Bilde: TomTato

Hva med en potet-tomat?

Blomster og planter

Produsentene kommer alltid opp med nye kreative løsninger. Og nå har noen gjort det igjen: for hva med å dyrke tomater og poteter fra én og samme plante?

Vi sier ofte potato potato når det kommer nye ting på markedet, for ja, vi har gjerne sett det før. Men når det gjelder akkurat denne ny skapningen sier vi definitivt ikke det.

Tomater og poteter ser eller smaker hverken likt, men skal visstnok ha mye til felles etter som begge er i søtvierfamilie.

Dette har grønnsaksprodusenter dratt nytte av i én og samme plante. Denne kombinasjonsplanten består nemlig av en tomatplante som er podet til en potet.

Når planten vokser til vil det komme tomater samtidig som det vokser frem poteter under jorden.

LES MER: Dette kan du dyrke i kjøkkenvinduet

Kan ikke dyrkes frem

Fordelen med en kombinasjonsplante er at man effektiviserer matproduksjon, og gjør det lettere å dyrke flere ting på en liten balkong eller i en liten hage.

Siden det er en såkalt transplante som ikke finnes i naturen, kan den heller ikke dyrkes frem fra frø, den må podes sammen.

De to ulike delene av planten er genetisk adskilt og påvirker hverandre bare ved at de er avhengig av hverandre for næring og vekst.

Det finnes flere produsenter som leverer en ferdig plante som kan settes rett i jorda, men man kan også lage planten selv.

Fordelen med å kjøpe en plante er riktignok at det er langt større sannsynlighet for å lykkes, ettersom produsentene har brukt lang tid på å få til transplanten før den kom på markedet.

Men det kan også være gøy å prøve å få det til selv!

LES OGSÅ: Slik lykkes du med drivhus i hagen

Foto: Getty Images

Slik lager du den selv:

For å få til kombinasjonsplanten må man gjennom en prosess som er kalt poding, som er en fremgangsmåte til ukjønnet formering.

1. Ta en sunn tomatplante som er 15 til 20 cm høy og en potetplante som er omtrent like høy som tomatplanten, og plant dem i en kasse ved siden av hverandre slik at stammene/stilkene lett kan nå hverandre.

3. I denne oppskriften poder man sammen toppen av tomatplanten og bunnen av poteten (roten). 

4. Skjær en tynn "V"-form i stammen til potetplanten (en tomme i lengden og en tredel av tykkelsen til stammen) med en skarp kniv.

5. Gjenta prosedyren på stammen til tomatplanten på samme høyde som du gjorde på potetplanten. Sørg for å få frem delingsvevet i begge plantene, for det er her cellene som sørger for vekst sitter. Gjør kuttene ca 7 cm lange slik at plantene får god kontaktflate.

6. Skli de to V-formene sammen for å feste plantene sammen og fest dem sammen med en podeteip. Sørg for å forsegle de utsatte områdene helt.

7. Sørg så for at plantene får direkte sollys og at jorda er jevnt fuktig. Se så etter tegn til ny vekst på toppen av tomatplanten og en liten utbuling ved poden. Når du ser at det kommer ny vekst kutt av den øverste delen av potetplanten.

8. La planten trives en stund før du ser etter mer vekst. Når den har rukket å vokse litt fjerner du resten av tomatplanten under der du har podet den sammen med potetplanten.

9. Dekk planten med en plastikkpose for å opprettholde fuktighetsinnholdet. Fjern posen etter noen dager, men hvis planten kneler burde den dekkes til noen flere dager.

10. Fjern plastposen og se om det har vokst til. Når du ser grønne blader kan du fjerne tapen. Og med det er potettomatplanten klar! For å holde planten bør den vannes regelmessig og gjødsles med en vannløselig gjødsel hver andre uke.

Slik trives den best:

– Plant kombiplanten mellom april og juni, og sett den på et solfylt og skjermet sted.

– Plant den i en større potte eller sett den direkte i jorda. Husk god drenering og næring.

– Støtt den opp med en blomsterpinne.

– Fjern potetskuddene som kommer frem over bakkenivå.

– Fjern sideskuddene på tomatplanten, slik at plantens energi og næring går til hovedgreinene.

– Vann en til to ganger i uken avheng av værforholdene.

– Gjødsle planten regelmessig, gjerne en gang annenhver uke.

– Høst tomatene først når de er helt røde, da smaker de best.

– Dersom det fortsatt er tomater på planten i slutten av september, høstes disse, samtidig som greiner og blader tas bort.

– Potetene kan deretter høstes uken etter.

– Høst potetene, ved å fjerne og løsne på jorden, gjerne med greip, og grav opp potetene.

– Ikke høst potetene før du har høstet alle tomatene!

Kilder: Oliviassolutions, Tomtato, Maine Garden Ideas

Kommentarer

Når du kommenterer må du bruke ditt egentlige navn. Vær saklig, respekter andres meninger og husk at mange leser det du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse. 

18. februar 2016
Mer om Blomster og planter

Slik overvintrer du stauder i krukker

Blomster og planter Er du lei av å kjøpe nye planter til krukkene hvert år? Det er ikke noe problem å få både stauder, busker og trær til å overvintre i krukker – bare du følger disse rådene.

Derfor er skjelettblomsten verdens vakreste blomst

Blomster og planter Den blir kalt skjelettblomsten og er ikke særlig fargerik, men vent til du ser hva den kan gjøre...

9 allergivennlige blomster og planter til hagen

Blomster og planter Forhindrer allergi deg å nyte hagen til det fulle? Her er 9 eksempler på allergivennlige planter og blomster til hagen.

Slik får du anemoner til å trives i vase

Blomster og planter Anemoner, også kjent som symre, er en av vårens fineste blomster. Her får du gode tips til hvordan du får sarte anemoner til å trives i vase.  

Dette er Norges giftigste planter

Blomster og planter Alle disse plantene kan du dø av - og den skumleste av dem finnes det ingen motgift mot.

Gå i vinterdvale

Blomster og planter Når høsten kommer, går hagen ned på sparebluss. Plantene har forberedt seg ved langsomt å visne eller ved å felle løvet.

Hagen i september

Blomster og planter Å plukke og spise epler rett fra treet er en deilig hverdagsluksus. Mer kortreist kan ikke maten bli. Bak eplekaker og lag eplemos og chutney. Nyt de deilige råvarene som hagen din gir deg.

Slik er plantetrendene for våren og sommeren

Blomster og planter Plantetrendene for vår og sommer 2012 består av to temaer, og har fått navnene Twilight Bloom og Vintage Bloom.

Huskeliste for høsthagen

Blomster og planter Høsten er her, og det er tid for å forberede hagen på vinter – og vår! Her er huskelisten som hjelper deg å sette i stand høsthagen.

Nyttige nytelser er sommerens trend

Blomster og planter Det skal være pent å se på, kunne spises og pyntes med. Sommerens trend er kjøkkenhage, frukt og bær.

Georginer til høsthagen

Blomster og planter Vil du ha fargefest i hagen din, bør du satse på georginer – som ofte kan blomstre til langt utpå høsten. Her får du tips til hvordan!

Tulipaner og roser i vårhagen

Blomster og planter Tulipaner og roser er noe hageentusiast Solfrid Cristina Kvernsveen er lidenskaplig opptatt av. Se Solfrids tips om roser og tulipaner.

Mine frøfavoritter

Blomster og planter Hageeksperten Lisa Winnerlids favoritter. Denne gangen: Mine frøfavoritter!

Hagen i oktober

Blomster og planter Frukt og bær er høstet, men fortsatt kan vi nyte hagens vakre mangfold. Nå er tiden til å gjøre noen små notater om hva som var vellykket og hva vi vil...

Vinterarbeid i hagen

Blomster og planter Vinteren er den beste tiden å planlegge forandringer og nyplantninger i hagen. Snøen fungerer som et blankt ark, og lengselen etter våren kan fungere...