Mine himmelske blå

Her er hageekspert Lisa Winnerlids blå favoritter.


Duftfiolen, poesiens klass­iske fiolblå, overrrasker etter et mildt vårregn. Du kan stresse rundt, fordypet i tanker, når plutselig en utsøkt parfymeduft bølger mot deg. Den berømte fiolduften. Det er merkelig at noe så overveldende kan komme fra noe så lite som duftfiolens blomster.

Så er det min sommerfuglblomst, en slyngende potteplante fra Ugandas regnskoger, som får det til å se ut som om små, eksotiske, sagafigurer flagrer rundt i vinduet mitt.  Med den kommer sommeren inn i mitt hjem. Den har fått sitt norske navn Blåvinge etter den søte, lyseblå sommerfuglen som vi i blant ser flaggrende over blomsterenger.

Med stigende vårvarme kommer endelig stunden da min blå hvitveis springer ut. En blå hvitveis? Javisst, hun er en raritet med hvitveisens elskelige vesen som blomstrer utrolig blåfarge. Vanskelig å få tak i, men den som venter på noe godt… Søk på internett, er du heldig kan du finne dennne perlen på  www.botanicus.nu. Planten er ikke billig, men når den blå hvitveisen blomstrer vil du mene at det er en god investering i våren.

Lisa Winnerlids , annerkjent hageskribent som også har skrevet flere bøker om blomster og hage.

Elsker du blå blomster? Da er du et vår­men­nes­ke! For slike som oss er hagelivet aldri mer forventningsfullt herlig enn når ­himmelen låner sine blå­nen­de toner til vårens første, små blomstrende under­verker.

Når blåveisen klær seg i ­himmelblå silke synes jeg hun er det vakreste som finnes. Da er det på tide å åpne hag­en. Da har tælen gått og jorden er klar til å bearbeides. Snill er hun også, trives godt i myk mold. En slektning har en blåveisbakke som helt tar pusten fra en. «Hva gjør du?» spurte jeg «Ingenting» svarte han. «Det er det som er hemligheten. Blåveis vil være i fred.»

Jeg elsker Russeblåstjernen, Scilla sibirica og perleblomst, Muscari, for deres enorme livslyst. Man setter noen løker på høsten og snart har man deres barn, barnebarn og olde­barn i plen­en, under treet, ja, hvor man vil, formerer de seg ­livlig til et vakkert, blått hav.

1. Vårens himmelblå øyne, blåveis, trives under løvfellende busker, der den vil stå urørt. Rak aldri løvet eller gjødsle der den står. Den ville er fredet, men man kan kjøpe planter tidlig på våren.

2. Aldri er livet så herlig som når man kan plukke en bukett av de første små, blå.: En blåveis, en stemorsblomst og russe­blåstjerner som sprer duften av vår rundt seg.

3. Den yndige duftfiolen med sin guddommelig fiolduft, sprer seg gjerne i halvskyggen i muldrike deler av hagen. En vakker markdekker som blomstrer i mars/april, i blant også om høsten.

4. Blåvinge blomstrer overdådig med bittesmå blomster fra vår til høst. Den krever lite, men er tørst og trives best i et lyst vindu uten stekende sol.

5. Det er noe overjordisk vakkert over de blå hvitveisene. Det finnes noen få sorter: «Royal Blue», «Blue Beauty», samt denne som heter «Allenii». Som den ­vanlige hvitveisen trives de i kompostert løvjord i skogsmiljø.