Gullranke og klokkeblomst i en herlig fargekontrast.
Gullranke og klokkeblomst i en herlig fargekontrast. Bilde: Tonje Bergh

Slik er plantetrendene for våren og sommeren

Blomster og planter

Plantetrendene for vår og sommer 2012 består av to temaer, og har fått navnene Twilight Bloom og Vintage Bloom.

Vi går inn i en sesong som fortsatt er litt preget av krisen hvor det tradisjonelle, konservative, sikre og trygge fremdeles er aktuelt.

– Men samtidig får vi også en sesong som gir næring til det økende behovet for fornyelse, innovasjon, teknologi og farger, forteller daglig leder Tonje Bergh i Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP).

Brytningstid

Vi er inne i en ny brytningstid - en fot i fortiden og en fot i fremtiden. Vi står i en tid mellom krise og opptur og mellom nytt og gammelt. Vi bygger bro til fortiden, men samtidig blir begeistret av det nye og grensebrytende.

I vår og sommer sesongen 2012 tenker vi sikkerhet og fornuft, men det er også en sesong med rom for fornyelse og nytenking. Det er rom for å tenke ut av boksen, innovasjon og sterke farger.

Det er to temaer som presenteres våren og sommeren 2012 – Twilight Bloom og Vintage Bloom.

Twilight Bloom

I dette temaet skuer vi tilbake til 70 årene hvor de mørke fargene uttrykker et strammere og mer stilfullt uttrykk. Trenden er en a-typisk sommertrend, fordi fargetonene er mørkere og dypere enn det vi vanligvis møter for denne sesongen. Twilight Bloom en rettet mot den moderne, travle forbruker som har et hjem med minimalistisk innredning. Fargene i boligen har blitt varmere, og de hvite fargene er skiftet ut med sand og beige. I Twilight Bloom er det rom for de grønne plantene, sukkulenter og planter med mørkere bladfarger. 

Fargekartet til Vintage Bloom består av mørke farger.

Farger: Fargeskalaen reflekterer naturens rå tresorter. Fargene er dype og mettede som mosegrønt, mørkeblå og bordeaux som tilsettes klassiske nøytrale farge som støvet gul.

Styling: Elementer fra naturen som bark, grener, røtter og rotfrukter kan gjerne være synlige i stylingen. Trepotter i ulike former og mørke treslag mikses. Pottene pyntes med lærsnor og fargene styles mørkt i mørkt. Pottene kan være i beige sement og betong, leirpotter i grått og mineralinspirert glass

Marmorrødme med poteter. Foto: Tonje Bergh

Planter:

 • Kongebegonia (Begonia rex)
 • Stue starr (Carex)
 • Trekanteuphorbia (Euphorbia trigona)
 • Gaukesyre (Oxalis)
 • Kløver (Trifolium)
 • Rotterumpe (Peperomia)
 • Cubafiken (Ficus microcarpa)
 • Callisia (Callisia)

Vintage Bloom

Kjærlighet til tradisjoner, gamle arvestykker og vintage forenes i nåtidens tolkninger av blomster og edelstener i temaet Vintage Bloom. Vi får en fornyet romantisk sti som låner litt av fortidens tradisjoner og uttrykk. Det er en rå romantisk stil som kombinerer grønne og rosa nyanser og som fremhever både blomster, blader og stilker. Vintage Bloom er rettet mot den romantiske forbruker som setter pris på blomster, nips og interiør.

Fargekartet til Vintage Bloom er skarpe og mettede.

Farger: Sterke og duse rosafarger kombinert med lette grønne nyanser. Edelstenenes farger bringer inspirasjon til resten av temaets fargeskala som dyp jade, rubinrød, ametyst og neongrønn.,  

Styling: En kombinasjon mellom det søte/feminine og brukt/gammelt. Grønne planter i frisk grønn bladfarge kombinert med blomstrende planter i trendens farger. Stengler og blader skal være synlig og det er lov å kombinere store og små blomster. Pottene kan være patinerte, gamle, i farget glass, med edelstendekorasjon eller med hank og fot.

Klokkeblomst gir et romantisk uttrykk. Foto: Tonje Bergh

Planter:

 • Begonia (Begonia hiemalis)
 • Klokkeblomst (Campanula)
 • Hortensia (Hydrangea)
 • Potterose (Rosa)
 • Pasjonsblomst (Passiflora)
 • Saintpaulia
 • Jasmin (Jasminum
 • Dvergjamne (Selaginella)
 • Gullranke (Epipremnum pinnatum)
 • Duftranke (Stephanotis)

Kilde: PEJ-gruppen/Floradania

Slik overvintrer du stauder i krukker

Er du lei av å kjøpe nye planter til krukkene hvert år? Det er ikke noe problem å få både stauder, busker og trær til å overvintre i krukker – bare du...

Derfor er skjelettblomsten verdens vakreste blomst

Den blir kalt skjelettblomsten og er ikke særlig fargerik, men vent til du ser hva den kan gjøre...

9 allergivennlige blomster og planter til hagen

Forhindrer allergi deg å nyte hagen til det fulle? Her er 9 eksempler på allergivennlige planter og blomster til hagen.

Slik får du anemoner til å trives i vase

Anemoner, også kjent som symre, er en av vårens fineste blomster. Her får du gode tips til hvordan du får sarte anemoner til å trives i vase.

Dette er Norges giftigste planter

Alle disse plantene kan du dø av - og den skumleste av dem finnes det ingen motgift mot.

Gå i vinterdvale

Når høsten kommer, går hagen ned på sparebluss. Plantene har forberedt seg ved langsomt å visne eller ved å felle løvet.

Hagen i september

Å plukke og spise epler rett fra treet er en deilig hverdagsluksus. Mer kortreist kan ikke maten bli. Bak eplekaker og lag eplemos og chutney. Nyt de...

Huskeliste for høsthagen

Høsten er her, og det er tid for å forberede hagen på vinter – og vår! Her er huskelisten som hjelper deg å sette i stand høsthagen.

Nyttige nytelser er sommerens trend

Det skal være pent å se på, kunne spises og pyntes med. Sommerens trend er kjøkkenhage, frukt og bær.

Georginer til høsthagen

Vil du ha fargefest i hagen din, bør du satse på georginer – som ofte kan blomstre til langt utpå høsten. Her får du tips til hvordan!

Tulipaner og roser i vårhagen

Tulipaner og roser er noe hageentusiast Solfrid Cristina Kvernsveen er lidenskaplig opptatt av. Se Solfrids tips om roser og tulipaner.

Mine frøfavoritter

Hageeksperten Lisa Winnerlids favoritter. Denne gangen: Mine frøfavoritter!

Hagen i oktober

Frukt og bær er høstet, men fortsatt kan vi nyte hagens vakre mangfold. Nå er tiden til å gjøre noen små notater om hva som var vellykket og hva vi vil...

Vinterarbeid i hagen

Vinteren er den beste tiden å planlegge forandringer og nyplantninger i hagen. Snøen fungerer som et blankt ark, og lengselen etter våren kan fungere...

Rosekalender

Slik steller du rosene - året rundt.