Syrinhortensiaen er nesten som vakrest om høsten.
Syrinhortensiaen er nesten som vakrest om høsten. Bilde: Getty Images

Dette bør du gjøre i hagen i høst

Blomster og planter

Sommeren går mot sin slutt, men det blir ikke mye tid til hvile for den som har hage – allerede nå bør vårsesongen planlegges. September er en ideell måned for å plante og beskjære.

I september begynner ting å roe seg ned i hagen. Gresset er duggbelagt om morgenen og det meste av frukt og bær er plukket, saftet og syltet.

Dagene er fortsatt varme nok til å nytes ute, og noen sommerblomster viser fortsatt fargeprakt. Nå er det tid for å gjøre det som det ikke ble tid til i vår!

Plant høstblomster

 • Frisk opp bedene med noen nye høstblomstrende stauder som solhatt, storhjortetrøst, høstanemone, smørbukk, floks, kinasøte, anis-isop og solbrud. Plantene etablerer seg fint nå som jorden er fuktig og temperaturen lavere. 
 • Løvfellende busker går i hvile om høsten, og de kan plantes selv om de har mistet bladene. 
 • Ved høstplanting av busker trenger du ikke å gjødsle før til våren, siden røttene er i hvile og en del av næringen vil vaskes ut gjennom vinteren. Neste vår vil disse trærne kunne begynne veksten tidlig, og dermed ha et fortrinn i forhold til de som har stått i potte.

Beskjær frukttrær

 • Nå om høsten kan du klippe både kirsebær og moreller.
 • Skal det fjernes store greiner av bjørk eller lønn må dette gjøres nå. Beskjær de eldste greinene på rips, solbær og stikkelsbær. Da vil det komme nye greiner neste år, og busken vil holde seg mindre, friskere og gi mer bær. Bringebær er toårig, det vil si at greinene som har gitt frukt i år skal klippes vekk nå.
 • Hekken kan også få en siste stuss.

Luk vekk ugress

 • Luk ugress før frosten kommer. Det er ofte lettere å få med seg røttene hos ugresset når jorden er blitt mer fuktig.

Ta inn planter

 • Planter som har fått stå på verandaen i sommer, som fuksia, pelargonia, og stueplanter som ikke tåler noe særlig frost, bør tas inn nå.

Rak plenen

 • Vil du at gressplenen skal være grønn og fin til våren, bør du rake plenen grundig i løpet av høsten.

 • Gjødsle plenen en til to ganger i september - oktober. Pass på å bruke en høstgjødsel med høyt innhold av kalium og lavt nitrogeninnhold (under 4 prosent).

 • Er høsten tørr? Da skal du vanne plenen nå og da. Ellers trenger du ikke å vanne.
   
 • Så fort frosten kommer bør du gå minst mulig på plenen. Tråkker du mye på plenen når det er frost eller vinter knekker gresstråene. Dette kan føre til nedtrampede og at det dukker opp gule flekker i plenen når våren kommer.

Les mer om hvordan du steller gressplenen om høsten her

Plant løk

 • Ønsker du at hagen skal blomstre til våren, bør du plante løk i jorda før frosten kommer.

 • For å utnytte hele sesongen og forlenge blomstringen bør du plante høstløk med forskjellig blomstringstid.

 • Blomster som kan være fine å plante er: snøklokker, svibler, krokus, tulipaner og perleblomster.

Les mer om hvordan du planter løk her

Få flere smarte tips og triks – meld deg på nyhetsbrevet vårt her!

Kilde: Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP), Nordic Garden, gartner Olle Berg

Foto: Getty Images

07 september 2016
Mer om Blomster og planter

Slik overvintrer du stauder i krukker

Blomster og planter Er du lei av å kjøpe nye planter til krukkene hvert år? Det er ikke noe problem å få både stauder, busker og trær til å overvintre i krukker – bare du følger disse rådene.

Derfor er skjelettblomsten verdens vakreste blomst

Blomster og planter Den blir kalt skjelettblomsten og er ikke særlig fargerik, men vent til du ser hva den kan gjøre...

9 allergivennlige blomster og planter til hagen

Blomster og planter Forhindrer allergi deg å nyte hagen til det fulle? Her er 9 eksempler på allergivennlige planter og blomster til hagen.

Slik får du anemoner til å trives i vase

Blomster og planter Anemoner, også kjent som symre, er en av vårens fineste blomster. Her får du gode tips til hvordan du får sarte anemoner til å trives i vase.  

Dette er Norges giftigste planter

Blomster og planter Alle disse plantene kan du dø av - og den skumleste av dem finnes det ingen motgift mot.

Gå i vinterdvale

Blomster og planter Når høsten kommer, går hagen ned på sparebluss. Plantene har forberedt seg ved langsomt å visne eller ved å felle løvet.

Hagen i september

Blomster og planter Å plukke og spise epler rett fra treet er en deilig hverdagsluksus. Mer kortreist kan ikke maten bli. Bak eplekaker og lag eplemos og chutney. Nyt de deilige råvarene som hagen din gir deg.

Slik er plantetrendene for våren og sommeren

Blomster og planter Plantetrendene for vår og sommer 2012 består av to temaer, og har fått navnene Twilight Bloom og Vintage Bloom.

Huskeliste for høsthagen

Blomster og planter Høsten er her, og det er tid for å forberede hagen på vinter – og vår! Her er huskelisten som hjelper deg å sette i stand høsthagen.

Nyttige nytelser er sommerens trend

Blomster og planter Det skal være pent å se på, kunne spises og pyntes med. Sommerens trend er kjøkkenhage, frukt og bær.

Georginer til høsthagen

Blomster og planter Vil du ha fargefest i hagen din, bør du satse på georginer – som ofte kan blomstre til langt utpå høsten. Her får du tips til hvordan!

Tulipaner og roser i vårhagen

Blomster og planter Tulipaner og roser er noe hageentusiast Solfrid Cristina Kvernsveen er lidenskaplig opptatt av. Se Solfrids tips om roser og tulipaner.

Mine frøfavoritter

Blomster og planter Hageeksperten Lisa Winnerlids favoritter. Denne gangen: Mine frøfavoritter!

Hagen i oktober

Blomster og planter Frukt og bær er høstet, men fortsatt kan vi nyte hagens vakre mangfold. Nå er tiden til å gjøre noen små notater om hva som var vellykket og hva vi vil...

Vinterarbeid i hagen

Blomster og planter Vinteren er den beste tiden å planlegge forandringer og nyplantninger i hagen. Snøen fungerer som et blankt ark, og lengselen etter våren kan fungere...