Slik dyrker du perfekte roser

Blomster og planter

Roser skaper glede og utvilsomt en av våre mest populære blomster. Har du en hageflekk - bruk den gjerne til roser!

Å blande ulike roser skaper et spennende uttrykk. Foran til høyre foran stilkrosen "Whisky" og til venstre "Per Gynt". Bak i bedet finner vi stilkrosen "Peace".

 

 • Tilpass klima
  Spør etter sorter som passer for ditt klima og som har god resistens og motstandsevne mot sykdom. Klase- og stilkroser med blanke, tykke blader og buskroser i slekt med "Rosa Rugosa" er gjerne sterke mot soppsykdommer.
 • Skift ut skadede planter
  Oppdager du at et par roser sturer i rabatten tross godt stell, grav dem opp før sykdom gjør dem til smittekilder. Skift jord ned til 30-35 cm eller bland inn kompost eller vekstjord før du planter nye roser.
 • Gi rosene roseaske
  Rak sammen og brenn og avskjær løv etter beskjæring av rosene og gi dem asken tilbake. Asken inneholder mineraler som rosen har bruk for.
 • Jevnt med sol og varme
  Plant ikke roser tett inntil solvegg. Stor forskjell på dag- og nattemperatur gir duggfall og stille luft og det liker melduggen.
 • 40 - 50 cm avstand mellom rosene
  For liten avstand mellom rosene stenger for lys- og luftskifte. Forhør deg om vekstkraften hos sortene før du kjøper (eller les i katalogen). Kraftige klase- og stilkroser trenger 40 - 50 cm avstand i rabatten. Tynn ut eller kort inn grener der det tetner til. Soppsykdommer elsker tett bladverk.
 • Vann jorden under rosene
  Vanning med spreder over rosene sprer også soppsmitte. Vann jorden under rosene, ikke på rosene.
 • Dekk rosene for vinteren
  Vinterdekke med materiale som siger sammen under snøen (løv, plengress o.l) hindrer luftskifte og disponerer for soppangrep. Isopor og vintermatte rundt, ikke over, eller finkvistet granbar hvis man har tilgang til det. I mildere klimasoner klarer det seg med å hyppe jord (8-10 cm) opp om rosene. Jorden slettes utover ved vårstellet.  
 • Sprøyt rosen like før knoppsprett
  Soppen overvintrer på grener og bladrester. Forebyggende sprøyting med soppmiddel like før knoppsprett kan slå soppen ut i starten. Kutt angrepne kvister om høsten i mildere strøk. Brenn kvistene og gi asken tilbake til rosene.


"Silver Jubilee" er en stilkrose som er svært populær og vakker.

Roseekspert Lennart Mellbye er en av Norges fremste roseeksperter - og har hele sitt yrkesaktive liv drevet planteskole på Nes i Hedmark med roser som spesialitet.

Les også:

Slik tar du vare på tulipanene

Slik tar du vare på tulipanene.

 • Jevnlig vanning og næring
  Sørg for jevn tilgang på vann og næring. Vann når jorden er tørr 8 - 10 cm ned. Ingen stadig "småvanning", det bare slemmer til jorden og hindrer luftskifte. Gi minimum 20 liter vann per rose når du vanner.
 • Bland sand og plengress i jorden
  Svart, moldrik jord gir overfrodig vekst. Bland sand og plengress (binder nitrogen - kvelstoff) i jorden før planting.23. oktober 2008
Mer om Blomster og planter

Slik får du praktfulle pioner

Blomster og planter Med sine tunge, sødmefylte hoder og frodige bladverk, er pionen/peonen en av våre vakreste og mest populære stauder. Her gir vi deg proffe tips fra pioneksperten Eivind Hansen.

Slik lykkes du med magiske magnolia

Blomster og planter Magnoliaen lyser opp med sine vakre, tidlige blomster om våren. Men, du kan plante magnoliatre nå.

Disse kjerringrådene tar knekken på ugresset

Blomster og planter Å bruke kjemikalier for å bli kvitt ugresset kan være skadelig for naturen. Med bark, aviser, ild, vann, eddik og salt kan du selv forebygge og fjerne...

Slik overvintrer du stauder i krukker

Blomster og planter Er du lei av å kjøpe nye planter til krukkene hvert år? Det er ikke noe problem å få både stauder, busker og trær til å overvintre i krukker – bare du følger disse rådene.

Slik beskjærer du klematis

Blomster og planter Klematis beskjæres for å skape god vekst. Hvordan du skal beskjære den avhenger av hvilken klematis du har. Det er tre hovedtyper.

12 trinn til et vellykket staudebed

Blomster og planter Skal du lage nytt stauebed? Sørg for at plantene får et godt utgangspunkt ved å legge ned litt forarbeid når du lager bedet.

Plant løk og knoll i høst, og nyt nye blomster i bedet til våren

Blomster og planter Nå er det tid for å plante ut løker og knoller, og til våren kan du nyte nye blomster i bedet når snøen forsvinner. 

Plantene som trekker sommerfugler til hagen

Blomster og planter Lyst på mer liv i hagen enn du og blomstene klarer på egenhånd? Inviter noen fargerike gjester.

Yndige klokker

Blomster og planter De er yndige og romantiske, og steller du klokkeblomstene riktig kan de blomstre sommeren igjennom.

Hekk er mer enn tuja

Blomster og planter Vurderer du å plante hekk i år, bør du vurdere mer enn tuja.

Lykken er en pionkrok

Blomster og planter Med romantiske, himmelsk duftene pioner blir din hage et paradis. Spesielt om du skaper en liten pionkrok der du kan sitte og nyte!

Legg grunnlaget for sommerprakten nå

Blomster og planter Det er på tide å starte sesongens arbeid i hagen. Det arbeidet du gjør nå, legger grunnlaget for blomsterprakten senere på året.

Høstsysler i hagen

Blomster og planter Selv om dagene er kortere og kjøligere, er det mye å pusle med utendørs.

Vintervakker hage

Blomster og planter Med litt planlegging kan hagen være vakker året rundt - også i mørketiden. Slik får du en vintervakker hage.

Sitrontimian er årets staude

Blomster og planter Med sine rødfiolette blomster og friske sitronduft er sitrontimian et godt valg til staudebedet.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no