Disse kjerringrådene tar knekken på ugresset

Blomster og planter

Å bruke kjemikalier for å bli kvitt ugresset kan være skadelig for naturen. Med bark, aviser, ild, vann, eddik og salt kan du selv forebygge og fjerne ugresset billig og enkelt.

Bilde: Getty Images

På samme tid hvert år spirer det alltid opp ett problem i hagen – nemlig ugress.

Og som med mordersneglene finnes vi ikke redde, når vi går i gang med å ta knekken på ugresset.

Selvfølgelig kan man ty til den enkleste metoden, som er å luke selv, men for mange føles det både tidkrevende og slitsomt for ryggen hvis du skal rekke over større områder. Dessuten kan det være vanskelig å komme til i kriker og kroker som mellom belegningssteinen i utkjørselen.

Heller ikke ugressmidler er å foretrekke, for man bør være varsom med å helle kjemikalier i naturen.

Alle som har brukt RoundUp kjenner igjen de brente, ødelagte flekkene i plenen etter en omgang med det middelet. Dessuten er det dyrt i lengden.

Vi har derfor samlet 8 gode råd for hvordan du får bukt med ugresset på en mer naturlig og billig måte:

1. Dekk med bark

Jorddekking med bark hindrer at ugresset nok sollys til spire. Bark kan brukes i både nye og etablerte bed. I et nytt bed bør man legge duk og bark, mens i eksisterende bed kan duken byttes ut med avispapir.  

2. Eddikvann

Eddikvann er et kjent triks for å fjerne ugress. Bruk eddik 35 % og bland det ut med vann i forholdet 1:2. Har du ikke så sterk eddik kan du gå for eddik 7 % ufortynnet.

Spray blandingen rett på ugresset som du ønsker å fjerne, med en sprayflaske. Etter noen timer vil du se at ugresset har tatt skade, og etter noen dager er planten helt død.

Vær riktignok forsiktig med bruk av eddik, ettersom det er en syre. Du bør derfor være forsiktig med å spraye blandingen rett på asfalten og annen stein.

Blandingen kan også drepe vekstene og gresset rundt planten, så det er viktig å spraye blandingen rett på ugresset.

Skal du bruke eddikvann på ugress, bør det ikke stå tett på andre planter som du ønsker å beholde.

Husk å fjerne restene av det døde ugresset etterpå.

3. Brenne ugress

Å brenne ugress er en kjent metode innen økologisk dyrking og gartneryrket. Bruk en håndholdt gassbrenner, en ugressbrenner eller en varmluftpistol tett på ugresset. Du trenger ikke svi det helt bort, men bare holde på til du ser at planten faller sammen.

For å være sikker på at du ikke skader dine egne planter, kan du sette glass over dem mens du holder på med brenneren. Ugresset som er nærmest og imellom plantene, må uansett lukes. 

Når du bruker ild er det viktig å være varsom. Dere bør alltid være to til stede, sørge for at området som skal brennes er vått og at vannslangen ligger klar. Det må også være vindstille, og det er viktig å huske på å aldri brenne med åpen flamme i nærheten av bygg.

Du må også sjekke opp med din kommune om det er noen restriksjoner for bruk av ild, som i perioder med høy fare for lyng- og gressbrann.

Lær flere nyttige tips om hus og hage – meld deg på nyhetsbrevet vårt her!

4. Legg avispapir på bakken 

Ikke kast avisene. Bruk de heller til å dekke bakken rundt plantene du vil beskytte mot ugress. Det fungerer på samme måte som med bark: Solen kommer ikke gjennom slik at ugresset ikke kan gro.

5. Salt

En enkel metode for å fjerne ugress er å strø salt over det. Saltet trekker vannet ut av planten før den dør.

Men salt trekker også vannet ut av andre vekster også, så her må man sørge for at det ikke kommer i kontakt med andre planter. Hvis ikke vil det drepe all annen vegetasjon rundt og.

Bruk av salt kan også forurense jorda, fordi saltet vil trekke ned i jorden og gjøre skade på livet der nede.

6. Kokende vann

Å helle kokende vann over ugress, er den enkleste og mest naturlige måten å bli kvitt ugresset på. Du må riktignok helle en del kokende vann på planten før det fungerer.

Når du heller på kokende vann er det viktig å passe på at du ikke brenner deg.

7. Lag din egen ugress-spray

Vi har allerede nevnt eddik og salt som ugressdrepere. Bland disse to med oppvaskmiddel - og du har en spray som tar knekken på ugresset.

Slik lager du sprayen:
Bland oppvaskmiddel, eddik og salt i en spruteflaske og spray det på ugresset.

Saltet og eddiken får ugresset til å tørke ut, mens såpen sørger for at blandingen fester seg til bladene.

8. Plant bunndekkende planter

Et tett, grønt teppe av bunndekkende planter holder ugresset vekk og er et godt alternativ for å hindre ugresset å etablere seg på områder hvor det bare er jord. 

De passer også utmerket under busker og trær og skaper en fin overgang mellom busker og gress. Før du planter bunndekkende planter, er det viktig at du fjerner alt flerårig ugress.  
Eksempel på bunndekkende planter er: Storkenebb, fiol, markjordbær, gravmyrt og krypfredløs. 

Kilder: Datsja.no, Dinside, ABC Nyheter, Vi i villa, Hagedilla

Kommentarer

Når du kommenterer må du bruke ditt egentlige navn. Vær saklig, respekter andres meninger og husk at mange leser det du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse. 

7 april 2017

Slik overvintrer du stauder i krukker

Er du lei av å kjøpe nye planter til krukkene hvert år? Det er ikke noe problem å få både stauder, busker og trær til å overvintre i krukker – bare du...

Derfor er skjelettblomsten verdens vakreste blomst

Den blir kalt skjelettblomsten og er ikke særlig fargerik, men vent til du ser hva den kan gjøre...

9 allergivennlige blomster og planter til hagen

Forhindrer allergi deg å nyte hagen til det fulle? Her er 9 eksempler på allergivennlige planter og blomster til hagen.

Slik får du anemoner til å trives i vase

Anemoner, også kjent som symre, er en av vårens fineste blomster. Her får du gode tips til hvordan du får sarte anemoner til å trives i vase.

Dette er Norges giftigste planter

Alle disse plantene kan du dø av - og den skumleste av dem finnes det ingen motgift mot.

Gå i vinterdvale

Når høsten kommer, går hagen ned på sparebluss. Plantene har forberedt seg ved langsomt å visne eller ved å felle løvet.

Hagen i september

Å plukke og spise epler rett fra treet er en deilig hverdagsluksus. Mer kortreist kan ikke maten bli. Bak eplekaker og lag eplemos og chutney. Nyt de...

Slik er plantetrendene for våren og sommeren

Plantetrendene for vår og sommer 2012 består av to temaer, og har fått navnene Twilight Bloom og Vintage Bloom.

Huskeliste for høsthagen

Høsten er her, og det er tid for å forberede hagen på vinter – og vår! Her er huskelisten som hjelper deg å sette i stand høsthagen.

Nyttige nytelser er sommerens trend

Det skal være pent å se på, kunne spises og pyntes med. Sommerens trend er kjøkkenhage, frukt og bær.

Georginer til høsthagen

Vil du ha fargefest i hagen din, bør du satse på georginer – som ofte kan blomstre til langt utpå høsten. Her får du tips til hvordan!

Tulipaner og roser i vårhagen

Tulipaner og roser er noe hageentusiast Solfrid Cristina Kvernsveen er lidenskaplig opptatt av. Se Solfrids tips om roser og tulipaner.

Mine frøfavoritter

Hageeksperten Lisa Winnerlids favoritter. Denne gangen: Mine frøfavoritter!

Hagen i oktober

Frukt og bær er høstet, men fortsatt kan vi nyte hagens vakre mangfold. Nå er tiden til å gjøre noen små notater om hva som var vellykket og hva vi vil...

Vinterarbeid i hagen

Vinteren er den beste tiden å planlegge forandringer og nyplantninger i hagen. Snøen fungerer som et blankt ark, og lengselen etter våren kan fungere...