Huskeliste for høsthagen

Høsten er her, og det er tid for å forberede hagen på vinter – og vår! Her er huskelisten som hjelper deg å sette i stand høsthagen.

De siste sommerblomstene er i ferd med å gi seg, og i bedene er det bare høstblomstene som ennå holder stand. Snart er også deres tid forbi.

Men selv om hagesesongen går mot slutten, er det fremdeles mye som skal gjøres i hagen. Her er huskelisten over noen av de viktigste tingene du bør huske å gjøre i høsthagen.

Sett ut løk

Du kan sikre vårens blomsterprakt ved å sette ned løker nå i høst.

Du kan sikre vårens blomsterprakt ved å sette ned løker nå i høst. Foto: OBP

Vårens blomsterprakt sikrer du allerede nå. Sett ut blomsterløker, og legg dem gjerne på andre steder enn bare i blomsterbedet. En enkel huskeregel er at løken skal settes dobbelt så dyp som den selv er høy, og pass på at spissen peker oppover.

– Finn et passende sted å sette løkene. For eksempel i plenen eller mellom små busker og stauder eller i bed, forslår Tonje Bergh som er informasjonsansvarlig ved OBP.

Pakk inn plantene
Mange velger å klippe ned visne staudeplanter, men det er faktisk bedre for plantene om du lar være. Det nedvisnede plantematerialet vil da legge seg som et isolerende lag over bedene og beskytte plantene mot vinterkulda.

Alternativt kan du selv sørge for et isolerende lag med granbar, bark eller lignende rundt kuldefølsomme planter. Roser kan også gjerne få litt ekstra jord eller brak rundt stammen før frosten kommer.

Stell plenen før høsten

Stell plenen før vinteren kommer.

Stell plenen før vinteren kommer. Foto: Colourbox

Etter å ha blitt tråkket på gjennom hele sommeren, kan også gresset trenge litt stell før høsten.

– Gjør noe med det ved å skrape ut tørt gress og åpne opp kompakt jord så røttene får puste og regn og næringsstoffer trenger gjennom, anbefaler forfatterene av Den store hageboken.

Les mer om hvordan du steller plenen i artikkelen 10 skritt til den perfekt plen.

Rengjør gressklipperen
Etter at årets siste gressklipp er unnagjort, bør du ta deg tid til å fjerne gress og skitt fra klipperen. Ikke bruk høytrykksspyler, men vask over klipperen med vann og svamp. Klippeskjoldet kan du rengjøre med en stiv børstem, men husk å fjerne tennrørshette eller strømkabel før du setter i gang.

Se hele huskelisten for stell av gressklipper i artikkelen Før gressklipperen settes bort.

Vask redskapene
Hygiene er viktig også i hagen. Vasker du hageredskapene reduserer du risikoen for å spre sykdommer og problemer. Det er også

– Har du redskaper med trehåndtak, kan du slipe lett over dem med sandpapir og så sette dem inn med olje. Puss og slip kanter på spader så de er skarpe. Godt redskap er halve jobben, har Marit Næss i Marits hageplanlegging uttalt.

Sett bort hagemøblene
Også hagemøblene bør få en omgang med vann og svamp før de settes bort for vinteren. Plasser dem under tak eller i garasje for å hindre vær og vind i å slite unødig hardt på dem. La likevel møblene stå relativt luftig, slik at det ikke skapes et fuktig klima som kan forårsake sopp og råte.

Benytt godplassen
Men glem ikke å nyte en stille stund på godplassen mellom alle øktene. Ta med teppe og en kopp med noe varmt i om det trengs, og finn roen i hagen en siste gang før høstkulda setter punktum for utekosen. Snart er det et halvt år til neste gang du kan gjøre det!