Høstbær
Høstbær Bilde: T. Floyd

Gjør høsthagen klar for en ny vinter

Blomster og planter

Gartner og landskapsarkitekt Gro Jørgensen er i disse dager i gang med å gjøre hagen klar for en ny vinter. Her er ekspertens høsthagetips akkurat nå.

Høsten egner seg utmerket til å plante nye trær, eller busker i hagen.

−Jeg plantet et nytt hjertetre utpå høsten for et par år siden, og det har klart seg utmerket til tross for en etterfølgende hard vinter og rådyr som flerret av lange striper med bark da våren kom. Navnet hjertetre kommer av treets hjerteformede blader, som lyser ildrødt om høsten. Når bladene er falt av, kan man i fuktig vær kjenne en søt duft som stiger opp fra marken under treet,  nesten som nystekte småkaker. I England kalles hjertetreet for Cookietree, fordi lukten minner så sterkt om søte kakegleder.

−Etter å ha høstet inn epler, moreller, rips, solbær, jordbær, poteter, bønner, og sukkererter for å nevne noe at det som denne hagen gir tilbake av overskudd tar jeg en skikkelig runde for å luke ut ugress, og fjerner alt med roten. Å bruke en lukespade til dette formålet kan være lurt, for å få opp røttene og sikre at de ikke kommer så lett igjen.

Når poteter og andre grønnsaker er høstet inn fra kjøkkenhagen bør jorda spaes opp igjen, vendes på og luftes.

Spa planterester etter årets avling ned i jorda igjen, slik at verdifulle nærings – og humusstoffer ikke går tapt.

La gjerne jorda bli liggende løst i store klumper. Frosten vil sprenge klumpene i løpet av vinteren og gjøre jorda mer porøs.

Hvis du skal anlegge nytt grønnsaksbed til neste år lønner det seg å spa opp jorda nå, oppfordrer gartneren.   

Landskapsarkitekt Gro Jørgensen i egen hage på Nesodden

Sett løk i jorden nå

Å sette løk i jorda er aktuelt nå, for å kunne glede seg over påskeliljer, krokus og tulipaner når våren kommer.

Løken bør settes i jorda med en dybde på tre ganger løkens høyde, dette er en vanlig tommelfingerregel.

Dessuten må løkens flate side vende ned i jorden og spiren må vende opp hvis du vil ha så tidlig blomstring som mulig. Men hvis du vil forlenge blomstringen, kan du legge noen av løkene opp ned.

De kommer opp, men noe senere og de vil overta blomstringen når de tidligste er ferdige.

En god hagejord kan som  regel i mange år sørge for nok næringsstoffer til løkplantene. Men en teskje med benmel i plantehullet før du setter ned løken, kan være lurt til store løkblomster som påskeliljer og tulipaner.

Benmel består av malte benrester fra dyr og forsyner løken med viktige næringsstoffer. Benmel får man kjøpt på plantesenteret.

Beskytt nye trær

Beskytt unge trær i hagen mot sultne rådyr og gnagere som mus, rotter og harer. Et gjerde av hønsenetting i en god sirkel rundt treet hindrer rådyr i å beite på treet eller feie hornene sine mot stammen og greinene.

Ved slik feiing kan barken bli flerret av i lange remser og stamme og greiner blir ofte brukket og treet ødelagt. Den unge, saftige barken er dessuten snadder for vintersultne gnagere.

Surr finmasket kyllingnetting rundt stammen, eller kle stammen med en spesiell plastmansjett som fås kjøpt i hagesentrene. Det er viktig at beskyttelsen går helt ned til bakken.

Herlige nyper.

Brenn løv

Rak unna alt løv og avfallsfrukt fra frukttrærene, da dette kan inneholde sopp. Unngå å  legge avfallsfrukt og løv fra frukttrærene i komposthaugen. Løv fra rosebusker bør heller ikke gå på kompostdynga.

− Det enkleste er å brenne opp løvavfallet, men det kan være problematisk i boligområder hvor brenning av hageavfall er forbudt. En løsning er å anlegge en egen komposthaug for avfall fra frukttrær og roser i en avsidesliggende krok av hagen. Mye av smittestoffene vil bli ødelagt av varmen som dannes i haugen. Men for å være på den sikre siden, kan denne kompostjorda graves ned i bed andre steder i hagen.

Før snøen kommer bør alt løv rakes opp fra grunnen. Vanlig løv kan legges over løkbed som beskyttelse mot vinterfrosten. Rosebusker bør dekkes med granbar i november/desember. I hovedsak er dette for å beskytte rosene mot sterk vårsol når den titter frem i mars/april.

– Det siste jeg gjør før frosten kommer er å ta en runde med gressklipperen over plenen. Gressklipp og rester etter oppklippet løv faller ned mellom gresstråene og vil omdannes til næring og fungere som matpakke for gresset til våren. I milde strøk av landet kan man også gjødsle plenen litt utover høsten. Men når bakken fryser, er dette både bortkastet og lite ønskelig. Gressrøttene vil ikke ta opp næringen som derfor vil renne vekk og ut i nærmeste vassdrag som forurensning. Det er viktig å ikke klippe plenen for kort. Da kan den få frostskader i løpet av vinteren.

Skattkammer i hagen

I år har epletrærene bugnet av frukt mye på grunn av den regnfulle sommeren og en solfylt september.

Gravensteinseplene  er ekstra gode i år.

Epletrærene bugner av frukt i år.

−Jeg har laget eplemos, bakt epler og eplekaker av frukten og er selvforsynt med syltetøy året rundt. Morelltrærene har også bugnet over i år. De fryser jeg ned direkte og tiner dem opp igjen i sukkerlake. Varme bær serverer jeg gjerne til dessert året rundt, sier gartneren og landskapsarkitekten.

Høstmodne epler uten sprøytemidler.

Følgende planter egner seg særlig godt å plante ut om høsten

  1. Frukttrær og bærbusker.
  2. Prydbusker
  3. Løkknoller

For mer info om gode råd fra gartner Gro Jørgensen kan du lese bøkene:

  1. Hagestart
  2. Blomster og Bed
  3. Vann i hagen
  4. Design din egen hage.

Bøkene har Gro Jørgensen gitt ut på Tun forlag i samarbeid med fotograf/skribent Anne Kari Berg.

Kontaktinfo: gro-joe@online.no

25 september 2012

Slik planter du roser i høst

Det er ikke for sent å plante velduftende og vakre roser i hagen.

4 urter med lang holdbarhet

Med fire friske urter i hagen kan du krydre et hvert måltid på beste vis. Du kan også dyrke dem inne!

Slik farger du roser

Dette fasinerende trikset gjør det mulig å farge hvite roser – ikke bare i én farge, men også flere nyanser på en gang.

Slik får du orden på hagen etter ferien

Trenger hagen din litt oppfriskning etter sommerferien? Vi viser deg hvordan du raskt får hagen din tilbake på sporet.

Trikset som alle hageeiere burde kunne

For deg som ikke er født med grønne fingre, er dette trikset genialt. Vi viser deg hvordan du får plantene i hagen til å vokse ordentlig!

Få valmuer til å holde lenger med en lighter

Valmuer i buketter er vanskelig. De dør raskt, men heldigvis finnes det smarte triks: Svi stilkene med en lighter, så holder de seg lenger.

Derfor bør du vanne plantene med isbiter

Vanner du plantene dine med isbiter, slipper du at de drukner i vann eller dør av tørst.

Slik lykkes du med oleander

Oleander er en av de plantene som gir din terrasse og hagestue et sydlandsk preg. Den er forførerisk fin, men også svært giftig.

Dette er sommerens blomstertrend

Sommerens store blomstertrend er å fylle med en romantisk blomsteregn. Vi viser deg hvordan du lager din egen blomstereng.

Disse kjerringrådene tar knekken på ugresset

Å bruke kjemikalier for å bli kvitt ugresset kan være skadelig for naturen. Med ild, vann, eddik og salt kan du selv fjerne ugresset billig og enkelt.

Gjør hagen til en fargerik oase

Farger er et fascinerende designelement i hagen. Jo mer "knall" farger, jo mer oppmerksomhet får du av naboer og insekter.

Har du noen av disse forbudte plantene i hagen din?

Fra og med i år er en rekke kjente planter forbudt å sette ut i hagen. Se hva du bør gjøre om du har noen av plantene i hagen din.

Slik får du en levende og vakker hage

Gjør hagen til en grønn oase med deilige summing fra insekter. Vi viser deg hvordan du gjør hagen bievennlig og samtidig "redder" verden.

Lag ditt eget minidrivhus av brusflasker

Dropp det store og dyre drivhuset. Med disse minidrivhusene av brusflasker, vil plantene dine stortrives.

Derfor lykkes du aldri med plantene i hagen

Du tror du har gjort alt riktig, men likevel ender du ikke opp med det blomsterbedet som du ønsket. Unngå disse åtte fellene og spar både tid og penger.