Bilde: Colourbox

På tide å flytte stauder

Blomster og planter

Har du en vårblomstrende staude som ikke passer inn i gjengen i bedet? Det er nå du bør flytte den.

På grunn av staudenes vekstmodus foretrekker staudene å flyttes på starten eller slutten av sesongen. Vårblomstrende bør flyttes på høsten, og høstblomstrende på våren. Da forstyrrer man ikke blomstringen. Men så lenge de ikke er i full vekst, kan du flytte på det meste uten at det går galt.
På høsten er de fleste planter i hvilemodus. Og når blomstene er i hviletid, er de mindre sårbare. Flytter du dem nå, rekker de å slå rot før veksten starter neste år.

Hvorfor flytte planten?
Kanskje har plantene vokst seg for store for den plassen de står på nå. De fleste stauder har godt av å bli delt etter noen år, gamle planter som ikke er blitt delt får gjerne et dødt hull i midten, med frisk vekst rundt.

Mange ønsker å forynge planten. Dersom en plante står mange år på samme sted, kan den få mer kraft og vitalitet av å bli spadd opp, kanskje delt, og enten få et nytt og bearbeidet bed, eller få tilbake plassen sin etter at du har forbedret bedet der den stod.

Noen flytter planter fordi de ikke passer inn i bedet, og det finnes mange som bytter stauder seg imellom.

Forberedelser
Tenk deg om. Se etter hvilke stauder og plasseringer du er misfornøyd med. Se på bilder du har tatt i hagen i sommer. Er det noen planter som gjemmer seg bak andre? Er det for fullt i bedet?

Tegn gjerne opp en plan på ruteark. Hva skal flyttes hvor? Hva skal bytte plass? Hva må deles, hva kan gis bort? Avtal med mottaker av staudegaven om det passer for dem - planten må i jord snart. Du kan godt plante den i en stor potte for frakt.
Sett av nok tid. Har du begynt, må du fullføre.Utstyr
Finn frem utstyr. Du kan trenge plantegaffel og plantespade, beskjæringssaks, hansker, ny jord og gjødsel, vannkanne.

Pass på røttene
Når stauder graves opp forstyrrer du røttene. De blir utsatt for luft som tørker ut og ødelegger de tynneste røttene, og røttene må finne nye veier i jorda når den kommer i jord igjen. Når du graver opp en staude fjernes og ødelegges mye av røttene. Det gjør at det lønner seg å fjerne en del av bladverket disse røttene skulle ha betjent.

Vann!

Ikke flytt en tørr staude - husk å vanne! Både dagen før du flytter planten - så fremt det ikke har regnet - og når du planter den. Og selvsagt resten av sesongen. Nyplantede stauder trenger mye vann. De har dårlig med røtter, og klarer ikke ta til seg fukten lenger nede i bakken. Du må hjelpe den med å slukke tørsten.

Gjør deg ferdig
Sett av nok tid. Du kan ikke begynne og ikke gjøre deg ferdig. Hvis planten ligger i sola eller vinden en stund, blir den ødelagt.
Spa opp, del, plant og vann. Hvis det går en stund før du kan plante stauden igjen, kan du legge dem i skyggen, ta over litt jord over røttene så de ikke er nakne, og spraye på litt vann. I regnvær tørker ikke planten, så da trenger du ikke stresse så fælt.

Planting
Du må sette planten like dypt som den stod. Avstanden mellom plantene må du vurdere ut i fra hvor stor planten kommer til å bli, og hvor tett du ønsker det skal være i bedet.

Har stauden lange, tynne røtter, kan det være lurt å rive de noe kortere. Det er bedre enn at de blir liggende i en haug under planten. Hvis du klipper av halve lengden kan planten lage nye, effektive røtter i stedet for å sende vannet rundt og rundt i evigheter før det kommer opp til bladene.

Kilder: http://moseplassen.com, div. hagebøker.

23. september 2010
Mer om Blomster og planter

Slik overvintrer du stauder i krukker

Blomster og planter Er du lei av å kjøpe nye planter til krukkene hvert år? Det er ikke noe problem å få både stauder, busker og trær til å overvintre i krukker – bare du følger disse rådene.

Plant løk og knoll i høst, og nyt nye blomster i bedet til våren

Blomster og planter Nå er det tid for å plante ut løker og knoller, og til våren kan du nyte nye blomster i bedet når snøen forsvinner.

Plantene som trekker sommerfugler til hagen

Blomster og planter Lyst på mer liv i hagen enn du og blomstene klarer på egenhånd? Inviter noen fargerike gjester.

12 trinn til et vellykket staudebed

Blomster og planter Skal du lage nytt stauebed? Sørg for at plantene får et godt utgangspunkt ved å legge ned litt forarbeid når du lager bedet.

Yndige klokker

Blomster og planter De er yndige og romantiske, og steller du klokkeblomstene riktig kan de blomstre sommeren igjennom.

Hekk er mer enn tuja

Blomster og planter Vurderer du å plante hekk i år, bør du vurdere mer enn tuja.

Lykken er en pionkrok

Blomster og planter Med romantiske, himmelsk duftene pioner blir din hage et paradis. Spesielt om du skaper en liten pionkrok der du kan sitte og nyte!

Større er bedre til krukkehagen

Blomster og planter Velg stort når du skal kjøpe krukker til uteplassen.

Legg grunnlaget for sommerprakten nå

Blomster og planter Det er på tide å starte sesongens arbeid i hagen. Det arbeidet du gjør nå, legger grunnlaget for blomsterprakten senere på året.

En forsiktig start i hagen

Blomster og planter Klør du i fingrene etter å ta fatt på hagen etter den lange vinteren? Velg en forsiktig start og du unngår å gjøre mer skade enn gagn.

Hagen akkurat nå - april

Blomster og planter Våren er her og dagene blir lengere.

Vårens første hagesysler

Blomster og planter Vi går over i april, og det på tide å tenke på hagen igjen. Her er sju sysler for påskeferien.

Høstsysler i hagen

Blomster og planter Selv om dagene er kortere og kjøligere, er det mye å pusle med utendørs.

Vintervakker hage

Blomster og planter Med litt planlegging kan hagen være vakker året rundt - også i mørketiden. Slik får du en vintervakker hage.

Sitrontimian er årets staude

Blomster og planter Med sine rødfiolette blomster og friske sitronduft er sitrontimian et godt valg til staudebedet.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no