Bilde: Colourbox

På tide å flytte stauder

Blomster og planter

Har du en vårblomstrende staude som ikke passer inn i gjengen i bedet? Det er nå du bør flytte den.

På grunn av staudenes vekstmodus foretrekker staudene å flyttes på starten eller slutten av sesongen. Vårblomstrende bør flyttes på høsten, og høstblomstrende på våren. Da forstyrrer man ikke blomstringen. Men så lenge de ikke er i full vekst, kan du flytte på det meste uten at det går galt.
På høsten er de fleste planter i hvilemodus. Og når blomstene er i hviletid, er de mindre sårbare. Flytter du dem nå, rekker de å slå rot før veksten starter neste år.

Hvorfor flytte planten?
Kanskje har plantene vokst seg for store for den plassen de står på nå. De fleste stauder har godt av å bli delt etter noen år, gamle planter som ikke er blitt delt får gjerne et dødt hull i midten, med frisk vekst rundt.

Mange ønsker å forynge planten. Dersom en plante står mange år på samme sted, kan den få mer kraft og vitalitet av å bli spadd opp, kanskje delt, og enten få et nytt og bearbeidet bed, eller få tilbake plassen sin etter at du har forbedret bedet der den stod.

Noen flytter planter fordi de ikke passer inn i bedet, og det finnes mange som bytter stauder seg imellom.

Forberedelser
Tenk deg om. Se etter hvilke stauder og plasseringer du er misfornøyd med. Se på bilder du har tatt i hagen i sommer. Er det noen planter som gjemmer seg bak andre? Er det for fullt i bedet?

Tegn gjerne opp en plan på ruteark. Hva skal flyttes hvor? Hva skal bytte plass? Hva må deles, hva kan gis bort? Avtal med mottaker av staudegaven om det passer for dem - planten må i jord snart. Du kan godt plante den i en stor potte for frakt.
Sett av nok tid. Har du begynt, må du fullføre.Utstyr
Finn frem utstyr. Du kan trenge plantegaffel og plantespade, beskjæringssaks, hansker, ny jord og gjødsel, vannkanne.

Pass på røttene
Når stauder graves opp forstyrrer du røttene. De blir utsatt for luft som tørker ut og ødelegger de tynneste røttene, og røttene må finne nye veier i jorda når den kommer i jord igjen. Når du graver opp en staude fjernes og ødelegges mye av røttene. Det gjør at det lønner seg å fjerne en del av bladverket disse røttene skulle ha betjent.

Vann!

Ikke flytt en tørr staude - husk å vanne! Både dagen før du flytter planten - så fremt det ikke har regnet - og når du planter den. Og selvsagt resten av sesongen. Nyplantede stauder trenger mye vann. De har dårlig med røtter, og klarer ikke ta til seg fukten lenger nede i bakken. Du må hjelpe den med å slukke tørsten.

Gjør deg ferdig
Sett av nok tid. Du kan ikke begynne og ikke gjøre deg ferdig. Hvis planten ligger i sola eller vinden en stund, blir den ødelagt.
Spa opp, del, plant og vann. Hvis det går en stund før du kan plante stauden igjen, kan du legge dem i skyggen, ta over litt jord over røttene så de ikke er nakne, og spraye på litt vann. I regnvær tørker ikke planten, så da trenger du ikke stresse så fælt.

Planting
Du må sette planten like dypt som den stod. Avstanden mellom plantene må du vurdere ut i fra hvor stor planten kommer til å bli, og hvor tett du ønsker det skal være i bedet.

Har stauden lange, tynne røtter, kan det være lurt å rive de noe kortere. Det er bedre enn at de blir liggende i en haug under planten. Hvis du klipper av halve lengden kan planten lage nye, effektive røtter i stedet for å sende vannet rundt og rundt i evigheter før det kommer opp til bladene.

Kilder: http://moseplassen.com, div. hagebøker.

23 september 2010
Mer om Blomster og planter

Slik overvintrer du stauder i krukker

Blomster og planter Er du lei av å kjøpe nye planter til krukkene hvert år? Det er ikke noe problem å få både stauder, busker og trær til å overvintre i krukker – bare du følger disse rådene.

Derfor er skjelettblomsten verdens vakreste blomst

Blomster og planter Den blir kalt skjelettblomsten og er ikke særlig fargerik, men vent til du ser hva den kan gjøre...

9 allergivennlige blomster og planter til hagen

Blomster og planter Forhindrer allergi deg å nyte hagen til det fulle? Her er 9 eksempler på allergivennlige planter og blomster til hagen.

Slik får du anemoner til å trives i vase

Blomster og planter Anemoner, også kjent som symre, er en av vårens fineste blomster. Her får du gode tips til hvordan du får sarte anemoner til å trives i vase.  

Dette er Norges giftigste planter

Blomster og planter Alle disse plantene kan du dø av - og den skumleste av dem finnes det ingen motgift mot.

Gå i vinterdvale

Blomster og planter Når høsten kommer, går hagen ned på sparebluss. Plantene har forberedt seg ved langsomt å visne eller ved å felle løvet.

Hagen i september

Blomster og planter Å plukke og spise epler rett fra treet er en deilig hverdagsluksus. Mer kortreist kan ikke maten bli. Bak eplekaker og lag eplemos og chutney. Nyt de deilige råvarene som hagen din gir deg.

Slik er plantetrendene for våren og sommeren

Blomster og planter Plantetrendene for vår og sommer 2012 består av to temaer, og har fått navnene Twilight Bloom og Vintage Bloom.

Huskeliste for høsthagen

Blomster og planter Høsten er her, og det er tid for å forberede hagen på vinter – og vår! Her er huskelisten som hjelper deg å sette i stand høsthagen.

Nyttige nytelser er sommerens trend

Blomster og planter Det skal være pent å se på, kunne spises og pyntes med. Sommerens trend er kjøkkenhage, frukt og bær.

Georginer til høsthagen

Blomster og planter Vil du ha fargefest i hagen din, bør du satse på georginer – som ofte kan blomstre til langt utpå høsten. Her får du tips til hvordan!

Tulipaner og roser i vårhagen

Blomster og planter Tulipaner og roser er noe hageentusiast Solfrid Cristina Kvernsveen er lidenskaplig opptatt av. Se Solfrids tips om roser og tulipaner.

Mine frøfavoritter

Blomster og planter Hageeksperten Lisa Winnerlids favoritter. Denne gangen: Mine frøfavoritter!

Hagen i oktober

Blomster og planter Frukt og bær er høstet, men fortsatt kan vi nyte hagens vakre mangfold. Nå er tiden til å gjøre noen små notater om hva som var vellykket og hva vi vil...

Vinterarbeid i hagen

Blomster og planter Vinteren er den beste tiden å planlegge forandringer og nyplantninger i hagen. Snøen fungerer som et blankt ark, og lengselen etter våren kan fungere...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no