Bilde: TomTato

Hva med en potet-tomat?

Blomster og planter

Produsentene kommer alltid opp med nye kreative løsninger. Og nå har noen gjort det igjen: for hva med å dyrke tomater og poteter fra én og samme plante?

Vi sier ofte potato potato når det kommer nye ting på markedet, for ja, vi har gjerne sett det før. Men når det gjelder akkurat denne ny skapningen sier vi definitivt ikke det.

Tomater og poteter ser eller smaker hverken likt, men skal visstnok ha mye til felles etter som begge er i søtvierfamilie.

Dette har grønnsaksprodusenter dratt nytte av i én og samme plante. Denne kombinasjonsplanten består nemlig av en tomatplante som er podet til en potet.

Når planten vokser til vil det komme tomater samtidig som det vokser frem poteter under jorden.

LES MER: Dette kan du dyrke i kjøkkenvinduet

Kan ikke dyrkes frem

Fordelen med en kombinasjonsplante er at man effektiviserer matproduksjon, og gjør det lettere å dyrke flere ting på en liten balkong eller i en liten hage.

Siden det er en såkalt transplante som ikke finnes i naturen, kan den heller ikke dyrkes frem fra frø, den må podes sammen.

De to ulike delene av planten er genetisk adskilt og påvirker hverandre bare ved at de er avhengig av hverandre for næring og vekst.

Det finnes flere produsenter som leverer en ferdig plante som kan settes rett i jorda, men man kan også lage planten selv.

Fordelen med å kjøpe en plante er riktignok at det er langt større sannsynlighet for å lykkes, ettersom produsentene har brukt lang tid på å få til transplanten før den kom på markedet.

Men det kan også være gøy å prøve å få det til selv!

LES OGSÅ: Slik lykkes du med drivhus i hagen

Foto: Getty Images

Slik lager du den selv:

For å få til kombinasjonsplanten må man gjennom en prosess som er kalt poding, som er en fremgangsmåte til ukjønnet formering.

1. Ta en sunn tomatplante som er 15 til 20 cm høy og en potetplante som er omtrent like høy som tomatplanten, og plant dem i en kasse ved siden av hverandre slik at stammene/stilkene lett kan nå hverandre.

3. I denne oppskriften poder man sammen toppen av tomatplanten og bunnen av poteten (roten). 

4. Skjær en tynn "V"-form i stammen til potetplanten (en tomme i lengden og en tredel av tykkelsen til stammen) med en skarp kniv.

5. Gjenta prosedyren på stammen til tomatplanten på samme høyde som du gjorde på potetplanten. Sørg for å få frem delingsvevet i begge plantene, for det er her cellene som sørger for vekst sitter. Gjør kuttene ca 7 cm lange slik at plantene får god kontaktflate.

6. Skli de to V-formene sammen for å feste plantene sammen og fest dem sammen med en podeteip. Sørg for å forsegle de utsatte områdene helt.

7. Sørg så for at plantene får direkte sollys og at jorda er jevnt fuktig. Se så etter tegn til ny vekst på toppen av tomatplanten og en liten utbuling ved poden. Når du ser at det kommer ny vekst kutt av den øverste delen av potetplanten.

8. La planten trives en stund før du ser etter mer vekst. Når den har rukket å vokse litt fjerner du resten av tomatplanten under der du har podet den sammen med potetplanten.

9. Dekk planten med en plastikkpose for å opprettholde fuktighetsinnholdet. Fjern posen etter noen dager, men hvis planten kneler burde den dekkes til noen flere dager.

10. Fjern plastposen og se om det har vokst til. Når du ser grønne blader kan du fjerne tapen. Og med det er potettomatplanten klar! For å holde planten bør den vannes regelmessig og gjødsles med en vannløselig gjødsel hver andre uke.

Slik trives den best:

– Plant kombiplanten mellom april og juni, og sett den på et solfylt og skjermet sted.

– Plant den i en større potte eller sett den direkte i jorda. Husk god drenering og næring.

– Støtt den opp med en blomsterpinne.

– Fjern potetskuddene som kommer frem over bakkenivå.

– Fjern sideskuddene på tomatplanten, slik at plantens energi og næring går til hovedgreinene.

– Vann en til to ganger i uken avheng av værforholdene.

– Gjødsle planten regelmessig, gjerne en gang annenhver uke.

– Høst tomatene først når de er helt røde, da smaker de best.

– Dersom det fortsatt er tomater på planten i slutten av september, høstes disse, samtidig som greiner og blader tas bort.

– Potetene kan deretter høstes uken etter.

– Høst potetene, ved å fjerne og løsne på jorden, gjerne med greip, og grav opp potetene.

– Ikke høst potetene før du har høstet alle tomatene!

Kilder: Oliviassolutions, Tomtato, Maine Garden Ideas

Kommentarer

Når du kommenterer må du bruke ditt egentlige navn. Vær saklig, respekter andres meninger og husk at mange leser det du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse. 

18 februar 2016

Slik planter du roser i høst

Det er ikke for sent å plante velduftende og vakre roser i hagen.

5 smarte ting du kan bruke eggeskall til i hagen

Eggeskall er fulle av næring. Skallene er rike på kalsium og passer utmerket til gjødsel. De kan også brukes mot skadedyr.

Slik lager du en vakker blomsterkrans til døren

Pynt opp ytterdøren med en vakker blomsterkrans, og forleng følelsen av sommer. Vi viser deg hvordan du lager din helt unike blomsterkrans.

4 urter med lang holdbarhet

Med fire friske urter i hagen kan du krydre et hvert måltid på beste vis. Du kan også dyrke dem inne!

Slik farger du roser

Dette fasinerende trikset gjør det mulig å farge hvite roser – ikke bare i én farge, men også flere nyanser på en gang.

Slik får du orden på hagen etter ferien

Trenger hagen din litt oppfriskning etter sommerferien? Vi viser deg hvordan du raskt får hagen din tilbake på sporet.

Få valmuer til å holde lenger med en lighter

Valmuer i buketter er vanskelig. De dør raskt, men heldigvis finnes det smarte triks: Svi stilkene med en lighter, så holder de seg lenger.

Derfor bør du vanne plantene med isbiter

Vanner du plantene dine med isbiter, slipper du at de drukner i vann eller dør av tørst.

Slik lykkes du med oleander

Oleander er en av de plantene som gir din terrasse og hagestue et sydlandsk preg. Den er forførerisk fin, men også svært giftig.

Dette er sommerens blomstertrend

Sommerens store blomstertrend er å fylle med en romantisk blomsteregn. Vi viser deg hvordan du lager din egen blomstereng.

Gjør hagen til en fargerik oase

Farger er et fascinerende designelement i hagen. Jo mer "knall" farger, jo mer oppmerksomhet får du av naboer og insekter.

Slik får du en levende og vakker hage

Gjør hagen til en grønn oase med deilige summing fra insekter. Vi viser deg hvordan du gjør hagen bievennlig og samtidig "redder" verden.

Lag ditt eget minidrivhus av brusflasker

Dropp det store og dyre drivhuset. Med disse minidrivhusene av brusflasker, vil plantene dine stortrives.

Derfor lykkes du aldri med plantene i hagen

Du tror du har gjort alt riktig, men likevel ender du ikke opp med det blomsterbedet som du ønsket. Unngå disse åtte fellene og spar både tid og penger.

Fire planter som ikke trenger sollys

Det er ingen fare om det er fullt i vinduskarmen, her er fire planter som ikke trenger sollys.