Rosa helena ‘Hybrida’ (også kjent som honningrosen).
Rosa helena ‘Hybrida’ (også kjent som honningrosen).

Roser - Beskjær rosene nå!

Blomster og planter

Når bjørkeløvet slår ut i full flor i løpet av mai og når knoppene brister er det tid for å gjøre rosene klare for en ny sommersesong med årets vårbeskjæring.

Når rosestilkene er blitt beskåret, er det viktig å gjødsle rosene. I løpet av sesongen bør gjenblomstrede roser gjødsles tre ganger,  rett etter vårbeskjæringen, rundt 1. juni og like før sankthans.

Engangsblomstrende roser kan gjødsles en til to ganger. Blant de første rosene som spirer om våren er historiske roser, mange av de er såkalte rotekte og gammeldagse roser.

En rotekte rose er stiklingsformert eller frøsådd og står på egen rot.

‘Roseraie de l’Hay’ er en stor, moderne buskrose i rugosagruppen. Den starter tidlig og blomstrer helt fram til frost, blomstene er store og dufter vidunderlig med sterk roseduft. Busken tåler all slags beskjæring, men den MÅ ikke beskjæres. Den trenger bare å formes litt og så kan man tynne ut enkelte gamle greiner. Får du ikke tak i denne sorten, er ‘Hansa’ veldig lik, og mer vanlig i handelen.

Les også:

Kommunene overser radonfaren

Kommunene overser radonfaren, viser en undersøkelse fra Statens strålevern.

Rosene trenger lys og luft

Etter en lang vinter,  der rosestilkene er blitt dekket til med granbar, striesekker eller fiberduker,  trenger de lys og luft for å trives og for å få frem nye roseknopper.

Her er roseekspertene i Norsk roseforening sine beste tips for å få rosene på stell:

•    Fjern tildekkingen hvis du bruker det, og skjær vekk eller fjern døde og dårlige greiner etter vinterdvalen.

•    Beskjæringen stimulerer rosestilkene til å vokse og gir rosene en god form.

•    Vær klar over at gammeldagse roser trenger mindre beskjæring, og at disse rosene ofte slår ut i full blomst på siste sommers skudd. Nyere roser, de som er gjenblomstrende blomstrer på årets skudd.

•    Pass på at rosene ikke får for sterkt vårlys. Rosene kan dø dersom de tørkes ut av for sterk sol. Før jorden tines av vårsolen sliter rosestilkene med å få opp nok vann til stilkene. Jorden kan være hard og isete, og da knekker rosene fort sammen hvis de blir utsatt for veldig sterk vårsol. Derfor kan det være smart å dekke til rosestilkene på svært varme vårdager, slik at stilkene ikke tørker ut i solen. For å unngå soppsykdom må tildekkingen være luftig.

Rosa helena ‘Hybrida’ (også kjent som honningrosen) er en moderne slyngrose med god duft og titusenvis av små, gulhvite blomster som sitter sammen i klaser. Man trenger ikke beskjære så mye, men fjerne det som er tørt og gammelt. De nye greinene blomstrer til neste år, ikke fjern dem, bare led dem i riktig retning på klatrestativet.

Beskjæringstips

•    Bruk en skarp rosesaks når du setter i gang med beskjæringen.

•    Det er enkelt å beskjære rosene, det er om å gjøre å fjerne døde stilker og skjære stilkene såpass godt ned at de kan få vokse seg sterke og friske. De ulike rosene beskjæres på hver sin måte.

•    Gamle hageroser kan etter hovedregelen beskjæres med en tredjedel på busken. De ytre grenene kan beskjæres lavere enn innover mot midten.

•    Moderne klaseroser kan beskjæres hardt, gjerne ned til 15-20 cm  hvis målet er å få planten til å forgrene seg på bakken.

•    Når det gjelder klatreroser, er det ikke nødvending å beskjære disse noe særlig.  Fjern tørre og gamle grener helt nede ved bakken..

•    For stilk- og klaseroser sin del kan disse beskjæres hardt og ned til 10-30 cm. Forgreinede roser kan beskjæres noe mildere. Rosehekker kan beskjæres ned til 20 cm hvert 4. eller 5. år, gjerne med motorsag.

Les også:

Jeg bygde et tenåringsrom

Skaperkraften fortsetter å koke rundt om i landet. Her viser Jessica Hultén hvordan hun får plass til sovehems og sofa til tenåringen som ville ha...

‘Redouté’ er en moderne, liten buskrose fra David Austin. Den blomstrer hele sesongen og dufter. De fleste Austinroser fryser en del tilbake om vinteren og da må man klippe bort alt som er dødt. Den blomstrer likevel, for den blomstrer på de nye greinene som vokser fram. Klipp også av blomstene etter hvert som de avblomstrer, ned til der hvor det kommer et nytt skudd under. Disse liker mye gjødsel, tre ganger hver sommer, i april, mai og juni. Foto: M. Vestli

Utplanting

•    Vann roser i potte godt før de plantes ut.

•     Når det gjelder barrotroser, må disse stå i vann et par dager før de settes ned i jorden.

•    Grav gjerne ut et hull i jorden som er 50-60 cm dypt, og sørg for at jorden er godt drenert.  

•    Hvis jorden ikke er tilstrekkelig drenert, kan roseroten fort råtne, da den er svært følsom for fuktighet.
 
•    For å gjøre jorden porøs og næringsrik er det en fordel å blande inn ulik gjødsel, som for eksempel kugjødselkompost og vanlig kompostjord.

•    Plant gjerne rosene med 50-60 cm avstand, pass på at de får lys og luft og sørg for jevn vanning, da kan du se frem til roser som trives godt i hagen.     

De er begge to såkalte albaroser (kystkvitroser) og er mye brukt som prestegårdsroser.
Begge disse blomstrer på fjorårets greiner. Blomsteranleggene dannes sommeren i forveien, derfor bør de ikke ha så mye beskjæring om våren, men man klipper bort det som er dødt og tørt. Av og til kan man fjerne en gammel grein eller to i midten av busken, for å slippe fram nye skudd. Det gamle skuddet klippes/sages da ned helt nede ved bakken.

Les også:

Derfor bør du grunne huset nå

Grunn fasaden før vinteren kommer og slipp fuktskader og begroing på nytt og bart treverk.

Besøk en rosehage i Norden

Det finnes flere åpne hager i Norge og i Norden  som tar imot besøkende på jakt etter rosetips og inspirasjon. For mer info se: www.norskroseforening.com

Her er et lite utvalg:

•    Rosedagene i Freiaparken, lørdag 7. og søndag 8. juni 2012.

•    Tomb rosehage i Østfold.

•    Åpen rosehage hos Hildeborg Haugen, Vik i Sogn. 190 rosesorter.

27. april 2012
Mer om Blomster og planter

Slik overvintrer du stauder i krukker

Blomster og planter Er du lei av å kjøpe nye planter til krukkene hvert år? Det er ikke noe problem å få både stauder, busker og trær til å overvintre i krukker – bare du følger disse rådene.

Plant løk og knoll i høst, og nyt nye blomster i bedet til våren

Blomster og planter Nå er det tid for å plante ut løker og knoller, og til våren kan du nyte nye blomster i bedet når snøen forsvinner.

Plantene som trekker sommerfugler til hagen

Blomster og planter Lyst på mer liv i hagen enn du og blomstene klarer på egenhånd? Inviter noen fargerike gjester.

12 trinn til et vellykket staudebed

Blomster og planter Skal du lage nytt stauebed? Sørg for at plantene får et godt utgangspunkt ved å legge ned litt forarbeid når du lager bedet.

Yndige klokker

Blomster og planter De er yndige og romantiske, og steller du klokkeblomstene riktig kan de blomstre sommeren igjennom.

Hekk er mer enn tuja

Blomster og planter Vurderer du å plante hekk i år, bør du vurdere mer enn tuja.

Lykken er en pionkrok

Blomster og planter Med romantiske, himmelsk duftene pioner blir din hage et paradis. Spesielt om du skaper en liten pionkrok der du kan sitte og nyte!

Større er bedre til krukkehagen

Blomster og planter Velg stort når du skal kjøpe krukker til uteplassen.

Legg grunnlaget for sommerprakten nå

Blomster og planter Det er på tide å starte sesongens arbeid i hagen. Det arbeidet du gjør nå, legger grunnlaget for blomsterprakten senere på året.

En forsiktig start i hagen

Blomster og planter Klør du i fingrene etter å ta fatt på hagen etter den lange vinteren? Velg en forsiktig start og du unngår å gjøre mer skade enn gagn.

Hagen akkurat nå - april

Blomster og planter Våren er her og dagene blir lengere.

Vårens første hagesysler

Blomster og planter Vi går over i april, og det på tide å tenke på hagen igjen. Her er sju sysler for påskeferien.

Høstsysler i hagen

Blomster og planter Selv om dagene er kortere og kjøligere, er det mye å pusle med utendørs.

Vintervakker hage

Blomster og planter Med litt planlegging kan hagen være vakker året rundt - også i mørketiden. Slik får du en vintervakker hage.

Sitrontimian er årets staude

Blomster og planter Med sine rødfiolette blomster og friske sitronduft er sitrontimian et godt valg til staudebedet.