På flyttefot i hagen

Blomster og planter

Flytting av trær og busker i hagen krever planlegging.


Foto: Colourbox
Når man kjøper villa på bruktboligmarkedet, følger gjerne en etablert hage med på kjøpet. Men hva gjør du om den forrige eierens hagestil ikke passer inn i dine planer for hagen? Jo, du tar grep og skaper den om i ditt eget bilde.

Men før du rykker opp planter med roten og sender dem på komposthaugen, vurder om du kan bruke dem andre steder i hagen. Kanskje vil prydtreet som i dag skygger for sitteplassen, passe bedre om det sto i den andre enden av tomta? Bruk litt tid til å finne ut hva du vil flytte og hvor, og vær forberedt på at store planter krever mer forberedelse enn stauder.

Beskjær røttene
- Bruk to sesonger om du skal flytte store trær og busker, anbefaler hageplanlegger Marit Næss. Hun er utdannet bygartner og driver i dag Marits Hageplanlegging AS i Asker, men firmaet tar også oppdrag på landsbasis.

- Den første sesongen rotbeskjærer du. Det vil si at du stikker en spade i ring rundt hele planten. Ringen bør være litt større enn plantens diameter. Da kutter du sugerøttene, og treet eller busken må kompensere ved å danne nye røtter slik at nærings- og væskeopptaket opprettholdes. Lar du plantene få bruke første sesong på dette, vil de få en mye bedre start når du flytter dem, sier Næss.

Rotbeskjæring bør utføres tidlig på sensommeren. Det gir plantene tid til å utvikle røtter før de går i vinterdvale. Den andre sesongen foretar du selve flyttingen.

Unngå uttørking
- Grav først hullet du skal flytte planten til slik at det er klart. Røttene tørker raskt ut, og det går fort utover plantens næringsopptak. Tiden hvor røttene er ute av jorden må derfor gjøres så kort som mulig, sier Næss.

Uttørking er også grunnen til at det kan være lurt å unngå flytting av planter midtsommers, når været er på det varmeste og tørreste. Du bør likevel ikke vente til den våte årstiden, høsten.
- Jo lenger tid plantene får til å etablere seg, desto bedre er det. Flytt dem enten på vårparten eller tidlig på sensommeren når den tørreste perioden er over, sier Næss.

Pass på at planten står støtt i sitt nye tilholdssted. Vann godt både forut for og etter at planten har kommet i jorden. Ikke få panikk om planten ser litt slapp ut den første dagen eller to. Den har tross alt vært gjennom en traumatisk opplevelse og har lov til å sture litt. Etter noen dager vil den hente seg inn igjen og ha begynt å etablere seg på sitt nye tilholdssted.

Anbefalt av redaksjonen

23 oktober 2008

Slik overvintrer du stauder i krukker

Er du lei av å kjøpe nye planter til krukkene hvert år? Det er ikke noe problem å få både stauder, busker og trær til å overvintre i krukker – bare du...

Derfor er skjelettblomsten verdens vakreste blomst

Den blir kalt skjelettblomsten og er ikke særlig fargerik, men vent til du ser hva den kan gjøre...

9 allergivennlige blomster og planter til hagen

Forhindrer allergi deg å nyte hagen til det fulle? Her er 9 eksempler på allergivennlige planter og blomster til hagen.

Slik får du anemoner til å trives i vase

Anemoner, også kjent som symre, er en av vårens fineste blomster. Her får du gode tips til hvordan du får sarte anemoner til å trives i vase.

Dette er Norges giftigste planter

Alle disse plantene kan du dø av - og den skumleste av dem finnes det ingen motgift mot.

Gå i vinterdvale

Når høsten kommer, går hagen ned på sparebluss. Plantene har forberedt seg ved langsomt å visne eller ved å felle løvet.

Hagen i september

Å plukke og spise epler rett fra treet er en deilig hverdagsluksus. Mer kortreist kan ikke maten bli. Bak eplekaker og lag eplemos og chutney. Nyt de...

Slik er plantetrendene for våren og sommeren

Plantetrendene for vår og sommer 2012 består av to temaer, og har fått navnene Twilight Bloom og Vintage Bloom.

Huskeliste for høsthagen

Høsten er her, og det er tid for å forberede hagen på vinter – og vår! Her er huskelisten som hjelper deg å sette i stand høsthagen.

Nyttige nytelser er sommerens trend

Det skal være pent å se på, kunne spises og pyntes med. Sommerens trend er kjøkkenhage, frukt og bær.

Georginer til høsthagen

Vil du ha fargefest i hagen din, bør du satse på georginer – som ofte kan blomstre til langt utpå høsten. Her får du tips til hvordan!

Tulipaner og roser i vårhagen

Tulipaner og roser er noe hageentusiast Solfrid Cristina Kvernsveen er lidenskaplig opptatt av. Se Solfrids tips om roser og tulipaner.

Mine frøfavoritter

Hageeksperten Lisa Winnerlids favoritter. Denne gangen: Mine frøfavoritter!

Hagen i oktober

Frukt og bær er høstet, men fortsatt kan vi nyte hagens vakre mangfold. Nå er tiden til å gjøre noen små notater om hva som var vellykket og hva vi vil...

Vinterarbeid i hagen

Vinteren er den beste tiden å planlegge forandringer og nyplantninger i hagen. Snøen fungerer som et blankt ark, og lengselen etter våren kan fungere...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no