På flyttefot i hagen

Blomster og planter

Flytting av trær og busker i hagen krever planlegging.


Foto: Colourbox
Når man kjøper villa på bruktboligmarkedet, følger gjerne en etablert hage med på kjøpet. Men hva gjør du om den forrige eierens hagestil ikke passer inn i dine planer for hagen? Jo, du tar grep og skaper den om i ditt eget bilde.

Men før du rykker opp planter med roten og sender dem på komposthaugen, vurder om du kan bruke dem andre steder i hagen. Kanskje vil prydtreet som i dag skygger for sitteplassen, passe bedre om det sto i den andre enden av tomta? Bruk litt tid til å finne ut hva du vil flytte og hvor, og vær forberedt på at store planter krever mer forberedelse enn stauder.

Beskjær røttene
- Bruk to sesonger om du skal flytte store trær og busker, anbefaler hageplanlegger Marit Næss. Hun er utdannet bygartner og driver i dag Marits Hageplanlegging AS i Asker, men firmaet tar også oppdrag på landsbasis.

- Den første sesongen rotbeskjærer du. Det vil si at du stikker en spade i ring rundt hele planten. Ringen bør være litt større enn plantens diameter. Da kutter du sugerøttene, og treet eller busken må kompensere ved å danne nye røtter slik at nærings- og væskeopptaket opprettholdes. Lar du plantene få bruke første sesong på dette, vil de få en mye bedre start når du flytter dem, sier Næss.

Rotbeskjæring bør utføres tidlig på sensommeren. Det gir plantene tid til å utvikle røtter før de går i vinterdvale. Den andre sesongen foretar du selve flyttingen.

Unngå uttørking
- Grav først hullet du skal flytte planten til slik at det er klart. Røttene tørker raskt ut, og det går fort utover plantens næringsopptak. Tiden hvor røttene er ute av jorden må derfor gjøres så kort som mulig, sier Næss.

Uttørking er også grunnen til at det kan være lurt å unngå flytting av planter midtsommers, når været er på det varmeste og tørreste. Du bør likevel ikke vente til den våte årstiden, høsten.
- Jo lenger tid plantene får til å etablere seg, desto bedre er det. Flytt dem enten på vårparten eller tidlig på sensommeren når den tørreste perioden er over, sier Næss.

Pass på at planten står støtt i sitt nye tilholdssted. Vann godt både forut for og etter at planten har kommet i jorden. Ikke få panikk om planten ser litt slapp ut den første dagen eller to. Den har tross alt vært gjennom en traumatisk opplevelse og har lov til å sture litt. Etter noen dager vil den hente seg inn igjen og ha begynt å etablere seg på sitt nye tilholdssted.

Anbefalt av redaksjonen

23. oktober 2008
Mer om Blomster og planter

Slik overvintrer du stauder i krukker

Blomster og planter Er du lei av å kjøpe nye planter til krukkene hvert år? Det er ikke noe problem å få både stauder, busker og trær til å overvintre i krukker – bare du følger disse rådene.

Plant løk og knoll i høst, og nyt nye blomster i bedet til våren

Blomster og planter Nå er det tid for å plante ut løker og knoller, og til våren kan du nyte nye blomster i bedet når snøen forsvinner.

Plantene som trekker sommerfugler til hagen

Blomster og planter Lyst på mer liv i hagen enn du og blomstene klarer på egenhånd? Inviter noen fargerike gjester.

12 trinn til et vellykket staudebed

Blomster og planter Skal du lage nytt stauebed? Sørg for at plantene får et godt utgangspunkt ved å legge ned litt forarbeid når du lager bedet.

Yndige klokker

Blomster og planter De er yndige og romantiske, og steller du klokkeblomstene riktig kan de blomstre sommeren igjennom.

Hekk er mer enn tuja

Blomster og planter Vurderer du å plante hekk i år, bør du vurdere mer enn tuja.

Lykken er en pionkrok

Blomster og planter Med romantiske, himmelsk duftene pioner blir din hage et paradis. Spesielt om du skaper en liten pionkrok der du kan sitte og nyte!

Større er bedre til krukkehagen

Blomster og planter Velg stort når du skal kjøpe krukker til uteplassen.

Legg grunnlaget for sommerprakten nå

Blomster og planter Det er på tide å starte sesongens arbeid i hagen. Det arbeidet du gjør nå, legger grunnlaget for blomsterprakten senere på året.

En forsiktig start i hagen

Blomster og planter Klør du i fingrene etter å ta fatt på hagen etter den lange vinteren? Velg en forsiktig start og du unngår å gjøre mer skade enn gagn.

Hagen akkurat nå - april

Blomster og planter Våren er her og dagene blir lengere.

Vårens første hagesysler

Blomster og planter Vi går over i april, og det på tide å tenke på hagen igjen. Her er sju sysler for påskeferien.

Høstsysler i hagen

Blomster og planter Selv om dagene er kortere og kjøligere, er det mye å pusle med utendørs.

Vintervakker hage

Blomster og planter Med litt planlegging kan hagen være vakker året rundt - også i mørketiden. Slik får du en vintervakker hage.

Sitrontimian er årets staude

Blomster og planter Med sine rødfiolette blomster og friske sitronduft er sitrontimian et godt valg til staudebedet.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no