Dette skal beskjæres i hagen nå

Ikke all beskjæring skal gjøres om våren. For noen busker og trær er høsten den beste tiden for dette.

En rekke trær har ikke vondt av en omgang med greinsaksen når september kommer. Har du foreksempel lønn, hengebjørk, japankirsebær, blodplomme eller rosebær i hagen kan du finne frem redskapene nå.
Unge plommetrær kan også trenge beskjæring, og nåletrær i hekk som tuja og barlind kan beskjæres nå hvis du syns hekken er blitt for høy. I motsetning til gran og furu skyter disse fra gammel ved, så de tåler hard beskjæring. Når det gjelder gran skal bare dette årets vekst kuttes.

Les også: 10 planter og blomster du kan ha i krukke

Hekken
Hvis du ikke klippet hagtornen i juli, skal du klippe den nå. Løvfellende hekker og bringebærhekker kan tynnes hvis de er for tette. Ta bort alle gamle og tørre grener. Skadde grener må fjernes. Pass på at hekken klippes smalere oppe enn nede, for å slippe til lyset på de nederste grenene.

Gode råd til beskjæring
Grener skal sages av så langt ut fra stammen at den nederste, tykke delen av grenen – grenhalsen – ikke blir skadet, men heller ikke så langt ut at det blir stående igjen en lite pen ”stubbe”.
Bruk alltid et skarpt redskap, dette gir pene snittflater og skader veksten minst mulig
Når du tynner ut, bruk så få snitt som mulig. Slik begrenser du antall nye skudd som må tynnes ut senere
Om du prøver å styre veksten på en plante, gjør det i samme rekkefølge som det er naturlig for planten å vokse. For fukttrær er oppover, utover en god tommelfingerregel. Et epletre for eksempel, bygges opp ved at de kraftige hovedgreinene som vi vil beholde klippes inn, mens de svake vi vil bli kvitt skjæres helt bort.

Les også: Skap et hyggelig uteområde med blomsterkasser

Redskaper
Jernia.no har gode tips til utstyr du trenger når du skal beskjære:

En sag, et par sakser og en skarp kniv er en god utstyrspakke når du skal drive beskjæring. Sagen brukes først og fremst til kvister og greiner som er av en tykkelse som gir deg problemer med å klippe over.

Sagen kan ha rett eller buet blad. Et buet blad i enden av et teleskophåndtak er lett å håndtere og med et langt skaft kommer du til høyt oppe, også uten bruk av stige. En skarp sag gir et rent kutt til treets beste. Eventuelt kan du bruke en toppsaks til dette om du liker bedre å klippe enn å sage.

En greinsaks med lange armer er uunnværlig til beskjæring av busker, spesielt de med torner og stikkende greiner. Skjæret bør være så kraftig at den kan bite over greiner på 2-3 cm tykkelse. En fordel er det også om dette kan skiftes ut, da det sløves med tiden.

Beskjæringssaksen er beregnet på mindre kvister. Denne

bør sitte godt i hånden og gi deg et godt grep. Låsemekanisme på skjæret er et must. Også beskjæringssakser finnes med utskiftbart skjær.

Les også: 10 blomstrende busker som tåler alt!