Slik dyrker du perfekte roser

Blomster og planter

Roser skaper glede og utvilsomt en av våre mest populære blomster. Har du en hageflekk - bruk den gjerne til roser!

Å blande ulike roser skaper et spennende uttrykk. Foran til høyre foran stilkrosen "Whisky" og til venstre "Per Gynt". Bak i bedet finner vi stilkrosen "Peace".

 

 • Tilpass klima
  Spør etter sorter som passer for ditt klima og som har god resistens og motstandsevne mot sykdom. Klase- og stilkroser med blanke, tykke blader og buskroser i slekt med "Rosa Rugosa" er gjerne sterke mot soppsykdommer.
 • Skift ut skadede planter
  Oppdager du at et par roser sturer i rabatten tross godt stell, grav dem opp før sykdom gjør dem til smittekilder. Skift jord ned til 30-35 cm eller bland inn kompost eller vekstjord før du planter nye roser.
 • Gi rosene roseaske
  Rak sammen og brenn og avskjær løv etter beskjæring av rosene og gi dem asken tilbake. Asken inneholder mineraler som rosen har bruk for.
 • Jevnt med sol og varme
  Plant ikke roser tett inntil solvegg. Stor forskjell på dag- og nattemperatur gir duggfall og stille luft og det liker melduggen.
 • 40 - 50 cm avstand mellom rosene
  For liten avstand mellom rosene stenger for lys- og luftskifte. Forhør deg om vekstkraften hos sortene før du kjøper (eller les i katalogen). Kraftige klase- og stilkroser trenger 40 - 50 cm avstand i rabatten. Tynn ut eller kort inn grener der det tetner til. Soppsykdommer elsker tett bladverk.
 • Vann jorden under rosene
  Vanning med spreder over rosene sprer også soppsmitte. Vann jorden under rosene, ikke på rosene.
 • Dekk rosene for vinteren
  Vinterdekke med materiale som siger sammen under snøen (løv, plengress o.l) hindrer luftskifte og disponerer for soppangrep. Isopor og vintermatte rundt, ikke over, eller finkvistet granbar hvis man har tilgang til det. I mildere klimasoner klarer det seg med å hyppe jord (8-10 cm) opp om rosene. Jorden slettes utover ved vårstellet.  
 • Sprøyt rosen like før knoppsprett
  Soppen overvintrer på grener og bladrester. Forebyggende sprøyting med soppmiddel like før knoppsprett kan slå soppen ut i starten. Kutt angrepne kvister om høsten i mildere strøk. Brenn kvistene og gi asken tilbake til rosene.


"Silver Jubilee" er en stilkrose som er svært populær og vakker.

Roseekspert Lennart Mellbye er en av Norges fremste roseeksperter - og har hele sitt yrkesaktive liv drevet planteskole på Nes i Hedmark med roser som spesialitet.

 • Jevnlig vanning og næring
  Sørg for jevn tilgang på vann og næring. Vann når jorden er tørr 8 - 10 cm ned. Ingen stadig "småvanning", det bare slemmer til jorden og hindrer luftskifte. Gi minimum 20 liter vann per rose når du vanner.
 • Bland sand og plengress i jorden
  Svart, moldrik jord gir overfrodig vekst. Bland sand og plengress (binder nitrogen - kvelstoff) i jorden før planting.23 oktober 2008

Slik overvintrer du stauder i krukker

Er du lei av å kjøpe nye planter til krukkene hvert år? Det er ikke noe problem å få både stauder, busker og trær til å overvintre i krukker – bare du...

Derfor er skjelettblomsten verdens vakreste blomst

Den blir kalt skjelettblomsten og er ikke særlig fargerik, men vent til du ser hva den kan gjøre...

9 allergivennlige blomster og planter til hagen

Forhindrer allergi deg å nyte hagen til det fulle? Her er 9 eksempler på allergivennlige planter og blomster til hagen.

Slik får du anemoner til å trives i vase

Anemoner, også kjent som symre, er en av vårens fineste blomster. Her får du gode tips til hvordan du får sarte anemoner til å trives i vase.

Dette er Norges giftigste planter

Alle disse plantene kan du dø av - og den skumleste av dem finnes det ingen motgift mot.

Gå i vinterdvale

Når høsten kommer, går hagen ned på sparebluss. Plantene har forberedt seg ved langsomt å visne eller ved å felle løvet.

Hagen i september

Å plukke og spise epler rett fra treet er en deilig hverdagsluksus. Mer kortreist kan ikke maten bli. Bak eplekaker og lag eplemos og chutney. Nyt de...

Slik er plantetrendene for våren og sommeren

Plantetrendene for vår og sommer 2012 består av to temaer, og har fått navnene Twilight Bloom og Vintage Bloom.

Huskeliste for høsthagen

Høsten er her, og det er tid for å forberede hagen på vinter – og vår! Her er huskelisten som hjelper deg å sette i stand høsthagen.

Nyttige nytelser er sommerens trend

Det skal være pent å se på, kunne spises og pyntes med. Sommerens trend er kjøkkenhage, frukt og bær.

Georginer til høsthagen

Vil du ha fargefest i hagen din, bør du satse på georginer – som ofte kan blomstre til langt utpå høsten. Her får du tips til hvordan!

Tulipaner og roser i vårhagen

Tulipaner og roser er noe hageentusiast Solfrid Cristina Kvernsveen er lidenskaplig opptatt av. Se Solfrids tips om roser og tulipaner.

Mine frøfavoritter

Hageeksperten Lisa Winnerlids favoritter. Denne gangen: Mine frøfavoritter!

Hagen i oktober

Frukt og bær er høstet, men fortsatt kan vi nyte hagens vakre mangfold. Nå er tiden til å gjøre noen små notater om hva som var vellykket og hva vi vil...

Vinterarbeid i hagen

Vinteren er den beste tiden å planlegge forandringer og nyplantninger i hagen. Snøen fungerer som et blankt ark, og lengselen etter våren kan fungere...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no