Bilde: Thomas X. Floyd

En annerledes atriumshage

Blomster og planter

I Lærdal, med lite regn og måneder uten sol, ligger en drøm av en blomsterhage…


Godt skjult bak husfasaden har hageeier Borgny Vindedal skapt en atriumshage helt utenom det vanlige. Det «hemmelige hagerommet» med fargerike staudebed er omsluttet av fire ulike husvegger, via et gråpatinert båtnaust, en rødmalt låve, et okergult gjestehus og hovedhus i samme gulnyanse.

I det eldste strøket med historiske trehus i Lærdal, innerst og ganske så bortgjemt mot Løytnantsbrygga har Borgny skapt et hagerom som har blitt til på samme måten som en vei blir til mens man går.
Da familien kjøpte huset på slutten av 50-tallet, gikk fjorden helt inntil kjøkkentrappa. Tomten ble utvidet ved å fylle på med stein, kompost og jord.
Der naustet står i dag, på den ene kortsiden, gikk Sognefjorden helt inn til husveggen i gamle dager. På 1960-tallet ble Lærdal sentrum utvidet og deler av fjorden fylt igjen for å skape et mer moderne og tidsriktig bysentrum. Det er noe av årsaken til at de gamle trebygningene i Lærdal ikke ble jevnet med jorden som så mange andre steder på Vestlandet.
I gaten der pensjonist Borgny bor, er det grusdekke og hvitmalte statikkgjerder rundt eiendommene. På fremsiden av det okermalte huset et det en liten jordlapp der det er anlagt en minirosehage. Her lener rosa og røde buskroser seg dovent over stakittgjerdet.


Stauder og posefrø

Bak den beskjedene hagefasaden, etter å ha gått på en liten sti langs hovedhusets langvegg, åpenbares atriumshagen i all sin prakt. Hagerommet er på 300 kvadratmeter rammet inn av fire vegger. Men hagen er ikke fullstendig skjermet for innsyn. Her er et lite gløtt ut nær naustveggen, der man kan skimte en flik av Sognefjorden. Midtpunktet i uterommet er et stort firkantet bed med hellelagte stier og blomstrende flora i alle regnbuens farger. Planter har kommet og gått gjennom årenes løp, og Borgy har eksperimentert seg frem til dagens resultat som består for det meste av stauder og frø fra poser.
Nå preges bedene av kjempekrage, nellikrose, daglilje, arendaspir, gulliris, askenøkkeltunge, gul rubekia og blå veronika for å nevne noen.
En sjelden plante, som kun finnes i Lærdal er fjæreknapp. Dette er lav plante med gråhvite blader som trives i denne hagen.

Krevende klima
Klimaet i Lærdal preges av svært lite regn og vintermåneder uten sol som kan være isende kalde. Til gjengjeld kan sommermånende være nesten tropisk varme. Med et såpass krevende klima er det derfor nødvendig å være ekstra nøye på valg av planter som vil overleve her. Langs låveveggen er det plantet rognebærtre, fagerfredløs, skogforglemmegei og ulike bregner, som trives godt med begrenset sollys. Foran den gråpatinerte naustveggen er det anlagt bed, som er støttet opp av et staselig steingjerde. Samtlige steiner er plukket i området og lagt sirlig på plass for å danne en fin ramme rundt det frodige staudebedet. Her har Borgny plantet blant annet purpuralunrot og akeleier i blått, hvitt, oransje og rødt.
Midt på sommeren kan det bli svært varmt i Lærdal. Da er det ikke få kanner med vann som må til for å holde liv i plantene.

Oppdagelsesferd
Selv om det er mye jobb å holde hagen i god stand, oppveies alt strevet når fru Vindedal ser at plantene trives og blomsterer i praktfulle farger. Borgny Vindedal har bodd på eiendommen i Lærdal siden 1950-tallet. Hun har fire barn, seks barnebarn og ett oldebarn. To døtre bor fremdeles i Lærdal, rett i nærheten. Når solen varmer i hagen og blomsterprakten utfolder seg i full sommerflor, er det godt å oppholde seg i uterommet. Da serveres kaffen utendørs i selskap med familien på terrassen som er anlagt i le for vinden med treplatting og levegg. På hagens mange grusganger og små hellelagte stier er det spennende å gå på oppdagelesesferd og sette seg ned på kne og lukte på plantene. Når man kommer ned i knehøyde ser hagen ut som et fargerikt «blomsterhav». Man skvetter nesten litt når man reiser seg opp igjen og hever blikket mot himmelen og får øye på de høye fjellene som omkranser den fredelige hagen, i dalen, innerst i Sognefjorden.

Noen av blomstene i Borgnys hage: kjempekrage, Nellikrose, Lavendel, daglilje, Arendaspir, Gulliris, Askenøkkeltunge, Gul Rubekia, Blå Veronika, Fjæreknapp, Fagerfredløs, Skogforglemmegei, Rognebærtrær, Bregner Pæretrær og epletrær, Ripsbusker, Røde Ingrid Bergmann roser, Rosa Queen elizabeth roser

23 april 2009
Mer om Blomster og planter

Slik overvintrer du stauder i krukker

Blomster og planter Er du lei av å kjøpe nye planter til krukkene hvert år? Det er ikke noe problem å få både stauder, busker og trær til å overvintre i krukker – bare du følger disse rådene.

Derfor er skjelettblomsten verdens vakreste blomst

Blomster og planter Den blir kalt skjelettblomsten og er ikke særlig fargerik, men vent til du ser hva den kan gjøre...

9 allergivennlige blomster og planter til hagen

Blomster og planter Forhindrer allergi deg å nyte hagen til det fulle? Her er 9 eksempler på allergivennlige planter og blomster til hagen.

Slik får du anemoner til å trives i vase

Blomster og planter Anemoner, også kjent som symre, er en av vårens fineste blomster. Her får du gode tips til hvordan du får sarte anemoner til å trives i vase.  

Dette er Norges giftigste planter

Blomster og planter Alle disse plantene kan du dø av - og den skumleste av dem finnes det ingen motgift mot.

Gå i vinterdvale

Blomster og planter Når høsten kommer, går hagen ned på sparebluss. Plantene har forberedt seg ved langsomt å visne eller ved å felle løvet.

Hagen i september

Blomster og planter Å plukke og spise epler rett fra treet er en deilig hverdagsluksus. Mer kortreist kan ikke maten bli. Bak eplekaker og lag eplemos og chutney. Nyt de deilige råvarene som hagen din gir deg.

Slik er plantetrendene for våren og sommeren

Blomster og planter Plantetrendene for vår og sommer 2012 består av to temaer, og har fått navnene Twilight Bloom og Vintage Bloom.

Huskeliste for høsthagen

Blomster og planter Høsten er her, og det er tid for å forberede hagen på vinter – og vår! Her er huskelisten som hjelper deg å sette i stand høsthagen.

Nyttige nytelser er sommerens trend

Blomster og planter Det skal være pent å se på, kunne spises og pyntes med. Sommerens trend er kjøkkenhage, frukt og bær.

Georginer til høsthagen

Blomster og planter Vil du ha fargefest i hagen din, bør du satse på georginer – som ofte kan blomstre til langt utpå høsten. Her får du tips til hvordan!

Tulipaner og roser i vårhagen

Blomster og planter Tulipaner og roser er noe hageentusiast Solfrid Cristina Kvernsveen er lidenskaplig opptatt av. Se Solfrids tips om roser og tulipaner.

Mine frøfavoritter

Blomster og planter Hageeksperten Lisa Winnerlids favoritter. Denne gangen: Mine frøfavoritter!

Hagen i oktober

Blomster og planter Frukt og bær er høstet, men fortsatt kan vi nyte hagens vakre mangfold. Nå er tiden til å gjøre noen små notater om hva som var vellykket og hva vi vil...

Vinterarbeid i hagen

Blomster og planter Vinteren er den beste tiden å planlegge forandringer og nyplantninger i hagen. Snøen fungerer som et blankt ark, og lengselen etter våren kan fungere...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no