Flytt krukkene under tak før det verste høstregnet setter inn, slik at plantene ikke drukner.
Flytt krukkene under tak før det verste høstregnet setter inn, slik at plantene ikke drukner. Bilde: Spirea.no

Slik overvintrer du stauder i krukker

Blomster og planter

Er du lei av å kjøpe nye planter til krukkene hvert år? Det er ikke noe problem å få både stauder, busker og trær til å overvintre i krukker – bare du følger disse rådene.

Krukker er trendy som aldri før – og desto flere krukker, desto større utgifter til planter. Men det trenger ikke å være sånn – det går nemlig helt fint å overvintre både stauder og andre flerårige planter i krukkene som du kan ha glede av i mange år.

Denne hostaen er relativt nyinnkjøpt. For å få den til å overleve vinteren, har vi valgt å flytte den over i en frostsikker Lindesbergs-krukke. Foto: Spirea.no

Bruk store krukker

Første bud er at du har store nok krukker – og at de er frostsikre. Det finnes mange ulike materialer som tåler frost – for eksempel høybrent keramikk, glassfiber, metall, plast og isopor. Spør i butikken når du kjøper krukke om den er frostsikker, altså beregnet på utebruk.

OBS: Det at en krukke er frostsikker betyr ikke at den ikke kan sprekke, men den skal tåle å stå med jord i seg gjennom vinteren. Blir den stående full av vann som fryser, kan den likevel sprekke.

Les også:

Beskytt plantene mot vinteren

Med fjorårets harde vinter fremdeles friskt i minne, er det mange som ønsker å gi plantene litt ekstra beskyttelse mot vinteren.

I tillegg til at krukken må være frostsikker, er det viktig at det er plass til nok jord i den til at flerårige planter kan utvikle røttene sine. En staude eller busk skal forhåpentligvis stå i krukken i noen år.

LES OGSÅ: Derfor sier vi ja til barnearbeid (Spirea.no)

Det er også en del planter som ikke liker å fryse på røttene sine, så hvis de står for eksempel i en krukke av metall, kan de dø, eller bli satt veldig tilbake.

Metallkrukker er frostsikre i den forstand at de ikke sprekker, men det kan være litt risikabelt å overvintre stauder i dem siden noen planter ikke liker å fryse på røttene. Foto: Spirea.no

Vi hadde noen ganske nyinnkjøpte stauder som sto i krukker av metall (sink). Stilig om sommeren, men litt usikkert med tanke på overvintring. Derfor har vi flyttet disse plantene over i noen større potter i et isoporlignende materiale, vi har de krukkene som kalles Lindesbergskrukker. Disse har vi god erfaring med å bruke til overvintring av både løk og stauder.

Les også:

Blomsterjord + bleieinnmat = superjord

Nei, du leste ikke feil. Innmaten fra en bleie kan faktisk gi blomsterjorden superkrefter. Les hvordan her.

LES OGSÅ: Slik lykkes du med løk i krukker (Spirea.no)Sommerblomstene takker snart for seg uansett, og måtte vike plassen i de frostsikre krukkene. Foto: Spirea.no

Foto: Spirea.no

Unngå å drukne plantene

Det er ikke nødvendigvis kulda som er problemet for planter som skal overvintre i krukker, men heller alt regnet. Hvis krukkene først regner fulle av vann, og det så blir frost like etterpå, vil hele krukka i praksis bli en isklump. Det kan ta knekken på de fleste planter.

Noe annet er at plantene ikke liker å stå med røttene konstant i vann, da drukner de rett og slett.

Les også:

Dyrk vannmelon i hagen!

Vannmelonen krever tid, stell og masse av vann. Til gjengjeld belønnes du av deilig frukt til sommeren, som du har dyrket selv hjemme.

Derfor er det svært viktig å sørge for drenering for de plantene som skal overvintres i krukker.

Legg lecakuler og fiberduk i bunnen av krukkene. Sørg også for at det er hull i bunnen, og at hullet ikke er dekket til.

Halve vedkubber fungerer fint som krukkeføtter. Foto: Spirea.no

Sett krukkene under tak

Deretter er det lurt å sette krukkene inntil en vegg, og gjerne under takskjegget. For den del kan du sette dem i boden eller i drivhuset, men da må du huske å sjekke at de ikke tørker ut også.

For å unngå at det blir stående vann i krukkene, fjerner du eventuelle krukkefat. Det er også lurt å få dem litt opp fra bakken. Det finnes spesielle krukkeføtter du kan bruke, eller du kan bruke steiner eller som vi har gjort: Halve vedkubber.

Ved å løfte krukkene litt opp fra bakken unngår du at krukkene fryser fast, og eventuelt overskuddsvann vil ha plass til å renne ut. Foto: Spirea.no

Fordelen med at plantene står inntil veggen er for det første at det ikke regner så mye oppi dem, og at det blir litt lunere enn om de står midt på en åpen plass. Hvis det kommer snø i vinter kan du også skuffe dette over krukkene for ekstra isolasjon. Noen legger glava eller isopor rundt krukkene for ekstra beskyttelse.

Et annet poeng er at krukkene ikke bør stå midt i veien for snørydding om vinteren.

Sjekk klimasonen

Planter som skal overvintre i krukker bør være litt mer hardføre enn planter som skal stå direkte i bakken. Velg gjerne en klimasone eller to høyere enn det er der du bor – hvis du for eksempel bor i H3 bør krukkeplanter være H4 eller høyere.

Tips: Er du i tvil om planten er hardfør nok til å overvintre i krukke, kan du jordslå planten i et bed. 

LES OGSÅ: Velg riktige planter for ditt klima (Spirea.no)

Når krukkene står under tak, må du følge med på at de ikke tørker ut. Det er vanligvis ikke noe problem om høsten, men kan bli det til våren. Foto: Spirea.no

Husk vårsola

Du kan nok oppleve at planter som står i krukker trenger litt lengre tid enn plantene i bedene til å våkne til liv igjen om våren. Husk at når sola begynner å varme om våren, må du også begynne å vanne, hvis ikke kan krukkeplanter tørke ut. La helst ikke krukkene stå i sørveggen der det veksler mellom varme dager og kalde netter tidlig på våren.

Artikkelen er publisert i samarbeid med spirea.no, en blogg om hage, reiser og friluftsliv. Besøk den gjerne og la deg inspirere! 

18. september 2017
Mer om Blomster og planter

Slik får du praktfulle pioner

Blomster og planter Med sine tunge, sødmefylte hoder og frodige bladverk, er pionen/peonen en av våre vakreste og mest populære stauder. Her gir vi deg proffe tips fra pioneksperten Eivind Hansen.

Har du noen av disse forbudte plantene i hagen din?

Blomster og planter Fra og med i fjor ble en rekke kjente planter forbudt å sette ut i hagen. Se hva du bør gjøre om du har noen av plantene i hagen din.

Slik lykkes du med magiske magnolia

Blomster og planter Magnoliaen lyser opp med sine vakre, tidlige blomster om våren. Men, du kan plante magnoliatre nå.

Disse kjerringrådene tar knekken på ugresset

Blomster og planter Å bruke kjemikalier for å bli kvitt ugresset kan være skadelig for naturen. Med bark, aviser, ild, vann, eddik og salt kan du selv forebygge og fjerne ugresset billig og enkelt.

Gratis planter med stiklinger

Blomster og planter Skaff deg gratis planter til hage og stue ved å ta stiklinger av andre planter.

Dyrk vannmelon i hagen!

Blomster og planter Vannmelonen krever tid, stell og masse av vann. Til gjengjeld belønnes du av deilig frukt til sommeren, som du har dyrket selv hjemme.

Slik beskjærer du klematis

Blomster og planter Klematis beskjæres for å skape god vekst. Hvordan du skal beskjære den avhenger av hvilken klematis du har. Det er tre hovedtyper.

Sats på robuste roser i hagen

Blomster og planter Roseekspert og gartner Knut Auke anbefaler fem roser som er lette å få til – selv for den som er nybegynner som rosedyrker.

Staudene som aldri svikter

Blomster og planter – Her er tre utsøkte stauder som jeg aldri blir lei av. De er så problemfrie. Så friske, lettstelte og i tillegg så skjønne!, skriver hagebokforfatteren...

Slik får du det til å blomstre i høyden

Blomster og planter La det blomstre i høyden med kreative innslag av klatreplanter.

12 trinn til et vellykket staudebed

Blomster og planter Skal du lage nytt stauebed? Sørg for at plantene får et godt utgangspunkt ved å legge ned litt forarbeid når du lager bedet.

Plant løk og knoll i høst, og nyt nye blomster i bedet til våren

Blomster og planter Nå er det tid for å plante ut løker og knoller, og til våren kan du nyte nye blomster i bedet når snøen forsvinner.

Høstsysler i hagen

Blomster og planter Selv om dagene er kortere og kjøligere, er det mye å pusle med utendørs.

Vintervakker hage

Blomster og planter Med litt planlegging kan hagen være vakker året rundt - også i mørketiden. Slik får du en vintervakker hage.

Sitrontimian er årets staude

Blomster og planter Med sine rødfiolette blomster og friske sitronduft er sitrontimian et godt valg til staudebedet.