Hawaiiblomsten gir uteplassen et hint av sydligere breddegrader.
Hawaiiblomsten gir uteplassen et hint av sydligere breddegrader. Bilde: OBP/Tonje Bergh

Et hint av paradis

Blomster og planter

Bring et hint av paradis inn i sommeren med frodige hawaiiblomster.

Forvandle uteplassen til en eksotisk oase ved hjelp av hawaiiblomsten Hibiscus rosa–sinensis. Planten har store, overdådige blomster og et mørkegrønt, blankt bladverk, og egner seg godt til å bringe et snev av sommerlig paradis til terrassen.

– Med sine fargerike blomster og eksotiske uttrykk kan hawaiiblomsten gi stuen eller uteplass en opplevelse av å være i et tropisk miljø, sier informasjonsansvarlig Tonje Bergh ved Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP).

Slik steller du den
Hawaiiblomsten elsker sol og varme, men tilgjengjeld vil den ha mye vann. I vekstsesongen, som er mellom februar og oktober, bør du gi den flytende gjødsel hver gang du vanner den. Du kan også godt gi den en dusj en gang i blant.

– Når plantens blader signaliserer at den vil ha vann, bør den få en skikkelig gjennomvanning. Bare pass på at den ikke blir stående med røttene i vann, advarer Bergh.

Trofast plante

Hawaiiblomst i krukke: Flytt gjerne planten utendørs om sommeren.

Med riktig stell kan du få Hawaiiblomsten til å vare i mange år. Det viktigste er å sørge for at den hvert år får en litt større potte til røttene og at den får påfyll av frisk jord. Planten kan med fordel beskjæres litt tilbake hvert år.

Om vinteren liker den å stå litt kjølig og lyst, rundt 15-18 °C. Vær oppmerksom på at en plante med knupper ikke bør flyttes. Forandringer i lysforholdene kan nemlig føre til at knuppene faller av.

Om sommeren kan du godt la planten få en liten ferie utendørs. Du kan planten den ut i hagen for sesongen eller la den stå i krukke på terrassen. Pass bare på at du gir den tid til å akklimatisere seg før du setter den ut.

Frodig blomst: Hawaiiblomsten er fargesterk og frodig.

Ferdig blomst: Hawaiiblomsten er fargesterk og frodig.

Kina og Hawaii
Hibiscus rosa–sinensis stammer faktisk fra Kina, og på engelsk kalles den på folkemunnen for kinesisk hibiscus eller kinarose. Når den på norsk kalles for Hawaiiblomst, er det egentlig misvisende.

Hawaii har nemlig en hibiskus som nasjonalblomst, men det er ikke Hibiscus rosa–sinensis. Det er den gule Hibiscus brackenridgei.

8 juli 2011

Slik planter du roser i høst

Det er ikke for sent å plante velduftende og vakre roser i hagen.

4 urter med lang holdbarhet

Med fire friske urter i hagen kan du krydre et hvert måltid på beste vis. Du kan også dyrke dem inne!

Slik farger du roser

Dette fasinerende trikset gjør det mulig å farge hvite roser – ikke bare i én farge, men også flere nyanser på en gang.

Slik får du orden på hagen etter ferien

Trenger hagen din litt oppfriskning etter sommerferien? Vi viser deg hvordan du raskt får hagen din tilbake på sporet.

Trikset som alle hageeiere burde kunne

For deg som ikke er født med grønne fingre, er dette trikset genialt. Vi viser deg hvordan du får plantene i hagen til å vokse ordentlig!

Få valmuer til å holde lenger med en lighter

Valmuer i buketter er vanskelig. De dør raskt, men heldigvis finnes det smarte triks: Svi stilkene med en lighter, så holder de seg lenger.

Derfor bør du vanne plantene med isbiter

Vanner du plantene dine med isbiter, slipper du at de drukner i vann eller dør av tørst.

Slik lykkes du med oleander

Oleander er en av de plantene som gir din terrasse og hagestue et sydlandsk preg. Den er forførerisk fin, men også svært giftig.

Dette er sommerens blomstertrend

Sommerens store blomstertrend er å fylle med en romantisk blomsteregn. Vi viser deg hvordan du lager din egen blomstereng.

Disse kjerringrådene tar knekken på ugresset

Å bruke kjemikalier for å bli kvitt ugresset kan være skadelig for naturen. Med ild, vann, eddik og salt kan du selv fjerne ugresset billig og enkelt.

Gjør hagen til en fargerik oase

Farger er et fascinerende designelement i hagen. Jo mer "knall" farger, jo mer oppmerksomhet får du av naboer og insekter.

Har du noen av disse forbudte plantene i hagen din?

Fra og med i år er en rekke kjente planter forbudt å sette ut i hagen. Se hva du bør gjøre om du har noen av plantene i hagen din.

Slik får du en levende og vakker hage

Gjør hagen til en grønn oase med deilige summing fra insekter. Vi viser deg hvordan du gjør hagen bievennlig og samtidig "redder" verden.

Lag ditt eget minidrivhus av brusflasker

Dropp det store og dyre drivhuset. Med disse minidrivhusene av brusflasker, vil plantene dine stortrives.

Derfor lykkes du aldri med plantene i hagen

Du tror du har gjort alt riktig, men likevel ender du ikke opp med det blomsterbedet som du ønsket. Unngå disse åtte fellene og spar både tid og penger.