Gullranke og klokkeblomst i en herlig fargekontrast.
Gullranke og klokkeblomst i en herlig fargekontrast. Bilde: Tonje Bergh

Slik er plantetrendene for våren og sommeren

Blomster og planter

Plantetrendene for vår og sommer 2012 består av to temaer, og har fått navnene Twilight Bloom og Vintage Bloom.

Vi går inn i en sesong som fortsatt er litt preget av krisen hvor det tradisjonelle, konservative, sikre og trygge fremdeles er aktuelt.

– Men samtidig får vi også en sesong som gir næring til det økende behovet for fornyelse, innovasjon, teknologi og farger, forteller daglig leder Tonje Bergh i Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP).

Brytningstid

Vi er inne i en ny brytningstid - en fot i fortiden og en fot i fremtiden. Vi står i en tid mellom krise og opptur og mellom nytt og gammelt. Vi bygger bro til fortiden, men samtidig blir begeistret av det nye og grensebrytende.

I vår og sommer sesongen 2012 tenker vi sikkerhet og fornuft, men det er også en sesong med rom for fornyelse og nytenking. Det er rom for å tenke ut av boksen, innovasjon og sterke farger.

Det er to temaer som presenteres våren og sommeren 2012 – Twilight Bloom og Vintage Bloom.

Twilight Bloom

I dette temaet skuer vi tilbake til 70 årene hvor de mørke fargene uttrykker et strammere og mer stilfullt uttrykk. Trenden er en a-typisk sommertrend, fordi fargetonene er mørkere og dypere enn det vi vanligvis møter for denne sesongen. Twilight Bloom en rettet mot den moderne, travle forbruker som har et hjem med minimalistisk innredning. Fargene i boligen har blitt varmere, og de hvite fargene er skiftet ut med sand og beige. I Twilight Bloom er det rom for de grønne plantene, sukkulenter og planter med mørkere bladfarger. 

Fargekartet til Vintage Bloom består av mørke farger.

Farger: Fargeskalaen reflekterer naturens rå tresorter. Fargene er dype og mettede som mosegrønt, mørkeblå og bordeaux som tilsettes klassiske nøytrale farge som støvet gul.

Styling: Elementer fra naturen som bark, grener, røtter og rotfrukter kan gjerne være synlige i stylingen. Trepotter i ulike former og mørke treslag mikses. Pottene pyntes med lærsnor og fargene styles mørkt i mørkt. Pottene kan være i beige sement og betong, leirpotter i grått og mineralinspirert glass

Marmorrødme med poteter. Foto: Tonje Bergh

Planter:

 • Kongebegonia (Begonia rex)
 • Stue starr (Carex)
 • Trekanteuphorbia (Euphorbia trigona)
 • Gaukesyre (Oxalis)
 • Kløver (Trifolium)
 • Rotterumpe (Peperomia)
 • Cubafiken (Ficus microcarpa)
 • Callisia (Callisia)

Vintage Bloom

Kjærlighet til tradisjoner, gamle arvestykker og vintage forenes i nåtidens tolkninger av blomster og edelstener i temaet Vintage Bloom. Vi får en fornyet romantisk sti som låner litt av fortidens tradisjoner og uttrykk. Det er en rå romantisk stil som kombinerer grønne og rosa nyanser og som fremhever både blomster, blader og stilker. Vintage Bloom er rettet mot den romantiske forbruker som setter pris på blomster, nips og interiør.

Fargekartet til Vintage Bloom er skarpe og mettede.

Farger: Sterke og duse rosafarger kombinert med lette grønne nyanser. Edelstenenes farger bringer inspirasjon til resten av temaets fargeskala som dyp jade, rubinrød, ametyst og neongrønn.,  

Styling: En kombinasjon mellom det søte/feminine og brukt/gammelt. Grønne planter i frisk grønn bladfarge kombinert med blomstrende planter i trendens farger. Stengler og blader skal være synlig og det er lov å kombinere store og små blomster. Pottene kan være patinerte, gamle, i farget glass, med edelstendekorasjon eller med hank og fot.

Klokkeblomst gir et romantisk uttrykk. Foto: Tonje Bergh

Planter:

 • Begonia (Begonia hiemalis)
 • Klokkeblomst (Campanula)
 • Hortensia (Hydrangea)
 • Potterose (Rosa)
 • Pasjonsblomst (Passiflora)
 • Saintpaulia
 • Jasmin (Jasminum
 • Dvergjamne (Selaginella)
 • Gullranke (Epipremnum pinnatum)
 • Duftranke (Stephanotis)

Kilde: PEJ-gruppen/Floradania

29 mars 2012

Slik planter du roser i høst

Det er ikke for sent å plante velduftende og vakre roser i hagen.

5 smarte ting du kan bruke eggeskall til i hagen

Eggeskall er fulle av næring. Skallene er rike på kalsium og passer utmerket til gjødsel. De kan også brukes mot skadedyr.

Slik lager du en vakker blomsterkrans til døren

Pynt opp ytterdøren med en vakker blomsterkrans, og forleng følelsen av sommer. Vi viser deg hvordan du lager din helt unike blomsterkrans.

4 urter med lang holdbarhet

Med fire friske urter i hagen kan du krydre et hvert måltid på beste vis. Du kan også dyrke dem inne!

Slik farger du roser

Dette fasinerende trikset gjør det mulig å farge hvite roser – ikke bare i én farge, men også flere nyanser på en gang.

Slik får du orden på hagen etter ferien

Trenger hagen din litt oppfriskning etter sommerferien? Vi viser deg hvordan du raskt får hagen din tilbake på sporet.

Få valmuer til å holde lenger med en lighter

Valmuer i buketter er vanskelig. De dør raskt, men heldigvis finnes det smarte triks: Svi stilkene med en lighter, så holder de seg lenger.

Derfor bør du vanne plantene med isbiter

Vanner du plantene dine med isbiter, slipper du at de drukner i vann eller dør av tørst.

Slik lykkes du med oleander

Oleander er en av de plantene som gir din terrasse og hagestue et sydlandsk preg. Den er forførerisk fin, men også svært giftig.

Dette er sommerens blomstertrend

Sommerens store blomstertrend er å fylle med en romantisk blomsteregn. Vi viser deg hvordan du lager din egen blomstereng.

Gjør hagen til en fargerik oase

Farger er et fascinerende designelement i hagen. Jo mer "knall" farger, jo mer oppmerksomhet får du av naboer og insekter.

Slik får du en levende og vakker hage

Gjør hagen til en grønn oase med deilige summing fra insekter. Vi viser deg hvordan du gjør hagen bievennlig og samtidig "redder" verden.

Lag ditt eget minidrivhus av brusflasker

Dropp det store og dyre drivhuset. Med disse minidrivhusene av brusflasker, vil plantene dine stortrives.

Derfor lykkes du aldri med plantene i hagen

Du tror du har gjort alt riktig, men likevel ender du ikke opp med det blomsterbedet som du ønsket. Unngå disse åtte fellene og spar både tid og penger.

Fire planter som ikke trenger sollys

Det er ingen fare om det er fullt i vinduskarmen, her er fire planter som ikke trenger sollys.