Slik dyrker du perfekte roser

Blomster og planter

Roser skaper glede og utvilsomt en av våre mest populære blomster. Har du en hageflekk - bruk den gjerne til roser!

Å blande ulike roser skaper et spennende uttrykk. Foran til høyre foran stilkrosen "Whisky" og til venstre "Per Gynt". Bak i bedet finner vi stilkrosen "Peace".

 

 • Tilpass klima
  Spør etter sorter som passer for ditt klima og som har god resistens og motstandsevne mot sykdom. Klase- og stilkroser med blanke, tykke blader og buskroser i slekt med "Rosa Rugosa" er gjerne sterke mot soppsykdommer.
 • Skift ut skadede planter
  Oppdager du at et par roser sturer i rabatten tross godt stell, grav dem opp før sykdom gjør dem til smittekilder. Skift jord ned til 30-35 cm eller bland inn kompost eller vekstjord før du planter nye roser.
 • Gi rosene roseaske
  Rak sammen og brenn og avskjær løv etter beskjæring av rosene og gi dem asken tilbake. Asken inneholder mineraler som rosen har bruk for.
 • Jevnt med sol og varme
  Plant ikke roser tett inntil solvegg. Stor forskjell på dag- og nattemperatur gir duggfall og stille luft og det liker melduggen.
 • 40 - 50 cm avstand mellom rosene
  For liten avstand mellom rosene stenger for lys- og luftskifte. Forhør deg om vekstkraften hos sortene før du kjøper (eller les i katalogen). Kraftige klase- og stilkroser trenger 40 - 50 cm avstand i rabatten. Tynn ut eller kort inn grener der det tetner til. Soppsykdommer elsker tett bladverk.
 • Vann jorden under rosene
  Vanning med spreder over rosene sprer også soppsmitte. Vann jorden under rosene, ikke på rosene.
 • Dekk rosene for vinteren
  Vinterdekke med materiale som siger sammen under snøen (løv, plengress o.l) hindrer luftskifte og disponerer for soppangrep. Isopor og vintermatte rundt, ikke over, eller finkvistet granbar hvis man har tilgang til det. I mildere klimasoner klarer det seg med å hyppe jord (8-10 cm) opp om rosene. Jorden slettes utover ved vårstellet.  
 • Sprøyt rosen like før knoppsprett
  Soppen overvintrer på grener og bladrester. Forebyggende sprøyting med soppmiddel like før knoppsprett kan slå soppen ut i starten. Kutt angrepne kvister om høsten i mildere strøk. Brenn kvistene og gi asken tilbake til rosene.


"Silver Jubilee" er en stilkrose som er svært populær og vakker.

Roseekspert Lennart Mellbye er en av Norges fremste roseeksperter - og har hele sitt yrkesaktive liv drevet planteskole på Nes i Hedmark med roser som spesialitet.

 • Jevnlig vanning og næring
  Sørg for jevn tilgang på vann og næring. Vann når jorden er tørr 8 - 10 cm ned. Ingen stadig "småvanning", det bare slemmer til jorden og hindrer luftskifte. Gi minimum 20 liter vann per rose når du vanner.
 • Bland sand og plengress i jorden
  Svart, moldrik jord gir overfrodig vekst. Bland sand og plengress (binder nitrogen - kvelstoff) i jorden før planting.23 oktober 2008

Slik planter du roser i høst

Det er ikke for sent å plante velduftende og vakre roser i hagen.

4 urter med lang holdbarhet

Med fire friske urter i hagen kan du krydre et hvert måltid på beste vis. Du kan også dyrke dem inne!

Slik farger du roser

Dette fasinerende trikset gjør det mulig å farge hvite roser – ikke bare i én farge, men også flere nyanser på en gang.

Slik får du orden på hagen etter ferien

Trenger hagen din litt oppfriskning etter sommerferien? Vi viser deg hvordan du raskt får hagen din tilbake på sporet.

Trikset som alle hageeiere burde kunne

For deg som ikke er født med grønne fingre, er dette trikset genialt. Vi viser deg hvordan du får plantene i hagen til å vokse ordentlig!

Få valmuer til å holde lenger med en lighter

Valmuer i buketter er vanskelig. De dør raskt, men heldigvis finnes det smarte triks: Svi stilkene med en lighter, så holder de seg lenger.

Derfor bør du vanne plantene med isbiter

Vanner du plantene dine med isbiter, slipper du at de drukner i vann eller dør av tørst.

Slik lykkes du med oleander

Oleander er en av de plantene som gir din terrasse og hagestue et sydlandsk preg. Den er forførerisk fin, men også svært giftig.

Dette er sommerens blomstertrend

Sommerens store blomstertrend er å fylle med en romantisk blomsteregn. Vi viser deg hvordan du lager din egen blomstereng.

Disse kjerringrådene tar knekken på ugresset

Å bruke kjemikalier for å bli kvitt ugresset kan være skadelig for naturen. Med ild, vann, eddik og salt kan du selv fjerne ugresset billig og enkelt.

Gjør hagen til en fargerik oase

Farger er et fascinerende designelement i hagen. Jo mer "knall" farger, jo mer oppmerksomhet får du av naboer og insekter.

Har du noen av disse forbudte plantene i hagen din?

Fra og med i år er en rekke kjente planter forbudt å sette ut i hagen. Se hva du bør gjøre om du har noen av plantene i hagen din.

Slik får du en levende og vakker hage

Gjør hagen til en grønn oase med deilige summing fra insekter. Vi viser deg hvordan du gjør hagen bievennlig og samtidig "redder" verden.

Lag ditt eget minidrivhus av brusflasker

Dropp det store og dyre drivhuset. Med disse minidrivhusene av brusflasker, vil plantene dine stortrives.

Derfor lykkes du aldri med plantene i hagen

Du tror du har gjort alt riktig, men likevel ender du ikke opp med det blomsterbedet som du ønsket. Unngå disse åtte fellene og spar både tid og penger.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til einar.vestheim@bonnier.no. 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no