Heidis roseeventyr

Blomster og planter

I en villahage på 700 m2 har Heidi Tokle Poverud fått plass til mer enn 80 forskjellige rosesorter og i alt 250 planter. Rosene stortrives i en hage full av sol og lys. Hvert år belønnes Heidi med premierte eksemplarer.


 
Årlig plukker Heidi med seg et knippe med de vakreste rosene fra hagen og drar inn til Freiaparken i Oslo. Der
Heidi på hagebenken sammen med datter og hjelper Terese.
Heidi på hagebenken sammen med datter og hjelper Terese.
arrangerer Norsk Roseforening utstilling og konkurranse for rosedyrkere, og ikke uventet er Heidis roser flere ganger blitt premiert.
– Å delta sammen med mange dyktige hobbyentusiaster er inspirerende, å bli premiert er fantastisk oppmuntrende, smiler Heidi.

Hun viser gjerne rundt i rosehagen sin og deler sine kunnskaper med interesserte besøkende.

Team-arbeid
Huset på tomten sto ferdig i 1993. To år etter var hun i full sving med å anlegge hagen. En sterk ektemann har alltid vært villig til å ta de tunge spadetakene, men utformingen av hagen, valg av planter og vedlikehold er Heidis jobb.


Den vakre mørke røde rosen er oppkalt etter skuespillerinnen Ingrid Bergmann.
Den vakre mørke røde rosen er oppkalt etter skuespillerinnen Ingrid Bergmann.
Hagen byr på stilkroser, buskroser, klaseroser og klatreroser, alt hva hjertet måtte begjære. Klatrerosene snor seg på husveggen eller på frittstående klatrestativer. Men de fleste er plassert langs yttergrensen av tomten, godt synlig inne fra huset. Beplantningen skjermer dessuten for innsyn i hagen, samtidig som naboer og forbipasserende kan nyte roseprakten.

Sørg for god jord
– Hagens lysforhold og jordsmonn er viktig for valg av rosesorter, sier Heidi. – Regelen sier at roser trenger seks timer sol daglig. I min hage er det sandholdig morenejord. Til hver ny rose graver jeg derfor et hull ca 60 cm dypt og 60 cm i firkant. Jorden blandes med kukompost og en neve hønsegjødselgranulat. Planten, som må være gjennomvåt, settes ned i hullet og jorden pakkes godt rundt og omkring rotklumpen. Vanning er spesielt viktig i den første vekstperioden.

 
Sweet Juliet
Sweet Juliet
  Ellers anbefaler hun en god porsjon gjødsel til hver plante om høsten i tillegg til kompost fra egen binge, gjerne 10–15 cm oppover stammen. Dette fungerer som vinterdekke, holder på fuktigheten og gir plantene et godt startgrunnlag når våren kommer. Gjennom sesongen graver hun to–tre små hull ca 20–30 cm fra roten på hver plante – såkalt punktgjødsling. I hvert hull legges en neve hønsegranulat, og hullet dekkes over med jord.

Om våren er vanning spesielt viktig, og vanning med næringsrikt neslevann er et godt gammelt gartnerråd. En del roser er plantet i krukker og kasser, de plantes ut i bed når høsten nærmer seg. Ingen roser pakkes inn mot vinterkulda.

La rosene svømme i et fat fylt med vann.
La rosene svømme i et fat fylt med vann.
Hver rosesort kjøpes i tre eller kanskje fem eksemplarer og plantes ganske tett. Det gir et rikt og frodig inntrykk, dessuten reduseres ugressveksten. For å markere kanter rundt rosebedene har Heidi plantet lave stauder.

– Jeg begynner å få sans for stauder, sier hun. – Særlig er det lavendel, geranium, hosta og liljer som jeg synes passer i denne hagen.

Roser må lukte godt
Det er historiske roser som ligger hennes hjerte nærmest, og rosesortens duft er det viktigste kriteriet når hun skal gjøre et valg. Hun er fascinert av historien som skjuler seg bak hver rosesort og bruker vinteren til å lese om dem. Roselitteratur og hagereiser er det som inspirerer henne mest. Mange planteskoler har spesialisert seg på salg av roser og kan gi verdifulle råd til kjøperne. Spesielle og uvanlige rosesorter kan bestilles på Internett.

Kunstgjødsel eller sprøyting forekommer ikke i denne hagen. Familiens fire barn og deres venner spiser bær og frukt. De voksne gleder seg over bier, sommerfugler, marihøner og humler som summer rundt. Lus, meldugg eller sopp på roser er et velkjent fenomen. Heidi knuser lusa mellom fingrene eller klipper vekk hele greiner som er angrepet av sykdom.

Heidi tilbringer mye tid i hagen. – Det er som om rosene venter på meg om morgenen, smiler hun. – Duften og skjønnheten ønsker meg velkommen.

Rose kan du bruke til å lage gele.
 

Heidis gode råd
Buskroser anbefales for nybegynnere. Remonterende roser gir blomstring gjennom hele sesongen. Klipp av nyper etter hvert, to bladpar under nypene. Plant nye roser ved å grave et hull 60 x 60 x 60 cm stort. Vann plantehullet.

Bland den opprinnelige jorden med en sekk kukompost og en neve hønsegjødsel. Sett den gjennomvåte planten i hullet og pakk jorden godt omkring. Vann godt. Neslevann er billig og effektiv gjøsel. Kompost i tillegg til gjødsel fra hagesenteret anbefales.

Om høsten legges 10–15 cm kugjødsel eller kompost godt rundt og oppover stammen.


Gertrude Jekyll
Gertrude Jekyll

Rosegelé

  • 1 dl nyplukkete rosekronblader. 
  • Hell over 9,5 dl kokende vann, og la det trekke i 25 minutter. Blandingen siles gjennon et kjøkkenhåndkle. Rosevannet kokes opp med 1 kg sukker og 1 ts sitronsyre. 
  • Tilsett 1 flaske flytende Certo. Blandingen kokes opp og skummes. Ta kjelen av platen og bland i 1 ss Madeira eller 2 ts konjakk. Blandingen helles på små glass. De skal stå uten lokk til geleen stivner. (Hvis geleen ikke stivner, må den kokes opp igjen med litt mer Certo.) La glassene stå kaldt.

23 oktober 2008

Slik planter du roser i høst

Det er ikke for sent å plante velduftende og vakre roser i hagen.

5 smarte ting du kan bruke eggeskall til i hagen

Eggeskall er fulle av næring. Skallene er rike på kalsium og passer utmerket til gjødsel. De kan også brukes mot skadedyr.

Slik lager du en vakker blomsterkrans til døren

Pynt opp ytterdøren med en vakker blomsterkrans, og forleng følelsen av sommer. Vi viser deg hvordan du lager din helt unike blomsterkrans.

4 urter med lang holdbarhet

Med fire friske urter i hagen kan du krydre et hvert måltid på beste vis. Du kan også dyrke dem inne!

Slik farger du roser

Dette fasinerende trikset gjør det mulig å farge hvite roser – ikke bare i én farge, men også flere nyanser på en gang.

Slik får du orden på hagen etter ferien

Trenger hagen din litt oppfriskning etter sommerferien? Vi viser deg hvordan du raskt får hagen din tilbake på sporet.

Få valmuer til å holde lenger med en lighter

Valmuer i buketter er vanskelig. De dør raskt, men heldigvis finnes det smarte triks: Svi stilkene med en lighter, så holder de seg lenger.

Derfor bør du vanne plantene med isbiter

Vanner du plantene dine med isbiter, slipper du at de drukner i vann eller dør av tørst.

Slik lykkes du med oleander

Oleander er en av de plantene som gir din terrasse og hagestue et sydlandsk preg. Den er forførerisk fin, men også svært giftig.

Dette er sommerens blomstertrend

Sommerens store blomstertrend er å fylle med en romantisk blomsteregn. Vi viser deg hvordan du lager din egen blomstereng.

Gjør hagen til en fargerik oase

Farger er et fascinerende designelement i hagen. Jo mer "knall" farger, jo mer oppmerksomhet får du av naboer og insekter.

Slik får du en levende og vakker hage

Gjør hagen til en grønn oase med deilige summing fra insekter. Vi viser deg hvordan du gjør hagen bievennlig og samtidig "redder" verden.

Lag ditt eget minidrivhus av brusflasker

Dropp det store og dyre drivhuset. Med disse minidrivhusene av brusflasker, vil plantene dine stortrives.

Derfor lykkes du aldri med plantene i hagen

Du tror du har gjort alt riktig, men likevel ender du ikke opp med det blomsterbedet som du ønsket. Unngå disse åtte fellene og spar både tid og penger.

Fire planter som ikke trenger sollys

Det er ingen fare om det er fullt i vinduskarmen, her er fire planter som ikke trenger sollys.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til einar.vestheim@bonnier.no. 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no