Hawaiiblomsten gir uteplassen et hint av sydligere breddegrader.
Hawaiiblomsten gir uteplassen et hint av sydligere breddegrader. Bilde: OBP/Tonje Bergh

Et hint av paradis

Blomster og planter

Bring et hint av paradis inn i sommeren med frodige hawaiiblomster.

Forvandle uteplassen til en eksotisk oase ved hjelp av hawaiiblomsten Hibiscus rosa–sinensis. Planten har store, overdådige blomster og et mørkegrønt, blankt bladverk, og egner seg godt til å bringe et snev av sommerlig paradis til terrassen.

– Med sine fargerike blomster og eksotiske uttrykk kan hawaiiblomsten gi stuen eller uteplass en opplevelse av å være i et tropisk miljø, sier informasjonsansvarlig Tonje Bergh ved Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP).

Slik steller du den
Hawaiiblomsten elsker sol og varme, men tilgjengjeld vil den ha mye vann. I vekstsesongen, som er mellom februar og oktober, bør du gi den flytende gjødsel hver gang du vanner den. Du kan også godt gi den en dusj en gang i blant.

– Når plantens blader signaliserer at den vil ha vann, bør den få en skikkelig gjennomvanning. Bare pass på at den ikke blir stående med røttene i vann, advarer Bergh.

Trofast plante

Hawaiiblomst i krukke: Flytt gjerne planten utendørs om sommeren.

Med riktig stell kan du få Hawaiiblomsten til å vare i mange år. Det viktigste er å sørge for at den hvert år får en litt større potte til røttene og at den får påfyll av frisk jord. Planten kan med fordel beskjæres litt tilbake hvert år.

Om vinteren liker den å stå litt kjølig og lyst, rundt 15-18 °C. Vær oppmerksom på at en plante med knupper ikke bør flyttes. Forandringer i lysforholdene kan nemlig føre til at knuppene faller av.

Om sommeren kan du godt la planten få en liten ferie utendørs. Du kan planten den ut i hagen for sesongen eller la den stå i krukke på terrassen. Pass bare på at du gir den tid til å akklimatisere seg før du setter den ut.

Frodig blomst: Hawaiiblomsten er fargesterk og frodig.

Ferdig blomst: Hawaiiblomsten er fargesterk og frodig.

Kina og Hawaii
Hibiscus rosa–sinensis stammer faktisk fra Kina, og på engelsk kalles den på folkemunnen for kinesisk hibiscus eller kinarose. Når den på norsk kalles for Hawaiiblomst, er det egentlig misvisende.

Hawaii har nemlig en hibiskus som nasjonalblomst, men det er ikke Hibiscus rosa–sinensis. Det er den gule Hibiscus brackenridgei.

8 juli 2011

Slik overvintrer du stauder i krukker

Er du lei av å kjøpe nye planter til krukkene hvert år? Det er ikke noe problem å få både stauder, busker og trær til å overvintre i krukker – bare du...

Derfor er skjelettblomsten verdens vakreste blomst

Den blir kalt skjelettblomsten og er ikke særlig fargerik, men vent til du ser hva den kan gjøre...

9 allergivennlige blomster og planter til hagen

Forhindrer allergi deg å nyte hagen til det fulle? Her er 9 eksempler på allergivennlige planter og blomster til hagen.

Slik får du anemoner til å trives i vase

Anemoner, også kjent som symre, er en av vårens fineste blomster. Her får du gode tips til hvordan du får sarte anemoner til å trives i vase.

Dette er Norges giftigste planter

Alle disse plantene kan du dø av - og den skumleste av dem finnes det ingen motgift mot.

Gå i vinterdvale

Når høsten kommer, går hagen ned på sparebluss. Plantene har forberedt seg ved langsomt å visne eller ved å felle løvet.

Hagen i september

Å plukke og spise epler rett fra treet er en deilig hverdagsluksus. Mer kortreist kan ikke maten bli. Bak eplekaker og lag eplemos og chutney. Nyt de...

Slik er plantetrendene for våren og sommeren

Plantetrendene for vår og sommer 2012 består av to temaer, og har fått navnene Twilight Bloom og Vintage Bloom.

Huskeliste for høsthagen

Høsten er her, og det er tid for å forberede hagen på vinter – og vår! Her er huskelisten som hjelper deg å sette i stand høsthagen.

Nyttige nytelser er sommerens trend

Det skal være pent å se på, kunne spises og pyntes med. Sommerens trend er kjøkkenhage, frukt og bær.

Georginer til høsthagen

Vil du ha fargefest i hagen din, bør du satse på georginer – som ofte kan blomstre til langt utpå høsten. Her får du tips til hvordan!

Tulipaner og roser i vårhagen

Tulipaner og roser er noe hageentusiast Solfrid Cristina Kvernsveen er lidenskaplig opptatt av. Se Solfrids tips om roser og tulipaner.

Mine frøfavoritter

Hageeksperten Lisa Winnerlids favoritter. Denne gangen: Mine frøfavoritter!

Hagen i oktober

Frukt og bær er høstet, men fortsatt kan vi nyte hagens vakre mangfold. Nå er tiden til å gjøre noen små notater om hva som var vellykket og hva vi vil...

Vinterarbeid i hagen

Vinteren er den beste tiden å planlegge forandringer og nyplantninger i hagen. Snøen fungerer som et blankt ark, og lengselen etter våren kan fungere...