Gullranke og klokkeblomst i en herlig fargekontrast.
Gullranke og klokkeblomst i en herlig fargekontrast. Bilde: Tonje Bergh

Slik er plantetrendene for våren og sommeren

Blomster og planter

Plantetrendene for vår og sommer 2012 består av to temaer, og har fått navnene Twilight Bloom og Vintage Bloom.

Vi går inn i en sesong som fortsatt er litt preget av krisen hvor det tradisjonelle, konservative, sikre og trygge fremdeles er aktuelt.

– Men samtidig får vi også en sesong som gir næring til det økende behovet for fornyelse, innovasjon, teknologi og farger, forteller daglig leder Tonje Bergh i Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP).

Brytningstid

Vi er inne i en ny brytningstid - en fot i fortiden og en fot i fremtiden. Vi står i en tid mellom krise og opptur og mellom nytt og gammelt. Vi bygger bro til fortiden, men samtidig blir begeistret av det nye og grensebrytende.

I vår og sommer sesongen 2012 tenker vi sikkerhet og fornuft, men det er også en sesong med rom for fornyelse og nytenking. Det er rom for å tenke ut av boksen, innovasjon og sterke farger.

Det er to temaer som presenteres våren og sommeren 2012 – Twilight Bloom og Vintage Bloom.

Les også:

Slik får du TV-signaler i flere rom

TV i flere rom er noe mange familier ønsker seg. Vi forteller hvordan det gjøres i praksis, både for full kanaltilbud men også noen enklere løsninger.

Twilight Bloom

I dette temaet skuer vi tilbake til 70 årene hvor de mørke fargene uttrykker et strammere og mer stilfullt uttrykk. Trenden er en a-typisk sommertrend, fordi fargetonene er mørkere og dypere enn det vi vanligvis møter for denne sesongen. Twilight Bloom en rettet mot den moderne, travle forbruker som har et hjem med minimalistisk innredning. Fargene i boligen har blitt varmere, og de hvite fargene er skiftet ut med sand og beige. I Twilight Bloom er det rom for de grønne plantene, sukkulenter og planter med mørkere bladfarger. 

Fargekartet til Vintage Bloom består av mørke farger.

Farger: Fargeskalaen reflekterer naturens rå tresorter. Fargene er dype og mettede som mosegrønt, mørkeblå og bordeaux som tilsettes klassiske nøytrale farge som støvet gul.

Styling: Elementer fra naturen som bark, grener, røtter og rotfrukter kan gjerne være synlige i stylingen. Trepotter i ulike former og mørke treslag mikses. Pottene pyntes med lærsnor og fargene styles mørkt i mørkt. Pottene kan være i beige sement og betong, leirpotter i grått og mineralinspirert glass

Les også:

Høstsysler i hagen

Selv om dagene er kortere og kjøligere, er det mye å pusle med utendørs.

Marmorrødme med poteter. Foto: Tonje Bergh

Planter:

 • Kongebegonia (Begonia rex)
 • Stue starr (Carex)
 • Trekanteuphorbia (Euphorbia trigona)
 • Gaukesyre (Oxalis)
 • Kløver (Trifolium)
 • Rotterumpe (Peperomia)
 • Cubafiken (Ficus microcarpa)
 • Callisia (Callisia)

Vintage Bloom

Kjærlighet til tradisjoner, gamle arvestykker og vintage forenes i nåtidens tolkninger av blomster og edelstener i temaet Vintage Bloom. Vi får en fornyet romantisk sti som låner litt av fortidens tradisjoner og uttrykk. Det er en rå romantisk stil som kombinerer grønne og rosa nyanser og som fremhever både blomster, blader og stilker. Vintage Bloom er rettet mot den romantiske forbruker som setter pris på blomster, nips og interiør.

Fargekartet til Vintage Bloom er skarpe og mettede.

Farger: Sterke og duse rosafarger kombinert med lette grønne nyanser. Edelstenenes farger bringer inspirasjon til resten av temaets fargeskala som dyp jade, rubinrød, ametyst og neongrønn.,  

Les også:

Smarte tips til små bad

Selv på et knøttlite bad kan det skapes spenstig uttrykk ved hjelp av produkter som gjør rommet lekent, lekkert og ikke minst er lure med tanke på å...

Styling: En kombinasjon mellom det søte/feminine og brukt/gammelt. Grønne planter i frisk grønn bladfarge kombinert med blomstrende planter i trendens farger. Stengler og blader skal være synlig og det er lov å kombinere store og små blomster. Pottene kan være patinerte, gamle, i farget glass, med edelstendekorasjon eller med hank og fot.

Klokkeblomst gir et romantisk uttrykk. Foto: Tonje Bergh

Planter:

 • Begonia (Begonia hiemalis)
 • Klokkeblomst (Campanula)
 • Hortensia (Hydrangea)
 • Potterose (Rosa)
 • Pasjonsblomst (Passiflora)
 • Saintpaulia
 • Jasmin (Jasminum
 • Dvergjamne (Selaginella)
 • Gullranke (Epipremnum pinnatum)
 • Duftranke (Stephanotis)

Kilde: PEJ-gruppen/Floradania

29. mars 2012
Mer om Blomster og planter

Slik overvintrer du stauder i krukker

Blomster og planter Er du lei av å kjøpe nye planter til krukkene hvert år? Det er ikke noe problem å få både stauder, busker og trær til å overvintre i krukker – bare du følger disse rådene.

Plant løk og knoll i høst, og nyt nye blomster i bedet til våren

Blomster og planter Nå er det tid for å plante ut løker og knoller, og til våren kan du nyte nye blomster i bedet når snøen forsvinner.

Plantene som trekker sommerfugler til hagen

Blomster og planter Lyst på mer liv i hagen enn du og blomstene klarer på egenhånd? Inviter noen fargerike gjester.

12 trinn til et vellykket staudebed

Blomster og planter Skal du lage nytt stauebed? Sørg for at plantene får et godt utgangspunkt ved å legge ned litt forarbeid når du lager bedet.

Yndige klokker

Blomster og planter De er yndige og romantiske, og steller du klokkeblomstene riktig kan de blomstre sommeren igjennom.

Hekk er mer enn tuja

Blomster og planter Vurderer du å plante hekk i år, bør du vurdere mer enn tuja.

Lykken er en pionkrok

Blomster og planter Med romantiske, himmelsk duftene pioner blir din hage et paradis. Spesielt om du skaper en liten pionkrok der du kan sitte og nyte!

Større er bedre til krukkehagen

Blomster og planter Velg stort når du skal kjøpe krukker til uteplassen.

Legg grunnlaget for sommerprakten nå

Blomster og planter Det er på tide å starte sesongens arbeid i hagen. Det arbeidet du gjør nå, legger grunnlaget for blomsterprakten senere på året.

En forsiktig start i hagen

Blomster og planter Klør du i fingrene etter å ta fatt på hagen etter den lange vinteren? Velg en forsiktig start og du unngår å gjøre mer skade enn gagn.

Hagen akkurat nå - april

Blomster og planter Våren er her og dagene blir lengere.

Vårens første hagesysler

Blomster og planter Vi går over i april, og det på tide å tenke på hagen igjen. Her er sju sysler for påskeferien.

Høstsysler i hagen

Blomster og planter Selv om dagene er kortere og kjøligere, er det mye å pusle med utendørs.

Vintervakker hage

Blomster og planter Med litt planlegging kan hagen være vakker året rundt - også i mørketiden. Slik får du en vintervakker hage.

Sitrontimian er årets staude

Blomster og planter Med sine rødfiolette blomster og friske sitronduft er sitrontimian et godt valg til staudebedet.