Høstbær
Høstbær Bilde: T. Floyd

Gjør høsthagen klar for en ny vinter

Blomster og planter

Gartner og landskapsarkitekt Gro Jørgensen er i disse dager i gang med å gjøre hagen klar for en ny vinter. Her er ekspertens høsthagetips akkurat nå.

Høsten egner seg utmerket til å plante nye trær, eller busker i hagen.

−Jeg plantet et nytt hjertetre utpå høsten for et par år siden, og det har klart seg utmerket til tross for en etterfølgende hard vinter og rådyr som flerret av lange striper med bark da våren kom. Navnet hjertetre kommer av treets hjerteformede blader, som lyser ildrødt om høsten. Når bladene er falt av, kan man i fuktig vær kjenne en søt duft som stiger opp fra marken under treet,  nesten som nystekte småkaker. I England kalles hjertetreet for Cookietree, fordi lukten minner så sterkt om søte kakegleder.

−Etter å ha høstet inn epler, moreller, rips, solbær, jordbær, poteter, bønner, og sukkererter for å nevne noe at det som denne hagen gir tilbake av overskudd tar jeg en skikkelig runde for å luke ut ugress, og fjerner alt med roten. Å bruke en lukespade til dette formålet kan være lurt, for å få opp røttene og sikre at de ikke kommer så lett igjen.

Når poteter og andre grønnsaker er høstet inn fra kjøkkenhagen bør jorda spaes opp igjen, vendes på og luftes.

Spa planterester etter årets avling ned i jorda igjen, slik at verdifulle nærings – og humusstoffer ikke går tapt.

La gjerne jorda bli liggende løst i store klumper. Frosten vil sprenge klumpene i løpet av vinteren og gjøre jorda mer porøs.

Les også:

Jul med gjenbruk

Kreativ gjenbruk av gamle gjenstander kan gi deg årets mest sjarmerende julepynt.

Hvis du skal anlegge nytt grønnsaksbed til neste år lønner det seg å spa opp jorda nå, oppfordrer gartneren.   

Landskapsarkitekt Gro Jørgensen i egen hage på Nesodden

Sett løk i jorden nå

Å sette løk i jorda er aktuelt nå, for å kunne glede seg over påskeliljer, krokus og tulipaner når våren kommer.

Løken bør settes i jorda med en dybde på tre ganger løkens høyde, dette er en vanlig tommelfingerregel.

Les også:

Julestjerner i nye varianter

Julestjernene kommer stadig i nye fargenyanser, og nå finnes de i hvitt, fersken, rosa, rødt, med spetter og med spragler.

Dessuten må løkens flate side vende ned i jorden og spiren må vende opp hvis du vil ha så tidlig blomstring som mulig. Men hvis du vil forlenge blomstringen, kan du legge noen av løkene opp ned.

De kommer opp, men noe senere og de vil overta blomstringen når de tidligste er ferdige.

En god hagejord kan som  regel i mange år sørge for nok næringsstoffer til løkplantene. Men en teskje med benmel i plantehullet før du setter ned løken, kan være lurt til store løkblomster som påskeliljer og tulipaner.

Benmel består av malte benrester fra dyr og forsyner løken med viktige næringsstoffer. Benmel får man kjøpt på plantesenteret.

Beskytt nye trær

Beskytt unge trær i hagen mot sultne rådyr og gnagere som mus, rotter og harer. Et gjerde av hønsenetting i en god sirkel rundt treet hindrer rådyr i å beite på treet eller feie hornene sine mot stammen og greinene.

Ved slik feiing kan barken bli flerret av i lange remser og stamme og greiner blir ofte brukket og treet ødelagt. Den unge, saftige barken er dessuten snadder for vintersultne gnagere.

Les også:

Slik forstår du de nye arealbegrepene

Hva menes med P-ROM og S-ROM? Slik forstår du de nye arealbegrepene.

Surr finmasket kyllingnetting rundt stammen, eller kle stammen med en spesiell plastmansjett som fås kjøpt i hagesentrene. Det er viktig at beskyttelsen går helt ned til bakken.

Herlige nyper.

Brenn løv

Rak unna alt løv og avfallsfrukt fra frukttrærene, da dette kan inneholde sopp. Unngå å  legge avfallsfrukt og løv fra frukttrærene i komposthaugen. Løv fra rosebusker bør heller ikke gå på kompostdynga.

− Det enkleste er å brenne opp løvavfallet, men det kan være problematisk i boligområder hvor brenning av hageavfall er forbudt. En løsning er å anlegge en egen komposthaug for avfall fra frukttrær og roser i en avsidesliggende krok av hagen. Mye av smittestoffene vil bli ødelagt av varmen som dannes i haugen. Men for å være på den sikre siden, kan denne kompostjorda graves ned i bed andre steder i hagen.

Før snøen kommer bør alt løv rakes opp fra grunnen. Vanlig løv kan legges over løkbed som beskyttelse mot vinterfrosten. Rosebusker bør dekkes med granbar i november/desember. I hovedsak er dette for å beskytte rosene mot sterk vårsol når den titter frem i mars/april.

– Det siste jeg gjør før frosten kommer er å ta en runde med gressklipperen over plenen. Gressklipp og rester etter oppklippet løv faller ned mellom gresstråene og vil omdannes til næring og fungere som matpakke for gresset til våren. I milde strøk av landet kan man også gjødsle plenen litt utover høsten. Men når bakken fryser, er dette både bortkastet og lite ønskelig. Gressrøttene vil ikke ta opp næringen som derfor vil renne vekk og ut i nærmeste vassdrag som forurensning. Det er viktig å ikke klippe plenen for kort. Da kan den få frostskader i løpet av vinteren.

Skattkammer i hagen

I år har epletrærene bugnet av frukt mye på grunn av den regnfulle sommeren og en solfylt september.

Gravensteinseplene  er ekstra gode i år.

Epletrærene bugner av frukt i år.

−Jeg har laget eplemos, bakt epler og eplekaker av frukten og er selvforsynt med syltetøy året rundt. Morelltrærene har også bugnet over i år. De fryser jeg ned direkte og tiner dem opp igjen i sukkerlake. Varme bær serverer jeg gjerne til dessert året rundt, sier gartneren og landskapsarkitekten.

Høstmodne epler uten sprøytemidler.

Følgende planter egner seg særlig godt å plante ut om høsten

  1. Frukttrær og bærbusker.
  2. Prydbusker
  3. Løkknoller

For mer info om gode råd fra gartner Gro Jørgensen kan du lese bøkene:

  1. Hagestart
  2. Blomster og Bed
  3. Vann i hagen
  4. Design din egen hage.

Bøkene har Gro Jørgensen gitt ut på Tun forlag i samarbeid med fotograf/skribent Anne Kari Berg.

Kontaktinfo: [email protected]

25. september 2012
Mer om Blomster og planter

Slik overvintrer du stauder i krukker

Blomster og planter Er du lei av å kjøpe nye planter til krukkene hvert år? Det er ikke noe problem å få både stauder, busker og trær til å overvintre i krukker – bare du følger disse rådene.

Plant løk og knoll i høst, og nyt nye blomster i bedet til våren

Blomster og planter Nå er det tid for å plante ut løker og knoller, og til våren kan du nyte nye blomster i bedet når snøen forsvinner.

Plantene som trekker sommerfugler til hagen

Blomster og planter Lyst på mer liv i hagen enn du og blomstene klarer på egenhånd? Inviter noen fargerike gjester.

12 trinn til et vellykket staudebed

Blomster og planter Skal du lage nytt stauebed? Sørg for at plantene får et godt utgangspunkt ved å legge ned litt forarbeid når du lager bedet.

Yndige klokker

Blomster og planter De er yndige og romantiske, og steller du klokkeblomstene riktig kan de blomstre sommeren igjennom.

Hekk er mer enn tuja

Blomster og planter Vurderer du å plante hekk i år, bør du vurdere mer enn tuja.

Lykken er en pionkrok

Blomster og planter Med romantiske, himmelsk duftene pioner blir din hage et paradis. Spesielt om du skaper en liten pionkrok der du kan sitte og nyte!

Større er bedre til krukkehagen

Blomster og planter Velg stort når du skal kjøpe krukker til uteplassen.

Legg grunnlaget for sommerprakten nå

Blomster og planter Det er på tide å starte sesongens arbeid i hagen. Det arbeidet du gjør nå, legger grunnlaget for blomsterprakten senere på året.

En forsiktig start i hagen

Blomster og planter Klør du i fingrene etter å ta fatt på hagen etter den lange vinteren? Velg en forsiktig start og du unngår å gjøre mer skade enn gagn.

Hagen akkurat nå - april

Blomster og planter Våren er her og dagene blir lengere.

Vårens første hagesysler

Blomster og planter Vi går over i april, og det på tide å tenke på hagen igjen. Her er sju sysler for påskeferien.

Høstsysler i hagen

Blomster og planter Selv om dagene er kortere og kjøligere, er det mye å pusle med utendørs.

Vintervakker hage

Blomster og planter Med litt planlegging kan hagen være vakker året rundt - også i mørketiden. Slik får du en vintervakker hage.

Sitrontimian er årets staude

Blomster og planter Med sine rødfiolette blomster og friske sitronduft er sitrontimian et godt valg til staudebedet.