Steinsatt utegulv

Et helt plant område i hagen er velegnet til å plassere utemøblementet på, eller til lek og hobbysysler. Det kan du få med belegningsstein.


<!– –>

Mange har nok den oppfatningen at i hagen skal man kjenne gress under føttene. Den skal være et område for frodighet og grønne fingre. Men hagen er også et uterom, et ekstra rom i tilknytning til huset som trenger innredning som et hvilket som helst annet rom.

Tynne stolben og myk gressplen er jo erfaringsmessig en dårlig kombinasjon. Og kanskje trenger hagen et område hvor barna kan boltre seg uten at plen og blomsterbed utsettes for altfor stor slitasje. Eller kanskje du ønsker deg et sted hvor solsengen kan plasseres uten at det er i ned- eller oppoverbakke. Da er belegningsstein løsningen.

Mange kombinasjoner
Når det gjelder legging og utforming av et utegulv, er kombinasjonsmulighetene mange. Du trenger ikke nødvendigvis å forholde deg til én type stein. Ulike varianter kan kombineres, og ulike materialer. Steinene kan legges symmetrisk, eller i forskjellig mønstre. Harde partier kan mykes opp ved å legge i fiskebeinsmønster eller diagonalt. Det kan bygges platåer, eller det kan være flere steinsatte områder bundet sammen med stier.

Byggvarehusene har selvsagt et rikholdig materiale med forslag til legging, og komplett leggeveiledning. Det samme gjelder leverandørene av belegningsstein, som det finnes flere av i landet. Prisene på belegningsstein varierer fra rundt 100 kroner per kvadratmeter og oppover. Utstyret du trenger kan i de fleste tilfeller leies fra byggvarehuset eller steinleverandøren.

Andre alternativer

  • Pukk: Uregelmessig stein med diameter på 4–120 mm framstilt av hard, seig naturstein som granitt, gneis og lignende
  • Grus: Bergartsfragmenter med kornstørrelse 2–60 mm. Finnes også i naturlige utgaver som elvegrus, strandgrus og lignende
  • Singel: Grov grus egnet til hageganger og tilsvarende formål

Kilde: Aschehoug og Gyldendals Store norske leksikon