Flytt krukkene under tak før det verste høstregnet setter inn, slik at plantene ikke drukner.
Flytt krukkene under tak før det verste høstregnet setter inn, slik at plantene ikke drukner. Bilde: Spirea.no

Slik overvintrer du stauder i krukker

Blomster og planter

Er du lei av å kjøpe nye planter til krukkene hvert år? Det er ikke noe problem å få både stauder, busker og trær til å overvintre i krukker – bare du følger disse rådene.

Krukker er trendy som aldri før – og desto flere krukker, desto større utgifter til planter. Men det trenger ikke å være sånn – det går nemlig helt fint å overvintre både stauder og andre flerårige planter i krukkene som du kan ha glede av i mange år.

Denne hostaen er relativt nyinnkjøpt. For å få den til å overleve vinteren, har vi valgt å flytte den over i en frostsikker Lindesbergs-krukke. Foto: Spirea.no

Bruk store krukker

Første bud er at du har store nok krukker – og at de er frostsikre. Det finnes mange ulike materialer som tåler frost – for eksempel høybrent keramikk, glassfiber, metall, plast og isopor. Spør i butikken når du kjøper krukke om den er frostsikker, altså beregnet på utebruk.

OBS: Det at en krukke er frostsikker betyr ikke at den ikke kan sprekke, men den skal tåle å stå med jord i seg gjennom vinteren. Blir den stående full av vann som fryser, kan den likevel sprekke.

Les også:

Vinterarbeid i hagen

Vinteren er den beste tiden å planlegge forandringer og nyplantninger i hagen. Snøen fungerer som et blankt ark, og lengselen etter våren kan fungere...

I tillegg til at krukken må være frostsikker, er det viktig at det er plass til nok jord i den til at flerårige planter kan utvikle røttene sine. En staude eller busk skal forhåpentligvis stå i krukken i noen år.

LES OGSÅ: Derfor sier vi ja til barnearbeid (Spirea.no)

Det er også en del planter som ikke liker å fryse på røttene sine, så hvis de står for eksempel i en krukke av metall, kan de dø, eller bli satt veldig tilbake.

Metallkrukker er frostsikre i den forstand at de ikke sprekker, men det kan være litt risikabelt å overvintre stauder i dem siden noen planter ikke liker å fryse på røttene. Foto: Spirea.no

Vi hadde noen ganske nyinnkjøpte stauder som sto i krukker av metall (sink). Stilig om sommeren, men litt usikkert med tanke på overvintring. Derfor har vi flyttet disse plantene over i noen større potter i et isoporlignende materiale, vi har de krukkene som kalles Lindesbergskrukker. Disse har vi god erfaring med å bruke til overvintring av både løk og stauder.

Les også:

Stauder sikrer blomstring i hagen

Planter du stauder i hagen sikrer du blomstring år etter år uten store utgifter.

LES OGSÅ: Slik lykkes du med løk i krukker (Spirea.no)Sommerblomstene takker snart for seg uansett, og måtte vike plassen i de frostsikre krukkene. Foto: Spirea.no

Foto: Spirea.no

Unngå å drukne plantene

Det er ikke nødvendigvis kulda som er problemet for planter som skal overvintre i krukker, men heller alt regnet. Hvis krukkene først regner fulle av vann, og det så blir frost like etterpå, vil hele krukka i praksis bli en isklump. Det kan ta knekken på de fleste planter.

Noe annet er at plantene ikke liker å stå med røttene konstant i vann, da drukner de rett og slett.

Les også:

Slik beskjærer du busker og trær riktig

Riktig beskjæring er viktig for å lykkes i hagen, og for mange planter, trær og busker er høsten tiden å gjøre det på.

Derfor er det svært viktig å sørge for drenering for de plantene som skal overvintres i krukker.

Legg lecakuler og fiberduk i bunnen av krukkene. Sørg også for at det er hull i bunnen, og at hullet ikke er dekket til.

Halve vedkubber fungerer fint som krukkeføtter. Foto: Spirea.no

Sett krukkene under tak

Deretter er det lurt å sette krukkene inntil en vegg, og gjerne under takskjegget. For den del kan du sette dem i boden eller i drivhuset, men da må du huske å sjekke at de ikke tørker ut også.

For å unngå at det blir stående vann i krukkene, fjerner du eventuelle krukkefat. Det er også lurt å få dem litt opp fra bakken. Det finnes spesielle krukkeføtter du kan bruke, eller du kan bruke steiner eller som vi har gjort: Halve vedkubber.

Ved å løfte krukkene litt opp fra bakken unngår du at krukkene fryser fast, og eventuelt overskuddsvann vil ha plass til å renne ut. Foto: Spirea.no

Fordelen med at plantene står inntil veggen er for det første at det ikke regner så mye oppi dem, og at det blir litt lunere enn om de står midt på en åpen plass. Hvis det kommer snø i vinter kan du også skuffe dette over krukkene for ekstra isolasjon. Noen legger glava eller isopor rundt krukkene for ekstra beskyttelse.

Et annet poeng er at krukkene ikke bør stå midt i veien for snørydding om vinteren.

Sjekk klimasonen

Planter som skal overvintre i krukker bør være litt mer hardføre enn planter som skal stå direkte i bakken. Velg gjerne en klimasone eller to høyere enn det er der du bor – hvis du for eksempel bor i H3 bør krukkeplanter være H4 eller høyere.

Tips: Er du i tvil om planten er hardfør nok til å overvintre i krukke, kan du jordslå planten i et bed. 

LES OGSÅ: Velg riktige planter for ditt klima (Spirea.no)

Når krukkene står under tak, må du følge med på at de ikke tørker ut. Det er vanligvis ikke noe problem om høsten, men kan bli det til våren. Foto: Spirea.no

Husk vårsola

Du kan nok oppleve at planter som står i krukker trenger litt lengre tid enn plantene i bedene til å våkne til liv igjen om våren. Husk at når sola begynner å varme om våren, må du også begynne å vanne, hvis ikke kan krukkeplanter tørke ut. La helst ikke krukkene stå i sørveggen der det veksler mellom varme dager og kalde netter tidlig på våren.

Artikkelen er publisert i samarbeid med spirea.no, en blogg om hage, reiser og friluftsliv. Besøk den gjerne og la deg inspirere! 

18. september 2017
Mer om Blomster og planter

Plant løk og knoll i høst, og nyt nye blomster i bedet til våren

Blomster og planter Nå er det tid for å plante ut løker og knoller, og til våren kan du nyte nye blomster i bedet når snøen forsvinner. 

Plantene som trekker sommerfugler til hagen

Blomster og planter Lyst på mer liv i hagen enn du og blomstene klarer på egenhånd? Inviter noen fargerike gjester.

12 trinn til et vellykket staudebed

Blomster og planter Skal du lage nytt stauebed? Sørg for at plantene får et godt utgangspunkt ved å legge ned litt forarbeid når du lager bedet.

Yndige klokker

Blomster og planter De er yndige og romantiske, og steller du klokkeblomstene riktig kan de blomstre sommeren igjennom.

Hekk er mer enn tuja

Blomster og planter Vurderer du å plante hekk i år, bør du vurdere mer enn tuja.

Lykken er en pionkrok

Blomster og planter Med romantiske, himmelsk duftene pioner blir din hage et paradis. Spesielt om du skaper en liten pionkrok der du kan sitte og nyte!

Større er bedre til krukkehagen

Blomster og planter Velg stort når du skal kjøpe krukker til uteplassen.

Legg grunnlaget for sommerprakten nå

Blomster og planter Det er på tide å starte sesongens arbeid i hagen. Det arbeidet du gjør nå, legger grunnlaget for blomsterprakten senere på året.

En forsiktig start i hagen

Blomster og planter Klør du i fingrene etter å ta fatt på hagen etter den lange vinteren? Velg en forsiktig start og du unngår å gjøre mer skade enn gagn.

Hagen akkurat nå - april

Blomster og planter Våren er her og dagene blir lengere.

Vårens første hagesysler

Blomster og planter Vi går over i april, og det på tide å tenke på hagen igjen. Her er sju sysler for påskeferien.

Hagen akkurat nå - februar

Blomster og planter Her er Susanna Roséns spalte om hagen i februar måned.

Høstsysler i hagen

Blomster og planter Selv om dagene er kortere og kjøligere, er det mye å pusle med utendørs.

Vintervakker hage

Blomster og planter Med litt planlegging kan hagen være vakker året rundt - også i mørketiden. Slik får du en vintervakker hage.

Sitrontimian er årets staude

Blomster og planter Med sine rødfiolette blomster og friske sitronduft er sitrontimian et godt valg til staudebedet.