Bilde: Thomas X. Floyd

En annerledes atriumshage

Blomster og planter

I Lærdal, med lite regn og måneder uten sol, ligger en drøm av en blomsterhage…


Godt skjult bak husfasaden har hageeier Borgny Vindedal skapt en atriumshage helt utenom det vanlige. Det «hemmelige hagerommet» med fargerike staudebed er omsluttet av fire ulike husvegger, via et gråpatinert båtnaust, en rødmalt låve, et okergult gjestehus og hovedhus i samme gulnyanse.

I det eldste strøket med historiske trehus i Lærdal, innerst og ganske så bortgjemt mot Løytnantsbrygga har Borgny skapt et hagerom som har blitt til på samme måten som en vei blir til mens man går.
Da familien kjøpte huset på slutten av 50-tallet, gikk fjorden helt inntil kjøkkentrappa. Tomten ble utvidet ved å fylle på med stein, kompost og jord.
Der naustet står i dag, på den ene kortsiden, gikk Sognefjorden helt inn til husveggen i gamle dager. På 1960-tallet ble Lærdal sentrum utvidet og deler av fjorden fylt igjen for å skape et mer moderne og tidsriktig bysentrum. Det er noe av årsaken til at de gamle trebygningene i Lærdal ikke ble jevnet med jorden som så mange andre steder på Vestlandet.
I gaten der pensjonist Borgny bor, er det grusdekke og hvitmalte statikkgjerder rundt eiendommene. På fremsiden av det okermalte huset et det en liten jordlapp der det er anlagt en minirosehage. Her lener rosa og røde buskroser seg dovent over stakittgjerdet.


Stauder og posefrø

Bak den beskjedene hagefasaden, etter å ha gått på en liten sti langs hovedhusets langvegg, åpenbares atriumshagen i all sin prakt. Hagerommet er på 300 kvadratmeter rammet inn av fire vegger. Men hagen er ikke fullstendig skjermet for innsyn. Her er et lite gløtt ut nær naustveggen, der man kan skimte en flik av Sognefjorden. Midtpunktet i uterommet er et stort firkantet bed med hellelagte stier og blomstrende flora i alle regnbuens farger. Planter har kommet og gått gjennom årenes løp, og Borgy har eksperimentert seg frem til dagens resultat som består for det meste av stauder og frø fra poser.
Nå preges bedene av kjempekrage, nellikrose, daglilje, arendaspir, gulliris, askenøkkeltunge, gul rubekia og blå veronika for å nevne noen.
En sjelden plante, som kun finnes i Lærdal er fjæreknapp. Dette er lav plante med gråhvite blader som trives i denne hagen.

Krevende klima
Klimaet i Lærdal preges av svært lite regn og vintermåneder uten sol som kan være isende kalde. Til gjengjeld kan sommermånende være nesten tropisk varme. Med et såpass krevende klima er det derfor nødvendig å være ekstra nøye på valg av planter som vil overleve her. Langs låveveggen er det plantet rognebærtre, fagerfredløs, skogforglemmegei og ulike bregner, som trives godt med begrenset sollys. Foran den gråpatinerte naustveggen er det anlagt bed, som er støttet opp av et staselig steingjerde. Samtlige steiner er plukket i området og lagt sirlig på plass for å danne en fin ramme rundt det frodige staudebedet. Her har Borgny plantet blant annet purpuralunrot og akeleier i blått, hvitt, oransje og rødt.
Midt på sommeren kan det bli svært varmt i Lærdal. Da er det ikke få kanner med vann som må til for å holde liv i plantene.

Oppdagelsesferd
Selv om det er mye jobb å holde hagen i god stand, oppveies alt strevet når fru Vindedal ser at plantene trives og blomsterer i praktfulle farger. Borgny Vindedal har bodd på eiendommen i Lærdal siden 1950-tallet. Hun har fire barn, seks barnebarn og ett oldebarn. To døtre bor fremdeles i Lærdal, rett i nærheten. Når solen varmer i hagen og blomsterprakten utfolder seg i full sommerflor, er det godt å oppholde seg i uterommet. Da serveres kaffen utendørs i selskap med familien på terrassen som er anlagt i le for vinden med treplatting og levegg. På hagens mange grusganger og små hellelagte stier er det spennende å gå på oppdagelesesferd og sette seg ned på kne og lukte på plantene. Når man kommer ned i knehøyde ser hagen ut som et fargerikt «blomsterhav». Man skvetter nesten litt når man reiser seg opp igjen og hever blikket mot himmelen og får øye på de høye fjellene som omkranser den fredelige hagen, i dalen, innerst i Sognefjorden.

Noen av blomstene i Borgnys hage: kjempekrage, Nellikrose, Lavendel, daglilje, Arendaspir, Gulliris, Askenøkkeltunge, Gul Rubekia, Blå Veronika, Fjæreknapp, Fagerfredløs, Skogforglemmegei, Rognebærtrær, Bregner Pæretrær og epletrær, Ripsbusker, Røde Ingrid Bergmann roser, Rosa Queen elizabeth roser

23 april 2009

Slik planter du roser i høst

Det er ikke for sent å plante velduftende og vakre roser i hagen.

5 smarte ting du kan bruke eggeskall til i hagen

Eggeskall er fulle av næring. Skallene er rike på kalsium og passer utmerket til gjødsel. De kan også brukes mot skadedyr.

Slik lager du en vakker blomsterkrans til døren

Pynt opp ytterdøren med en vakker blomsterkrans, og forleng følelsen av sommer. Vi viser deg hvordan du lager din helt unike blomsterkrans.

4 urter med lang holdbarhet

Med fire friske urter i hagen kan du krydre et hvert måltid på beste vis. Du kan også dyrke dem inne!

Slik farger du roser

Dette fasinerende trikset gjør det mulig å farge hvite roser – ikke bare i én farge, men også flere nyanser på en gang.

Slik får du orden på hagen etter ferien

Trenger hagen din litt oppfriskning etter sommerferien? Vi viser deg hvordan du raskt får hagen din tilbake på sporet.

Få valmuer til å holde lenger med en lighter

Valmuer i buketter er vanskelig. De dør raskt, men heldigvis finnes det smarte triks: Svi stilkene med en lighter, så holder de seg lenger.

Derfor bør du vanne plantene med isbiter

Vanner du plantene dine med isbiter, slipper du at de drukner i vann eller dør av tørst.

Slik lykkes du med oleander

Oleander er en av de plantene som gir din terrasse og hagestue et sydlandsk preg. Den er forførerisk fin, men også svært giftig.

Dette er sommerens blomstertrend

Sommerens store blomstertrend er å fylle med en romantisk blomsteregn. Vi viser deg hvordan du lager din egen blomstereng.

Gjør hagen til en fargerik oase

Farger er et fascinerende designelement i hagen. Jo mer "knall" farger, jo mer oppmerksomhet får du av naboer og insekter.

Slik får du en levende og vakker hage

Gjør hagen til en grønn oase med deilige summing fra insekter. Vi viser deg hvordan du gjør hagen bievennlig og samtidig "redder" verden.

Lag ditt eget minidrivhus av brusflasker

Dropp det store og dyre drivhuset. Med disse minidrivhusene av brusflasker, vil plantene dine stortrives.

Derfor lykkes du aldri med plantene i hagen

Du tror du har gjort alt riktig, men likevel ender du ikke opp med det blomsterbedet som du ønsket. Unngå disse åtte fellene og spar både tid og penger.

Fire planter som ikke trenger sollys

Det er ingen fare om det er fullt i vinduskarmen, her er fire planter som ikke trenger sollys.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til einar.vestheim@bonnier.no. 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no