Vil du ha en frekk og litt annerledes komposisjon; bland oransje og rosa pelargoner! Foto: Sven-Gösta Johansson 1/11
Stemorsblomster gjør seg fint både i kasser og for å fylle ut tomrom i blomsterbed. Til høyre sam... Foto: Sven-Gösta Johansson 2/11
En ny lekker pelargontype med raffinerte striper; "Raspberry Ripple". Foto: Sven-Gösta Johansson 3/11
Sjarmerende "Mr Wren" passer fint i en gruppe sammen med andre pelargonsorter. Foto: Sven-Gösta Johansson 4/11
Her er en trendy stemorsblomst i varme solnedgangstoner og ensfarget midt. Foto: Sven-Gösta Johansson 5/11
Noen pelargonier har dekorative fargede blader, som denne som er brunbladet. Foto: Sven-Gösta Johansson 6/11
Den rosenknoppspelargonen ser virkelig ut som en samling av små, røde roseknopper. Foto: Sven-Gösta Johansson 7/11
Den klassiske engelske sorten "Lord Bute", til venstre, er verdensberømt for sin mørke purpurfarg... Foto: Sven-Gösta Johansson 8/11
De himmelsblå med mørkere midt er blant de vanligste stemorsblomstene. Foto: Sven-Gösta Johansson 9/11
Tulipanpelargonen "Red Pandora" ser ut som en minibukett med tulipaner. Foto: Sven-Gösta Johansson 10/11
Stemorsblomster kommer i alle mulige (og umulige!) fargekombinasjoner, som denne til høyre som er... Foto: Sven-Gösta Johansson 11/11

Stjerner fra vår til høst

Blomster og planter

Stemorsblomster står for vårglede. Pelargonier for sommerromantikk. Ingen hage uten dem! Det synes ihvertfall vi vår når det herlige utelivet setter i gang igjen.

Stemorsblomster og pelargonier er superstjernene i det enorme tilbudet av uteplanter som finnes. Egentlig trenger man ikke noe annet i sine krukker og balkongkasser gjennom hele sommersesongen. Man kan begynne med stemorsblomstene som tåler frost, allerede når snøen smelter. De blomstrer livlig til sommervarmen kommer.

Da er det tid for å sette ut pelargonier som blomstrer til frosten kommer. Stemorsblomster og pelargonier er prisverdige, lettstelte og finnes i mange lekre sorter og farger. Det er bare å velge og vrake!

Stemorsblomster tåler det meste

Når vinteren har sluppet taket drar jeg å handler stemorsblomster. De tåler opp til fem graders kulde. Hvis vinteren overrasker dem lukker de bare sine vakre øyne, bøyer blomsternakken og venter på mildere tider. I butikken går jeg rundt og ser på de ulike personlighetene i øynene. Ingen blomster er så sjelfulle som stemorsblomster. En rad med stemorsblomster, i en kasse under vinduskarmen, med ulike ansiktsuttrykk må jeg bare ha! De skal stå der og se på meg, leende, drømmende og fulle av livslyst, når jeg tusler inn på kjøkkenet for å drikke morgenkaffen. En god start på dagen!

Når varmen kommer for alvor er det tid for pelargonienes glamorøse sommershow. De har blitt utrolig populære, i takt med at man har oppdaget hvilken stor, og fantastisk slekt dette er. Hvorfor kjøpe de vanlige røde og rosa når det finnes så mye nytt og spennende? Det finnes i dag pelargonier der blomstene ligner på tulipaner og fioler, epleblomster, stjerner, og eggeskallpioner. Sorter i nyanser av gyldenoransje, måneskinnsgult og lavendel, spreke og flerfargede.

Nostalgiske moteblomster

Gamle bortglemte favoritter er tilbake som nostalgiske moteblomster. Mormors elskede roseknopper og Mårbacka-pelargonier har blitt trendy må-ha planter. De livlige duftpelargoniene forfører på nytt med sine aromatiske blader som ved berøring dufter alt fra rose, peppermynte, frukt og sitron, til ulike krydder.

I velsorterte plantebutikker ser man ofte godbiter om våren. Tips og inspirasjon finnes også i massevis på pelargoniaselskapenes (som for eksempel Norsk Pelagoniumforening) og entusiastenes hjemmesider. En av mine pelargoniavenner hygger seg med å gjøre overraskende komposisjoner med ulike pelargonier. I hennes krukker stikker rosepelargonienes røde og hvite blomsterhoder opp blant effektfulle hvitkantede blader. Svartskimrende blomster gjør selskap med gammelrosa, og trendy knalloransje sorter lener seg frimodig mot intense fioler.

− Det er fristende å leke med pelargonier, sier Elisabeth. Vær modig, la fantasien flyte fritt, og følg dine innfall, da kan du forvente et fantastisk pelargoniaskuespill. Fra sommer til sen høst. Pelargonier er tøffe blomster. Ofte stråler de helt til frosten kommer.

29 mai 2013

Slik planter du roser i høst

Det er ikke for sent å plante velduftende og vakre roser i hagen.

4 urter med lang holdbarhet

Med fire friske urter i hagen kan du krydre et hvert måltid på beste vis. Du kan også dyrke dem inne!

Slik farger du roser

Dette fasinerende trikset gjør det mulig å farge hvite roser – ikke bare i én farge, men også flere nyanser på en gang.

Slik får du orden på hagen etter ferien

Trenger hagen din litt oppfriskning etter sommerferien? Vi viser deg hvordan du raskt får hagen din tilbake på sporet.

Trikset som alle hageeiere burde kunne

For deg som ikke er født med grønne fingre, er dette trikset genialt. Vi viser deg hvordan du får plantene i hagen til å vokse ordentlig!

Få valmuer til å holde lenger med en lighter

Valmuer i buketter er vanskelig. De dør raskt, men heldigvis finnes det smarte triks: Svi stilkene med en lighter, så holder de seg lenger.

Derfor bør du vanne plantene med isbiter

Vanner du plantene dine med isbiter, slipper du at de drukner i vann eller dør av tørst.

Slik lykkes du med oleander

Oleander er en av de plantene som gir din terrasse og hagestue et sydlandsk preg. Den er forførerisk fin, men også svært giftig.

Dette er sommerens blomstertrend

Sommerens store blomstertrend er å fylle med en romantisk blomsteregn. Vi viser deg hvordan du lager din egen blomstereng.

Disse kjerringrådene tar knekken på ugresset

Å bruke kjemikalier for å bli kvitt ugresset kan være skadelig for naturen. Med ild, vann, eddik og salt kan du selv fjerne ugresset billig og enkelt.

Gjør hagen til en fargerik oase

Farger er et fascinerende designelement i hagen. Jo mer "knall" farger, jo mer oppmerksomhet får du av naboer og insekter.

Har du noen av disse forbudte plantene i hagen din?

Fra og med i år er en rekke kjente planter forbudt å sette ut i hagen. Se hva du bør gjøre om du har noen av plantene i hagen din.

Slik får du en levende og vakker hage

Gjør hagen til en grønn oase med deilige summing fra insekter. Vi viser deg hvordan du gjør hagen bievennlig og samtidig "redder" verden.

Lag ditt eget minidrivhus av brusflasker

Dropp det store og dyre drivhuset. Med disse minidrivhusene av brusflasker, vil plantene dine stortrives.

Derfor lykkes du aldri med plantene i hagen

Du tror du har gjort alt riktig, men likevel ender du ikke opp med det blomsterbedet som du ønsket. Unngå disse åtte fellene og spar både tid og penger.