På flyttefot i hagen

Blomster og planter

Flytting av trær og busker i hagen krever planlegging.


Foto: Colourbox
Når man kjøper villa på bruktboligmarkedet, følger gjerne en etablert hage med på kjøpet. Men hva gjør du om den forrige eierens hagestil ikke passer inn i dine planer for hagen? Jo, du tar grep og skaper den om i ditt eget bilde.

Men før du rykker opp planter med roten og sender dem på komposthaugen, vurder om du kan bruke dem andre steder i hagen. Kanskje vil prydtreet som i dag skygger for sitteplassen, passe bedre om det sto i den andre enden av tomta? Bruk litt tid til å finne ut hva du vil flytte og hvor, og vær forberedt på at store planter krever mer forberedelse enn stauder.

Beskjær røttene
- Bruk to sesonger om du skal flytte store trær og busker, anbefaler hageplanlegger Marit Næss. Hun er utdannet bygartner og driver i dag Marits Hageplanlegging AS i Asker, men firmaet tar også oppdrag på landsbasis.

- Den første sesongen rotbeskjærer du. Det vil si at du stikker en spade i ring rundt hele planten. Ringen bør være litt større enn plantens diameter. Da kutter du sugerøttene, og treet eller busken må kompensere ved å danne nye røtter slik at nærings- og væskeopptaket opprettholdes. Lar du plantene få bruke første sesong på dette, vil de få en mye bedre start når du flytter dem, sier Næss.

Rotbeskjæring bør utføres tidlig på sensommeren. Det gir plantene tid til å utvikle røtter før de går i vinterdvale. Den andre sesongen foretar du selve flyttingen.

Unngå uttørking
- Grav først hullet du skal flytte planten til slik at det er klart. Røttene tørker raskt ut, og det går fort utover plantens næringsopptak. Tiden hvor røttene er ute av jorden må derfor gjøres så kort som mulig, sier Næss.

Uttørking er også grunnen til at det kan være lurt å unngå flytting av planter midtsommers, når været er på det varmeste og tørreste. Du bør likevel ikke vente til den våte årstiden, høsten.
- Jo lenger tid plantene får til å etablere seg, desto bedre er det. Flytt dem enten på vårparten eller tidlig på sensommeren når den tørreste perioden er over, sier Næss.

Pass på at planten står støtt i sitt nye tilholdssted. Vann godt både forut for og etter at planten har kommet i jorden. Ikke få panikk om planten ser litt slapp ut den første dagen eller to. Den har tross alt vært gjennom en traumatisk opplevelse og har lov til å sture litt. Etter noen dager vil den hente seg inn igjen og ha begynt å etablere seg på sitt nye tilholdssted.

Anbefalt av redaksjonen

23 oktober 2008

Slik planter du roser i høst

Det er ikke for sent å plante velduftende og vakre roser i hagen.

4 urter med lang holdbarhet

Med fire friske urter i hagen kan du krydre et hvert måltid på beste vis. Du kan også dyrke dem inne!

Slik farger du roser

Dette fasinerende trikset gjør det mulig å farge hvite roser – ikke bare i én farge, men også flere nyanser på en gang.

Slik får du orden på hagen etter ferien

Trenger hagen din litt oppfriskning etter sommerferien? Vi viser deg hvordan du raskt får hagen din tilbake på sporet.

Trikset som alle hageeiere burde kunne

For deg som ikke er født med grønne fingre, er dette trikset genialt. Vi viser deg hvordan du får plantene i hagen til å vokse ordentlig!

Få valmuer til å holde lenger med en lighter

Valmuer i buketter er vanskelig. De dør raskt, men heldigvis finnes det smarte triks: Svi stilkene med en lighter, så holder de seg lenger.

Derfor bør du vanne plantene med isbiter

Vanner du plantene dine med isbiter, slipper du at de drukner i vann eller dør av tørst.

Slik lykkes du med oleander

Oleander er en av de plantene som gir din terrasse og hagestue et sydlandsk preg. Den er forførerisk fin, men også svært giftig.

Dette er sommerens blomstertrend

Sommerens store blomstertrend er å fylle med en romantisk blomsteregn. Vi viser deg hvordan du lager din egen blomstereng.

Disse kjerringrådene tar knekken på ugresset

Å bruke kjemikalier for å bli kvitt ugresset kan være skadelig for naturen. Med ild, vann, eddik og salt kan du selv fjerne ugresset billig og enkelt.

Gjør hagen til en fargerik oase

Farger er et fascinerende designelement i hagen. Jo mer "knall" farger, jo mer oppmerksomhet får du av naboer og insekter.

Har du noen av disse forbudte plantene i hagen din?

Fra og med i år er en rekke kjente planter forbudt å sette ut i hagen. Se hva du bør gjøre om du har noen av plantene i hagen din.

Slik får du en levende og vakker hage

Gjør hagen til en grønn oase med deilige summing fra insekter. Vi viser deg hvordan du gjør hagen bievennlig og samtidig "redder" verden.

Lag ditt eget minidrivhus av brusflasker

Dropp det store og dyre drivhuset. Med disse minidrivhusene av brusflasker, vil plantene dine stortrives.

Derfor lykkes du aldri med plantene i hagen

Du tror du har gjort alt riktig, men likevel ender du ikke opp med det blomsterbedet som du ønsket. Unngå disse åtte fellene og spar både tid og penger.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til einar.vestheim@bonnier.no. 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no