Disse kjerringrådene tar knekken på ugresset

Blomster og planter

Å bruke kjemikalier for å bli kvitt ugresset kan være skadelig for naturen. Med bark, aviser, ild, vann, eddik og salt kan du selv forebygge og fjerne ugresset billig og enkelt.

Bilde: Getty Images

På samme tid hvert år spirer det alltid opp ett problem i hagen – nemlig ugress.

Og som med mordersneglene finnes vi ikke redde, når vi går i gang med å ta knekken på ugresset.

Selvfølgelig kan man ty til den enkleste metoden, som er å luke selv, men for mange føles det både tidkrevende og slitsomt for ryggen hvis du skal rekke over større områder. Dessuten kan det være vanskelig å komme til i kriker og kroker som mellom belegningssteinen i utkjørselen.

Heller ikke ugressmidler er å foretrekke, for man bør være varsom med å helle kjemikalier i naturen.

Alle som har brukt RoundUp kjenner igjen de brente, ødelagte flekkene i plenen etter en omgang med det middelet. Dessuten er det dyrt i lengden.

Vi har derfor samlet 8 gode råd for hvordan du får bukt med ugresset på en mer naturlig og billig måte:

1. Dekk med bark

Jorddekking med bark hindrer at ugresset nok sollys til spire. Bark kan brukes i både nye og etablerte bed. I et nytt bed bør man legge duk og bark, mens i eksisterende bed kan duken byttes ut med avispapir.  

2. Eddikvann

Eddikvann er et kjent triks for å fjerne ugress. Bruk eddik 35 % og bland det ut med vann i forholdet 1:2. Har du ikke så sterk eddik kan du gå for eddik 7 % ufortynnet.

Spray blandingen rett på ugresset som du ønsker å fjerne, med en sprayflaske. Etter noen timer vil du se at ugresset har tatt skade, og etter noen dager er planten helt død.

Vær riktignok forsiktig med bruk av eddik, ettersom det er en syre. Du bør derfor være forsiktig med å spraye blandingen rett på asfalten og annen stein.

Blandingen kan også drepe vekstene og gresset rundt planten, så det er viktig å spraye blandingen rett på ugresset.

Skal du bruke eddikvann på ugress, bør det ikke stå tett på andre planter som du ønsker å beholde.

Husk å fjerne restene av det døde ugresset etterpå.

3. Brenne ugress

Å brenne ugress er en kjent metode innen økologisk dyrking og gartneryrket. Bruk en håndholdt gassbrenner, en ugressbrenner eller en varmluftpistol tett på ugresset. Du trenger ikke svi det helt bort, men bare holde på til du ser at planten faller sammen.

For å være sikker på at du ikke skader dine egne planter, kan du sette glass over dem mens du holder på med brenneren. Ugresset som er nærmest og imellom plantene, må uansett lukes. 

Når du bruker ild er det viktig å være varsom. Dere bør alltid være to til stede, sørge for at området som skal brennes er vått og at vannslangen ligger klar. Det må også være vindstille, og det er viktig å huske på å aldri brenne med åpen flamme i nærheten av bygg.

Du må også sjekke opp med din kommune om det er noen restriksjoner for bruk av ild, som i perioder med høy fare for lyng- og gressbrann.

Lær flere nyttige tips om hus og hage – meld deg på nyhetsbrevet vårt her!

4. Legg avispapir på bakken 

Ikke kast avisene. Bruk de heller til å dekke bakken rundt plantene du vil beskytte mot ugress. Det fungerer på samme måte som med bark: Solen kommer ikke gjennom slik at ugresset ikke kan gro.

5. Salt

En enkel metode for å fjerne ugress er å strø salt over det. Saltet trekker vannet ut av planten før den dør.

Men salt trekker også vannet ut av andre vekster også, så her må man sørge for at det ikke kommer i kontakt med andre planter. Hvis ikke vil det drepe all annen vegetasjon rundt og.

Bruk av salt kan også forurense jorda, fordi saltet vil trekke ned i jorden og gjøre skade på livet der nede.

6. Kokende vann

Å helle kokende vann over ugress, er den enkleste og mest naturlige måten å bli kvitt ugresset på. Du må riktignok helle en del kokende vann på planten før det fungerer.

Når du heller på kokende vann er det viktig å passe på at du ikke brenner deg.

7. Lag din egen ugress-spray

Vi har allerede nevnt eddik og salt som ugressdrepere. Bland disse to med oppvaskmiddel - og du har en spray som tar knekken på ugresset.

Slik lager du sprayen:
Bland oppvaskmiddel, eddik og salt i en spruteflaske og spray det på ugresset.

Saltet og eddiken får ugresset til å tørke ut, mens såpen sørger for at blandingen fester seg til bladene.

8. Plant bunndekkende planter

Et tett, grønt teppe av bunndekkende planter holder ugresset vekk og er et godt alternativ for å hindre ugresset å etablere seg på områder hvor det bare er jord. 

De passer også utmerket under busker og trær og skaper en fin overgang mellom busker og gress. Før du planter bunndekkende planter, er det viktig at du fjerner alt flerårig ugress.  
Eksempel på bunndekkende planter er: Storkenebb, fiol, markjordbær, gravmyrt og krypfredløs. 

Kilder: Datsja.no, Dinside, ABC Nyheter, Vi i villa, Hagedilla

Kommentarer

Når du kommenterer må du bruke ditt egentlige navn. Vær saklig, respekter andres meninger og husk at mange leser det du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse. 

7. april 2017
Mer om Blomster og planter

Slik får du praktfulle pioner

Blomster og planter Med sine tunge, sødmefylte hoder og frodige bladverk, er pionen/peonen en av våre vakreste og mest populære stauder. Her gir vi deg proffe tips fra pioneksperten Eivind Hansen.

Har du noen av disse forbudte plantene i hagen din?

Blomster og planter Fra og med i fjor ble en rekke kjente planter forbudt å sette ut i hagen. Se hva du bør gjøre om du har noen av plantene i hagen din.

Slik lykkes du med magiske magnolia

Blomster og planter Magnoliaen lyser opp med sine vakre, tidlige blomster om våren. Men, du kan plante magnoliatre nå.

Gratis planter med stiklinger

Blomster og planter Skaff deg gratis planter til hage og stue ved å ta stiklinger av andre planter.

Dyrk vannmelon i hagen!

Blomster og planter Vannmelonen krever tid, stell og masse av vann. Til gjengjeld belønnes du av deilig frukt til sommeren, som du har dyrket selv hjemme.

Slik overvintrer du stauder i krukker

Blomster og planter Er du lei av å kjøpe nye planter til krukkene hvert år? Det er ikke noe problem å få både stauder, busker og trær til å overvintre i krukker – bare du...

Slik beskjærer du klematis

Blomster og planter Klematis beskjæres for å skape god vekst. Hvordan du skal beskjære den avhenger av hvilken klematis du har. Det er tre hovedtyper.

Sats på robuste roser i hagen

Blomster og planter Roseekspert og gartner Knut Auke anbefaler fem roser som er lette å få til – selv for den som er nybegynner som rosedyrker.

Staudene som aldri svikter

Blomster og planter – Her er tre utsøkte stauder som jeg aldri blir lei av. De er så problemfrie. Så friske, lettstelte og i tillegg så skjønne!, skriver hagebokforfatteren...

Slik får du det til å blomstre i høyden

Blomster og planter La det blomstre i høyden med kreative innslag av klatreplanter.

12 trinn til et vellykket staudebed

Blomster og planter Skal du lage nytt stauebed? Sørg for at plantene får et godt utgangspunkt ved å legge ned litt forarbeid når du lager bedet.

Plant løk og knoll i høst, og nyt nye blomster i bedet til våren

Blomster og planter Nå er det tid for å plante ut løker og knoller, og til våren kan du nyte nye blomster i bedet når snøen forsvinner.

Høstsysler i hagen

Blomster og planter Selv om dagene er kortere og kjøligere, er det mye å pusle med utendørs.

Vintervakker hage

Blomster og planter Med litt planlegging kan hagen være vakker året rundt - også i mørketiden. Slik får du en vintervakker hage.

Sitrontimian er årets staude

Blomster og planter Med sine rødfiolette blomster og friske sitronduft er sitrontimian et godt valg til staudebedet.