Fire ting å tenke på før du velger klatreplanter
Det er fire ting du bør tenke gjennom før du velger klatreplanter.
Det er lett å forelske seg i de mange vakre klatreplantene som finnes, men det lønner seg å tenke gjennom enkelte ting før du går til innkjøp av planter. Da er det lettere å lykkes både med planten og uterommet.
1. Klatremåte
Klatreplanter har det til felles at de vil opp i verden, men hvordan de kommer seg dit kan variere.
Generelt regner vi at det finnes fem ulike måter planter klatrer på: de har enten torner, slyngtråder, luft- eller sugerøtter, eller de støtter seg til andre planter eller slynger seg oppover.
Det er viktig å kjenne klatremåten til planten du vurderer, for klatremåten sier noe om hvor den kan og ikke kan vokse.
Enkelte klatreplanter bør for eksempel ikke få vokse opp langs husvegger med trepanel, da de kan presse seg inn mellom bordene og ødelegge fasaden.
Dette gjelder for eksempel klatrevillvin, klatrehortenisa og bergeføy som alle heller bør få vokse langs mur eller fjell.
2. Klatreplass
Sol- og skyggeforhold på klatreplassen avgjør hvilke planter som vil trives og ikke trives.
En del klematissorter blekner om de står for lenge i sollys, mens roser gjerne er solhungrige planter som helst vil ha seks timer med sol eller mer.
Har du sett deg ut en plass hvor du vil ha klatreplanter, bør du vurdere hvor stor planten blir som voksen opp mot feltet du vil kle.
Klatreplanter kan variere voldsomt i størrelse, fra halvannen meter til ti meter og mer. Store og tunge planter bør få en tilsvarende stor og solid konstruksjon å klatre på. Dette kan for eksempel være opp langs en vegg eller over en pergola.
Mindre og nettere klatreplantene kan brukes langs mindre solide konstruksjoner, som plantepinner eller til og med andre planter. De kan selvsagt også vokse langs vegger og pergola som de større planene.
3. Herdighet
Det er lite som er så fortærende som å ha funnet drømmeplanten – bare for å oppdage at den norske vinteren har tatt knekken på den. Unngå slike unødvendige sorger ved å anskaffe deg planter som tåler klimaet der du bor.
Finn ut hvilken herdighetssone du bor i og kjøp planter deretter. Klimasonekart finner du bl.a. på Hageselskapets sider eller BoGrønt.
Klimasonene er veiledende, men gir deg likevel en nyttig pekepinne på hvilke planter som kan trives hos deg. Bare i din egen hage kan du ha ulike soner, alt etter solforhold og om plassen ligger i le etc.
Lær din egen hage å kjenne, så vet du også hvilke deler av hagen som krever mer herdige planter og hvor du kan prøve deg frem med mer ømfintlige typer.
4. Funksjon
Hva skal klatreplantens funksjon være? Skal den dekke en stygg vegg? Skape blomsterprakt i høyden? Gi et mer tredimensjonalt preg til hagen? Gi le for vind eller stenge innsyn? Være en kilde til nydelig duft? Være en innramming til inngangspartiet? Bestem deg hva du vil ha klatreplanten til, og det vil være lettere å velge riktig plante.
En eviggrønn plante er et godt valg når du skal dekke stygge flater, men også bladfellende planter, som villvin, som får vakre høstfarger kan være et spennende valg.
Duftende kaprifol eller klematis langs veggen ved ytterdøren ønsker gjester velkommen med duftende blomsterprakt, mens en klatretipi med blomkarse eller blomsterert er et morsomt blikkfang i hagen.
Glem heller ikke de ettårige klatrerne. De har den fordelen at de lar deg variere uteplassen fra sesong til sesong, både ved at du varierer hvor du planter dem og ved farger.
Et år vil du kanskje at det skal blomstre i rolige, blå toner, mens du neste år foretrekker de fyrige røde. Med de ettårige er det ikke noe problem å veksel.
Anbefalt av redaksjonen
5 tips til hvordan du får påskeliljene til å leve lenger
Blomster og planter Når de første påskeliljene titter frem, så vet vi at våren er på vei. Mens blomstens liv kan være kort. Her får du fem gode tips til hvordan påskeliljene får et lengre liv i vasen.
Gratis planter med stiklinger
Blomster og planter Skaff deg gratis planter til hage og stue ved å ta stiklinger av andre planter.
Dyrk vannmelon i hagen!
Blomster og planter Vannmelonen krever tid, stell og masse av vann. Til gjengjeld belønnes du av deilig frukt til sommeren, som du har dyrket selv hjemme.
Slik overvintrer du stauder i krukker
Blomster og planter Er du lei av å kjøpe nye planter til krukkene hvert år? Det er ikke noe problem å få både stauder, busker og trær til å overvintre i krukker – bare du følger disse rådene.
Slik beskjærer du klematis
Blomster og planter Klematis beskjæres for å skape god vekst. Hvordan du skal beskjære den avhenger av hvilken klematis du har. Det er tre hovedtyper.
Sats på robuste roser i hagen
Blomster og planter Roseekspert og gartner Knut Auke anbefaler fem roser som er lette å få til – selv for den som er nybegynner som rosedyrker.
Staudene som aldri svikter
Blomster og planter – Her er tre utsøkte stauder som jeg aldri blir lei av. De er så problemfrie. Så friske, lettstelte og i tillegg så skjønne!, skriver hagebokforfatteren Lisa Winnerlid.
Slik får du det til å blomstre i høyden
Blomster og planter La det blomstre i høyden med kreative innslag av klatreplanter.
12 trinn til et vellykket staudebed
Blomster og planter Skal du lage nytt stauebed? Sørg for at plantene får et godt utgangspunkt ved å legge ned litt forarbeid når du lager bedet.
Plant løk og knoll i høst, og nyt nye blomster i bedet til våren
Blomster og planter Nå er det tid for å plante ut løker og knoller, og til våren kan du nyte nye blomster i bedet når snøen forsvinner.
Plantene som trekker sommerfugler til hagen
Blomster og planter Lyst på mer liv i hagen enn du og blomstene klarer på egenhånd? Inviter noen fargerike gjester.
Yndige klokker
Blomster og planter De er yndige og romantiske, og steller du klokkeblomstene riktig kan de blomstre sommeren igjennom.
Høstsysler i hagen
Blomster og planter Selv om dagene er kortere og kjøligere, er det mye å pusle med utendørs.
Vintervakker hage
Blomster og planter Med litt planlegging kan hagen være vakker året rundt - også i mørketiden. Slik får du en vintervakker hage.
Sitrontimian er årets staude
Blomster og planter Med sine rødfiolette blomster og friske sitronduft er sitrontimian et godt valg til staudebedet.