Bilde: Colourbox

På tide å flytte stauder

Blomster og planter

Har du en vårblomstrende staude som ikke passer inn i gjengen i bedet? Det er nå du bør flytte den.

På grunn av staudenes vekstmodus foretrekker staudene å flyttes på starten eller slutten av sesongen. Vårblomstrende bør flyttes på høsten, og høstblomstrende på våren. Da forstyrrer man ikke blomstringen. Men så lenge de ikke er i full vekst, kan du flytte på det meste uten at det går galt.
På høsten er de fleste planter i hvilemodus. Og når blomstene er i hviletid, er de mindre sårbare. Flytter du dem nå, rekker de å slå rot før veksten starter neste år.

Hvorfor flytte planten?
Kanskje har plantene vokst seg for store for den plassen de står på nå. De fleste stauder har godt av å bli delt etter noen år, gamle planter som ikke er blitt delt får gjerne et dødt hull i midten, med frisk vekst rundt.

Mange ønsker å forynge planten. Dersom en plante står mange år på samme sted, kan den få mer kraft og vitalitet av å bli spadd opp, kanskje delt, og enten få et nytt og bearbeidet bed, eller få tilbake plassen sin etter at du har forbedret bedet der den stod.

Noen flytter planter fordi de ikke passer inn i bedet, og det finnes mange som bytter stauder seg imellom.

Forberedelser
Tenk deg om. Se etter hvilke stauder og plasseringer du er misfornøyd med. Se på bilder du har tatt i hagen i sommer. Er det noen planter som gjemmer seg bak andre? Er det for fullt i bedet?

Tegn gjerne opp en plan på ruteark. Hva skal flyttes hvor? Hva skal bytte plass? Hva må deles, hva kan gis bort? Avtal med mottaker av staudegaven om det passer for dem - planten må i jord snart. Du kan godt plante den i en stor potte for frakt.
Sett av nok tid. Har du begynt, må du fullføre.Utstyr
Finn frem utstyr. Du kan trenge plantegaffel og plantespade, beskjæringssaks, hansker, ny jord og gjødsel, vannkanne.

Pass på røttene
Når stauder graves opp forstyrrer du røttene. De blir utsatt for luft som tørker ut og ødelegger de tynneste røttene, og røttene må finne nye veier i jorda når den kommer i jord igjen. Når du graver opp en staude fjernes og ødelegges mye av røttene. Det gjør at det lønner seg å fjerne en del av bladverket disse røttene skulle ha betjent.

Vann!

Ikke flytt en tørr staude - husk å vanne! Både dagen før du flytter planten - så fremt det ikke har regnet - og når du planter den. Og selvsagt resten av sesongen. Nyplantede stauder trenger mye vann. De har dårlig med røtter, og klarer ikke ta til seg fukten lenger nede i bakken. Du må hjelpe den med å slukke tørsten.

Gjør deg ferdig
Sett av nok tid. Du kan ikke begynne og ikke gjøre deg ferdig. Hvis planten ligger i sola eller vinden en stund, blir den ødelagt.
Spa opp, del, plant og vann. Hvis det går en stund før du kan plante stauden igjen, kan du legge dem i skyggen, ta over litt jord over røttene så de ikke er nakne, og spraye på litt vann. I regnvær tørker ikke planten, så da trenger du ikke stresse så fælt.

Planting
Du må sette planten like dypt som den stod. Avstanden mellom plantene må du vurdere ut i fra hvor stor planten kommer til å bli, og hvor tett du ønsker det skal være i bedet.

Har stauden lange, tynne røtter, kan det være lurt å rive de noe kortere. Det er bedre enn at de blir liggende i en haug under planten. Hvis du klipper av halve lengden kan planten lage nye, effektive røtter i stedet for å sende vannet rundt og rundt i evigheter før det kommer opp til bladene.

Kilder: http://moseplassen.com, div. hagebøker.

23 september 2010

Slik planter du roser i høst

Det er ikke for sent å plante velduftende og vakre roser i hagen.

5 smarte ting du kan bruke eggeskall til i hagen

Eggeskall er fulle av næring. Skallene er rike på kalsium og passer utmerket til gjødsel. De kan også brukes mot skadedyr.

Slik lager du en vakker blomsterkrans til døren

Pynt opp ytterdøren med en vakker blomsterkrans, og forleng følelsen av sommer. Vi viser deg hvordan du lager din helt unike blomsterkrans.

4 urter med lang holdbarhet

Med fire friske urter i hagen kan du krydre et hvert måltid på beste vis. Du kan også dyrke dem inne!

Slik farger du roser

Dette fasinerende trikset gjør det mulig å farge hvite roser – ikke bare i én farge, men også flere nyanser på en gang.

Slik får du orden på hagen etter ferien

Trenger hagen din litt oppfriskning etter sommerferien? Vi viser deg hvordan du raskt får hagen din tilbake på sporet.

Få valmuer til å holde lenger med en lighter

Valmuer i buketter er vanskelig. De dør raskt, men heldigvis finnes det smarte triks: Svi stilkene med en lighter, så holder de seg lenger.

Derfor bør du vanne plantene med isbiter

Vanner du plantene dine med isbiter, slipper du at de drukner i vann eller dør av tørst.

Slik lykkes du med oleander

Oleander er en av de plantene som gir din terrasse og hagestue et sydlandsk preg. Den er forførerisk fin, men også svært giftig.

Dette er sommerens blomstertrend

Sommerens store blomstertrend er å fylle med en romantisk blomsteregn. Vi viser deg hvordan du lager din egen blomstereng.

Gjør hagen til en fargerik oase

Farger er et fascinerende designelement i hagen. Jo mer "knall" farger, jo mer oppmerksomhet får du av naboer og insekter.

Slik får du en levende og vakker hage

Gjør hagen til en grønn oase med deilige summing fra insekter. Vi viser deg hvordan du gjør hagen bievennlig og samtidig "redder" verden.

Lag ditt eget minidrivhus av brusflasker

Dropp det store og dyre drivhuset. Med disse minidrivhusene av brusflasker, vil plantene dine stortrives.

Derfor lykkes du aldri med plantene i hagen

Du tror du har gjort alt riktig, men likevel ender du ikke opp med det blomsterbedet som du ønsket. Unngå disse åtte fellene og spar både tid og penger.

Fire planter som ikke trenger sollys

Det er ingen fare om det er fullt i vinduskarmen, her er fire planter som ikke trenger sollys.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til einar.vestheim@bonnier.no. 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no