Bilde: Tonje Bergh, OBP

Legg grunnlaget for sommerprakten nå

Blomster og planter

Det er på tide å starte sesongens arbeid i hagen. Det arbeidet du gjør nå, legger grunnlaget for blomsterprakten senere på året.

Mange hageiere har trukket ut i hagen den siste uken eller så. Nå begynner forarbeidet som skal sikre en frodig og blomstrende sommer.

– Men pass på, april er en lunefull måned og det er fremdeles fare for nattefrost, sier informasjonsansvarlig Tonje Bergh ved Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP).

Gjennomtenkt planting
– Tenk gjennom hva slags hage du vil ha, er rådet fra Bergh.


Små skudd titter frem: Vær forsiktig så du ikke skader årets skudd når du rydder og luker i bedet.

Lag en plan. Tenk ’riktig plante på rett sted’. Er du i tvil kan du be om råd i ditt lokale planteutsalg. Det finnes også ei nyttig bok som heter Hvilken plante hvor, som kom ut på nytt på CappelenDamm i fjor høst.

Lag små skisser. Skal du ha en hage for lek og spill, for fred og ro eller for frukt og grønnsaker. Vil du ha en hage som krever mye arbeide, eller en som klarer seg selv? Når du har bestemt deg for hva slags hage du vil ha og når telen er forsvunnet kan du begynne å plante.

Gjødsling og beskjæring
Staudebedet og andre bed kan gjødsles 50-70 g fullgjødsel per m2 i forbindelse med nedbør eller vanning. Husk også at hvis du begynner å fjerne ugress tidlig, vil det spare deg for arbeid senere. Bruk solskinnsdagene til å rydde opp i bedene.

En rekke busker og trær kan beskjæres nå. Dette gjelder blant annet sibirkornell, sommerblomstrende spirea, buskmure og sommerfuglbusk. Vårblomstrende busker bør du vente med til etter blomstring, slik at du ikke skjærer bort blomsterprakten. Nå er det også siste sjanse for å beskjære eple- og pæretrær og bærbusker, det må gjøres nå før knoppene springer.

Bruk saks og sag for å fjerne døde, skadde og syke greiner fra busker og trær. En tommelfingerregel er at når bjørken har fått musører, kan rosebuskene beskjæres. Er du i tvil om hva du trenger av utstyr? Ta en titt på artikkelen Treeierens utstyrsliste.


Tåler noe frost: Stemor er en hardfør plante som tåler å settes ut i krukker litt tidligere enn mange andre sorter.

Starthjelp for plenen
Når plenen har tørket opp, bør den rakes. Da får du fjernet dødt gress og mose samtidig som de unge gressplantene får lys og luft.

I april er det fint å gi plenen første runde med fullgjødsel, ca 4-5 kg per 100 m2. Det er bedre å gjødsle lite og ofte, enn mye og sjelden. Plenen bør gjødsel i forbindelse med nedbør eller vanning for å unngå sviskader.

Kalking er nødvendig kun hvert 2.-3. år. Er du i tvil om plenen trenger kalk er det lurt å ta en jordprøve.

Planter i krukker
Det er alltid hyggelig å ha fargerike blomsterkrukker stående på trappen eller ved terrassen, men naturen er lunefull om våren. Nattefrosten kommer og går i april og de fleste sommerblomstene er ømtålige for frost, men vi har noen unntak. Stemor, løkblomster, Diascia og ranunkler tåler litt kulde.

Først når nattetemperaturen er over +5 C° kan du begynne å plante ut de andre sommerblomstene. Hvis du velger å plante ut mens det ennå er fare for frost, må du sette krukkene på et lunt sted om natten.

24 april 2010

Slik planter du roser i høst

Det er ikke for sent å plante velduftende og vakre roser i hagen.

5 smarte ting du kan bruke eggeskall til i hagen

Eggeskall er fulle av næring. Skallene er rike på kalsium og passer utmerket til gjødsel. De kan også brukes mot skadedyr.

Slik lager du en vakker blomsterkrans til døren

Pynt opp ytterdøren med en vakker blomsterkrans, og forleng følelsen av sommer. Vi viser deg hvordan du lager din helt unike blomsterkrans.

4 urter med lang holdbarhet

Med fire friske urter i hagen kan du krydre et hvert måltid på beste vis. Du kan også dyrke dem inne!

Slik farger du roser

Dette fasinerende trikset gjør det mulig å farge hvite roser – ikke bare i én farge, men også flere nyanser på en gang.

Slik får du orden på hagen etter ferien

Trenger hagen din litt oppfriskning etter sommerferien? Vi viser deg hvordan du raskt får hagen din tilbake på sporet.

Få valmuer til å holde lenger med en lighter

Valmuer i buketter er vanskelig. De dør raskt, men heldigvis finnes det smarte triks: Svi stilkene med en lighter, så holder de seg lenger.

Derfor bør du vanne plantene med isbiter

Vanner du plantene dine med isbiter, slipper du at de drukner i vann eller dør av tørst.

Slik lykkes du med oleander

Oleander er en av de plantene som gir din terrasse og hagestue et sydlandsk preg. Den er forførerisk fin, men også svært giftig.

Dette er sommerens blomstertrend

Sommerens store blomstertrend er å fylle med en romantisk blomsteregn. Vi viser deg hvordan du lager din egen blomstereng.

Gjør hagen til en fargerik oase

Farger er et fascinerende designelement i hagen. Jo mer "knall" farger, jo mer oppmerksomhet får du av naboer og insekter.

Slik får du en levende og vakker hage

Gjør hagen til en grønn oase med deilige summing fra insekter. Vi viser deg hvordan du gjør hagen bievennlig og samtidig "redder" verden.

Lag ditt eget minidrivhus av brusflasker

Dropp det store og dyre drivhuset. Med disse minidrivhusene av brusflasker, vil plantene dine stortrives.

Derfor lykkes du aldri med plantene i hagen

Du tror du har gjort alt riktig, men likevel ender du ikke opp med det blomsterbedet som du ønsket. Unngå disse åtte fellene og spar både tid og penger.

Fire planter som ikke trenger sollys

Det er ingen fare om det er fullt i vinduskarmen, her er fire planter som ikke trenger sollys.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til einar.vestheim@bonnier.no. 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no