Bilde: OBP

Mobile blomster og hengende hager

Blomster og planter

Blomster i krukker og ampler pynter opp og ønsker velkommen. Spennende samplantinger gir de beste resultatene.

Sommerblomster i krukker og ampler gir oss mulighet til å skape frodige og fargerike uterom. Det finnes et stort utvalg av sommerblomster å velge imellom, og Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP) gir deg her ideer og tips for plantingen.

Fargeglade blomstertrender
Årets blomstertrender byr på fargeglade kombinasjoner, og sterke farger er igjen i skuddet. Velger du ulike blomster innenfor samme fargeskala kan komposisjonen friskes opp med en blomst i en fargesterk kontrastfarge. En sammenplanting med blomster i rosa nyanser kan kvikkes opp med en plante med gule blomster, og en blanding av oransje blomster kan få en kontrastplante med blå eller lilla blomster.

Det finnes også mange bladplanter med bladfarger i sølvgrå, lime og purpur i tillegg til ulike grønnyanser. Disse kan du bruke som kontrastplanter for å få spennende sammenplantinger. Også prydgress og stauder kan fungere godt i sammenplanting med sommerblomster.


Lavendelkrukke: Lavendel i samplanting med eføy.

Hvilke planter skal du velge?
Nesten alle slags utplantingsplanter kan brukes i krukker, kasser og urner. I en stor krukke kan du også velge en sammenplantning av ulike stauder, prydgress og utplantingsplanter, noe som vil passe perfekt ved inngangspartiet, på terrassen eller et annet sted hvor du vil ha noe ekstra pent å hvile øynene på. Sommerblomster med hengende og utbredt vekst egner seg best når du planter i ampler. Det er viktig å velge planter som passer sammen når det gjelder krav til lys og fuktighet. 

Prøv gjerne nye sorter, men det kan være lurt å prøve ut nytt i liten skala. Bruk gjerne sommerblomster du har god erfaring med i blomsterkassene, og prøv nye planteslag i ei krukke. Erfaringene du høster denne sommeren kan du dra nytte av neste år.

Nyttevekster kan også plantes i krukker, og ingenting er vel bedre enn å høste selvdyrkede tomater eller krydder fra krukker på terrassen eller balkongen. Tomatplanter plasseres på en varm og solrik plass, og krydderplanter kan plantes i egne krukker eller som bladkontrast i sammenplanting med sommerblomster. Man kan også kjøpe chili-, paprika- og tomatplanter med høsteklare frukter, og nytteplantene er både dekorative og morsomme innslag på uteplassen.

Planter som tåler skygge og tørke
Mens de aller fleste sommerblomster blomstrer villig på en solrik plass, er det kun noen få som vil fortsette å blomstre utover sommeren dersom de plasseres i skygge. Overbygde og ofte nordvendte inngangspartier har lite sol, og her må man derfor bruke skyggetålende planter. Planter som isbegonia, knollbegonia og andre begoniasorter trives godt i skyggen. Det samme er tilfellet med tårer, flittig lise, lobelia, betlehemsklokke og mange av bladplantene. Også eføy egner seg godt i krukker på skyggefull plass.

Alle planter trenger selvfølgelig vann, men noen klarer seg uten i lengre periode enn andre. Planter med tykke blader tåler ofte tørke bedre enn planter med tynt, fint bladverk. Begoniasorter, hengepelargonium og pelargonium er alle planteslag som tåler noe tørke, mens tagetes og lobelia fort får bladskader ved opptørking.

Lettstelte planter
Noen planter krever at man kniper av visne blomster for å fremme ny blomstring, mens andre sorter blomstrer uavbrutt selv uten kniping. Be om råd når du kjøper sommerblomster. Det er mulig å plante lettstelte sommerblomster dersom du ønsker et enklere alternativ.

Krukker og ampler kan flyttes etter behov, noe som gir deg mulighet til å ommøblere med planter så ofte du ønsker. Det gjør det også lettere å ta vare på plantene når du reiser bort på ferie. Du kan redusere vannbehovet ved at plantene flyttes til en skyggefull plass når dere er borte.

11. juni 2009
Mer om Blomster og planter

Slik overvintrer du stauder i krukker

Blomster og planter Er du lei av å kjøpe nye planter til krukkene hvert år? Det er ikke noe problem å få både stauder, busker og trær til å overvintre i krukker – bare du følger disse rådene.

Derfor er skjelettblomsten verdens vakreste blomst

Blomster og planter Den blir kalt skjelettblomsten og er ikke særlig fargerik, men vent til du ser hva den kan gjøre...

9 allergivennlige blomster og planter til hagen

Blomster og planter Forhindrer allergi deg å nyte hagen til det fulle? Her er 9 eksempler på allergivennlige planter og blomster til hagen.

Slik får du anemoner til å trives i vase

Blomster og planter Anemoner, også kjent som symre, er en av vårens fineste blomster. Her får du gode tips til hvordan du får sarte anemoner til å trives i vase.  

Dette er Norges giftigste planter

Blomster og planter Alle disse plantene kan du dø av - og den skumleste av dem finnes det ingen motgift mot.

Gå i vinterdvale

Blomster og planter Når høsten kommer, går hagen ned på sparebluss. Plantene har forberedt seg ved langsomt å visne eller ved å felle løvet.

Hagen i september

Blomster og planter Å plukke og spise epler rett fra treet er en deilig hverdagsluksus. Mer kortreist kan ikke maten bli. Bak eplekaker og lag eplemos og chutney. Nyt de deilige råvarene som hagen din gir deg.

Slik er plantetrendene for våren og sommeren

Blomster og planter Plantetrendene for vår og sommer 2012 består av to temaer, og har fått navnene Twilight Bloom og Vintage Bloom.

Huskeliste for høsthagen

Blomster og planter Høsten er her, og det er tid for å forberede hagen på vinter – og vår! Her er huskelisten som hjelper deg å sette i stand høsthagen.

Nyttige nytelser er sommerens trend

Blomster og planter Det skal være pent å se på, kunne spises og pyntes med. Sommerens trend er kjøkkenhage, frukt og bær.

Georginer til høsthagen

Blomster og planter Vil du ha fargefest i hagen din, bør du satse på georginer – som ofte kan blomstre til langt utpå høsten. Her får du tips til hvordan!

Tulipaner og roser i vårhagen

Blomster og planter Tulipaner og roser er noe hageentusiast Solfrid Cristina Kvernsveen er lidenskaplig opptatt av. Se Solfrids tips om roser og tulipaner.

Mine frøfavoritter

Blomster og planter Hageeksperten Lisa Winnerlids favoritter. Denne gangen: Mine frøfavoritter!

Hagen i oktober

Blomster og planter Frukt og bær er høstet, men fortsatt kan vi nyte hagens vakre mangfold. Nå er tiden til å gjøre noen små notater om hva som var vellykket og hva vi vil...

Vinterarbeid i hagen

Blomster og planter Vinteren er den beste tiden å planlegge forandringer og nyplantninger i hagen. Snøen fungerer som et blankt ark, og lengselen etter våren kan fungere...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no