Sensommer i rosebedet

Det er sensommer i rosebedet. Vær varsom når du går i gang med høststellet.


Vi har gått inn i sensommeren og det begynner å nærme seg høst. Ennå er det mye som blomstrer i hagen, men nå er det kun tid for å nyte og ikke å lure frem videre blomstring.

Rosesesongen er på hell for denne gangen, og det er på tide å legge beskjæringssaksen tilbake på hylla. Er du av dem som liker å ha det ryddig i bedene, skal du ta det litt roligere når du kommer til rosene. Et velstelt bed er ikke alltid et velpleid bed. Det er faktisk mulig å rydde i stykker planter.

Må få avmodne

– Skjærer du ned rosene på høsten, risikerer du at de stryker med over vinteren. Har du en eller annen gren som stikker ut eller er i veien på et eller annet vis, kan du selvsagt fjerne den om du absolutt må. Men det er en fordel å la mest mulig stå og vente til våren og se hva som overlever, sier Solfrid Cristina Kvernsveen.

La rosene stå: Ikke napp av rosene mer i år. Planten trenger tiden til å avmodnes før vinteren.

Hun er leder av Oslo og omegn roseforening. 

– Nå i august bør du ikke nappe av rosene. Synes du det ser rotete ut, kan du heller ta av  rosebladene. Klipper du av hele rosen, tror planten at den må sette nye blomster. Da rekker ikke planten å avmodne før frosten kommer, og du risikerer at den fryser i hjel over vinteren.

Bekjemp soppspredning
– Skal jeg gi et råd til høststell, så må det være å gjøre minst mulig med rosene. Roser er veldig greie å ha med å gjøre på høsten, sier Kvernsveen.

Noe du kan gjøre nå, er å forebygge soppsykdommer til neste år. Noen rosesorter kan bli soppbefengte og få svartflekk eller stråleflekk. Dette viser seg ved at det dukker opp små flekker på bladene, før bladene gulner og faller av.

– Det du da bør gjøre nå og utover høsten, er å ta av de bladene som viser spor av soppskader. Fjern også de som har falt på bakken, for soppsporene overvintrer og kan føre til soppsykdom neste år igjen. De sykdomsbefengte bladene som du fjerner skal ikke kastes i komposten eller andre steder i hagen. De bør enten brennes eller kastet i den vanlige søpla for å unngå videre smitte, sier Kvernsveen.

Vent til senhøsten
Roser er mest arbeidskrevende på vårparten. Men vet du at neste vår blir hektisk og du har planlagt å flytte noen av roseplantene, kan du faktisk gjøre det nå i høst.

– Mange har hørt at roser skal flyttes på våren, men det er mulig å flytte dem på høsten også. Da bør du imidlertid vente en stund til, for roser bør flyttes relativt sent på høsten, gjerne rundt oktober eller november. Flytter du dem for tidlig, risikerer du å starte en vekstprosess, som ikke er heldig så sent på året, forklarer Kvernsveen.

Senhøstes er også tiden for å gjøre rosene klare for vinterkulda.
– Når den første frosten kommer, kan det være lurt å legge kugjødselkompost eller hyppe jord omlag ti-femten centimeter opp på stammen på de sarteste rosene, slik som stilkroser. Det vil beskytte rosene og redusere sjansen for at de fryser i hjel, sier Kvernsveen.