Bilde: Produsentene

Steinlegg uterommet

Belegningsstein
Ved å steinlegge uterommet kan du unngå at det blir et gjørmehav på gårdsplassen når det regner.

Stadig flere velger å steinlegge deler av uterommet. I Norge er det uten tvil tromlet stein som er den mest populære varianten. Den finnes i en rekke forskjellige utgaver, størrelser, tykkelser og farger.
Tromlingen sørger for at steinen får et slitt utseende. Det er rustikt, men samtidig elegant. Og ikke minst – nærmest uslitelig.

Gråmix på topp
Men hvordan opplever forhandlerne situasjonen?

– Hos oss er det Herregård gråmix i seks centimeter tykkelse som selger absolutt best, forteller Eirik Mæland i steinhandel.no.
– Det har vært en slager i mange år. Ellers ser vi at det til en viss grad også begynner å gjøre seg gjeldende nye trender også her på berget. Det vil antageligvis komme flere fasonger og typer overflate innenfor belegningsstein og mur. Forskjellige løsninger for lys i kombinasjon med steindekke. Granitt og skifer kommer også mer og mer, informerer Mæland.

Her kan du se flere bilder

Men det er mange hensyn å ta når man skal velge stein. Hvor skal den legges? Hvor mye vekt skal den tåle? Hvordan er arkitekturen , og hvor stort areal bør dekkes? Uansett vil det være lønnsomt å henvende seg til en faghandel. De kan gi deg den hjelpen og den informasjonen du behøver. Enten det bare er til valg av stein, eller om det er framgangsmåten for legging dersom du skal gjøre jobben selv.

Granitt og betong
- Det er to hovedtyper av stein til gårdsplasser, granitt og betong, forteller Eirik Mæland i steinhandel.no

Granitt (brostein) er mer eller mindre uslitelig, og gir i så måte et mer «evigvarende» resultat enn hva som er tilfelle for betong (belegningsstein). Til gjengjeld er det langt enklere å legge belegningsstein, og prisene er også lavere. Underlaget er en svært avgjørende faktor for hvor bra sluttresultatet blir. Derfor utrolig viktig å være nøye med det.

Det er også fornuftig å benytte seks centimeters tykkelse på belegningssteinene. Den er noe mer stabil enn de med mindre tykkelse. Desto mindre tykkelse steinen har, desto større krav stilles til underlaget. En grei regel er derfor at skal man gjøre arbeidet selv, og ikke har så mye erfaring med underlag, bør man uansett velge seks centimeter tykkelse, sier Mæland videre.

Her kan du se flere bilder

Også mur
Men stein er ikke bare bakkedekkende. Det finnes også en rekke typer som man kan bygge mur med. Enten det nå er for å markere en overgang til blomsterbed, eller det er en mur som skal støtte større masser.

– Skal jeg gi noen gode råd i forbindelse med mur, er det viktig at denne står på et frostfritt underlag. Det er ogsåviktigåbrukegoddrenerende masse å fylle inntil muren med. Høye murer eller murer som blir utsatt for store belastninger bør forankres bak i fyllingen med jordarmeringsnett (geonett), informerer Mæland.

Kreativitet
Når man skal bygge mur eller dekke bakken, er kombinasjonsmulighetene mange. Man trenger nødvendigvis ikke bare benytte en type stein eller en farge. Kombinasjonen av større og mindre stein, lyse og mørke, ulike farger og stein lagt i mønster gir spennende gårdsrom og oppkjørsler. Setter du av litt plass mellom steinene der du kan fylle jord og plante litt grønt vil det bidra til å myke opp totalinntrykket.

Velger du i tillegg stein der utelyset er integrert, kan du få en opplyst oppkjørsel eller en spennende uteplass.

Og glem ikke – stein magasinerer varme. Da har du lunk på uteplassen til langt ut i de små timer.

Kontaktinformasjon:


Steinhandel.no
tlf. 47 51 80 00
www.steinhandel.no
Aaltvedt Betong AS

tlf. 35 91 50 00
www.aaltvedt.no

Asak Mijøstein AS

tlf. 64 00 60 60
www.asak.no

Lasken Stein AS

tlf. 33 48 71 50
www.laskenstein.no

BMC Norge AS

tlf. 33 30 03 90
www.bmc-norge.no

Multiblokk AS

tlf. 51 60 99 80
www.multiblokk.no

SL Stenlegging AS

tlf. 69 27 63 40
www.stenlegging.no

Harkestad Betong AS

tlf. 56 38 25 00
www.harkestad-betong.no

18. mars 2009
Mer om Belegningsstein

Bli kvitt ugress mellom belegningsstein

Belegningsstein Ugress mellom belegningsstein er en av de vanligste irritasjonsmomentene for hageeiere. Vi har testet noen nye redskaper som virker ganske effektivt.

Lag en knallsterk innkjøring med betongstein

Belegningsstein Hvis du velger solide betongstein til belegningen, og lager en kraftig kantsikring, får du en veldig sterk innkjøring som kan holde i mange år.

30 gode tips til deg som skal legge belegningsstein

Belegningsstein Steinleggeren hjelper deg med disse 30 nøye utvalgte tipsene til en sikker suksess når du legger belegningssteinstein i innkjørselen, på terrassen og...

Slik legger du belegningsstein

Belegningsstein Belegningsstein kan du legge selv. Vi forteller deg hvordan.

Her er hvordan du best rengjør belegningsstein

Belegningsstein Har du fått flekker eller mose på belegningssteinen? Slik blir du kvitt det.

Slik lager du en enkel hagesti

Belegningsstein En hagesti med avstand mellom hellene er veldig lett å legge. Det krever ingen forberedelse, og resultatet blir flott.

Grått og hardt i hagen

Belegningsstein Er det noe som mangler i hagen, eller føles det litt for mykt og grønt? Da trenger du kanskje å tilføre et nytt element, som stein eller metall.

Belegningsstein i hage og uterom

Belegningsstein Det finnes mange ulike materialer å velge mellom når man skal anlegge gangvei i hagen. For å få best mulig resultat med belegningsstein lønner det seg...

Gi hagen en ny form med stein!

Belegningsstein Med forskjellige steinsorter kan du lage din personlige stil og skape, nye herlige plasser hvor du kan nyte hagen. Her byr vi på noen idéer om hvordan du gir hagen en ryggrad ved hjelp av stein.

Tid for steinlegging

Belegningsstein Steiner gir en vakker, varig og nærmest vedlikeholdsfri uteplass.Men vær nøye med planlegging og grunnarbeid.

Slik fjerner du oljesøl på asfalt

Belegningsstein Enten det er du som har snublet i oljeflasken eller det er bilen din som lekker, oljesøl fra asfalten må fjernes på et vis.

Stilig med skifer

Belegningsstein Bruk riktig lim under skiferen slik at steinen fester skikkelig til underlaget.

Steinsatt utegulv

Belegningsstein Et helt plant område i hagen er velegnet til å plassere utemøblementet på, eller til lek og hobbysysler. Det kan du få med belegningsstein.

Pent & praktisk med belegningsstein

Belegningsstein Noen dekorerer hagen med belegningsstein og skaper nydelige vandrestier og underlag for sitteplasser. Andre forskjønner husets inngang og innkjørsel....

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no