Generøse solgule høstblomster er stauden solrose, rubeciaer, og gullris. Av disse kan man unne seg buketter i store favner.
Generøse solgule høstblomster er stauden solrose, rubeciaer, og gullris. Av disse kan man unne seg buketter i store favner. Bilde: Sven-Gösta Johansson/ Lisas Blommor

Den gyldne hagen

Blomster og planter

Det finnes blomster som er som skinnende gull. De forgyller hagen fra vårens første krokus til høstens siste solroser, og sprer lys og glede selv på den mørkeste dag. Solen ser ut som den alltid skinner der det finnes gule blomster.

Av og til hører jeg om noen som ikke liker gule blomster. Jeg må selv erkjenne at jeg i min grønneste hageungdom, ikke heller synes dette var så stor stas. Men så leste jeg om den legendariske mesteren Nori Pope, som revolusjonerte den konvensjonelle engelske blomstermoten, og som er spesialist på fargeharmonier i hagen.

"Jeg elsker gule blomster", skriver Nori i sin bok om Farger & Design. "De symboliserer vår livskraft. Gult gjenspeiler mer av lyset enn noen annen farge, og får i blant et nesten overnaturlig lys. Med tanke på lyskraften hos den gule valøren samt at solens glødene stråler finnes i ulike nyanser er det ikke så underlig at så mange blomster er gule".

Hans ord fikk meg til å se på gule blomster i ett nytt lys. Jeg oppdaget hvor fascinerende fort de kan skifte nyanser i takt med de ulike årstidene. Vårens og forsommerens sterke lys forsterker de klare gule blomstenes glans. Og på høsten fanger solens stråler opp de matte og varme nyansene som den tids blomster ofte har. Så kom dagen da det ble inspirerende å begynne å eksperimentere, og teste plantene i ulike, gule nyanser.

Jeg plantet måneskinnsgule narsisser blant cowslips i min lille blomstereng. Et syn jeg aldri ville ha vært foruten. Jeg fikk også idéen til et høstlig bed, der stauder i naturens høstnyanser, som oransje, kobber og bronse løfter frem varmgule rubeciaer og dagliljer.

Jeg oppdaget skjønne roser, ikke minst blant de engelske Austin-rosene, i glitrende gyllengult. Og gule pioner. To som spirer tidlig er vårpionene 'Claire de Lune' og svovelpionene. Blomsterskatter som burde finnes i hver eneste hage, spesielt de som er så hardføre at de tåler tøft vinterklima. Man kan også skape et tiltalende syn gjennom å fremheve husets farge med en passende blomsternyanse, for eksempel ved å bruke varm- og klargult, til gule og hvite fasader. Mørkegult og sprudlende oransjegult kan passe fint til brune hus og til mursteinsfasader. Limegule planter er fint til grønne og blå vegger. Og tenk hvilket løft moderne svarte hus kan få med gyllne roser som slynger seg oppover fasaden i selskap med lange stilkroser i blendende hvitt.

Jeg drømmer om et blomsterbed, der blomstene går i hele skalaen av gult, fra skinnende måneskinnsgult, over til solgult og dypere gull-gult. Jeg kan ikke tenke meg vakrere selskap til disse enn blomster i ulike nyanser av blått: lyseblått, lavendel og mørk fiolett. Et bed ton i ton med naturens skiftende sinnsstemninger fra sommerhimmelens lyse glede til askegrått gråvær. På denne måten kan man holde på og fantasere blant alle de vakre gule blomstene som finnes, og du kommer til å få lyst til å skape hagemiljøer som holder deg i godt humør fra vår til høst.

Perler blant de gule blomstene:

Det finnes mye vakkert å oppdage blant gule blomster. Let blant følgende arter:

Cowslips, krokus, narsisser, tulipaner. Tidlig blomstrende pioner og buskpioner. Buskroser og engelske Ausin-roser. Dagliljer, iris, kongelys, liljer, rudbecia, solhatt, og solroser.

Noen av mine favoritter:

Flokktulipaner, Narsisser, 'Pipit', Pionene 'Claire de Lune' og svovelpion. Austinrosen, 'Graham Thomas', Buskrosene 'Aicha', 'Fruhlingsgold', 'Golden Wings' og 'Maigold'. Staudene solrose, 'Lemon Queen'. Varm-blodige valører, 'Wargrave'. Guldakleja. Høstrubeckia, 'Juligold' Keiserkronen 'Golden Splendour'. Solhatt 'Sunrise'.

Berusende vårglede med den lysende busken forsythia som blomstrer på bar kvist samtidig med vårlige narsisser og tulipaner.

Irisen slår ut i flor med sine raffinerte blomster når sommeren gjør sitt inntog. Det finnes utsøkte gule hybrider. Iris elsker å stå på en lun og solrik plass.

Den engelske Austin-rosen 'Graham Thomas' har fått gullmedalje for sin varmgule skjønnhet, fin duft, og lange blomstring til langt ut på høsten.

Unn deg en liten blomstereng i hagen, der vårens gul cowslip får selskap med gullgule små narsisser.

Påske og pinseliljer finnes i utallige sorter i ulike nyanser av gult. Den skjønne sorten 'Pipit' tilhører gruppen av jonkviller, og lukter himmelsk.

Den uvanlige gullakeleien ( Aquilegia chrysantha) fra sørvest i USA lever lengst i varmt klima. Lekker til gule buskroser.

En skjønnhet blant gule buskroser som tåler kaldt klima er den solskinnsgule pimpinellifolia-hybriden 'Fruhlingsgold'.

Min favoritt blant liljer er keiserkronen 'Golden Splendour'. Får mange store klokker på meterhøye stilker og sender sin duft vidt omkring.

En perle blant pioner: den blomstrer tidlig i blekgule nyanser, og bærer navnet 'Claire de Lune' (Mloko-sewitschii-gruppen) Sjelden, så let på Internett.

Vårens sikreste tegn er krokusen som skynder seg å blomstre når snøen har smeltet. Den finnes i mange fortryllende gule nyanser.

Den elegante høstrudbecian 'Juligold' (Rudbecia laciniata) har nesten selvlysende gyldengule blomster og vokser høyt, og tett i fine bed.

Når den vennlige ettårige solsikken blomstrer da skinner solen i hagen selv på den mørkeste høstdag. En solsikke såes som frø om våren.

6 mars 2013

Slik planter du roser i høst

Det er ikke for sent å plante velduftende og vakre roser i hagen.

4 urter med lang holdbarhet

Med fire friske urter i hagen kan du krydre et hvert måltid på beste vis. Du kan også dyrke dem inne!

Slik farger du roser

Dette fasinerende trikset gjør det mulig å farge hvite roser – ikke bare i én farge, men også flere nyanser på en gang.

Slik får du orden på hagen etter ferien

Trenger hagen din litt oppfriskning etter sommerferien? Vi viser deg hvordan du raskt får hagen din tilbake på sporet.

Trikset som alle hageeiere burde kunne

For deg som ikke er født med grønne fingre, er dette trikset genialt. Vi viser deg hvordan du får plantene i hagen til å vokse ordentlig!

Få valmuer til å holde lenger med en lighter

Valmuer i buketter er vanskelig. De dør raskt, men heldigvis finnes det smarte triks: Svi stilkene med en lighter, så holder de seg lenger.

Derfor bør du vanne plantene med isbiter

Vanner du plantene dine med isbiter, slipper du at de drukner i vann eller dør av tørst.

Slik lykkes du med oleander

Oleander er en av de plantene som gir din terrasse og hagestue et sydlandsk preg. Den er forførerisk fin, men også svært giftig.

Dette er sommerens blomstertrend

Sommerens store blomstertrend er å fylle med en romantisk blomsteregn. Vi viser deg hvordan du lager din egen blomstereng.

Disse kjerringrådene tar knekken på ugresset

Å bruke kjemikalier for å bli kvitt ugresset kan være skadelig for naturen. Med ild, vann, eddik og salt kan du selv fjerne ugresset billig og enkelt.

Gjør hagen til en fargerik oase

Farger er et fascinerende designelement i hagen. Jo mer "knall" farger, jo mer oppmerksomhet får du av naboer og insekter.

Har du noen av disse forbudte plantene i hagen din?

Fra og med i år er en rekke kjente planter forbudt å sette ut i hagen. Se hva du bør gjøre om du har noen av plantene i hagen din.

Slik får du en levende og vakker hage

Gjør hagen til en grønn oase med deilige summing fra insekter. Vi viser deg hvordan du gjør hagen bievennlig og samtidig "redder" verden.

Lag ditt eget minidrivhus av brusflasker

Dropp det store og dyre drivhuset. Med disse minidrivhusene av brusflasker, vil plantene dine stortrives.

Derfor lykkes du aldri med plantene i hagen

Du tror du har gjort alt riktig, men likevel ender du ikke opp med det blomsterbedet som du ønsket. Unngå disse åtte fellene og spar både tid og penger.