12 trinn til et vellykket staudebed

Skal du lage nytt stauebed? Sørg for at plantene får et godt utgangspunkt ved å legge ned litt forarbeid når du lager bedet.

12 trinn til et vellykket staudebed


Et vakkert staudebed der plantene veksler på blomstringen sesongen gjennom er et viktig element i mange norske hager.

Hvis du skal i gang med å lage ditt eget staudebed, gjør du lurt i å bruke litt tid både på planleggingen og i forberedelsene.

Legg forholdene til rette nå, og plantene du setter ut vil trives og gi deg glede i mange år fremover.

Her er tolv trinn for et vellykket staudebed. Rådene er hentet fra hageboken Hagen gjennom året.

staudebedet

Planleggingsfasen

1. Vær nøye når du velger ut stedet der du vil anlegge staudebedet. Hvordan er sol- og skyggeforholdene? Står plantene i le eller vil de være utsatte for vind? Får de nok regn der de står eller blir regnvannet hindret av et takutstikk? Hvordan er bedet plassert i forhold til andre elementer i hagen?

Et blomstrende staudebed kan være et fargerikt blikkfang mot en eviggrønn hekk, men samtidig må du være klar over at hekken vil ta mye av næringen fra staudene.

En mulighet å unngå dette på er å lage et fysisk skille mellom hekk og blomsterbed.

2. Merk opp bedet med kjepper og hyssing. Det gjør det lettere når du skal begynne å grave opp området.

3. Planlegg bedet og lag en skisse. Pass på at du får med hvilke planter du vil dyrke, hvilke høyder de enkelte plantene har og når de enkelte plantene blomstrer.

Storkenebb er en hardfør og elegant staude.

Storkenebb er en hardfør og elegant staude. Foto: Getty Images

Forberedelsene

4. Grav opp området der bedet skal anlegges. Stauder trenger mer plass til røttene enn sommerblomster, så du bør bearbeide jorden i en halv meters dybde.

5. Fjern alt som er av røtter og ugress. Husk at jo nøyere du er nå, desto enklere blir jobben senere.

6. Hvis du har spadd om et felt i plenen for å lage bedet, kan gresstorven legges opp ned i hullet.

7. Legg et dreneringslag i bunnen. Dette er spesielt viktig hvis du har tung leirejord eller det av andre grunner er dårlig drenering i hagen. Dreneringslaget bør være rundt åtte centimeter dypt og kan for eksempel bestå av pukk eller singel.

8. Vurder jordkvaliteten. Kanskje må du forbedre jorden så den blir ideell til stauder. Det kan være at den trenger bedre struktur, mer næring, eller en annen pH-verdi. Dette har du mulighet til å gjøre noe med nå før plantene settes i jorden.

9. Fyll på med jord.

Utplantingen

10. Sett ut plantene i tråd med skissen du har tegnet opp. De skal stå like dypt som de sto i planteskolen. Trykk godt til rundt hver plante. Det er viktig både for at de skal stå støtt og for at røttene skal få kontakt med jorden.

Neste vår, etter at staudene har stått i bedet gjennom en vinter, kan det være lurt å se over bedet. Det hender at telen presser nyplantede planter opp av jorden, og da bør du trykke staudene på plass igjen så røttene ikke tørker ut i sollyset.

11. Vann godt.

12. Sett ut støtter til de plantene som vil trenge det senere i sesongen.

Kilde: Hagen gjennom året av Eva Rönnblom