Vil du ha en frekk og litt annerledes komposisjon; bland oransje og rosa pelargoner! Foto: Sven-Gösta Johansson 1/11
Stemorsblomster gjør seg fint både i kasser og for å fylle ut tomrom i blomsterbed. Til høyre sam... Foto: Sven-Gösta Johansson 2/11
En ny lekker pelargontype med raffinerte striper; "Raspberry Ripple". Foto: Sven-Gösta Johansson 3/11
Sjarmerende "Mr Wren" passer fint i en gruppe sammen med andre pelargonsorter. Foto: Sven-Gösta Johansson 4/11
Her er en trendy stemorsblomst i varme solnedgangstoner og ensfarget midt. Foto: Sven-Gösta Johansson 5/11
Noen pelargonier har dekorative fargede blader, som denne som er brunbladet. Foto: Sven-Gösta Johansson 6/11
Den rosenknoppspelargonen ser virkelig ut som en samling av små, røde roseknopper. Foto: Sven-Gösta Johansson 7/11
Den klassiske engelske sorten "Lord Bute", til venstre, er verdensberømt for sin mørke purpurfarg... Foto: Sven-Gösta Johansson 8/11
De himmelsblå med mørkere midt er blant de vanligste stemorsblomstene. Foto: Sven-Gösta Johansson 9/11
Tulipanpelargonen "Red Pandora" ser ut som en minibukett med tulipaner. Foto: Sven-Gösta Johansson 10/11
Stemorsblomster kommer i alle mulige (og umulige!) fargekombinasjoner, som denne til høyre som er... Foto: Sven-Gösta Johansson 11/11

Stjerner fra vår til høst

Blomster og planter

Stemorsblomster står for vårglede. Pelargonier for sommerromantikk. Ingen hage uten dem! Det synes ihvertfall vi vår når det herlige utelivet setter i gang igjen.

Stemorsblomster og pelargonier er superstjernene i det enorme tilbudet av uteplanter som finnes. Egentlig trenger man ikke noe annet i sine krukker og balkongkasser gjennom hele sommersesongen. Man kan begynne med stemorsblomstene som tåler frost, allerede når snøen smelter. De blomstrer livlig til sommervarmen kommer.

Da er det tid for å sette ut pelargonier som blomstrer til frosten kommer. Stemorsblomster og pelargonier er prisverdige, lettstelte og finnes i mange lekre sorter og farger. Det er bare å velge og vrake!

Stemorsblomster tåler det meste

Når vinteren har sluppet taket drar jeg å handler stemorsblomster. De tåler opp til fem graders kulde. Hvis vinteren overrasker dem lukker de bare sine vakre øyne, bøyer blomsternakken og venter på mildere tider. I butikken går jeg rundt og ser på de ulike personlighetene i øynene. Ingen blomster er så sjelfulle som stemorsblomster. En rad med stemorsblomster, i en kasse under vinduskarmen, med ulike ansiktsuttrykk må jeg bare ha! De skal stå der og se på meg, leende, drømmende og fulle av livslyst, når jeg tusler inn på kjøkkenet for å drikke morgenkaffen. En god start på dagen!

Når varmen kommer for alvor er det tid for pelargonienes glamorøse sommershow. De har blitt utrolig populære, i takt med at man har oppdaget hvilken stor, og fantastisk slekt dette er. Hvorfor kjøpe de vanlige røde og rosa når det finnes så mye nytt og spennende? Det finnes i dag pelargonier der blomstene ligner på tulipaner og fioler, epleblomster, stjerner, og eggeskallpioner. Sorter i nyanser av gyldenoransje, måneskinnsgult og lavendel, spreke og flerfargede.

Nostalgiske moteblomster

Gamle bortglemte favoritter er tilbake som nostalgiske moteblomster. Mormors elskede roseknopper og Mårbacka-pelargonier har blitt trendy må-ha planter. De livlige duftpelargoniene forfører på nytt med sine aromatiske blader som ved berøring dufter alt fra rose, peppermynte, frukt og sitron, til ulike krydder.

I velsorterte plantebutikker ser man ofte godbiter om våren. Tips og inspirasjon finnes også i massevis på pelargoniaselskapenes (som for eksempel Norsk Pelagoniumforening) og entusiastenes hjemmesider. En av mine pelargoniavenner hygger seg med å gjøre overraskende komposisjoner med ulike pelargonier. I hennes krukker stikker rosepelargonienes røde og hvite blomsterhoder opp blant effektfulle hvitkantede blader. Svartskimrende blomster gjør selskap med gammelrosa, og trendy knalloransje sorter lener seg frimodig mot intense fioler.

− Det er fristende å leke med pelargonier, sier Elisabeth. Vær modig, la fantasien flyte fritt, og følg dine innfall, da kan du forvente et fantastisk pelargoniaskuespill. Fra sommer til sen høst. Pelargonier er tøffe blomster. Ofte stråler de helt til frosten kommer.

29 mai 2013

Slik overvintrer du stauder i krukker

Er du lei av å kjøpe nye planter til krukkene hvert år? Det er ikke noe problem å få både stauder, busker og trær til å overvintre i krukker – bare du...

Derfor er skjelettblomsten verdens vakreste blomst

Den blir kalt skjelettblomsten og er ikke særlig fargerik, men vent til du ser hva den kan gjøre...

9 allergivennlige blomster og planter til hagen

Forhindrer allergi deg å nyte hagen til det fulle? Her er 9 eksempler på allergivennlige planter og blomster til hagen.

Slik får du anemoner til å trives i vase

Anemoner, også kjent som symre, er en av vårens fineste blomster. Her får du gode tips til hvordan du får sarte anemoner til å trives i vase.

Dette er Norges giftigste planter

Alle disse plantene kan du dø av - og den skumleste av dem finnes det ingen motgift mot.

Gå i vinterdvale

Når høsten kommer, går hagen ned på sparebluss. Plantene har forberedt seg ved langsomt å visne eller ved å felle løvet.

Hagen i september

Å plukke og spise epler rett fra treet er en deilig hverdagsluksus. Mer kortreist kan ikke maten bli. Bak eplekaker og lag eplemos og chutney. Nyt de...

Slik er plantetrendene for våren og sommeren

Plantetrendene for vår og sommer 2012 består av to temaer, og har fått navnene Twilight Bloom og Vintage Bloom.

Huskeliste for høsthagen

Høsten er her, og det er tid for å forberede hagen på vinter – og vår! Her er huskelisten som hjelper deg å sette i stand høsthagen.

Nyttige nytelser er sommerens trend

Det skal være pent å se på, kunne spises og pyntes med. Sommerens trend er kjøkkenhage, frukt og bær.

Georginer til høsthagen

Vil du ha fargefest i hagen din, bør du satse på georginer – som ofte kan blomstre til langt utpå høsten. Her får du tips til hvordan!

Tulipaner og roser i vårhagen

Tulipaner og roser er noe hageentusiast Solfrid Cristina Kvernsveen er lidenskaplig opptatt av. Se Solfrids tips om roser og tulipaner.

Mine frøfavoritter

Hageeksperten Lisa Winnerlids favoritter. Denne gangen: Mine frøfavoritter!

Hagen i oktober

Frukt og bær er høstet, men fortsatt kan vi nyte hagens vakre mangfold. Nå er tiden til å gjøre noen små notater om hva som var vellykket og hva vi vil...

Vinterarbeid i hagen

Vinteren er den beste tiden å planlegge forandringer og nyplantninger i hagen. Snøen fungerer som et blankt ark, og lengselen etter våren kan fungere...