Bilde: OBP

Mobile blomster og hengende hager

Blomster og planter

Blomster i krukker og ampler pynter opp og ønsker velkommen. Spennende samplantinger gir de beste resultatene.

Sommerblomster i krukker og ampler gir oss mulighet til å skape frodige og fargerike uterom. Det finnes et stort utvalg av sommerblomster å velge imellom, og Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP) gir deg her ideer og tips for plantingen.

Fargeglade blomstertrender
Årets blomstertrender byr på fargeglade kombinasjoner, og sterke farger er igjen i skuddet. Velger du ulike blomster innenfor samme fargeskala kan komposisjonen friskes opp med en blomst i en fargesterk kontrastfarge. En sammenplanting med blomster i rosa nyanser kan kvikkes opp med en plante med gule blomster, og en blanding av oransje blomster kan få en kontrastplante med blå eller lilla blomster.

Det finnes også mange bladplanter med bladfarger i sølvgrå, lime og purpur i tillegg til ulike grønnyanser. Disse kan du bruke som kontrastplanter for å få spennende sammenplantinger. Også prydgress og stauder kan fungere godt i sammenplanting med sommerblomster.


Lavendelkrukke: Lavendel i samplanting med eføy.

Hvilke planter skal du velge?
Nesten alle slags utplantingsplanter kan brukes i krukker, kasser og urner. I en stor krukke kan du også velge en sammenplantning av ulike stauder, prydgress og utplantingsplanter, noe som vil passe perfekt ved inngangspartiet, på terrassen eller et annet sted hvor du vil ha noe ekstra pent å hvile øynene på. Sommerblomster med hengende og utbredt vekst egner seg best når du planter i ampler. Det er viktig å velge planter som passer sammen når det gjelder krav til lys og fuktighet. 

Prøv gjerne nye sorter, men det kan være lurt å prøve ut nytt i liten skala. Bruk gjerne sommerblomster du har god erfaring med i blomsterkassene, og prøv nye planteslag i ei krukke. Erfaringene du høster denne sommeren kan du dra nytte av neste år.

Nyttevekster kan også plantes i krukker, og ingenting er vel bedre enn å høste selvdyrkede tomater eller krydder fra krukker på terrassen eller balkongen. Tomatplanter plasseres på en varm og solrik plass, og krydderplanter kan plantes i egne krukker eller som bladkontrast i sammenplanting med sommerblomster. Man kan også kjøpe chili-, paprika- og tomatplanter med høsteklare frukter, og nytteplantene er både dekorative og morsomme innslag på uteplassen.

Planter som tåler skygge og tørke
Mens de aller fleste sommerblomster blomstrer villig på en solrik plass, er det kun noen få som vil fortsette å blomstre utover sommeren dersom de plasseres i skygge. Overbygde og ofte nordvendte inngangspartier har lite sol, og her må man derfor bruke skyggetålende planter. Planter som isbegonia, knollbegonia og andre begoniasorter trives godt i skyggen. Det samme er tilfellet med tårer, flittig lise, lobelia, betlehemsklokke og mange av bladplantene. Også eføy egner seg godt i krukker på skyggefull plass.

Alle planter trenger selvfølgelig vann, men noen klarer seg uten i lengre periode enn andre. Planter med tykke blader tåler ofte tørke bedre enn planter med tynt, fint bladverk. Begoniasorter, hengepelargonium og pelargonium er alle planteslag som tåler noe tørke, mens tagetes og lobelia fort får bladskader ved opptørking.

Lettstelte planter
Noen planter krever at man kniper av visne blomster for å fremme ny blomstring, mens andre sorter blomstrer uavbrutt selv uten kniping. Be om råd når du kjøper sommerblomster. Det er mulig å plante lettstelte sommerblomster dersom du ønsker et enklere alternativ.

Krukker og ampler kan flyttes etter behov, noe som gir deg mulighet til å ommøblere med planter så ofte du ønsker. Det gjør det også lettere å ta vare på plantene når du reiser bort på ferie. Du kan redusere vannbehovet ved at plantene flyttes til en skyggefull plass når dere er borte.

11 juni 2009

Slik planter du roser i høst

Det er ikke for sent å plante velduftende og vakre roser i hagen.

4 urter med lang holdbarhet

Med fire friske urter i hagen kan du krydre et hvert måltid på beste vis. Du kan også dyrke dem inne!

Slik farger du roser

Dette fasinerende trikset gjør det mulig å farge hvite roser – ikke bare i én farge, men også flere nyanser på en gang.

Slik får du orden på hagen etter ferien

Trenger hagen din litt oppfriskning etter sommerferien? Vi viser deg hvordan du raskt får hagen din tilbake på sporet.

Trikset som alle hageeiere burde kunne

For deg som ikke er født med grønne fingre, er dette trikset genialt. Vi viser deg hvordan du får plantene i hagen til å vokse ordentlig!

Få valmuer til å holde lenger med en lighter

Valmuer i buketter er vanskelig. De dør raskt, men heldigvis finnes det smarte triks: Svi stilkene med en lighter, så holder de seg lenger.

Derfor bør du vanne plantene med isbiter

Vanner du plantene dine med isbiter, slipper du at de drukner i vann eller dør av tørst.

Slik lykkes du med oleander

Oleander er en av de plantene som gir din terrasse og hagestue et sydlandsk preg. Den er forførerisk fin, men også svært giftig.

Dette er sommerens blomstertrend

Sommerens store blomstertrend er å fylle med en romantisk blomsteregn. Vi viser deg hvordan du lager din egen blomstereng.

Disse kjerringrådene tar knekken på ugresset

Å bruke kjemikalier for å bli kvitt ugresset kan være skadelig for naturen. Med ild, vann, eddik og salt kan du selv fjerne ugresset billig og enkelt.

Gjør hagen til en fargerik oase

Farger er et fascinerende designelement i hagen. Jo mer "knall" farger, jo mer oppmerksomhet får du av naboer og insekter.

Har du noen av disse forbudte plantene i hagen din?

Fra og med i år er en rekke kjente planter forbudt å sette ut i hagen. Se hva du bør gjøre om du har noen av plantene i hagen din.

Slik får du en levende og vakker hage

Gjør hagen til en grønn oase med deilige summing fra insekter. Vi viser deg hvordan du gjør hagen bievennlig og samtidig "redder" verden.

Lag ditt eget minidrivhus av brusflasker

Dropp det store og dyre drivhuset. Med disse minidrivhusene av brusflasker, vil plantene dine stortrives.

Derfor lykkes du aldri med plantene i hagen

Du tror du har gjort alt riktig, men likevel ender du ikke opp med det blomsterbedet som du ønsket. Unngå disse åtte fellene og spar både tid og penger.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til einar.vestheim@bonnier.no. 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no