Lag en hengende hage

Blomster og planter

Med nybygget hytte kom ønsket om en ny hage. Men steinrøysa som omringet hytta var en utfordring. Løsningen ble jordblåsing, og på noen måneder var tomten forandret til en frodig oase.

En steinrøys er blitt forvandlet til en vakker oase.

Tomteforholdene er spesielle mange steder i landet, og arbeidet med å anlegge en hage krever ofte mange års knallhardt og tungt arbeid.

Bratt terreng og vanskelige adkomstforhold er noen av problemene som må løses. Noe som absolutt var tilfellet for Betty Wille.

Da hun startet med å bygge ny hytte, ønsket hun å anlegge en pen hage rundt nybygget. Betty ønsket å skjule store, skjemmende steinhauger som var blitt sprengt ut under byggeprosessen.

Samtidig ville hun finne et alternativ som ikke krevde mange års hardt og tungt arbeid før hagen var på plass.

Jord blåses på steinrøysa og vil snart dekke den.
Jord blåses på steinrøysa, og om ikke lenge dekker den det kuperte terrenget.

Og det var en utfordring – hytta ligger på toppen av en fjellknaus – uten bilvei og med en høydeforskjell ned til hovedveien på et sted mellom 60 og 80 meter. Flere alternativer ble vurdert – helikoptertransport var ett – men det var kostbart og krevde mye etterarbeid.

En telefonundersøkelse ble igangsatt, forespørsel etter forespørsel ble gjort for å finne ut om noen kunne frakte jord til tomten hennes. Og de negative svarene var like mange, inntil hun tok en telefon til et komposteringsfirma.

– Det hadde vært en lang prosess, forteller Betty Wille.

– Vi var inne på tanken om å gi opp hele prosjektet, men så fikk vi endelig napp. Kompostleverandøren hadde kontakt med et firma som drev med blåsing av jord. Noe som er utbredt i andre land, men forholdsvis nytt her hjemme.

Vi tok kontakt, tente på opplegget, og dermed var vi i gang. Fordi dette arbeidet går forholdsvis raskt, så blir ikke kostnadene så høye. I tillegg er de i stand til å legge inn både frø og farge i den jorden de blåser, så det var det ideelle alternativet for oss, sier en glad hytteeier.


J
Hagen er snart klar - om noen uker er det blitt en frodig oase.
Bruk grøntavfall

– Vi har drevet med dette noen år nå, forteller Arne Strand i firmaet Arstec AS.

– Vi så disse maskinene i utlandet, og fant ut at mulighetene til å benytte seg av en slik maskin var store her hjemme. Totalt er det 300 slike blowere i drift i den vestlige verden, og det ser ut til at behovet bare øker.

USA var først ute, og de har drevet utviklingen av denne typen maskiner i mer enn 50 år.

Fordelen er at vi kan blåse jord over lange avstander ved hjelp av en fleksibel slange.

I dette tilfellet har vi ute en slange på cirka 100 meter. Beliggenheten her gjør det nesten umulig, eller i alle fall svært arbeidskrevende, å frakte jord. Med bloweren gjør vi jobben unna på kort tid.

Hele maskineriet er datastyrt, og vi har muligheten til å legge inn både, frø, bark og farge i det vi blåser ut.

I dette tilfellet legger vi inn gressfrø, og vi styrer mating og forholdet mellom luft og masse fra munnstykket. På den måten har vi alltid full kontroll over prosessen.

– Hvor lang tid vil det ta før gresset spirer?
Her vil det ta rundt 14 dager før vi har et grønt gressteppe der det i dag er stein.

Årsaken til at det går så raskt er at vi bruker kompostmasse basert på grøntavfall, fullstappet med næringsstoffer. Veldig renslig og miljøvennlig.

Vi ser også at måten vi blåser på – i tillegg til konsistensen på komposten – gjør at den blir liggende uten noen form for forankring selv i det bratteste terreng.

- Med dette utstyret tror jeg vi kan hjelpe mange som har samme problem som Betty, hevder Arne Strand.

23 oktober 2008

Gå i vinterdvale

Når høsten kommer, går hagen ned på sparebluss. Plantene har forberedt seg ved langsomt å visne eller ved å felle løvet.

Hagen i september

Å plukke og spise epler rett fra treet er en deilig hverdagsluksus. Mer kortreist kan ikke maten bli. Bak eplekaker og lag eplemos og chutney. Nyt de...

Slik er plantetrendene for våren og sommeren

Plantetrendene for vår og sommer 2012 består av to temaer, og har fått navnene Twilight Bloom og Vintage Bloom.

Huskeliste for høsthagen

Høsten er her, og det er tid for å forberede hagen på vinter – og vår! Her er huskelisten som hjelper deg å sette i stand høsthagen.

Nyttige nytelser er sommerens trend

Det skal være pent å se på, kunne spises og pyntes med. Sommerens trend er kjøkkenhage, frukt og bær.

Georginer til høsthagen

Vil du ha fargefest i hagen din, bør du satse på georginer – som ofte kan blomstre til langt utpå høsten. Her får du tips til hvordan!

Tulipaner og roser i vårhagen

Tulipaner og roser er noe hageentusiast Solfrid Cristina Kvernsveen er lidenskaplig opptatt av. Se Solfrids tips om roser og tulipaner.

Mine frøfavoritter

Hageeksperten Lisa Winnerlids favoritter. Denne gangen: Mine frøfavoritter!

Hagen i oktober

Frukt og bær er høstet, men fortsatt kan vi nyte hagens vakre mangfold. Nå er tiden til å gjøre noen små notater om hva som var vellykket og hva vi vil...

Vinterarbeid i hagen

Vinteren er den beste tiden å planlegge forandringer og nyplantninger i hagen. Snøen fungerer som et blankt ark, og lengselen etter våren kan fungere...

Rosekalender

Slik steller du rosene - året rundt.

Stjerner fra vår til høst

Stemorsblomster står for vårglede. Pelargonier for sommerromantikk. Ingen hage uten dem! Det synes ihvertfall vi vår når det herlige utelivet setter i...

5 flotte hageapps

Legg hageleksokonet igjen inne, og ta med deg iPhonen stappet med hageapplikasjoner istedet.

Blomstrende inspirasjon

Når bedene bugner av blomster, er det tiden for å la seg inspirere til kreativ bruk av blomster.

Fargesprakende margeritter

La fargesprakende, norskproduserte margeritter pryde hager og terrasser gjennom sommerhalvåret oppfordrer Tonje Bergh, informasjonsansvarlig ved Opplysn...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til einar.vestheim@bonnier.no. 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no