Generøse solgule høstblomster er stauden solrose, rubeciaer, og gullris. Av disse kan man unne seg buketter i store favner.
Generøse solgule høstblomster er stauden solrose, rubeciaer, og gullris. Av disse kan man unne seg buketter i store favner. Bilde: Sven-Gösta Johansson/ Lisas Blommor

Den gyldne hagen

Blomster og planter

Det finnes blomster som er som skinnende gull. De forgyller hagen fra vårens første krokus til høstens siste solroser, og sprer lys og glede selv på den mørkeste dag. Solen ser ut som den alltid skinner der det finnes gule blomster.

Av og til hører jeg om noen som ikke liker gule blomster. Jeg må selv erkjenne at jeg i min grønneste hageungdom, ikke heller synes dette var så stor stas. Men så leste jeg om den legendariske mesteren Nori Pope, som revolusjonerte den konvensjonelle engelske blomstermoten, og som er spesialist på fargeharmonier i hagen.

"Jeg elsker gule blomster", skriver Nori i sin bok om Farger & Design. "De symboliserer vår livskraft. Gult gjenspeiler mer av lyset enn noen annen farge, og får i blant et nesten overnaturlig lys. Med tanke på lyskraften hos den gule valøren samt at solens glødene stråler finnes i ulike nyanser er det ikke så underlig at så mange blomster er gule".

Hans ord fikk meg til å se på gule blomster i ett nytt lys. Jeg oppdaget hvor fascinerende fort de kan skifte nyanser i takt med de ulike årstidene. Vårens og forsommerens sterke lys forsterker de klare gule blomstenes glans. Og på høsten fanger solens stråler opp de matte og varme nyansene som den tids blomster ofte har. Så kom dagen da det ble inspirerende å begynne å eksperimentere, og teste plantene i ulike, gule nyanser.

Jeg plantet måneskinnsgule narsisser blant cowslips i min lille blomstereng. Et syn jeg aldri ville ha vært foruten. Jeg fikk også idéen til et høstlig bed, der stauder i naturens høstnyanser, som oransje, kobber og bronse løfter frem varmgule rubeciaer og dagliljer.

Jeg oppdaget skjønne roser, ikke minst blant de engelske Austin-rosene, i glitrende gyllengult. Og gule pioner. To som spirer tidlig er vårpionene 'Claire de Lune' og svovelpionene. Blomsterskatter som burde finnes i hver eneste hage, spesielt de som er så hardføre at de tåler tøft vinterklima. Man kan også skape et tiltalende syn gjennom å fremheve husets farge med en passende blomsternyanse, for eksempel ved å bruke varm- og klargult, til gule og hvite fasader. Mørkegult og sprudlende oransjegult kan passe fint til brune hus og til mursteinsfasader. Limegule planter er fint til grønne og blå vegger. Og tenk hvilket løft moderne svarte hus kan få med gyllne roser som slynger seg oppover fasaden i selskap med lange stilkroser i blendende hvitt.

Jeg drømmer om et blomsterbed, der blomstene går i hele skalaen av gult, fra skinnende måneskinnsgult, over til solgult og dypere gull-gult. Jeg kan ikke tenke meg vakrere selskap til disse enn blomster i ulike nyanser av blått: lyseblått, lavendel og mørk fiolett. Et bed ton i ton med naturens skiftende sinnsstemninger fra sommerhimmelens lyse glede til askegrått gråvær. På denne måten kan man holde på og fantasere blant alle de vakre gule blomstene som finnes, og du kommer til å få lyst til å skape hagemiljøer som holder deg i godt humør fra vår til høst.

Les også:

Hekkplanting hører høsten til

Hekkplanting hører høsten til. Og nå kan du gjøre gode kjøp.

Perler blant de gule blomstene:

Det finnes mye vakkert å oppdage blant gule blomster. Let blant følgende arter:

Cowslips, krokus, narsisser, tulipaner. Tidlig blomstrende pioner og buskpioner. Buskroser og engelske Ausin-roser. Dagliljer, iris, kongelys, liljer, rudbecia, solhatt, og solroser.

Noen av mine favoritter:

Flokktulipaner, Narsisser, 'Pipit', Pionene 'Claire de Lune' og svovelpion. Austinrosen, 'Graham Thomas', Buskrosene 'Aicha', 'Fruhlingsgold', 'Golden Wings' og 'Maigold'. Staudene solrose, 'Lemon Queen'. Varm-blodige valører, 'Wargrave'. Guldakleja. Høstrubeckia, 'Juligold' Keiserkronen 'Golden Splendour'. Solhatt 'Sunrise'.

Berusende vårglede med den lysende busken forsythia som blomstrer på bar kvist samtidig med vårlige narsisser og tulipaner.

Les også:

Plant løk og knoll i høst, og nyt nye blomster i bedet til våren

Nå er det tid for å plante ut løker og knoller, og til våren kan du nyte nye blomster i bedet når snøen forsvinner.

Irisen slår ut i flor med sine raffinerte blomster når sommeren gjør sitt inntog. Det finnes utsøkte gule hybrider. Iris elsker å stå på en lun og solrik plass.

Den engelske Austin-rosen 'Graham Thomas' har fått gullmedalje for sin varmgule skjønnhet, fin duft, og lange blomstring til langt ut på høsten.

Unn deg en liten blomstereng i hagen, der vårens gul cowslip får selskap med gullgule små narsisser.

Les også:

12 trinn til et vellykket staudebed

Skal du lage nytt stauebed? Sørg for at plantene får et godt utgangspunkt ved å legge ned litt forarbeid når du lager bedet.

Påske og pinseliljer finnes i utallige sorter i ulike nyanser av gult. Den skjønne sorten 'Pipit' tilhører gruppen av jonkviller, og lukter himmelsk.

Den uvanlige gullakeleien ( Aquilegia chrysantha) fra sørvest i USA lever lengst i varmt klima. Lekker til gule buskroser.

En skjønnhet blant gule buskroser som tåler kaldt klima er den solskinnsgule pimpinellifolia-hybriden 'Fruhlingsgold'.

Min favoritt blant liljer er keiserkronen 'Golden Splendour'. Får mange store klokker på meterhøye stilker og sender sin duft vidt omkring.

En perle blant pioner: den blomstrer tidlig i blekgule nyanser, og bærer navnet 'Claire de Lune' (Mloko-sewitschii-gruppen) Sjelden, så let på Internett.

Vårens sikreste tegn er krokusen som skynder seg å blomstre når snøen har smeltet. Den finnes i mange fortryllende gule nyanser.

Den elegante høstrudbecian 'Juligold' (Rudbecia laciniata) har nesten selvlysende gyldengule blomster og vokser høyt, og tett i fine bed.

Når den vennlige ettårige solsikken blomstrer da skinner solen i hagen selv på den mørkeste høstdag. En solsikke såes som frø om våren.

6. mars 2013
Mer om Blomster og planter

Slik overvintrer du stauder i krukker

Blomster og planter Er du lei av å kjøpe nye planter til krukkene hvert år? Det er ikke noe problem å få både stauder, busker og trær til å overvintre i krukker – bare du følger disse rådene.

Plant løk og knoll i høst, og nyt nye blomster i bedet til våren

Blomster og planter Nå er det tid for å plante ut løker og knoller, og til våren kan du nyte nye blomster i bedet når snøen forsvinner.

Plantene som trekker sommerfugler til hagen

Blomster og planter Lyst på mer liv i hagen enn du og blomstene klarer på egenhånd? Inviter noen fargerike gjester.

12 trinn til et vellykket staudebed

Blomster og planter Skal du lage nytt stauebed? Sørg for at plantene får et godt utgangspunkt ved å legge ned litt forarbeid når du lager bedet.

Yndige klokker

Blomster og planter De er yndige og romantiske, og steller du klokkeblomstene riktig kan de blomstre sommeren igjennom.

Hekk er mer enn tuja

Blomster og planter Vurderer du å plante hekk i år, bør du vurdere mer enn tuja.

Lykken er en pionkrok

Blomster og planter Med romantiske, himmelsk duftene pioner blir din hage et paradis. Spesielt om du skaper en liten pionkrok der du kan sitte og nyte!

Større er bedre til krukkehagen

Blomster og planter Velg stort når du skal kjøpe krukker til uteplassen.

Legg grunnlaget for sommerprakten nå

Blomster og planter Det er på tide å starte sesongens arbeid i hagen. Det arbeidet du gjør nå, legger grunnlaget for blomsterprakten senere på året.

En forsiktig start i hagen

Blomster og planter Klør du i fingrene etter å ta fatt på hagen etter den lange vinteren? Velg en forsiktig start og du unngår å gjøre mer skade enn gagn.

Hagen akkurat nå - april

Blomster og planter Våren er her og dagene blir lengere.

Vårens første hagesysler

Blomster og planter Vi går over i april, og det på tide å tenke på hagen igjen. Her er sju sysler for påskeferien.

Høstsysler i hagen

Blomster og planter Selv om dagene er kortere og kjøligere, er det mye å pusle med utendørs.

Vintervakker hage

Blomster og planter Med litt planlegging kan hagen være vakker året rundt - også i mørketiden. Slik får du en vintervakker hage.

Sitrontimian er årets staude

Blomster og planter Med sine rødfiolette blomster og friske sitronduft er sitrontimian et godt valg til staudebedet.