Heidis roseeventyr

Blomster og planter

I en villahage på 700 m2 har Heidi Tokle Poverud fått plass til mer enn 80 forskjellige rosesorter og i alt 250 planter. Rosene stortrives i en hage full av sol og lys. Hvert år belønnes Heidi med premierte eksemplarer.


 
Årlig plukker Heidi med seg et knippe med de vakreste rosene fra hagen og drar inn til Freiaparken i Oslo. Der
Heidi på hagebenken sammen med datter og hjelper Terese.
Heidi på hagebenken sammen med datter og hjelper Terese.
arrangerer Norsk Roseforening utstilling og konkurranse for rosedyrkere, og ikke uventet er Heidis roser flere ganger blitt premiert.
– Å delta sammen med mange dyktige hobbyentusiaster er inspirerende, å bli premiert er fantastisk oppmuntrende, smiler Heidi.

Hun viser gjerne rundt i rosehagen sin og deler sine kunnskaper med interesserte besøkende.

Team-arbeid
Huset på tomten sto ferdig i 1993. To år etter var hun i full sving med å anlegge hagen. En sterk ektemann har alltid vært villig til å ta de tunge spadetakene, men utformingen av hagen, valg av planter og vedlikehold er Heidis jobb.


Den vakre mørke røde rosen er oppkalt etter skuespillerinnen Ingrid Bergmann.
Den vakre mørke røde rosen er oppkalt etter skuespillerinnen Ingrid Bergmann.
Hagen byr på stilkroser, buskroser, klaseroser og klatreroser, alt hva hjertet måtte begjære. Klatrerosene snor seg på husveggen eller på frittstående klatrestativer. Men de fleste er plassert langs yttergrensen av tomten, godt synlig inne fra huset. Beplantningen skjermer dessuten for innsyn i hagen, samtidig som naboer og forbipasserende kan nyte roseprakten.

Sørg for god jord
– Hagens lysforhold og jordsmonn er viktig for valg av rosesorter, sier Heidi. – Regelen sier at roser trenger seks timer sol daglig. I min hage er det sandholdig morenejord. Til hver ny rose graver jeg derfor et hull ca 60 cm dypt og 60 cm i firkant. Jorden blandes med kukompost og en neve hønsegjødselgranulat. Planten, som må være gjennomvåt, settes ned i hullet og jorden pakkes godt rundt og omkring rotklumpen. Vanning er spesielt viktig i den første vekstperioden.

 
Sweet Juliet
Sweet Juliet
  Ellers anbefaler hun en god porsjon gjødsel til hver plante om høsten i tillegg til kompost fra egen binge, gjerne 10–15 cm oppover stammen. Dette fungerer som vinterdekke, holder på fuktigheten og gir plantene et godt startgrunnlag når våren kommer. Gjennom sesongen graver hun to–tre små hull ca 20–30 cm fra roten på hver plante – såkalt punktgjødsling. I hvert hull legges en neve hønsegranulat, og hullet dekkes over med jord.

Om våren er vanning spesielt viktig, og vanning med næringsrikt neslevann er et godt gammelt gartnerråd. En del roser er plantet i krukker og kasser, de plantes ut i bed når høsten nærmer seg. Ingen roser pakkes inn mot vinterkulda.

Les også:

Staudene som aldri svikter

– Her er tre utsøkte stauder som jeg aldri blir lei av. De er så problemfrie. Så friske, lettstelte og i tillegg så skjønne!, skriver hagebokforfatter...

La rosene svømme i et fat fylt med vann.
La rosene svømme i et fat fylt med vann.
Hver rosesort kjøpes i tre eller kanskje fem eksemplarer og plantes ganske tett. Det gir et rikt og frodig inntrykk, dessuten reduseres ugressveksten. For å markere kanter rundt rosebedene har Heidi plantet lave stauder.

– Jeg begynner å få sans for stauder, sier hun. – Særlig er det lavendel, geranium, hosta og liljer som jeg synes passer i denne hagen.

Roser må lukte godt
Det er historiske roser som ligger hennes hjerte nærmest, og rosesortens duft er det viktigste kriteriet når hun skal gjøre et valg. Hun er fascinert av historien som skjuler seg bak hver rosesort og bruker vinteren til å lese om dem. Roselitteratur og hagereiser er det som inspirerer henne mest. Mange planteskoler har spesialisert seg på salg av roser og kan gi verdifulle råd til kjøperne. Spesielle og uvanlige rosesorter kan bestilles på Internett.

Kunstgjødsel eller sprøyting forekommer ikke i denne hagen. Familiens fire barn og deres venner spiser bær og frukt. De voksne gleder seg over bier, sommerfugler, marihøner og humler som summer rundt. Lus, meldugg eller sopp på roser er et velkjent fenomen. Heidi knuser lusa mellom fingrene eller klipper vekk hele greiner som er angrepet av sykdom.

Heidi tilbringer mye tid i hagen. – Det er som om rosene venter på meg om morgenen, smiler hun. – Duften og skjønnheten ønsker meg velkommen.

Rose kan du bruke til å lage gele.
 

Heidis gode råd
Buskroser anbefales for nybegynnere. Remonterende roser gir blomstring gjennom hele sesongen. Klipp av nyper etter hvert, to bladpar under nypene. Plant nye roser ved å grave et hull 60 x 60 x 60 cm stort. Vann plantehullet.

Bland den opprinnelige jorden med en sekk kukompost og en neve hønsegjødsel. Sett den gjennomvåte planten i hullet og pakk jorden godt omkring. Vann godt. Neslevann er billig og effektiv gjøsel. Kompost i tillegg til gjødsel fra hagesenteret anbefales.

Les også:

Lag ditt eget staudebed

Lag ditt eget staudebed med vakre blomster som kommer igjen år etter år - Tonje Bergh ved Opplysningskontoret for blomster og planter forteller deg...

Om høsten legges 10–15 cm kugjødsel eller kompost godt rundt og oppover stammen.


Gertrude Jekyll
Gertrude Jekyll

Rosegelé

  • 1 dl nyplukkete rosekronblader. 
  • Hell over 9,5 dl kokende vann, og la det trekke i 25 minutter. Blandingen siles gjennon et kjøkkenhåndkle. Rosevannet kokes opp med 1 kg sukker og 1 ts sitronsyre. 
  • Tilsett 1 flaske flytende Certo. Blandingen kokes opp og skummes. Ta kjelen av platen og bland i 1 ss Madeira eller 2 ts konjakk. Blandingen helles på små glass. De skal stå uten lokk til geleen stivner. (Hvis geleen ikke stivner, må den kokes opp igjen med litt mer Certo.) La glassene stå kaldt.

23 oktober 2008
Mer om Blomster og planter

Slik overvintrer du stauder i krukker

Blomster og planter Er du lei av å kjøpe nye planter til krukkene hvert år? Det er ikke noe problem å få både stauder, busker og trær til å overvintre i krukker – bare du følger disse rådene.

Derfor er skjelettblomsten verdens vakreste blomst

Blomster og planter Den blir kalt skjelettblomsten og er ikke særlig fargerik, men vent til du ser hva den kan gjøre...

9 allergivennlige blomster og planter til hagen

Blomster og planter Forhindrer allergi deg å nyte hagen til det fulle? Her er 9 eksempler på allergivennlige planter og blomster til hagen.

Slik får du anemoner til å trives i vase

Blomster og planter Anemoner, også kjent som symre, er en av vårens fineste blomster. Her får du gode tips til hvordan du får sarte anemoner til å trives i vase.  

Dette er Norges giftigste planter

Blomster og planter Alle disse plantene kan du dø av - og den skumleste av dem finnes det ingen motgift mot.

Gå i vinterdvale

Blomster og planter Når høsten kommer, går hagen ned på sparebluss. Plantene har forberedt seg ved langsomt å visne eller ved å felle løvet.

Hagen i september

Blomster og planter Å plukke og spise epler rett fra treet er en deilig hverdagsluksus. Mer kortreist kan ikke maten bli. Bak eplekaker og lag eplemos og chutney. Nyt de deilige råvarene som hagen din gir deg.

Slik er plantetrendene for våren og sommeren

Blomster og planter Plantetrendene for vår og sommer 2012 består av to temaer, og har fått navnene Twilight Bloom og Vintage Bloom.

Huskeliste for høsthagen

Blomster og planter Høsten er her, og det er tid for å forberede hagen på vinter – og vår! Her er huskelisten som hjelper deg å sette i stand høsthagen.

Nyttige nytelser er sommerens trend

Blomster og planter Det skal være pent å se på, kunne spises og pyntes med. Sommerens trend er kjøkkenhage, frukt og bær.

Georginer til høsthagen

Blomster og planter Vil du ha fargefest i hagen din, bør du satse på georginer – som ofte kan blomstre til langt utpå høsten. Her får du tips til hvordan!

Tulipaner og roser i vårhagen

Blomster og planter Tulipaner og roser er noe hageentusiast Solfrid Cristina Kvernsveen er lidenskaplig opptatt av. Se Solfrids tips om roser og tulipaner.

Mine frøfavoritter

Blomster og planter Hageeksperten Lisa Winnerlids favoritter. Denne gangen: Mine frøfavoritter!

Hagen i oktober

Blomster og planter Frukt og bær er høstet, men fortsatt kan vi nyte hagens vakre mangfold. Nå er tiden til å gjøre noen små notater om hva som var vellykket og hva vi vil...

Vinterarbeid i hagen

Blomster og planter Vinteren er den beste tiden å planlegge forandringer og nyplantninger i hagen. Snøen fungerer som et blankt ark, og lengselen etter våren kan fungere...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no