4 urter med lang holdbarhet

Med fire friske urter i hagen kan du krydre et hvert måltid på beste vis. Du kan også dyrke dem inne!


Friske urter fra egen hage løfter smaksopplevelsen ved ethvert måltid. Vi har derfor valgt ut fire såkalte middelhavsurter som er fine å dyrke både inne som ute.

Valget har falt på timian, oregano, rosmarin og persille.

Urtene passer til en rekke retter, så er du ny i «urtefaget» er disse urtene fine å starte med. I tilleg får du kjøpt dem på hvilket som helst hagesenter.

Dessuten er de dyrket til bruk på terrassen, og er derfor hardføre. Har du ikke grønne fingre tåler disse plantene med andre ord en støyt!

Oregano

Oregano er en robust plante som blomster overdådig. Den blir 20 til 40 cm og har en kraftfull smak. Oregano passer godt til både kjøtt og grønt, og er helt uunværlig til pizza og focaccia.

Timian

Timian er en tett urt på 20 til 30 cm med en kraftig og aromatisk smak. Ettersom den blomster riktig vakkert, passer Timian også som bunndekke i en krukke sammen med litt høyere planter.

Urten smarter godt sammen med både fisk, kjøtt, fjærkre og grønt – og ikke minst på pizza og i pastaretter.

Persille

Persille kan man neste ikke få nok av. Det er en toårig plante, som er best det første året – så du burde derfor helst kjøpe ny plante hvert år.

Velg mellom kruspersille og bladpersille. For deg som liker en litt mildere smak, passer kruspersillen perfekt! Persille passer dessuten like bra til pynt som i matretter.

Rosmarin

Rosmarin er en 40 til 60 cm høy busk og har en aroma av søt og mild einebær.

Med sine arosmatiske blader, smaker den godt til kjøtt, fjærkre og grønt, men pass også på – Rosmarin er en ganske kraftig urt, så den burde brukes med varsomhet. 

Dette bør du vite om dyrking av urter

Disse fire urtene er ikke spesiekt krevende. De elsker sol, så sett dem gjerne opp ved en sydvent vegg. De kan også plantes i samme kasse eller krukke.

Ettersom alle fire dufter godt, kan det være fint å plassere dem i nærheten av yndlingsstolen eller spisebordet på terrassen.

Når du har funnet en egnet krukke eller kasse, skal du drenere i form av små stein eller lekakuler i bunden.

Over kan du legge tilpasset gjødsel, om du ikke ønsker å tilsette det i ettertid. Fyll så opp kassen med god matjord. Urtene kan plantes sammen, men sørg for å ikke sette dem for tett så de får plass til å vokse og gro.

Urtekassen bør vannes jevnlig. Når du skal bruke urtene i matlaging, klipper du av eller nipper av toppskuddene. På den måten vil urtene forgrene seg og vokse ut igjen.

Kilde: Home & Garden, Dansk Gartneri, Bama, Idenyt.dk

Hold deg oppdatert på siste nytt innen hus og hage – meld deg på nyhetsbrevet vårt her!