Bilde: TomTato

Hva med en potet-tomat?

Blomster og planter

Produsentene kommer alltid opp med nye kreative løsninger. Og nå har noen gjort det igjen: for hva med å dyrke tomater og poteter fra én og samme plante?

Vi sier ofte potato potato når det kommer nye ting på markedet, for ja, vi har gjerne sett det før. Men når det gjelder akkurat denne ny skapningen sier vi definitivt ikke det.

Tomater og poteter ser eller smaker hverken likt, men skal visstnok ha mye til felles etter som begge er i søtvierfamilie.

Dette har grønnsaksprodusenter dratt nytte av i én og samme plante. Denne kombinasjonsplanten består nemlig av en tomatplante som er podet til en potet.

Når planten vokser til vil det komme tomater samtidig som det vokser frem poteter under jorden.

LES MER: Dette kan du dyrke i kjøkkenvinduet

Kan ikke dyrkes frem

Fordelen med en kombinasjonsplante er at man effektiviserer matproduksjon, og gjør det lettere å dyrke flere ting på en liten balkong eller i en liten hage.

Siden det er en såkalt transplante som ikke finnes i naturen, kan den heller ikke dyrkes frem fra frø, den må podes sammen.

De to ulike delene av planten er genetisk adskilt og påvirker hverandre bare ved at de er avhengig av hverandre for næring og vekst.

Det finnes flere produsenter som leverer en ferdig plante som kan settes rett i jorda, men man kan også lage planten selv.

Fordelen med å kjøpe en plante er riktignok at det er langt større sannsynlighet for å lykkes, ettersom produsentene har brukt lang tid på å få til transplanten før den kom på markedet.

Men det kan også være gøy å prøve å få det til selv!

LES OGSÅ: Slik lykkes du med drivhus i hagen

Foto: Getty Images

Slik lager du den selv:

For å få til kombinasjonsplanten må man gjennom en prosess som er kalt poding, som er en fremgangsmåte til ukjønnet formering.

1. Ta en sunn tomatplante som er 15 til 20 cm høy og en potetplante som er omtrent like høy som tomatplanten, og plant dem i en kasse ved siden av hverandre slik at stammene/stilkene lett kan nå hverandre.

3. I denne oppskriften poder man sammen toppen av tomatplanten og bunnen av poteten (roten). 

4. Skjær en tynn "V"-form i stammen til potetplanten (en tomme i lengden og en tredel av tykkelsen til stammen) med en skarp kniv.

5. Gjenta prosedyren på stammen til tomatplanten på samme høyde som du gjorde på potetplanten. Sørg for å få frem delingsvevet i begge plantene, for det er her cellene som sørger for vekst sitter. Gjør kuttene ca 7 cm lange slik at plantene får god kontaktflate.

6. Skli de to V-formene sammen for å feste plantene sammen og fest dem sammen med en podeteip. Sørg for å forsegle de utsatte områdene helt.

7. Sørg så for at plantene får direkte sollys og at jorda er jevnt fuktig. Se så etter tegn til ny vekst på toppen av tomatplanten og en liten utbuling ved poden. Når du ser at det kommer ny vekst kutt av den øverste delen av potetplanten.

8. La planten trives en stund før du ser etter mer vekst. Når den har rukket å vokse litt fjerner du resten av tomatplanten under der du har podet den sammen med potetplanten.

9. Dekk planten med en plastikkpose for å opprettholde fuktighetsinnholdet. Fjern posen etter noen dager, men hvis planten kneler burde den dekkes til noen flere dager.

10. Fjern plastposen og se om det har vokst til. Når du ser grønne blader kan du fjerne tapen. Og med det er potettomatplanten klar! For å holde planten bør den vannes regelmessig og gjødsles med en vannløselig gjødsel hver andre uke.

Slik trives den best:

– Plant kombiplanten mellom april og juni, og sett den på et solfylt og skjermet sted.

– Plant den i en større potte eller sett den direkte i jorda. Husk god drenering og næring.

– Støtt den opp med en blomsterpinne.

– Fjern potetskuddene som kommer frem over bakkenivå.

– Fjern sideskuddene på tomatplanten, slik at plantens energi og næring går til hovedgreinene.

– Vann en til to ganger i uken avheng av værforholdene.

– Gjødsle planten regelmessig, gjerne en gang annenhver uke.

– Høst tomatene først når de er helt røde, da smaker de best.

– Dersom det fortsatt er tomater på planten i slutten av september, høstes disse, samtidig som greiner og blader tas bort.

– Potetene kan deretter høstes uken etter.

– Høst potetene, ved å fjerne og løsne på jorden, gjerne med greip, og grav opp potetene.

– Ikke høst potetene før du har høstet alle tomatene!

Kilder: Oliviassolutions, Tomtato, Maine Garden Ideas

Kommentarer

Når du kommenterer må du bruke ditt egentlige navn. Vær saklig, respekter andres meninger og husk at mange leser det du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse. 

18. februar 2016
Mer om Blomster og planter

Slik får du praktfulle pioner

Blomster og planter Med sine tunge, sødmefylte hoder og frodige bladverk, er pionen/peonen en av våre vakreste og mest populære stauder. Her gir vi deg proffe tips fra pioneksperten Eivind Hansen.

Slik lykkes du med magiske magnolia

Blomster og planter Magnoliaen lyser opp med sine vakre, tidlige blomster om våren. Men, du kan plante magnoliatre nå.

Disse kjerringrådene tar knekken på ugresset

Blomster og planter Å bruke kjemikalier for å bli kvitt ugresset kan være skadelig for naturen. Med bark, aviser, ild, vann, eddik og salt kan du selv forebygge og fjerne...

Slik overvintrer du stauder i krukker

Blomster og planter Er du lei av å kjøpe nye planter til krukkene hvert år? Det er ikke noe problem å få både stauder, busker og trær til å overvintre i krukker – bare du følger disse rådene.

Slik beskjærer du klematis

Blomster og planter Klematis beskjæres for å skape god vekst. Hvordan du skal beskjære den avhenger av hvilken klematis du har. Det er tre hovedtyper.

12 trinn til et vellykket staudebed

Blomster og planter Skal du lage nytt stauebed? Sørg for at plantene får et godt utgangspunkt ved å legge ned litt forarbeid når du lager bedet.

Plant løk og knoll i høst, og nyt nye blomster i bedet til våren

Blomster og planter Nå er det tid for å plante ut løker og knoller, og til våren kan du nyte nye blomster i bedet når snøen forsvinner. 

Plantene som trekker sommerfugler til hagen

Blomster og planter Lyst på mer liv i hagen enn du og blomstene klarer på egenhånd? Inviter noen fargerike gjester.

Yndige klokker

Blomster og planter De er yndige og romantiske, og steller du klokkeblomstene riktig kan de blomstre sommeren igjennom.

Hekk er mer enn tuja

Blomster og planter Vurderer du å plante hekk i år, bør du vurdere mer enn tuja.

Lykken er en pionkrok

Blomster og planter Med romantiske, himmelsk duftene pioner blir din hage et paradis. Spesielt om du skaper en liten pionkrok der du kan sitte og nyte!

Legg grunnlaget for sommerprakten nå

Blomster og planter Det er på tide å starte sesongens arbeid i hagen. Det arbeidet du gjør nå, legger grunnlaget for blomsterprakten senere på året.

Høstsysler i hagen

Blomster og planter Selv om dagene er kortere og kjøligere, er det mye å pusle med utendørs.

Vintervakker hage

Blomster og planter Med litt planlegging kan hagen være vakker året rundt - også i mørketiden. Slik får du en vintervakker hage.

Sitrontimian er årets staude

Blomster og planter Med sine rødfiolette blomster og friske sitronduft er sitrontimian et godt valg til staudebedet.