Rosa helena ‘Hybrida’ (også kjent som honningrosen).
Rosa helena ‘Hybrida’ (også kjent som honningrosen).

Roser - Beskjær rosene nå!

Blomster og planter

Når bjørkeløvet slår ut i full flor i løpet av mai og når knoppene brister er det tid for å gjøre rosene klare for en ny sommersesong med årets vårbeskjæring.

Når rosestilkene er blitt beskåret, er det viktig å gjødsle rosene. I løpet av sesongen bør gjenblomstrede roser gjødsles tre ganger,  rett etter vårbeskjæringen, rundt 1. juni og like før sankthans.

Engangsblomstrende roser kan gjødsles en til to ganger. Blant de første rosene som spirer om våren er historiske roser, mange av de er såkalte rotekte og gammeldagse roser.

En rotekte rose er stiklingsformert eller frøsådd og står på egen rot.

‘Roseraie de l’Hay’ er en stor, moderne buskrose i rugosagruppen. Den starter tidlig og blomstrer helt fram til frost, blomstene er store og dufter vidunderlig med sterk roseduft. Busken tåler all slags beskjæring, men den MÅ ikke beskjæres. Den trenger bare å formes litt og så kan man tynne ut enkelte gamle greiner. Får du ikke tak i denne sorten, er ‘Hansa’ veldig lik, og mer vanlig i handelen.

Rosene trenger lys og luft

Etter en lang vinter,  der rosestilkene er blitt dekket til med granbar, striesekker eller fiberduker,  trenger de lys og luft for å trives og for å få frem nye roseknopper.

Her er roseekspertene i Norsk roseforening sine beste tips for å få rosene på stell:

•    Fjern tildekkingen hvis du bruker det, og skjær vekk eller fjern døde og dårlige greiner etter vinterdvalen.

•    Beskjæringen stimulerer rosestilkene til å vokse og gir rosene en god form.

•    Vær klar over at gammeldagse roser trenger mindre beskjæring, og at disse rosene ofte slår ut i full blomst på siste sommers skudd. Nyere roser, de som er gjenblomstrende blomstrer på årets skudd.

•    Pass på at rosene ikke får for sterkt vårlys. Rosene kan dø dersom de tørkes ut av for sterk sol. Før jorden tines av vårsolen sliter rosestilkene med å få opp nok vann til stilkene. Jorden kan være hard og isete, og da knekker rosene fort sammen hvis de blir utsatt for veldig sterk vårsol. Derfor kan det være smart å dekke til rosestilkene på svært varme vårdager, slik at stilkene ikke tørker ut i solen. For å unngå soppsykdom må tildekkingen være luftig.

Rosa helena ‘Hybrida’ (også kjent som honningrosen) er en moderne slyngrose med god duft og titusenvis av små, gulhvite blomster som sitter sammen i klaser. Man trenger ikke beskjære så mye, men fjerne det som er tørt og gammelt. De nye greinene blomstrer til neste år, ikke fjern dem, bare led dem i riktig retning på klatrestativet.

Beskjæringstips

•    Bruk en skarp rosesaks når du setter i gang med beskjæringen.

•    Det er enkelt å beskjære rosene, det er om å gjøre å fjerne døde stilker og skjære stilkene såpass godt ned at de kan få vokse seg sterke og friske. De ulike rosene beskjæres på hver sin måte.

•    Gamle hageroser kan etter hovedregelen beskjæres med en tredjedel på busken. De ytre grenene kan beskjæres lavere enn innover mot midten.

•    Moderne klaseroser kan beskjæres hardt, gjerne ned til 15-20 cm  hvis målet er å få planten til å forgrene seg på bakken.

•    Når det gjelder klatreroser, er det ikke nødvending å beskjære disse noe særlig.  Fjern tørre og gamle grener helt nede ved bakken..

•    For stilk- og klaseroser sin del kan disse beskjæres hardt og ned til 10-30 cm. Forgreinede roser kan beskjæres noe mildere. Rosehekker kan beskjæres ned til 20 cm hvert 4. eller 5. år, gjerne med motorsag.

‘Redouté’ er en moderne, liten buskrose fra David Austin. Den blomstrer hele sesongen og dufter. De fleste Austinroser fryser en del tilbake om vinteren og da må man klippe bort alt som er dødt. Den blomstrer likevel, for den blomstrer på de nye greinene som vokser fram. Klipp også av blomstene etter hvert som de avblomstrer, ned til der hvor det kommer et nytt skudd under. Disse liker mye gjødsel, tre ganger hver sommer, i april, mai og juni. Foto: M. Vestli

Utplanting

•    Vann roser i potte godt før de plantes ut.

•     Når det gjelder barrotroser, må disse stå i vann et par dager før de settes ned i jorden.

•    Grav gjerne ut et hull i jorden som er 50-60 cm dypt, og sørg for at jorden er godt drenert.  

•    Hvis jorden ikke er tilstrekkelig drenert, kan roseroten fort råtne, da den er svært følsom for fuktighet.
 
•    For å gjøre jorden porøs og næringsrik er det en fordel å blande inn ulik gjødsel, som for eksempel kugjødselkompost og vanlig kompostjord.

•    Plant gjerne rosene med 50-60 cm avstand, pass på at de får lys og luft og sørg for jevn vanning, da kan du se frem til roser som trives godt i hagen.     

De er begge to såkalte albaroser (kystkvitroser) og er mye brukt som prestegårdsroser.
Begge disse blomstrer på fjorårets greiner. Blomsteranleggene dannes sommeren i forveien, derfor bør de ikke ha så mye beskjæring om våren, men man klipper bort det som er dødt og tørt. Av og til kan man fjerne en gammel grein eller to i midten av busken, for å slippe fram nye skudd. Det gamle skuddet klippes/sages da ned helt nede ved bakken.

Besøk en rosehage i Norden

Det finnes flere åpne hager i Norge og i Norden  som tar imot besøkende på jakt etter rosetips og inspirasjon. For mer info se: www.norskroseforening.com

Her er et lite utvalg:

•    Rosedagene i Freiaparken, lørdag 7. og søndag 8. juni 2012.

•    Tomb rosehage i Østfold.

•    Åpen rosehage hos Hildeborg Haugen, Vik i Sogn. 190 rosesorter.

27. april 2012
Mer om Blomster og planter

Slik overvintrer du stauder i krukker

Blomster og planter Er du lei av å kjøpe nye planter til krukkene hvert år? Det er ikke noe problem å få både stauder, busker og trær til å overvintre i krukker – bare du følger disse rådene.

Derfor er skjelettblomsten verdens vakreste blomst

Blomster og planter Den blir kalt skjelettblomsten og er ikke særlig fargerik, men vent til du ser hva den kan gjøre...

9 allergivennlige blomster og planter til hagen

Blomster og planter Forhindrer allergi deg å nyte hagen til det fulle? Her er 9 eksempler på allergivennlige planter og blomster til hagen.

Slik får du anemoner til å trives i vase

Blomster og planter Anemoner, også kjent som symre, er en av vårens fineste blomster. Her får du gode tips til hvordan du får sarte anemoner til å trives i vase.  

Dette er Norges giftigste planter

Blomster og planter Alle disse plantene kan du dø av - og den skumleste av dem finnes det ingen motgift mot.

Gå i vinterdvale

Blomster og planter Når høsten kommer, går hagen ned på sparebluss. Plantene har forberedt seg ved langsomt å visne eller ved å felle løvet.

Hagen i september

Blomster og planter Å plukke og spise epler rett fra treet er en deilig hverdagsluksus. Mer kortreist kan ikke maten bli. Bak eplekaker og lag eplemos og chutney. Nyt de deilige råvarene som hagen din gir deg.

Slik er plantetrendene for våren og sommeren

Blomster og planter Plantetrendene for vår og sommer 2012 består av to temaer, og har fått navnene Twilight Bloom og Vintage Bloom.

Huskeliste for høsthagen

Blomster og planter Høsten er her, og det er tid for å forberede hagen på vinter – og vår! Her er huskelisten som hjelper deg å sette i stand høsthagen.

Nyttige nytelser er sommerens trend

Blomster og planter Det skal være pent å se på, kunne spises og pyntes med. Sommerens trend er kjøkkenhage, frukt og bær.

Georginer til høsthagen

Blomster og planter Vil du ha fargefest i hagen din, bør du satse på georginer – som ofte kan blomstre til langt utpå høsten. Her får du tips til hvordan!

Tulipaner og roser i vårhagen

Blomster og planter Tulipaner og roser er noe hageentusiast Solfrid Cristina Kvernsveen er lidenskaplig opptatt av. Se Solfrids tips om roser og tulipaner.

Mine frøfavoritter

Blomster og planter Hageeksperten Lisa Winnerlids favoritter. Denne gangen: Mine frøfavoritter!

Hagen i oktober

Blomster og planter Frukt og bær er høstet, men fortsatt kan vi nyte hagens vakre mangfold. Nå er tiden til å gjøre noen små notater om hva som var vellykket og hva vi vil...

Vinterarbeid i hagen

Blomster og planter Vinteren er den beste tiden å planlegge forandringer og nyplantninger i hagen. Snøen fungerer som et blankt ark, og lengselen etter våren kan fungere...