Gratis planter med stiklinger

Blomster og planter

Skaff deg gratis planter til hage og stue ved å ta stiklinger av andre planter.


Foto: Colourbox
Du trenger ikke tømme lommeboka på nærmeste hagesenter for å få planter til uteplassen. Ta i stedet stiklinger fra planter du allerede har, eller be naboen om stiklinger om hun har spennende sorter du selv mangler.

Du kan ta stiklinger av både stueplanter og hageblomster. Siden stiklingsplanten blir lik moderplanten, i motsetning til frøformerte planter, bør du velge sunne, flotte planter når du skal ta stiklinger.

Mange måter å ta stiklinger på
- Planter har evne til å utvikle røtter, såkalte adventivrøtter, fra forskjellige deler av planten, som for eksempel fra bladhjørner, stamme, skudd, blader og jordstamme, skriver Eva Rönnblom i boka Hagen gjennom året.

Enkelte planter, som grønnrenner og mor-og-barn, gjør stiklingjobben veldig enkel for deg ved å produsere ferdige småplanter, såkalte utløperplanter. Andre er ikke fullt så hjelpsomme, men skyter likevel røtter om du setter dem i vann eller jord.

Av vedaktige planter som rosmarin, sitronverbena og fuksia kan du ta hælstiklinger. Ta en liten kvist fra stammen og pass på at hælen, dvs vekstsonen mellom stamme og kvist, følger med.

Beskjæring gir stiklinger
Kaktuser danner sideskudd som du kan bruke til stiklinger, mens planter som svigermors tunge og kongebegonia kan danne nye planter fra bladstykker. Har du gullranke eller voksblomst som har blitt for lang og slengete, kan du lage mange nye småplanter ved å dele opp avklippet i mindre stykker og sette dem i såjord.

Og når du beskjærer pelargonier eller roser, kan du bruke toppskuddene til stiklinger. Om du ikke trenger flere pelargonier selv, kan de bli fine gaver senere. Du kan også ta toppstiklinger av flittiglise, praktspragle eller av busker. Hva med å lage en liten oppstammet bærbusk til å ha i en stor potte ved sitteplassen ute?

- Skjær stiklinger av årsskudd av busker du vil ha flere av. Stiklingene bør være 10-12 cm lange, ha 3-4 knopper over jorda og stikkes om lag fem centimeter ned i kaktusjord eller 50/50 matjord/sand, sier Tor Smaaland i boka Tors tusen hagetips.

Gi røttene starthjelp
Han forslår også at man gir stiklingene litt starthjelp med rotfremmende seljesaft. Selje inneholder auxin, et plantehormon som stimulerer utvikling av røtter.

- Klipp opp to-tre seljekvister i centimeterlange biter og legg dem i en liter vann over natten. Sett alle stiklingskvister over natten i auxinvannet før du setter dem i jorda. Slik roter de seg fortere, anbefaler Smaaland.

Stiklinger vil helst ha det lyst, varmt og fuktig når de skal danne røtter. Det får du ved å bruke en dyrkningsklokke eller ved å tre en gjennomsiktig plastpose over planten, og deretter sette potten et sted hvor det er tilstrekkelig med lys, men unngå det varmeste sørvinduet. Nå er det bare å vente tålmodig på at stiklingene skal danne røtter og bli til små planter du kan ha glede av fremover.


Kilder: ”Hagen gjennom året” av Eva Rönnblom, og ”Tors tusen hagetips” av Tor Smaaland.
23 oktober 2008

Slik planter du roser i høst

Det er ikke for sent å plante velduftende og vakre roser i hagen.

5 smarte ting du kan bruke eggeskall til i hagen

Eggeskall er fulle av næring. Skallene er rike på kalsium og passer utmerket til gjødsel. De kan også brukes mot skadedyr.

Slik lager du en vakker blomsterkrans til døren

Pynt opp ytterdøren med en vakker blomsterkrans, og forleng følelsen av sommer. Vi viser deg hvordan du lager din helt unike blomsterkrans.

4 urter med lang holdbarhet

Med fire friske urter i hagen kan du krydre et hvert måltid på beste vis. Du kan også dyrke dem inne!

Slik farger du roser

Dette fasinerende trikset gjør det mulig å farge hvite roser – ikke bare i én farge, men også flere nyanser på en gang.

Slik får du orden på hagen etter ferien

Trenger hagen din litt oppfriskning etter sommerferien? Vi viser deg hvordan du raskt får hagen din tilbake på sporet.

Få valmuer til å holde lenger med en lighter

Valmuer i buketter er vanskelig. De dør raskt, men heldigvis finnes det smarte triks: Svi stilkene med en lighter, så holder de seg lenger.

Derfor bør du vanne plantene med isbiter

Vanner du plantene dine med isbiter, slipper du at de drukner i vann eller dør av tørst.

Slik lykkes du med oleander

Oleander er en av de plantene som gir din terrasse og hagestue et sydlandsk preg. Den er forførerisk fin, men også svært giftig.

Dette er sommerens blomstertrend

Sommerens store blomstertrend er å fylle med en romantisk blomsteregn. Vi viser deg hvordan du lager din egen blomstereng.

Gjør hagen til en fargerik oase

Farger er et fascinerende designelement i hagen. Jo mer "knall" farger, jo mer oppmerksomhet får du av naboer og insekter.

Slik får du en levende og vakker hage

Gjør hagen til en grønn oase med deilige summing fra insekter. Vi viser deg hvordan du gjør hagen bievennlig og samtidig "redder" verden.

Lag ditt eget minidrivhus av brusflasker

Dropp det store og dyre drivhuset. Med disse minidrivhusene av brusflasker, vil plantene dine stortrives.

Derfor lykkes du aldri med plantene i hagen

Du tror du har gjort alt riktig, men likevel ender du ikke opp med det blomsterbedet som du ønsket. Unngå disse åtte fellene og spar både tid og penger.

Fire planter som ikke trenger sollys

Det er ingen fare om det er fullt i vinduskarmen, her er fire planter som ikke trenger sollys.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til einar.vestheim@bonnier.no. 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no