Hvordan du skal beskjære klematis, avhenger av hvilken type du har.
Hvordan du skal beskjære klematis, avhenger av hvilken type du har. Bilde: Getty Images

Slik beskjærer du klematis

Blomster og planter

Klematis beskjæres for å skape god vekst. Hvordan du skal beskjære den avhenger av hvilken klematis du har. Det er tre hovedtyper.

CappelenDamm og Hageselskapet ga for noen år siden ut boken Klematis og andre klatreplanter, en praktbok for alle klematisentusiaster.

- Formålet med å beskjære klematis er å skape en plante med optimal vekst, et tett, grønt bladverk og flest mulig velformede blomster som er plassert på riktig sted i forhold til den som ser dem, skriver forfatteren av boka, Flemming Hansen. Han er en av Danmarks fremste eksperter på klematis.

Det finnes flere hundre sorter klematis, men heldigvis er det mulig å dele dem inn i tre hovedgrupper etter blomstringstid, som så bestemmer hvordan akkurat din klematis skal beskjæres. Disse tre hovedgruppene kalles for enkelhetsskyld gruppe 1, gruppe 2 og gruppe 3.

- Det absolutt viktigste kriterium for valg av beskjæringsmetode er tiden for hovedblomstring. Det er den perioden på fire-fem uker da klematis blomstrer for første gang hvert år, forklarer Hansen.

Klematis: En praktbok for alle klematisentusiaster.

Tidligblomstrende klematis

Gruppe 1 er tidligblomstrende klematis og har hovedblomstringen i perioden april-juni. Denne gruppen trenger lite beskjæring.

Plantene i denne katgorien danner blomster på forrige års avmodnede tilvekst. Det er derfor viktig at du venter med å beskjære den til blomstringen er ferdig, ellers går du glipp av hele blomsterprakten det året.

Når du så skal beskjære planten i juni eller juli en gang, holder det å fjerne svake eller døde skudd og fjerne greiner som har vokst sammen hvis planten blir for tett.

Ikke vent for lenge med beskjæringen, for planten trenger sommeren og høsten til å danne nye skudd der neste års blomster vil komme.

Det kan skje at plantene i denne kategorien etter hvert blir litt pjuskete nederst og blomstrer stadig dårligere for årene som går. Da kan du ta en foryngelsesbeskjæring over et par-tre år.

Beskjær da deler av planten ned til én eller to meters høyde etter blomstringen i juni eller juli. Neste år tar du litt mer av planten, men lar den nye tilveksten stå. Og siste året tar du de siste av de gamle greinene.

Sommerblomstrende klematis

Gruppe 2 blomstrer noe senere, d.v.s. i mai-juli. I denne gruppen finner vi remonterende klematis, og da er det viktig å være klar over at det er hovedblomstringen som avgjør beskjæringsmetode.

Denne gruppen skal beskjæres litt hardere enn de tidligblomstrende. Fjern døde, skadde og svake greiner, og skjær de øvrige greinen tilbake til like over to sterke knopper.

Du skal ikke skjære den helt tilbake, bare kutte den til omtrent halvparten. Og som med gruppe 1, kan du også her foreta en foryngelsesbeskjæring om planten begynner å bli glissen.

Det er litt uenighet om når det er best å foreta beskjæring av denne gruppen. Flemming Hansen mener at gruppe 2 ikke bør beskjæres før blomstring annet enn av kosmetiske grunner for å fjerne døde blomsterstilker fra året før. Deretter foretaes den egentlige beskjæringen etter blomstring.

- Når planten har summet seg etter beskjæring, kommer en ny tilvekst, og du kan glede deg over en vakker, men noe mindre etterblomstring.

Richard Ross som har skrevet Klatreplanter, mener derimot at denne gruppen bør beskjæres tidlig.

- På senvinteren eller tidlig om våren, før planten har våknet skikkelig til liv, fjerner du alle døde og skadde grener. Eldre, men friske grener skjæres tilbake til et sterkt par med knopper. Disse knoppene vil komme med de første blomstene, skriver han.

Klematis som blomstrer på sensommeren

Gruppe 3 har hovedblomstringen i perioden juli-september. Klematis i denne gruppen skal ha full beskjæring før blomstring.

Det vil si at de skjæres tilbake til 10-30 centimeter over bakken. Skjær til like over et par sterke knopper. Denne beskjæringen bør skje tidlig på året, før de nye skuddene våkner til live.

Unge klematis

Beskjæringsmetodene nevnt over er ment for voksne planter. Unge klematis, uansett hvilken gruppe de tilhører, bør få en hard beskjæring de første par årene.

Poenget er å bygge opp planten og sørge for at den får en tett forgreining også nedenfra.

Ønsker du flere klematis, enten til egen hage eller til å dele med hagevenner, kan du bruke avskjæret fra beskjæringen til å lage stiklinger.

Sett stiklingene i potte med såjord. Etter noen uker vil de danne røtter. Når planten begynner vokse til, kan du klippe den ned et par ganger i løpet av sesongen.

Kilder: Klematis og andre klatreplanter av Flemming Hansen og Klatreplanter av Richard Ross.

Vil du lese mer om blomster og planter? Meld deg på nyhetsbrevet vårt!

Kommentarer

Når du kommenterer må du bruke ditt egentlige navn. Vær saklig, respekter andres meninger og husk at mange leser det du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse. 

18. mai 2016
Mer om Blomster og planter

Slik overvintrer du stauder i krukker

Blomster og planter Er du lei av å kjøpe nye planter til krukkene hvert år? Det er ikke noe problem å få både stauder, busker og trær til å overvintre i krukker – bare du følger disse rådene.

Derfor er skjelettblomsten verdens vakreste blomst

Blomster og planter Den blir kalt skjelettblomsten og er ikke særlig fargerik, men vent til du ser hva den kan gjøre...

9 allergivennlige blomster og planter til hagen

Blomster og planter Forhindrer allergi deg å nyte hagen til det fulle? Her er 9 eksempler på allergivennlige planter og blomster til hagen.

Slik får du anemoner til å trives i vase

Blomster og planter Anemoner, også kjent som symre, er en av vårens fineste blomster. Her får du gode tips til hvordan du får sarte anemoner til å trives i vase.  

Dette er Norges giftigste planter

Blomster og planter Alle disse plantene kan du dø av - og den skumleste av dem finnes det ingen motgift mot.

Gå i vinterdvale

Blomster og planter Når høsten kommer, går hagen ned på sparebluss. Plantene har forberedt seg ved langsomt å visne eller ved å felle løvet.

Hagen i september

Blomster og planter Å plukke og spise epler rett fra treet er en deilig hverdagsluksus. Mer kortreist kan ikke maten bli. Bak eplekaker og lag eplemos og chutney. Nyt de deilige råvarene som hagen din gir deg.

Slik er plantetrendene for våren og sommeren

Blomster og planter Plantetrendene for vår og sommer 2012 består av to temaer, og har fått navnene Twilight Bloom og Vintage Bloom.

Huskeliste for høsthagen

Blomster og planter Høsten er her, og det er tid for å forberede hagen på vinter – og vår! Her er huskelisten som hjelper deg å sette i stand høsthagen.

Nyttige nytelser er sommerens trend

Blomster og planter Det skal være pent å se på, kunne spises og pyntes med. Sommerens trend er kjøkkenhage, frukt og bær.

Georginer til høsthagen

Blomster og planter Vil du ha fargefest i hagen din, bør du satse på georginer – som ofte kan blomstre til langt utpå høsten. Her får du tips til hvordan!

Tulipaner og roser i vårhagen

Blomster og planter Tulipaner og roser er noe hageentusiast Solfrid Cristina Kvernsveen er lidenskaplig opptatt av. Se Solfrids tips om roser og tulipaner.

Mine frøfavoritter

Blomster og planter Hageeksperten Lisa Winnerlids favoritter. Denne gangen: Mine frøfavoritter!

Hagen i oktober

Blomster og planter Frukt og bær er høstet, men fortsatt kan vi nyte hagens vakre mangfold. Nå er tiden til å gjøre noen små notater om hva som var vellykket og hva vi vil...

Vinterarbeid i hagen

Blomster og planter Vinteren er den beste tiden å planlegge forandringer og nyplantninger i hagen. Snøen fungerer som et blankt ark, og lengselen etter våren kan fungere...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no