Den finske designeren Petteri  Masalin er mannen bak den innovative led-lys urtepotten som sikrer urtene dine lang levetid.
Den finske designeren Petteri Masalin er mannen bak den innovative led-lys urtepotten som sikrer urtene dine lang levetid. Bilde: AMM

Slik varer urtene lenger

Blomster og planter

I en urtepotte utstyrt med LED-lys sikrer du at butikk-kjøpte urter ikke bare holder seg friske, men også fortsetter å gro i et balansert vekst miljø.

Å ha friske velduftende urter for hånden hver dag og kunne bruke disse i matlagningen er en hverdagslig luksus alle nå kan ta del i. Resultater av forskning og utvikling  har gjort at Fiskars med sin urtepotte «KitchenGarden» kombinerer det praktiske og effektive med moderne finsk design.

For å sikre at man hele tiden har friske urter for hånden, plasseres urtene direkte i lysmaskinen  med eller uten de medfølende orange pottene. Fyll på med vann, skru på LED-lyset og plasser kuppelen over urtene.

Enklere blir det ikke å ha et kontrollert beskyttende miljø som urtene dine vil stortrives i.

Med denne varer urtene dine lenger. Foto: AMM

Les også:

Vakre glass og blomsterprakt

En skjønn forening av vakre glass og nydelige blomster kan lyse opp selv den mørkeste februardagen. Vi gir deg inspirasjonen.

Basic og Premium

•    KitchenGarden  kommer i to utgaver, hvorav Basic versjonen leveres med LED-lys som er ferdig kalibert til de fleste urter.

•    Premuim modellen kommer med et LED-lys som er justerbart gjennom en fjernkontroll, slik at man har muligheten til å finjustere farge og styrke etter behov og ønsker.

•    Premium modellen gjør det også mulig å stille inn enheten på “sovemodus” i 8 timer, noe som optimaliserer vekstforholdene ytterligere.

•    Premium versjonen vil derfor gjøre det mulig å dyrke frem urter fra frøstadiet. Det gjør det enkelt å eksperimentere med nye urter og planter, hjemme på din egen kjøkkenbenk.

•    Begge modellene kommer med små urtepotter for opitmalisert vekst av mindre urteplanter gjennom de medfølgende kapillær mattene (kunstige røtter).

•    Uten støyende pumper, og med deler som kan vaskes i oppvaskmaskin (ikke LED-lys delen og kuppelen) blir det enkelt å tilsette friske urter til ett hvert måltid.

Urte- og Blomstersaks

For å sikre at “innhøstingen” av urtene blir gjort på best mulig måte, er det også kommet en ny beskjærings-saks spesielt laget for urter. Saksen er i de beste materialer, hvor det rustfrie sideskjærs bladet leverer et rent og presist kutt for å skade planten minst mulig. Et korrekt snitt er viktig for at planten skal vokse videre, slik at ikke stilken blir skadet unødvendig.

Den finske designeren Petteri  Masalin er mannen bak den innovative led-lys urtepotten som sikrer urtene dine lang levetid. Foto: AMM

Les også:

Murhus utsatt for muggsopp

Bor du i et murhus, er sannsynligheten stor for at det vokser muggsopp rett bak hodet ditt på soverommet.

Bruk urter og krydder i stedet for salt

Friske krydderurter har i mange tusen år vært en viktig del av folks hverdagsliv - brukt både i matlaging og som medisin. Friske krydderurter gir maten et løft - både smaksmessig og ikke minst utseendemessig. Finhakkede friske krydderurter gir en herlig smak til supper og sauser, og foredler smaken på fiskeretter, gryteretter, bakverk, grønnsaker, salater og desserter. I tillegg til å lukte godt, virker de også stimulerende på sansene og appetitten.

De passer også ypperlig som erstatning til salt. For å redusere saltinntaket kan du i det daglige forsøke å:
•    Unngå eller bruke sparsomt med salt ved tilberedning av maten.

•    Unngå vanlig suppepulver, sausepulver og buljong, og i stedet bruke saltfattige produkter eller koke kraften selv.

•    Unngå ekstra salting av maten ved bordet.

•    Bruke andre smakstilsetninger som krydder og urter i stedet for salt.

Les også:

Stor test av 32-tommere til under 10 000 kroner

Selv om mange ønsker seg en stor flatskjerm på veggen er det fortsatt 32 tommer som er den mest populære TV-størrelsen hos folk flest.

Urtefakta

Sitronmelisse
Kalles også "hjertets fryd". Den er flerårig. Bladene er hjerteformede og planten får små hvite blomster. Man kjenner lett igjen planten på bladene - de dufter sterkt sitron når man gnir dem mellom fingrene. Her er det også bladene man bruker i matlaging. De sprø, lysegrønne bladene smaker best.

Bladene bør ikke kokes med i maten for lenge, men tilsettes rett før servering. Sitronmelisse kan brukes i alt man ønsker en sitronsmak på. For eksempel i salater, sammen med frukt eller i drikker, supper og sauser. Den er pikant til fisk. Sitronmelisseblader brukes ofte som dekorasjon på matfatet eller kaken.

Dill
Er en ettårig urte som er på sitt beste når planten er 15-20 cm høy. Man bruker de smale, velsmakende bladene som krydder. Det er mest her i Norden vi bruker dill, og den har sin selvfølgelige plass sammen med for eksempel gravlaks, dillsaus, krepseanretninger, potetretter og salater. Spesielt sammen med fisk og skalldyr er den brukt.

Estragon
Er flerårig og planten likner en liten busk. Det er bladene fra de unge skuddene som brukes. De har sterkest smak rett før planten blomstrer. Smaken er lett bitter. Hakk eller klipp bladene og bruk det som krydder til stekt kjøtt eller fisk. Estragon passer utmerket i sauser og supper, og det er fransk estragon som er hovedkrydderet i bearnaisesaus.

Man kan lett lage estragoneddik ved å legge hele stilker med blad i eddikflasken. Det ser dekorativt ut, og kan for eksempel brukes til gaver. Ellers bør man ikke bruke stilkene, da de har en veldig kraftig og skarp smak.

Koriander
Er en ettårig vekst. Den er en gammel krydderurt som er blitt veldig populær igjen. Planten er spinkel med sine lysegrønne tynne blader. Man bruker både de ferske bladene og de runde frøene. Frøene gir veldig kraftig smak, og man kan kjøpe tørkede korianderfrø i krydderhyllen i butikken - hele eller malt.

Man tror koriander kommer fra det østre Middelhavsområdet. Planten har lenge vært kjent som urtekrydder i det fjerne Østen, og er like ofte forekommende i indisk mat som kruspersille hos oss. Koriander inngår dessuten i mange curryblandinger. Smaken er søt og litt bitter, og blad fra koriander brukes til å strø over supper og salater. Korianderfrø brukes bl.a. som brødkrydder, i ris- og grønnsakretter, kaker og desserter.

Ofte brukes koriander sammen med for eksempel kanel, ingefær og nellik.

Kilde: Opplysningskontoret for frukt og grønt.

3. november 2013
Mer om Blomster og planter

Slik får du praktfulle pioner

Blomster og planter Med sine tunge, sødmefylte hoder og frodige bladverk, er pionen/peonen en av våre vakreste og mest populære stauder. Her gir vi deg proffe tips fra pioneksperten Eivind Hansen.

Har du noen av disse forbudte plantene i hagen din?

Blomster og planter Fra og med i fjor ble en rekke kjente planter forbudt å sette ut i hagen. Se hva du bør gjøre om du har noen av plantene i hagen din.

Slik lykkes du med magiske magnolia

Blomster og planter Magnoliaen lyser opp med sine vakre, tidlige blomster om våren. Men, du kan plante magnoliatre nå.

Disse kjerringrådene tar knekken på ugresset

Blomster og planter Å bruke kjemikalier for å bli kvitt ugresset kan være skadelig for naturen. Med bark, aviser, ild, vann, eddik og salt kan du selv forebygge og fjerne ugresset billig og enkelt.

Gratis planter med stiklinger

Blomster og planter Skaff deg gratis planter til hage og stue ved å ta stiklinger av andre planter.

Dyrk vannmelon i hagen!

Blomster og planter Vannmelonen krever tid, stell og masse av vann. Til gjengjeld belønnes du av deilig frukt til sommeren, som du har dyrket selv hjemme.

Slik overvintrer du stauder i krukker

Blomster og planter Er du lei av å kjøpe nye planter til krukkene hvert år? Det er ikke noe problem å få både stauder, busker og trær til å overvintre i krukker – bare du følger disse rådene.

Slik beskjærer du klematis

Blomster og planter Klematis beskjæres for å skape god vekst. Hvordan du skal beskjære den avhenger av hvilken klematis du har. Det er tre hovedtyper.

Sats på robuste roser i hagen

Blomster og planter Roseekspert og gartner Knut Auke anbefaler fem roser som er lette å få til – selv for den som er nybegynner som rosedyrker.

Staudene som aldri svikter

Blomster og planter – Her er tre utsøkte stauder som jeg aldri blir lei av. De er så problemfrie. Så friske, lettstelte og i tillegg så skjønne!, skriver hagebokforfatteren Lisa Winnerlid.

Slik får du det til å blomstre i høyden

Blomster og planter La det blomstre i høyden med kreative innslag av klatreplanter.

12 trinn til et vellykket staudebed

Blomster og planter Skal du lage nytt stauebed? Sørg for at plantene får et godt utgangspunkt ved å legge ned litt forarbeid når du lager bedet.

Høstsysler i hagen

Blomster og planter Selv om dagene er kortere og kjøligere, er det mye å pusle med utendørs.

Vintervakker hage

Blomster og planter Med litt planlegging kan hagen være vakker året rundt - også i mørketiden. Slik får du en vintervakker hage.

Sitrontimian er årets staude

Blomster og planter Med sine rødfiolette blomster og friske sitronduft er sitrontimian et godt valg til staudebedet.