Bilde: Getty Images

Slik får du orden på hagen etter ferien

Blomster og planter

Trenger hagen din litt oppfriskning etter sommerferien? Vi viser deg hvordan du raskt får hagen din tilbake på sporet.

Selv om du har lagt til rette for at du skulle kunne reise bort noen uker fra hagen, er det gjerne litt å fikse opp i når du kommer tilbake fra ferie.

Vi viser deg derfor hvordan du får styr på blomsterbed, frukttrær og kjøkkenhagen etter ferien.

Få fine blomster igjen

Etter flere uker borte har hagens blomsterbed mest sannsynlig visnet eller blitt kjedelige å se på. Det er ennå ikke tid for å klippe ned hverken blomster eller busker – så derfor skal du i stedet fjerne både visne blomster og blader.

Det samme gjelder for rosene i hagen – også her er det for tidlig å klippe dem ned og fjerne knopper. I stedet kan du også her fjerne de visne og stygge blomstene.

Det er også en god idé å vanne staudene. Gi dem litt gjødsel og la de trenge ned i jorden. På den måten kan du faktisk få liv i nesten visne blomster.

Få styr på kjøkkenhagen

Snart er sesongen over for kjøkkenhagen over, men du kan fortsatt få noe ut av den, som med gulrøttene eller saltene. Ellers bør det meste av de andre grønnsakene høstes nå.

Du trenger ikke å konsentrere deg om potetene. De kan ligge i jorden til høsten, før temperaturen faller og nattefrosten setter inn.

Til gjengjeld bør du holde et øye med potetbladene. Hvis bladene er krøllede, er plantene dine mest sannsynlig blitt rammet av plantesykdommen skimmel.

Hvis dette er tilfelle, skal du klippe av alt det grønne og brenne det. Du må heller ikke kaste det i annen kompost – smitten kan nemlig spred seg når det blåser.

Foto: Getty Images

Få den beste høstfrukten

Klipp lange, nye skudd av frukttrærne, slik at treet kan konsentrere seg om fruktene.

Det er i øyeblikket et perfekt tidspunkt å rydde opp litt i frukttrærne. For å unngå soppangrep og i stedet høste store, fine frukter, kan du fjerne fruktene som sitter tett på hverandre.

En god tommelfingerregel er å skal være en håndsbredde mellom alle fruktene.

Hvis bringebærbuskene er ferdig med å avgi frukt for i år, kan du begynne å klippe dem ned, så de er klare til neste år. Klipp grenene cirka 10 centimeter over bakken.

Hold deg oppdatert på siste nytt innen hus og hage – meld deg på nyhetsbrevet vårt her!

Kommentarer

Når du kommenterer må du bruke ditt egentlige navn. Vær saklig, respekter andres meninger og husk at mange leser det du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse. 

3 august 2016

Slik overvintrer du stauder i krukker

Er du lei av å kjøpe nye planter til krukkene hvert år? Det er ikke noe problem å få både stauder, busker og trær til å overvintre i krukker – bare du...

Derfor er skjelettblomsten verdens vakreste blomst

Den blir kalt skjelettblomsten og er ikke særlig fargerik, men vent til du ser hva den kan gjøre...

9 allergivennlige blomster og planter til hagen

Forhindrer allergi deg å nyte hagen til det fulle? Her er 9 eksempler på allergivennlige planter og blomster til hagen.

Slik får du anemoner til å trives i vase

Anemoner, også kjent som symre, er en av vårens fineste blomster. Her får du gode tips til hvordan du får sarte anemoner til å trives i vase.

Dette er Norges giftigste planter

Alle disse plantene kan du dø av - og den skumleste av dem finnes det ingen motgift mot.

Gå i vinterdvale

Når høsten kommer, går hagen ned på sparebluss. Plantene har forberedt seg ved langsomt å visne eller ved å felle løvet.

Hagen i september

Å plukke og spise epler rett fra treet er en deilig hverdagsluksus. Mer kortreist kan ikke maten bli. Bak eplekaker og lag eplemos og chutney. Nyt de...

Slik er plantetrendene for våren og sommeren

Plantetrendene for vår og sommer 2012 består av to temaer, og har fått navnene Twilight Bloom og Vintage Bloom.

Huskeliste for høsthagen

Høsten er her, og det er tid for å forberede hagen på vinter – og vår! Her er huskelisten som hjelper deg å sette i stand høsthagen.

Nyttige nytelser er sommerens trend

Det skal være pent å se på, kunne spises og pyntes med. Sommerens trend er kjøkkenhage, frukt og bær.

Georginer til høsthagen

Vil du ha fargefest i hagen din, bør du satse på georginer – som ofte kan blomstre til langt utpå høsten. Her får du tips til hvordan!

Tulipaner og roser i vårhagen

Tulipaner og roser er noe hageentusiast Solfrid Cristina Kvernsveen er lidenskaplig opptatt av. Se Solfrids tips om roser og tulipaner.

Mine frøfavoritter

Hageeksperten Lisa Winnerlids favoritter. Denne gangen: Mine frøfavoritter!

Hagen i oktober

Frukt og bær er høstet, men fortsatt kan vi nyte hagens vakre mangfold. Nå er tiden til å gjøre noen små notater om hva som var vellykket og hva vi vil...

Vinterarbeid i hagen

Vinteren er den beste tiden å planlegge forandringer og nyplantninger i hagen. Snøen fungerer som et blankt ark, og lengselen etter våren kan fungere...