Rosa helena ‘Hybrida’ (også kjent som honningrosen).
Rosa helena ‘Hybrida’ (også kjent som honningrosen).

Roser - Beskjær rosene nå!

Blomster og planter

Når bjørkeløvet slår ut i full flor i løpet av mai og når knoppene brister er det tid for å gjøre rosene klare for en ny sommersesong med årets vårbeskjæring.

Når rosestilkene er blitt beskåret, er det viktig å gjødsle rosene. I løpet av sesongen bør gjenblomstrede roser gjødsles tre ganger,  rett etter vårbeskjæringen, rundt 1. juni og like før sankthans.

Engangsblomstrende roser kan gjødsles en til to ganger. Blant de første rosene som spirer om våren er historiske roser, mange av de er såkalte rotekte og gammeldagse roser.

En rotekte rose er stiklingsformert eller frøsådd og står på egen rot.

‘Roseraie de l’Hay’ er en stor, moderne buskrose i rugosagruppen. Den starter tidlig og blomstrer helt fram til frost, blomstene er store og dufter vidunderlig med sterk roseduft. Busken tåler all slags beskjæring, men den MÅ ikke beskjæres. Den trenger bare å formes litt og så kan man tynne ut enkelte gamle greiner. Får du ikke tak i denne sorten, er ‘Hansa’ veldig lik, og mer vanlig i handelen.

Rosene trenger lys og luft

Etter en lang vinter,  der rosestilkene er blitt dekket til med granbar, striesekker eller fiberduker,  trenger de lys og luft for å trives og for å få frem nye roseknopper.

Her er roseekspertene i Norsk roseforening sine beste tips for å få rosene på stell:

•    Fjern tildekkingen hvis du bruker det, og skjær vekk eller fjern døde og dårlige greiner etter vinterdvalen.

•    Beskjæringen stimulerer rosestilkene til å vokse og gir rosene en god form.

•    Vær klar over at gammeldagse roser trenger mindre beskjæring, og at disse rosene ofte slår ut i full blomst på siste sommers skudd. Nyere roser, de som er gjenblomstrende blomstrer på årets skudd.

•    Pass på at rosene ikke får for sterkt vårlys. Rosene kan dø dersom de tørkes ut av for sterk sol. Før jorden tines av vårsolen sliter rosestilkene med å få opp nok vann til stilkene. Jorden kan være hard og isete, og da knekker rosene fort sammen hvis de blir utsatt for veldig sterk vårsol. Derfor kan det være smart å dekke til rosestilkene på svært varme vårdager, slik at stilkene ikke tørker ut i solen. For å unngå soppsykdom må tildekkingen være luftig.

Rosa helena ‘Hybrida’ (også kjent som honningrosen) er en moderne slyngrose med god duft og titusenvis av små, gulhvite blomster som sitter sammen i klaser. Man trenger ikke beskjære så mye, men fjerne det som er tørt og gammelt. De nye greinene blomstrer til neste år, ikke fjern dem, bare led dem i riktig retning på klatrestativet.

Beskjæringstips

•    Bruk en skarp rosesaks når du setter i gang med beskjæringen.

•    Det er enkelt å beskjære rosene, det er om å gjøre å fjerne døde stilker og skjære stilkene såpass godt ned at de kan få vokse seg sterke og friske. De ulike rosene beskjæres på hver sin måte.

•    Gamle hageroser kan etter hovedregelen beskjæres med en tredjedel på busken. De ytre grenene kan beskjæres lavere enn innover mot midten.

•    Moderne klaseroser kan beskjæres hardt, gjerne ned til 15-20 cm  hvis målet er å få planten til å forgrene seg på bakken.

•    Når det gjelder klatreroser, er det ikke nødvending å beskjære disse noe særlig.  Fjern tørre og gamle grener helt nede ved bakken..

•    For stilk- og klaseroser sin del kan disse beskjæres hardt og ned til 10-30 cm. Forgreinede roser kan beskjæres noe mildere. Rosehekker kan beskjæres ned til 20 cm hvert 4. eller 5. år, gjerne med motorsag.

‘Redouté’ er en moderne, liten buskrose fra David Austin. Den blomstrer hele sesongen og dufter. De fleste Austinroser fryser en del tilbake om vinteren og da må man klippe bort alt som er dødt. Den blomstrer likevel, for den blomstrer på de nye greinene som vokser fram. Klipp også av blomstene etter hvert som de avblomstrer, ned til der hvor det kommer et nytt skudd under. Disse liker mye gjødsel, tre ganger hver sommer, i april, mai og juni. Foto: M. Vestli

Utplanting

•    Vann roser i potte godt før de plantes ut.

•     Når det gjelder barrotroser, må disse stå i vann et par dager før de settes ned i jorden.

•    Grav gjerne ut et hull i jorden som er 50-60 cm dypt, og sørg for at jorden er godt drenert.  

•    Hvis jorden ikke er tilstrekkelig drenert, kan roseroten fort råtne, da den er svært følsom for fuktighet.
 
•    For å gjøre jorden porøs og næringsrik er det en fordel å blande inn ulik gjødsel, som for eksempel kugjødselkompost og vanlig kompostjord.

•    Plant gjerne rosene med 50-60 cm avstand, pass på at de får lys og luft og sørg for jevn vanning, da kan du se frem til roser som trives godt i hagen.     

De er begge to såkalte albaroser (kystkvitroser) og er mye brukt som prestegårdsroser.
Begge disse blomstrer på fjorårets greiner. Blomsteranleggene dannes sommeren i forveien, derfor bør de ikke ha så mye beskjæring om våren, men man klipper bort det som er dødt og tørt. Av og til kan man fjerne en gammel grein eller to i midten av busken, for å slippe fram nye skudd. Det gamle skuddet klippes/sages da ned helt nede ved bakken.

Besøk en rosehage i Norden

Det finnes flere åpne hager i Norge og i Norden  som tar imot besøkende på jakt etter rosetips og inspirasjon. For mer info se: www.norskroseforening.com

Her er et lite utvalg:

•    Rosedagene i Freiaparken, lørdag 7. og søndag 8. juni 2012.

•    Tomb rosehage i Østfold.

•    Åpen rosehage hos Hildeborg Haugen, Vik i Sogn. 190 rosesorter.

27 april 2012

Slik planter du roser i høst

Det er ikke for sent å plante velduftende og vakre roser i hagen.

5 smarte ting du kan bruke eggeskall til i hagen

Eggeskall er fulle av næring. Skallene er rike på kalsium og passer utmerket til gjødsel. De kan også brukes mot skadedyr.

Slik lager du en vakker blomsterkrans til døren

Pynt opp ytterdøren med en vakker blomsterkrans, og forleng følelsen av sommer. Vi viser deg hvordan du lager din helt unike blomsterkrans.

4 urter med lang holdbarhet

Med fire friske urter i hagen kan du krydre et hvert måltid på beste vis. Du kan også dyrke dem inne!

Slik farger du roser

Dette fasinerende trikset gjør det mulig å farge hvite roser – ikke bare i én farge, men også flere nyanser på en gang.

Slik får du orden på hagen etter ferien

Trenger hagen din litt oppfriskning etter sommerferien? Vi viser deg hvordan du raskt får hagen din tilbake på sporet.

Få valmuer til å holde lenger med en lighter

Valmuer i buketter er vanskelig. De dør raskt, men heldigvis finnes det smarte triks: Svi stilkene med en lighter, så holder de seg lenger.

Derfor bør du vanne plantene med isbiter

Vanner du plantene dine med isbiter, slipper du at de drukner i vann eller dør av tørst.

Slik lykkes du med oleander

Oleander er en av de plantene som gir din terrasse og hagestue et sydlandsk preg. Den er forførerisk fin, men også svært giftig.

Dette er sommerens blomstertrend

Sommerens store blomstertrend er å fylle med en romantisk blomsteregn. Vi viser deg hvordan du lager din egen blomstereng.

Gjør hagen til en fargerik oase

Farger er et fascinerende designelement i hagen. Jo mer "knall" farger, jo mer oppmerksomhet får du av naboer og insekter.

Slik får du en levende og vakker hage

Gjør hagen til en grønn oase med deilige summing fra insekter. Vi viser deg hvordan du gjør hagen bievennlig og samtidig "redder" verden.

Lag ditt eget minidrivhus av brusflasker

Dropp det store og dyre drivhuset. Med disse minidrivhusene av brusflasker, vil plantene dine stortrives.

Derfor lykkes du aldri med plantene i hagen

Du tror du har gjort alt riktig, men likevel ender du ikke opp med det blomsterbedet som du ønsket. Unngå disse åtte fellene og spar både tid og penger.

Fire planter som ikke trenger sollys

Det er ingen fare om det er fullt i vinduskarmen, her er fire planter som ikke trenger sollys.