Bilde: Colourbox

Sensommer i rosebedet

Blomster og planter

Det er sensommer i rosebedet. Vær varsom når du går i gang med høststellet.

Vi har gått inn i sensommeren og det begynner å nærme seg høst. Ennå er det mye som blomstrer i hagen, men nå er det kun tid for å nyte og ikke å lure frem videre blomstring.

Rosesesongen er på hell for denne gangen, og det er på tide å legge beskjæringssaksen tilbake på hylla. Er du av dem som liker å ha det ryddig i bedene, skal du ta det litt roligere når du kommer til rosene. Et velstelt bed er ikke alltid et velpleid bed. Det er faktisk mulig å rydde i stykker planter.

Må få avmodne

- Skjærer du ned rosene på høsten, risikerer du at de stryker med over vinteren. Har du en eller annen gren som stikker ut eller er i veien på et eller annet vis, kan du selvsagt fjerne den om du absolutt må. Men det er en fordel å la mest mulig stå og vente til våren og se hva som overlever, sier Solfrid Cristina Kvernsveen.


La rosene stå: Ikke napp av rosene mer i år. Planten trenger tiden til å avmodnes før vinteren.

Hun er leder av Oslo og omegn roseforening. 

- Nå i august bør du ikke nappe av rosene. Synes du det ser rotete ut, kan du heller ta av  rosebladene. Klipper du av hele rosen, tror planten at den må sette nye blomster. Da rekker ikke planten å avmodne før frosten kommer, og du risikerer at den fryser i hjel over vinteren.

Bekjemp soppspredning
- Skal jeg gi et råd til høststell, så må det være å gjøre minst mulig med rosene. Roser er veldig greie å ha med å gjøre på høsten, sier Kvernsveen.

Noe du kan gjøre nå, er å forebygge soppsykdommer til neste år. Noen rosesorter kan bli soppbefengte og få svartflekk eller stråleflekk. Dette viser seg ved at det dukker opp små flekker på bladene, før bladene gulner og faller av.

- Det du da bør gjøre nå og utover høsten, er å ta av de bladene som viser spor av soppskader. Fjern også de som har falt på bakken, for soppsporene overvintrer og kan føre til soppsykdom neste år igjen. De sykdomsbefengte bladene som du fjerner skal ikke kastes i komposten eller andre steder i hagen. De bør enten brennes eller kastet i den vanlige søpla for å unngå videre smitte, sier Kvernsveen.

Vent til senhøsten
Roser er mest arbeidskrevende på vårparten. Men vet du at neste vår blir hektisk og du har planlagt å flytte noen av roseplantene, kan du faktisk gjøre det nå i høst.

- Mange har hørt at roser skal flyttes på våren, men det er mulig å flytte dem på høsten også. Da bør du imidlertid vente en stund til, for roser bør flyttes relativt sent på høsten, gjerne rundt oktober eller november. Flytter du dem for tidlig, risikerer du å starte en vekstprosess, som ikke er heldig så sent på året, forklarer Kvernsveen.

Senhøstes er også tiden for å gjøre rosene klare for vinterkulda.
- Når den første frosten kommer, kan det være lurt å legge kugjødselkompost eller hyppe jord omlag ti-femten centimeter opp på stammen på de sarteste rosene, slik som stilkroser. Det vil beskytte rosene og redusere sjansen for at de fryser i hjel, sier Kvernsveen.

 

20 august 2009

Slik planter du roser i høst

Det er ikke for sent å plante velduftende og vakre roser i hagen.

4 urter med lang holdbarhet

Med fire friske urter i hagen kan du krydre et hvert måltid på beste vis. Du kan også dyrke dem inne!

Slik farger du roser

Dette fasinerende trikset gjør det mulig å farge hvite roser – ikke bare i én farge, men også flere nyanser på en gang.

Slik får du orden på hagen etter ferien

Trenger hagen din litt oppfriskning etter sommerferien? Vi viser deg hvordan du raskt får hagen din tilbake på sporet.

Trikset som alle hageeiere burde kunne

For deg som ikke er født med grønne fingre, er dette trikset genialt. Vi viser deg hvordan du får plantene i hagen til å vokse ordentlig!

Få valmuer til å holde lenger med en lighter

Valmuer i buketter er vanskelig. De dør raskt, men heldigvis finnes det smarte triks: Svi stilkene med en lighter, så holder de seg lenger.

Derfor bør du vanne plantene med isbiter

Vanner du plantene dine med isbiter, slipper du at de drukner i vann eller dør av tørst.

Slik lykkes du med oleander

Oleander er en av de plantene som gir din terrasse og hagestue et sydlandsk preg. Den er forførerisk fin, men også svært giftig.

Dette er sommerens blomstertrend

Sommerens store blomstertrend er å fylle med en romantisk blomsteregn. Vi viser deg hvordan du lager din egen blomstereng.

Disse kjerringrådene tar knekken på ugresset

Å bruke kjemikalier for å bli kvitt ugresset kan være skadelig for naturen. Med ild, vann, eddik og salt kan du selv fjerne ugresset billig og enkelt.

Gjør hagen til en fargerik oase

Farger er et fascinerende designelement i hagen. Jo mer "knall" farger, jo mer oppmerksomhet får du av naboer og insekter.

Har du noen av disse forbudte plantene i hagen din?

Fra og med i år er en rekke kjente planter forbudt å sette ut i hagen. Se hva du bør gjøre om du har noen av plantene i hagen din.

Slik får du en levende og vakker hage

Gjør hagen til en grønn oase med deilige summing fra insekter. Vi viser deg hvordan du gjør hagen bievennlig og samtidig "redder" verden.

Lag ditt eget minidrivhus av brusflasker

Dropp det store og dyre drivhuset. Med disse minidrivhusene av brusflasker, vil plantene dine stortrives.

Derfor lykkes du aldri med plantene i hagen

Du tror du har gjort alt riktig, men likevel ender du ikke opp med det blomsterbedet som du ønsket. Unngå disse åtte fellene og spar både tid og penger.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til einar.vestheim@bonnier.no. 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no