Hawaiiblomsten gir uteplassen et hint av sydligere breddegrader.
Hawaiiblomsten gir uteplassen et hint av sydligere breddegrader. Bilde: OBP/Tonje Bergh

Et hint av paradis

Blomster og planter

Bring et hint av paradis inn i sommeren med frodige hawaiiblomster.

Forvandle uteplassen til en eksotisk oase ved hjelp av hawaiiblomsten Hibiscus rosa–sinensis. Planten har store, overdådige blomster og et mørkegrønt, blankt bladverk, og egner seg godt til å bringe et snev av sommerlig paradis til terrassen.

– Med sine fargerike blomster og eksotiske uttrykk kan hawaiiblomsten gi stuen eller uteplass en opplevelse av å være i et tropisk miljø, sier informasjonsansvarlig Tonje Bergh ved Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP).

Slik steller du den
Hawaiiblomsten elsker sol og varme, men tilgjengjeld vil den ha mye vann. I vekstsesongen, som er mellom februar og oktober, bør du gi den flytende gjødsel hver gang du vanner den. Du kan også godt gi den en dusj en gang i blant.

– Når plantens blader signaliserer at den vil ha vann, bør den få en skikkelig gjennomvanning. Bare pass på at den ikke blir stående med røttene i vann, advarer Bergh.

Trofast plante

Les også:

Blomstene dine kan være dødelige for hunden og katten

Våre firbeinte venner har ofte en tendens til å tygge på ting som de ikke burde. Vi viser deg hvilke planter og blomster du burde holde unna kjæledyre...

Hawaiiblomst i krukke: Flytt gjerne planten utendørs om sommeren.

Med riktig stell kan du få Hawaiiblomsten til å vare i mange år. Det viktigste er å sørge for at den hvert år får en litt større potte til røttene og at den får påfyll av frisk jord. Planten kan med fordel beskjæres litt tilbake hvert år.

Om vinteren liker den å stå litt kjølig og lyst, rundt 15-18 °C. Vær oppmerksom på at en plante med knupper ikke bør flyttes. Forandringer i lysforholdene kan nemlig føre til at knuppene faller av.

Om sommeren kan du godt la planten få en liten ferie utendørs. Du kan planten den ut i hagen for sesongen eller la den stå i krukke på terrassen. Pass bare på at du gir den tid til å akklimatisere seg før du setter den ut.

Frodig blomst: Hawaiiblomsten er fargesterk og frodig.

Ferdig blomst: Hawaiiblomsten er fargesterk og frodig.

Les også:

Ytterdører i gammel stil

Mange bygger nye hus i tradisjonell stil. Da hører ytterdører i gammel stil til.

Kina og Hawaii
Hibiscus rosa–sinensis stammer faktisk fra Kina, og på engelsk kalles den på folkemunnen for kinesisk hibiscus eller kinarose. Når den på norsk kalles for Hawaiiblomst, er det egentlig misvisende.

Hawaii har nemlig en hibiskus som nasjonalblomst, men det er ikke Hibiscus rosa–sinensis. Det er den gule Hibiscus brackenridgei.

8. juli 2011
Mer om Blomster og planter

Slik får du praktfulle pioner

Blomster og planter Med sine tunge, sødmefylte hoder og frodige bladverk, er pionen/peonen en av våre vakreste og mest populære stauder. Her gir vi deg proffe tips fra pioneksperten Eivind Hansen.

Slik lykkes du med magiske magnolia

Blomster og planter Magnoliaen lyser opp med sine vakre, tidlige blomster om våren. Men, du kan plante magnoliatre nå.

Disse kjerringrådene tar knekken på ugresset

Blomster og planter Å bruke kjemikalier for å bli kvitt ugresset kan være skadelig for naturen. Med bark, aviser, ild, vann, eddik og salt kan du selv forebygge og fjerne...

Slik overvintrer du stauder i krukker

Blomster og planter Er du lei av å kjøpe nye planter til krukkene hvert år? Det er ikke noe problem å få både stauder, busker og trær til å overvintre i krukker – bare du følger disse rådene.

Slik beskjærer du klematis

Blomster og planter Klematis beskjæres for å skape god vekst. Hvordan du skal beskjære den avhenger av hvilken klematis du har. Det er tre hovedtyper.

12 trinn til et vellykket staudebed

Blomster og planter Skal du lage nytt stauebed? Sørg for at plantene får et godt utgangspunkt ved å legge ned litt forarbeid når du lager bedet.

Plant løk og knoll i høst, og nyt nye blomster i bedet til våren

Blomster og planter Nå er det tid for å plante ut løker og knoller, og til våren kan du nyte nye blomster i bedet når snøen forsvinner. 

Plantene som trekker sommerfugler til hagen

Blomster og planter Lyst på mer liv i hagen enn du og blomstene klarer på egenhånd? Inviter noen fargerike gjester.

Yndige klokker

Blomster og planter De er yndige og romantiske, og steller du klokkeblomstene riktig kan de blomstre sommeren igjennom.

Hekk er mer enn tuja

Blomster og planter Vurderer du å plante hekk i år, bør du vurdere mer enn tuja.

Lykken er en pionkrok

Blomster og planter Med romantiske, himmelsk duftene pioner blir din hage et paradis. Spesielt om du skaper en liten pionkrok der du kan sitte og nyte!

Legg grunnlaget for sommerprakten nå

Blomster og planter Det er på tide å starte sesongens arbeid i hagen. Det arbeidet du gjør nå, legger grunnlaget for blomsterprakten senere på året.

Høstsysler i hagen

Blomster og planter Selv om dagene er kortere og kjøligere, er det mye å pusle med utendørs.

Vintervakker hage

Blomster og planter Med litt planlegging kan hagen være vakker året rundt - også i mørketiden. Slik får du en vintervakker hage.

Sitrontimian er årets staude

Blomster og planter Med sine rødfiolette blomster og friske sitronduft er sitrontimian et godt valg til staudebedet.