsstein

Belegningsstein Noen dekorerer hagen med belegningsstein og skaper nydelige vandrestier og underlag for sitteplasser. Andre forskjønner husets inngang og innkjørsel....

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no