Bevar sommeren

Blomster og planter

"Hagegotteri" - samle hagens dufter  og smaker! Lag rosemarmelade, heng urtebuketter til tørk, frys persille og legg ned på flasker og glass.

Rosemarmelade

Har du sentblomstrende roser i hagen din? Plukk de fineste kronbladene og lag marmelade! Husk bare å bruke usprøytede roser.

Du trenger:

125 g skylte, duftende rosekronblader
3 dl farin
4 dl vann
1 sitron (helst økologiskt dyrket)

Smaksett med sitronmelisse, en kvist rosmarin eller noen klaser hylleblomster.
Bland hakkede eller finklipte rosekronblader og farin.

Kok opp vannet og tilsett rosebladene og farin, smaksett med sitronmelisse og hylleblomst.La det trekke i 10 minutter eller til rosebladene er myke.Ta opp hylleblomstklasene.

Tilsett sitronsaft og skall fra sitronen, bland nøye.La det koke til det begynner å tykne, ca. 15 minutter. Smaksetter du med rosmarin, tilsettes denne i slutten av koketiden.Ta bort rosmarinkvisten før du heller over i varme, rene glass.

La det kjølne. Holdbarheten er på ca. tre måneder.

Syltede rødbeter

Du trenger:

1 kg rødbeter
1,25 dl 12-prosent eddik
1,5 dl farin
0,5 ts hele hvite pepperkorn

Skyll rødbetene, la skinnet og rotspissene sitte på. Legg i en kjele, fyll  på vann slik at rødbetene dekkes. Kok i  20-50 minutter (kortere tid for små beter). Skyll av i kaldt vann. Skrell rødbetene og skjære dem i skiver og legges på  glass med luftett lokk.

Sil 5 dl av kokvannet gjennom et kaffefilter. Ha det i kjelen og tilsett eddik, farin og de hvite pepeprkornene. Kokes i fire minutter. Helles over rødbetene slik at de dekkes.

Sett på lokket, oppbevares kaldt. Kan spises etter et døgn, holdbar i kjøleskapet opp til et år.

Tørke krydder...

Har du ikke rukket å høste i krydderhagen? Aller best blir krydderet om det høstes straks før eller i begynnelsen av blomstringen. Men det er fortsatt ikke for sent. Men vær varsom - høster du for kraftig nå senhøstes får  urtene det vanskeligere med å overleve vinteren. Men å ta noen enkelte skader ikke. Unntaket er basilikum og rosmaring som likevel ikke klarer vinteren.

Velg en dag med sol og tørt vær. Unngå å  høste urtene når de er våte av dugg eller regn. Klipp noen fine kivister, knyt rundt bukettene og heng dem opp til tørk. Velg en tørr og luftig plass, unngå direkte sollys. Når bladene har tørket, drar du dem av kvistene.Oppevares gjerne en stund i en papirpose, slik at de er helt tørre. Deretter kan de legges i glass med lokk.

Russisk estragon og en del mynter blomstrer langt ut i september. Estragonens blomster kan tørkes til vakre eterneller. Forskjellige sorter mynter blir til en god urtete.Hell kokende vann over de ferske bladene og la det stå en stund. Eller tørk som forklart ovenfor.

...eller frys ned!

En del urter, som basilikum, persille, gressløk og dill er det bedre å fryse ned enn å tørke. Bruk små bokser eller fryseposer.

Enkleste måten å  oppbevare persille: Plukk, legg dem med stilker og alt i fryseposer og så inn i frysen. Når de skal brukes er det bare å smule den frosne persillen i posen.

Bland urtene...

Kjempegodt på ovnsbakte poteter og grønnsaker er det å mikse en blanding av tørkede urter som oregano, salvie, kjørvel, sitronmelisse, timian, løpestikke, meriam og rosmarin  med flere.

...eller lag en urteolje!

En del av den siste avlingen kan du bruke til urteolje.Deilig på  mozarella, brød, salat, fisk – den passar på alt!

Du trenger:

2 dl grovt hakkede friske urter, for eksempel estragon, basilikum og persille
2 dl fin olivenolje
1 hvitløkskløft
hvitpepper og salt

Bland urter, olivenolje og hvitløk. la det stå å trekke, gjerne et par timer. Deretter siler du urteoljen gjennom et kaffefilter - det tar litt tid! Salte og pepre etter smak.

Vil man ha igjen litt grønt i oljen kan den siles gjennom en vanlig sikt.

17 september 2012

Slik overvintrer du stauder i krukker

Er du lei av å kjøpe nye planter til krukkene hvert år? Det er ikke noe problem å få både stauder, busker og trær til å overvintre i krukker – bare du...

Derfor er skjelettblomsten verdens vakreste blomst

Den blir kalt skjelettblomsten og er ikke særlig fargerik, men vent til du ser hva den kan gjøre...

9 allergivennlige blomster og planter til hagen

Forhindrer allergi deg å nyte hagen til det fulle? Her er 9 eksempler på allergivennlige planter og blomster til hagen.

Slik får du anemoner til å trives i vase

Anemoner, også kjent som symre, er en av vårens fineste blomster. Her får du gode tips til hvordan du får sarte anemoner til å trives i vase.

Dette er Norges giftigste planter

Alle disse plantene kan du dø av - og den skumleste av dem finnes det ingen motgift mot.

Gå i vinterdvale

Når høsten kommer, går hagen ned på sparebluss. Plantene har forberedt seg ved langsomt å visne eller ved å felle løvet.

Hagen i september

Å plukke og spise epler rett fra treet er en deilig hverdagsluksus. Mer kortreist kan ikke maten bli. Bak eplekaker og lag eplemos og chutney. Nyt de...

Slik er plantetrendene for våren og sommeren

Plantetrendene for vår og sommer 2012 består av to temaer, og har fått navnene Twilight Bloom og Vintage Bloom.

Huskeliste for høsthagen

Høsten er her, og det er tid for å forberede hagen på vinter – og vår! Her er huskelisten som hjelper deg å sette i stand høsthagen.

Nyttige nytelser er sommerens trend

Det skal være pent å se på, kunne spises og pyntes med. Sommerens trend er kjøkkenhage, frukt og bær.

Georginer til høsthagen

Vil du ha fargefest i hagen din, bør du satse på georginer – som ofte kan blomstre til langt utpå høsten. Her får du tips til hvordan!

Tulipaner og roser i vårhagen

Tulipaner og roser er noe hageentusiast Solfrid Cristina Kvernsveen er lidenskaplig opptatt av. Se Solfrids tips om roser og tulipaner.

Mine frøfavoritter

Hageeksperten Lisa Winnerlids favoritter. Denne gangen: Mine frøfavoritter!

Hagen i oktober

Frukt og bær er høstet, men fortsatt kan vi nyte hagens vakre mangfold. Nå er tiden til å gjøre noen små notater om hva som var vellykket og hva vi vil...

Vinterarbeid i hagen

Vinteren er den beste tiden å planlegge forandringer og nyplantninger i hagen. Snøen fungerer som et blankt ark, og lengselen etter våren kan fungere...