Gratis planter med stiklinger

Blomster og planter

Skaff deg gratis planter til hage og stue ved å ta stiklinger av andre planter.


Foto: Colourbox
Du trenger ikke tømme lommeboka på nærmeste hagesenter for å få planter til uteplassen. Ta i stedet stiklinger fra planter du allerede har, eller be naboen om stiklinger om hun har spennende sorter du selv mangler.

Du kan ta stiklinger av både stueplanter og hageblomster. Siden stiklingsplanten blir lik moderplanten, i motsetning til frøformerte planter, bør du velge sunne, flotte planter når du skal ta stiklinger.

Mange måter å ta stiklinger på
- Planter har evne til å utvikle røtter, såkalte adventivrøtter, fra forskjellige deler av planten, som for eksempel fra bladhjørner, stamme, skudd, blader og jordstamme, skriver Eva Rönnblom i boka Hagen gjennom året.

Enkelte planter, som grønnrenner og mor-og-barn, gjør stiklingjobben veldig enkel for deg ved å produsere ferdige småplanter, såkalte utløperplanter. Andre er ikke fullt så hjelpsomme, men skyter likevel røtter om du setter dem i vann eller jord.

Av vedaktige planter som rosmarin, sitronverbena og fuksia kan du ta hælstiklinger. Ta en liten kvist fra stammen og pass på at hælen, dvs vekstsonen mellom stamme og kvist, følger med.

Beskjæring gir stiklinger
Kaktuser danner sideskudd som du kan bruke til stiklinger, mens planter som svigermors tunge og kongebegonia kan danne nye planter fra bladstykker. Har du gullranke eller voksblomst som har blitt for lang og slengete, kan du lage mange nye småplanter ved å dele opp avklippet i mindre stykker og sette dem i såjord.

Og når du beskjærer pelargonier eller roser, kan du bruke toppskuddene til stiklinger. Om du ikke trenger flere pelargonier selv, kan de bli fine gaver senere. Du kan også ta toppstiklinger av flittiglise, praktspragle eller av busker. Hva med å lage en liten oppstammet bærbusk til å ha i en stor potte ved sitteplassen ute?

- Skjær stiklinger av årsskudd av busker du vil ha flere av. Stiklingene bør være 10-12 cm lange, ha 3-4 knopper over jorda og stikkes om lag fem centimeter ned i kaktusjord eller 50/50 matjord/sand, sier Tor Smaaland i boka Tors tusen hagetips.

Gi røttene starthjelp
Han forslår også at man gir stiklingene litt starthjelp med rotfremmende seljesaft. Selje inneholder auxin, et plantehormon som stimulerer utvikling av røtter.

- Klipp opp to-tre seljekvister i centimeterlange biter og legg dem i en liter vann over natten. Sett alle stiklingskvister over natten i auxinvannet før du setter dem i jorda. Slik roter de seg fortere, anbefaler Smaaland.

Stiklinger vil helst ha det lyst, varmt og fuktig når de skal danne røtter. Det får du ved å bruke en dyrkningsklokke eller ved å tre en gjennomsiktig plastpose over planten, og deretter sette potten et sted hvor det er tilstrekkelig med lys, men unngå det varmeste sørvinduet. Nå er det bare å vente tålmodig på at stiklingene skal danne røtter og bli til små planter du kan ha glede av fremover.


Kilder: ”Hagen gjennom året” av Eva Rönnblom, og ”Tors tusen hagetips” av Tor Smaaland.
23 oktober 2008

Slik overvintrer du stauder i krukker

Er du lei av å kjøpe nye planter til krukkene hvert år? Det er ikke noe problem å få både stauder, busker og trær til å overvintre i krukker – bare du...

Derfor er skjelettblomsten verdens vakreste blomst

Den blir kalt skjelettblomsten og er ikke særlig fargerik, men vent til du ser hva den kan gjøre...

9 allergivennlige blomster og planter til hagen

Forhindrer allergi deg å nyte hagen til det fulle? Her er 9 eksempler på allergivennlige planter og blomster til hagen.

Slik får du anemoner til å trives i vase

Anemoner, også kjent som symre, er en av vårens fineste blomster. Her får du gode tips til hvordan du får sarte anemoner til å trives i vase.

Dette er Norges giftigste planter

Alle disse plantene kan du dø av - og den skumleste av dem finnes det ingen motgift mot.

Gå i vinterdvale

Når høsten kommer, går hagen ned på sparebluss. Plantene har forberedt seg ved langsomt å visne eller ved å felle løvet.

Hagen i september

Å plukke og spise epler rett fra treet er en deilig hverdagsluksus. Mer kortreist kan ikke maten bli. Bak eplekaker og lag eplemos og chutney. Nyt de...

Slik er plantetrendene for våren og sommeren

Plantetrendene for vår og sommer 2012 består av to temaer, og har fått navnene Twilight Bloom og Vintage Bloom.

Huskeliste for høsthagen

Høsten er her, og det er tid for å forberede hagen på vinter – og vår! Her er huskelisten som hjelper deg å sette i stand høsthagen.

Nyttige nytelser er sommerens trend

Det skal være pent å se på, kunne spises og pyntes med. Sommerens trend er kjøkkenhage, frukt og bær.

Georginer til høsthagen

Vil du ha fargefest i hagen din, bør du satse på georginer – som ofte kan blomstre til langt utpå høsten. Her får du tips til hvordan!

Tulipaner og roser i vårhagen

Tulipaner og roser er noe hageentusiast Solfrid Cristina Kvernsveen er lidenskaplig opptatt av. Se Solfrids tips om roser og tulipaner.

Mine frøfavoritter

Hageeksperten Lisa Winnerlids favoritter. Denne gangen: Mine frøfavoritter!

Hagen i oktober

Frukt og bær er høstet, men fortsatt kan vi nyte hagens vakre mangfold. Nå er tiden til å gjøre noen små notater om hva som var vellykket og hva vi vil...

Vinterarbeid i hagen

Vinteren er den beste tiden å planlegge forandringer og nyplantninger i hagen. Snøen fungerer som et blankt ark, og lengselen etter våren kan fungere...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no