Slik beskjærer du busker og trær riktig

Riktig beskjæring er viktig for å lykkes i hagen, og for mange planter, trær og busker er høsten tiden å gjøre det på. 


Det er mange grunner til at beskjæring er nyttig og nødvendig for at plantene våre skal trives. En av dem er at de holder seg sunnere og friskere ved at alt det døde og syke skjæres vekk.

I tillegg får plantene tettere vekst og større blomstring, og ikke minst er det fint å holde fasong og vekst under kontroll.

– Beskjæring er viktig for å skape harmoniske planter, sier Hanne Berit Helgerud Bjørndalen.

Med over tretti års erfaring som eier og driver av Bogrønt Tjøme Blomster, har hun god greie på planter og beskjæring.

– Ved mangel på beskjæring vokser planter, busker og trær vilt og i alle retninger. De blir sprikende og forvokste, og gir mindre frukt og blomster. På frukttrær vil vi ha tilgang til frukt og bær, så her må alle svake grener og skudd fjernes – også de som går innover i treet, som hindrer lysets tilgang til kronen.

Søk råd og hjelp

Beskjæring av busker og planter kan være omfattende, og er du uerfaren kan det være vanskelig å vite hvilke busker og planter som bør beskjæres når og ikke minst hvordan det bør gjøres.

Er du usikker, kan det lønne seg å få veiledning fra en hageentusiast eller gartner.

– De fleste busker og trær bør beskjæres, det er bare litt forskjell på tidspunktet. På bærbusker som for eksempel rips, solbær og hageblåbær skal gamle grener skjæres helt ned til jordnivå tre–fire år etter planting for å få god avling. Dette er høst- og vinterarbeid, sier Bjørndalen og fortsetter:

– Eple- og pæretrær beskjæres fra november til mars, mens steinfrukt som plomme og kirsebær fortrinnsvis skal beskjæres mens bladene sitter på treet.

– Også vårblomstrende busker som forsythia og brudespirea må beskjæres om høsten, legger hun til.

Gå for kvalitetsutstyr

Utstyr av god kvalitet gjør halve jobben, og ifølge Hanne Berit finnes det mye beskjæringsutstyr på markedet.

– Du trenger både en god rosesaks og en greinsaks, gjerne med utveksling for å lette arbeidet. Det er viktig med et rent kutt for å hindre soppsykdom. Verktøy av god kvalitet varer gjerne i mange år og sparer deg for både tid, penger og ikke minst ergrelse, sier hun.

5 beskjæringstips 

  • Unngå å beskjære i temperaturer under ti grader, da kan snittflatene skades.
  • Noen planter bør beskjæres forsiktig, noen lett, mens andre bør beskjæres hardt. Lær deg hvilke busker, trær og planter som bør beskjæres på hvilken måte – og når.
  • Overlat større beskjæringsjobber, som store trær, til profesjonelle.
  • Bruk godt og skarpt utstyr, og alltid hansker.

Kilder: Bogrønt Tjøme Blomster. Barter, G. (2013). Den store hageboken, 2. utg., Damm. Norsk Hagetidend,.3. utg. 2014.

Få flere gode tips til hagen – meld deg på nyhetsbrevet vårt her!