Bilde: Getty Images

Slik får du orden på hagen etter ferien

Blomster og planter

Trenger hagen din litt oppfriskning etter sommerferien? Vi viser deg hvordan du raskt får hagen din tilbake på sporet.

Selv om du har lagt til rette for at du skulle kunne reise bort noen uker fra hagen, er det gjerne litt å fikse opp i når du kommer tilbake fra ferie.

Vi viser deg derfor hvordan du får styr på blomsterbed, frukttrær og kjøkkenhagen etter ferien.

Få fine blomster igjen

Etter flere uker borte har hagens blomsterbed mest sannsynlig visnet eller blitt kjedelige å se på. Det er ennå ikke tid for å klippe ned hverken blomster eller busker – så derfor skal du i stedet fjerne både visne blomster og blader.

Det samme gjelder for rosene i hagen – også her er det for tidlig å klippe dem ned og fjerne knopper. I stedet kan du også her fjerne de visne og stygge blomstene.

Det er også en god idé å vanne staudene. Gi dem litt gjødsel og la de trenge ned i jorden. På den måten kan du faktisk få liv i nesten visne blomster.

Få styr på kjøkkenhagen

Snart er sesongen over for kjøkkenhagen over, men du kan fortsatt få noe ut av den, som med gulrøttene eller saltene. Ellers bør det meste av de andre grønnsakene høstes nå.

Du trenger ikke å konsentrere deg om potetene. De kan ligge i jorden til høsten, før temperaturen faller og nattefrosten setter inn.

Til gjengjeld bør du holde et øye med potetbladene. Hvis bladene er krøllede, er plantene dine mest sannsynlig blitt rammet av plantesykdommen skimmel.

Hvis dette er tilfelle, skal du klippe av alt det grønne og brenne det. Du må heller ikke kaste det i annen kompost – smitten kan nemlig spred seg når det blåser.

Foto: Getty Images

Få den beste høstfrukten

Klipp lange, nye skudd av frukttrærne, slik at treet kan konsentrere seg om fruktene.

Det er i øyeblikket et perfekt tidspunkt å rydde opp litt i frukttrærne. For å unngå soppangrep og i stedet høste store, fine frukter, kan du fjerne fruktene som sitter tett på hverandre.

En god tommelfingerregel er å skal være en håndsbredde mellom alle fruktene.

Hvis bringebærbuskene er ferdig med å avgi frukt for i år, kan du begynne å klippe dem ned, så de er klare til neste år. Klipp grenene cirka 10 centimeter over bakken.

Hold deg oppdatert på siste nytt innen hus og hage – meld deg på nyhetsbrevet vårt her!

Kommentarer

Når du kommenterer må du bruke ditt egentlige navn. Vær saklig, respekter andres meninger og husk at mange leser det du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse. 

3 august 2016

Slik planter du roser i høst

Det er ikke for sent å plante velduftende og vakre roser i hagen.

5 smarte ting du kan bruke eggeskall til i hagen

Eggeskall er fulle av næring. Skallene er rike på kalsium og passer utmerket til gjødsel. De kan også brukes mot skadedyr.

4 urter med lang holdbarhet

Med fire friske urter i hagen kan du krydre et hvert måltid på beste vis. Du kan også dyrke dem inne!

Slik farger du roser

Dette fasinerende trikset gjør det mulig å farge hvite roser – ikke bare i én farge, men også flere nyanser på en gang.

Trikset som alle hageeiere burde kunne

For deg som ikke er født med grønne fingre, er dette trikset genialt. Vi viser deg hvordan du får plantene i hagen til å vokse ordentlig!

Få valmuer til å holde lenger med en lighter

Valmuer i buketter er vanskelig. De dør raskt, men heldigvis finnes det smarte triks: Svi stilkene med en lighter, så holder de seg lenger.

Derfor bør du vanne plantene med isbiter

Vanner du plantene dine med isbiter, slipper du at de drukner i vann eller dør av tørst.

Slik lykkes du med oleander

Oleander er en av de plantene som gir din terrasse og hagestue et sydlandsk preg. Den er forførerisk fin, men også svært giftig.

Dette er sommerens blomstertrend

Sommerens store blomstertrend er å fylle med en romantisk blomsteregn. Vi viser deg hvordan du lager din egen blomstereng.

Disse kjerringrådene tar knekken på ugresset

Å bruke kjemikalier for å bli kvitt ugresset kan være skadelig for naturen. Med ild, vann, eddik og salt kan du selv fjerne ugresset billig og enkelt.

Gjør hagen til en fargerik oase

Farger er et fascinerende designelement i hagen. Jo mer "knall" farger, jo mer oppmerksomhet får du av naboer og insekter.

Har du noen av disse forbudte plantene i hagen din?

Fra og med i år er en rekke kjente planter forbudt å sette ut i hagen. Se hva du bør gjøre om du har noen av plantene i hagen din.

Slik får du en levende og vakker hage

Gjør hagen til en grønn oase med deilige summing fra insekter. Vi viser deg hvordan du gjør hagen bievennlig og samtidig "redder" verden.

Lag ditt eget minidrivhus av brusflasker

Dropp det store og dyre drivhuset. Med disse minidrivhusene av brusflasker, vil plantene dine stortrives.

Derfor lykkes du aldri med plantene i hagen

Du tror du har gjort alt riktig, men likevel ender du ikke opp med det blomsterbedet som du ønsket. Unngå disse åtte fellene og spar både tid og penger.