Steinsatt utegulv

Belegningsstein

Et helt plant område i hagen er velegnet til å plassere utemøblementet på, eller til lek og hobbysysler. Det kan du få med belegningsstein.

Mange har nok den oppfatningen at i hagen skal man kjenne gress under føttene. Den skal være et område for frodighet og grønne fingre. Men hagen er også et uterom, et ekstra rom i tilknytning til huset som trenger innredning som et hvilket som helst annet rom.

Tynne stolben og myk gressplen er jo erfaringsmessig en dårlig kombinasjon. Og kanskje trenger hagen et område hvor barna kan boltre seg uten at plen og blomsterbed utsettes for altfor stor slitasje. Eller kanskje du ønsker deg et sted hvor solsengen kan plasseres uten at det er i ned- eller oppoverbakke. Da er belegningsstein løsningen.

Mange kombinasjoner
Når det gjelder legging og utforming av et utegulv, er kombinasjonsmulighetene mange. Du trenger ikke nødvendigvis å forholde deg til én type stein. Ulike varianter kan kombineres, og ulike materialer. Steinene kan legges symmetrisk, eller i forskjellig mønstre. Harde partier kan mykes opp ved å legge i fiskebeinsmønster eller diagonalt. Det kan bygges platåer, eller det kan være flere steinsatte områder bundet sammen med stier.

Byggvarehusene har selvsagt et rikholdig materiale med forslag til legging, og komplett leggeveiledning. Det samme gjelder leverandørene av belegningsstein, som det finnes flere av i landet. Prisene på belegningsstein varierer fra rundt 100 kroner per kvadratmeter og oppover. Utstyret du trenger kan i de fleste tilfeller leies fra byggvarehuset eller steinleverandøren.

Andre alternativer

  • Pukk: Uregelmessig stein med diameter på 4–120 mm framstilt av hard, seig naturstein som granitt, gneis og lignende
  • Grus: Bergartsfragmenter med kornstørrelse 2–60 mm. Finnes også i naturlige utgaver som elvegrus, strandgrus og lignende
  • Singel: Grov grus egnet til hageganger og tilsvarende formål

Kilde: Aschehoug og Gyldendals Store norske leksikon

23 oktober 2008

Slik fjerner du tyggis, olje, maling og rust fra belegningsstein

Har belegningssteinen din blitt skjemmet av olje, maling eller rust? Her får du tips og råd om hvordan du fjerner urenhetene.

Her er hvordan du best rengjør belegningsstein

Har du fått flekker eller mose på belegningssteinen? Slik blir du kvitt det.

Slik legger du belegningsstein

Belegningsstein kan du legge selv. Vi forteller deg hvordan.

Belegningsstein i hage og uterom

Det finnes mange ulike materialer å velge mellom når man skal anlegge gangvei i hagen. For å få best mulig resultat med belegningsstein lønner det seg...

Legg belegningsstein - slipp vedlikehold

Du unngår å dra inn sand og søle i huset når du velger belegningsstein på uteplassen, og samtidig for oppkjørsel og inngangsparti et mer staselig preg.

Nå kan du klippe skiferheller

Glem tunge vinkelslipere og bråkete arbeid: Med en skifersaks blir det en enklere og hyggeligere jobb å tilpasse bruddhellene. 

Slik slipper du ugress i fugene

Når det vokser ugress i fugene mellom hellene, handler det ikke bare om utseendet. Dersom ugresset får kraftige røtter kan de med tiden forskyve hellene...

Stilig med skifer

Bruk riktig lim under skiferen slik at steinen fester skikkelig til underlaget.

30 gode tips til deg som skal legge belegningsstein

Steinleggeren hjelper deg med disse 30 nøye utvalgte tipsene til en sikker suksess når du legger belegningssteinstein i innkjørselen, på terrassen og...

Tid for steinlegging

Steiner gir en vakker, varig og nærmest vedlikeholdsfri uteplass.Men vær nøye med planlegging og grunnarbeid.

Pent & praktisk med belegningsstein

Noen dekorerer hagen med belegningsstein og skaper nydelige vandrestier og underlag for sitteplasser. Andre forskjønner husets inngang og innkjørsel....

Gi hagen en ny form med stein!

Med forskjellige steinsorter kan du lage din personlige stil og skape, nye herlige plasser hvor du kan nyte hagen. Her byr vi på noen idéer om hvordan...

Grått og hardt i hagen

Er det noe som mangler i hagen, eller føles det litt for mykt og grønt? Da trenger du kanskje å tilføre et nytt element, som stein eller metall.

Lag en knallsterk innkjøring med betongstein

Hvis du velger solide betongstein til belegningen, og lager en kraftig kantsikring, får du en veldig sterk innkjøring som kan holde i mange år.

Slik lager du en enkel hagesti

En hagesti med avstand mellom hellene er veldig lett å legge. Det krever ingen forberedelse, og resultatet blir flott.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til einar.vestheim@bonnier.no. 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no