Mine frøfavoritter

Blomster og planter

Hageeksperten Lisa Winnerlids favoritter. Denne gangen: Mine frøfavoritter!

I  hageentusiastenes verden blir det aldri vinter. Så snart det nye året er ringt inn dukker frøene opp og setter fart på sommerdrømmene. Det spirer i hagesjelen.

Pelargoniababyer er det søteste som finnes. Alt som nyfødte er de runde bladene mykt lodne og lukter pelargonia. De er rørende. Innbyr til å bli puslet med og vokser raskt til livskraftige individer. Man blir stolt som en småbarnsmamma!

Ja, pelargoniar er de favorittene som jeg bare må ha hvert år.

Den romantiske mahognysvarte stokkrosen må jeg ha, da den gir en trolsk eventyrstemning, når den med sine hundretalls silkeblomster langs den maje­stet­iske stilken, sprer seg ­utover et område.

Ikke en sommer uten vindelen, Iponea Tricolor med sine morgenfriske blomster som åpner seg om morgenen og sovner på ettermiddagen. Praktvindelen slynger seg flere meter opp mot skyene runt en søyle på min terrasse. Det er det første synet som møter meg når jeg våkner om morgenen. I flere år har de hilst meg god morgen, og det skal de få fortsette med.

I den mørkere augustkvelden skal de hvite solsikkene lyse opp. Ja, akkurat – hvite! De vanlige gule er herlige, men de hvite er helt spesielle. Jeg har dem ved gjerdet mot gaten. Der skal de stå å forføre og friste forbipasserende. Jeg synes at hvite solsikker forskjønner enhver hage.

Så er det akeleiene. Blomsterverdens gledespiker.  Har man en gang sådd dem, kommer de tilbake på egenhånd, på nye steder og i nye, søte varianter. Akeleier er sorgløse, og gjør opprør mot bestemt orden. De krysser seg til stadig nye varianter. Det er charmen med dem, synes jeg.


1. Min frøsådde pelargonia «Raspberry Ripple», et funn fra Rare Väkster, blomstrer i lekkert hvitt og bringebærrødt. Så pelargoniane ­tidlig om våren i små krukker med såjord. Alt i sommer kan du nyte blomstingen.


2. Den magiske stokk­rosen «Nigra» sprer en trolsk stemning rundt seg. Stokkroser er toårige og blomstrer året etter de er sådd. Deretter dør planten. Lar du frøhuset sitte på stilkene om høsten, frøsår den seg selv.


3. Den ettårige Prakt­vindelen finnes i ­forskjellig farger, men jeg foretrekker den himmelblå sorten «Heavenly Blue»! Begynn med å forkultivere den innendørs, så blomstrer den ivrig fra høysommer til høsten.


4.  Hvit solsikke såes på ­friland om våren og begynner å blomstre på ­sensommeren. Lekkert i en hvit rabatt og mot en rød ­hus­vegg. Den heter «Ice Cream». Andre sorter er «Italian White», «Moonshadow» og «Vanilla Ice».


5. Mormorsmyke ­akeleier med krinolineskjørtblomster er hagens gledespiker. En frøsådd skatt som jeg ikke vil være foruten er den særegne «Nora Barlow». En klassiker fra 1800-tallet, oppkalt etter en legendarisk, engelsk hageguru.

Lisas å-gjøre-liste i februar

• Har du fortsatt juleamaryllisen?  Med litt stell kan den blomstre neste vinter også. Gi den vann og næring i løpet av våren/sommeren. Sett den på et tørt og frostfritt sted på høsten.
Rist tung snø av barvekster,  busker og trær ellers kan grenene brekke av tyngden.
Rydd i boden.  Rengjør verktøy og sett dem inn med olje. Det vil du sette pris på til våren.
• Vinterens hyggeligste sysselsetting  er å studere de nye frøkatalogene og postordrefirmaenes hjemmesider. Tilbudet er enormt og fullt av funn av uvanlige og sjeldne vekster.

Her er noen spennende webadresser.
www.fron-och-sant.se
Mange forskjellig grønnsaksfrø med hovedvekt på tomater
www.fromedposten.se
Stort sortiment av svenske og engelske frø
www.gourmetgarage.se
Unike italienske frø
www.impecta.se
Sommerblomster, stauder, grønnsaker
www.leutens.no
Sommerblomster, stauder, grønnsaker, økologiske
www.hairloom.no
Gamle varianter, økologiske
www.raravaxter.com
Mange uvanlige blomstersorter, for eksempel hvite solsikker, ­pelargoniar og akeleier
www.thomson–morgan.com    
Verdens største frøfirma, blomster, grønnsaker
www.kitchengarden.se
Videreselger for de store engelske frøfirmaene.
www.primafroe.dk
Spennende utvalg fra hele verden.
www.gardensnorth.com
Kanadisk, frø til hardføre planter


Spør Lisa

Grønt i nordvendt vindu
Jeg har et rom mot nord, der det nesten aldri blir lyst på denne årstiden. Jeg vil gjerne ha noe grønt der, kan du anbefale en plante som kan trives der?             
Astrid

Svar: Det finnes tøffe planter!
I mitt mørke, nordvendte sove­rom har jeg fredsliljer. Det er en fantastisk potteplante med blankt, grønt bladverk og det virker som om den tåler det meste bortsett fra tørste. De må vannes regelmessig, men viser oss tydelig når det er på tide å vanne, ved at bladene henger. Rett som det er blomst­rer de med hvite høyblad selv midt på mørke vinteren.
En annen god potteplante er Zamioculcas, en sukkulent som tåler både mørke og lanvarig tørke. Vann den sjeldent, men rikelig hver gang.


Utfordring:

Så vinterens vakreste rose
Klipp ikke bort de visnede blomstene fra stilken på julerosen som du har hatt som potteplante. I blomsten utvikles frøhus. Når de har tørket, sår du i såjord. En spennende utfordring – om noen år kan du ha blomstrende planter!


En spennende frønyhet av året: Thompson & ­Morgans staude, solhatt Echinacea «Magic Box» i ­forskjellige ny­anser av rosa, oransje og rødt.

Stopp gnagerne! De for­skjellige hagesentrene fører ulik beskyttelse som du kan feste nederst på trestammene slik at små­gnagerne ikke ­kommer til.

Primo Vitamino Hot Mix Organic
En sterk miks av ­krydrede spirer: reddik, sennep og bukkhornskløver, kombinasjonen garanterer en bedre smaks­opp­levelse og er dess­uten en fryd for øyet. Spires på en varm plass, 20 - 25°C. Spirene er ferdige etter 7 - 10 dager.  Se flere varianter på www.nelson.no


Grow In Bag.
Planteramme i flettet pil, ink. Drenerende fiberbag med kraftige håndtak, fåes i størrelsene 60x20x20 cm og 45x45x25 cm, i natur og hvitt.  Cirka kr. 156,- / 176,-.
www.nelson.no

14 februar 2011

Slik overvintrer du stauder i krukker

Er du lei av å kjøpe nye planter til krukkene hvert år? Det er ikke noe problem å få både stauder, busker og trær til å overvintre i krukker – bare du...

Derfor er skjelettblomsten verdens vakreste blomst

Den blir kalt skjelettblomsten og er ikke særlig fargerik, men vent til du ser hva den kan gjøre...

9 allergivennlige blomster og planter til hagen

Forhindrer allergi deg å nyte hagen til det fulle? Her er 9 eksempler på allergivennlige planter og blomster til hagen.

Slik får du anemoner til å trives i vase

Anemoner, også kjent som symre, er en av vårens fineste blomster. Her får du gode tips til hvordan du får sarte anemoner til å trives i vase.

Dette er Norges giftigste planter

Alle disse plantene kan du dø av - og den skumleste av dem finnes det ingen motgift mot.

Gå i vinterdvale

Når høsten kommer, går hagen ned på sparebluss. Plantene har forberedt seg ved langsomt å visne eller ved å felle løvet.

Hagen i september

Å plukke og spise epler rett fra treet er en deilig hverdagsluksus. Mer kortreist kan ikke maten bli. Bak eplekaker og lag eplemos og chutney. Nyt de...

Slik er plantetrendene for våren og sommeren

Plantetrendene for vår og sommer 2012 består av to temaer, og har fått navnene Twilight Bloom og Vintage Bloom.

Huskeliste for høsthagen

Høsten er her, og det er tid for å forberede hagen på vinter – og vår! Her er huskelisten som hjelper deg å sette i stand høsthagen.

Nyttige nytelser er sommerens trend

Det skal være pent å se på, kunne spises og pyntes med. Sommerens trend er kjøkkenhage, frukt og bær.

Georginer til høsthagen

Vil du ha fargefest i hagen din, bør du satse på georginer – som ofte kan blomstre til langt utpå høsten. Her får du tips til hvordan!

Tulipaner og roser i vårhagen

Tulipaner og roser er noe hageentusiast Solfrid Cristina Kvernsveen er lidenskaplig opptatt av. Se Solfrids tips om roser og tulipaner.

Hagen i oktober

Frukt og bær er høstet, men fortsatt kan vi nyte hagens vakre mangfold. Nå er tiden til å gjøre noen små notater om hva som var vellykket og hva vi vil...

Vinterarbeid i hagen

Vinteren er den beste tiden å planlegge forandringer og nyplantninger i hagen. Snøen fungerer som et blankt ark, og lengselen etter våren kan fungere...

Rosekalender

Slik steller du rosene - året rundt.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no