Bilde: Colourbox

Sensommer i rosebedet

Blomster og planter

Det er sensommer i rosebedet. Vær varsom når du går i gang med høststellet.

Vi har gått inn i sensommeren og det begynner å nærme seg høst. Ennå er det mye som blomstrer i hagen, men nå er det kun tid for å nyte og ikke å lure frem videre blomstring.

Rosesesongen er på hell for denne gangen, og det er på tide å legge beskjæringssaksen tilbake på hylla. Er du av dem som liker å ha det ryddig i bedene, skal du ta det litt roligere når du kommer til rosene. Et velstelt bed er ikke alltid et velpleid bed. Det er faktisk mulig å rydde i stykker planter.

Må få avmodne

- Skjærer du ned rosene på høsten, risikerer du at de stryker med over vinteren. Har du en eller annen gren som stikker ut eller er i veien på et eller annet vis, kan du selvsagt fjerne den om du absolutt må. Men det er en fordel å la mest mulig stå og vente til våren og se hva som overlever, sier Solfrid Cristina Kvernsveen.


La rosene stå: Ikke napp av rosene mer i år. Planten trenger tiden til å avmodnes før vinteren.

Hun er leder av Oslo og omegn roseforening. 

- Nå i august bør du ikke nappe av rosene. Synes du det ser rotete ut, kan du heller ta av  rosebladene. Klipper du av hele rosen, tror planten at den må sette nye blomster. Da rekker ikke planten å avmodne før frosten kommer, og du risikerer at den fryser i hjel over vinteren.

Bekjemp soppspredning
- Skal jeg gi et råd til høststell, så må det være å gjøre minst mulig med rosene. Roser er veldig greie å ha med å gjøre på høsten, sier Kvernsveen.

Noe du kan gjøre nå, er å forebygge soppsykdommer til neste år. Noen rosesorter kan bli soppbefengte og få svartflekk eller stråleflekk. Dette viser seg ved at det dukker opp små flekker på bladene, før bladene gulner og faller av.

- Det du da bør gjøre nå og utover høsten, er å ta av de bladene som viser spor av soppskader. Fjern også de som har falt på bakken, for soppsporene overvintrer og kan føre til soppsykdom neste år igjen. De sykdomsbefengte bladene som du fjerner skal ikke kastes i komposten eller andre steder i hagen. De bør enten brennes eller kastet i den vanlige søpla for å unngå videre smitte, sier Kvernsveen.

Vent til senhøsten
Roser er mest arbeidskrevende på vårparten. Men vet du at neste vår blir hektisk og du har planlagt å flytte noen av roseplantene, kan du faktisk gjøre det nå i høst.

- Mange har hørt at roser skal flyttes på våren, men det er mulig å flytte dem på høsten også. Da bør du imidlertid vente en stund til, for roser bør flyttes relativt sent på høsten, gjerne rundt oktober eller november. Flytter du dem for tidlig, risikerer du å starte en vekstprosess, som ikke er heldig så sent på året, forklarer Kvernsveen.

Senhøstes er også tiden for å gjøre rosene klare for vinterkulda.
- Når den første frosten kommer, kan det være lurt å legge kugjødselkompost eller hyppe jord omlag ti-femten centimeter opp på stammen på de sarteste rosene, slik som stilkroser. Det vil beskytte rosene og redusere sjansen for at de fryser i hjel, sier Kvernsveen.

 

20 august 2009

Slik overvintrer du stauder i krukker

Er du lei av å kjøpe nye planter til krukkene hvert år? Det er ikke noe problem å få både stauder, busker og trær til å overvintre i krukker – bare du...

Derfor er skjelettblomsten verdens vakreste blomst

Den blir kalt skjelettblomsten og er ikke særlig fargerik, men vent til du ser hva den kan gjøre...

9 allergivennlige blomster og planter til hagen

Forhindrer allergi deg å nyte hagen til det fulle? Her er 9 eksempler på allergivennlige planter og blomster til hagen.

Slik får du anemoner til å trives i vase

Anemoner, også kjent som symre, er en av vårens fineste blomster. Her får du gode tips til hvordan du får sarte anemoner til å trives i vase.

Dette er Norges giftigste planter

Alle disse plantene kan du dø av - og den skumleste av dem finnes det ingen motgift mot.

Gå i vinterdvale

Når høsten kommer, går hagen ned på sparebluss. Plantene har forberedt seg ved langsomt å visne eller ved å felle løvet.

Hagen i september

Å plukke og spise epler rett fra treet er en deilig hverdagsluksus. Mer kortreist kan ikke maten bli. Bak eplekaker og lag eplemos og chutney. Nyt de...

Slik er plantetrendene for våren og sommeren

Plantetrendene for vår og sommer 2012 består av to temaer, og har fått navnene Twilight Bloom og Vintage Bloom.

Huskeliste for høsthagen

Høsten er her, og det er tid for å forberede hagen på vinter – og vår! Her er huskelisten som hjelper deg å sette i stand høsthagen.

Nyttige nytelser er sommerens trend

Det skal være pent å se på, kunne spises og pyntes med. Sommerens trend er kjøkkenhage, frukt og bær.

Georginer til høsthagen

Vil du ha fargefest i hagen din, bør du satse på georginer – som ofte kan blomstre til langt utpå høsten. Her får du tips til hvordan!

Tulipaner og roser i vårhagen

Tulipaner og roser er noe hageentusiast Solfrid Cristina Kvernsveen er lidenskaplig opptatt av. Se Solfrids tips om roser og tulipaner.

Mine frøfavoritter

Hageeksperten Lisa Winnerlids favoritter. Denne gangen: Mine frøfavoritter!

Hagen i oktober

Frukt og bær er høstet, men fortsatt kan vi nyte hagens vakre mangfold. Nå er tiden til å gjøre noen små notater om hva som var vellykket og hva vi vil...

Vinterarbeid i hagen

Vinteren er den beste tiden å planlegge forandringer og nyplantninger i hagen. Snøen fungerer som et blankt ark, og lengselen etter våren kan fungere...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no