Bilde: Colourbox

Sensommer i rosebedet

Blomster og planter

Det er sensommer i rosebedet. Vær varsom når du går i gang med høststellet.

Vi har gått inn i sensommeren og det begynner å nærme seg høst. Ennå er det mye som blomstrer i hagen, men nå er det kun tid for å nyte og ikke å lure frem videre blomstring.

Rosesesongen er på hell for denne gangen, og det er på tide å legge beskjæringssaksen tilbake på hylla. Er du av dem som liker å ha det ryddig i bedene, skal du ta det litt roligere når du kommer til rosene. Et velstelt bed er ikke alltid et velpleid bed. Det er faktisk mulig å rydde i stykker planter.

Må få avmodne

- Skjærer du ned rosene på høsten, risikerer du at de stryker med over vinteren. Har du en eller annen gren som stikker ut eller er i veien på et eller annet vis, kan du selvsagt fjerne den om du absolutt må. Men det er en fordel å la mest mulig stå og vente til våren og se hva som overlever, sier Solfrid Cristina Kvernsveen.


La rosene stå: Ikke napp av rosene mer i år. Planten trenger tiden til å avmodnes før vinteren.

Hun er leder av Oslo og omegn roseforening. 

- Nå i august bør du ikke nappe av rosene. Synes du det ser rotete ut, kan du heller ta av  rosebladene. Klipper du av hele rosen, tror planten at den må sette nye blomster. Da rekker ikke planten å avmodne før frosten kommer, og du risikerer at den fryser i hjel over vinteren.

Les også:

Myter om maling

Kan det stemme at vanntynnet maling skader treverket? Eller at maling var mye bedre før? Dette er bare to av mange myter som skaper tvil og forvirring...

Bekjemp soppspredning
- Skal jeg gi et råd til høststell, så må det være å gjøre minst mulig med rosene. Roser er veldig greie å ha med å gjøre på høsten, sier Kvernsveen.

Noe du kan gjøre nå, er å forebygge soppsykdommer til neste år. Noen rosesorter kan bli soppbefengte og få svartflekk eller stråleflekk. Dette viser seg ved at det dukker opp små flekker på bladene, før bladene gulner og faller av.

- Det du da bør gjøre nå og utover høsten, er å ta av de bladene som viser spor av soppskader. Fjern også de som har falt på bakken, for soppsporene overvintrer og kan føre til soppsykdom neste år igjen. De sykdomsbefengte bladene som du fjerner skal ikke kastes i komposten eller andre steder i hagen. De bør enten brennes eller kastet i den vanlige søpla for å unngå videre smitte, sier Kvernsveen.

Vent til senhøsten
Roser er mest arbeidskrevende på vårparten. Men vet du at neste vår blir hektisk og du har planlagt å flytte noen av roseplantene, kan du faktisk gjøre det nå i høst.

- Mange har hørt at roser skal flyttes på våren, men det er mulig å flytte dem på høsten også. Da bør du imidlertid vente en stund til, for roser bør flyttes relativt sent på høsten, gjerne rundt oktober eller november. Flytter du dem for tidlig, risikerer du å starte en vekstprosess, som ikke er heldig så sent på året, forklarer Kvernsveen.

Senhøstes er også tiden for å gjøre rosene klare for vinterkulda.
- Når den første frosten kommer, kan det være lurt å legge kugjødselkompost eller hyppe jord omlag ti-femten centimeter opp på stammen på de sarteste rosene, slik som stilkroser. Det vil beskytte rosene og redusere sjansen for at de fryser i hjel, sier Kvernsveen.

Les også:

Klematis – en livskraftig klatreblomst

Klematis er en livskraftig klatreplante som kan vokse flere meter i høyden og som setter vakre farger på hagen, terrassen, gjerdet eller en pergola....

 

20. august 2009
Mer om Blomster og planter

Slik overvintrer du stauder i krukker

Blomster og planter Er du lei av å kjøpe nye planter til krukkene hvert år? Det er ikke noe problem å få både stauder, busker og trær til å overvintre i krukker – bare du følger disse rådene.

Plant løk og knoll i høst, og nyt nye blomster i bedet til våren

Blomster og planter Nå er det tid for å plante ut løker og knoller, og til våren kan du nyte nye blomster i bedet når snøen forsvinner.

Plantene som trekker sommerfugler til hagen

Blomster og planter Lyst på mer liv i hagen enn du og blomstene klarer på egenhånd? Inviter noen fargerike gjester.

12 trinn til et vellykket staudebed

Blomster og planter Skal du lage nytt stauebed? Sørg for at plantene får et godt utgangspunkt ved å legge ned litt forarbeid når du lager bedet.

Yndige klokker

Blomster og planter De er yndige og romantiske, og steller du klokkeblomstene riktig kan de blomstre sommeren igjennom.

Hekk er mer enn tuja

Blomster og planter Vurderer du å plante hekk i år, bør du vurdere mer enn tuja.

Lykken er en pionkrok

Blomster og planter Med romantiske, himmelsk duftene pioner blir din hage et paradis. Spesielt om du skaper en liten pionkrok der du kan sitte og nyte!

Større er bedre til krukkehagen

Blomster og planter Velg stort når du skal kjøpe krukker til uteplassen.

Legg grunnlaget for sommerprakten nå

Blomster og planter Det er på tide å starte sesongens arbeid i hagen. Det arbeidet du gjør nå, legger grunnlaget for blomsterprakten senere på året.

En forsiktig start i hagen

Blomster og planter Klør du i fingrene etter å ta fatt på hagen etter den lange vinteren? Velg en forsiktig start og du unngår å gjøre mer skade enn gagn.

Hagen akkurat nå - april

Blomster og planter Våren er her og dagene blir lengere.

Vårens første hagesysler

Blomster og planter Vi går over i april, og det på tide å tenke på hagen igjen. Her er sju sysler for påskeferien.

Høstsysler i hagen

Blomster og planter Selv om dagene er kortere og kjøligere, er det mye å pusle med utendørs.

Vintervakker hage

Blomster og planter Med litt planlegging kan hagen være vakker året rundt - også i mørketiden. Slik får du en vintervakker hage.

Sitrontimian er årets staude

Blomster og planter Med sine rødfiolette blomster og friske sitronduft er sitrontimian et godt valg til staudebedet.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no