Bilde: Colourbox

Ta vare på hagens frukter

Blomster og planter

Ta vare på hagens frukter og bær og nyt godt av det når vinteren kommer.

Sensommeren er en fin tid for hageeiere med frukt og bær i hagen. Nå kan vi rusle ut blant busker og trær og plukke inn modne ripsbær, solbær, bringebær, stikkelsbær, kirsebær og moreller. Og om litt vil epler, pærer og plommer også stå modne. Det er som å ha et levende spiskammers rett utenfor døra.

Men sesongen er kort, og før du vet ordet av det, er bær og frukter borte og høsten står for dør. Da er det fint å ha tatt vare på hagens frukter og gjemt dem unna i fryser eller skap til mørkere tidere. Med frosne bær til smoothien eller hjemmelaget saft og syltetøy i skapet, kan du både få en god vitamininnsprøytning og en smak av sommer når gradestokken faller.

Frys dem
En god måte å ta vare på bærene er å fryse dem. Les om de ulike frysertypene her. Frosne bær kan du bruke i smoothies, lage sorbet av dem, bruke dem i hjemmelaget iskrem, de kan halvtines og serveres med is, brukes i muffins eller kaker, og mye mer. Frosne bær er dessuten smekkfulle av alle de gode næringsstoffene som vi finner i ferske bær.

- Antioksidantinnholdet i ferske hele bær og frosne hele bær er omtrent det samme. Hvis bærene ødelegges eller moses reduseres antioksidantinnholdet ganske for, har professor Rune Blomhoff ved Institutt for ernæringsforskning ved Universitetet i Oslo uttalt i et nettmøte med NRKs Schrödingers katt.

Syltetøy og frysetøy
Syltetøy er vel kanskje den mest klassiske måten å bevare hagens bær og frukter på. Lager du syltetøyet selv, vet du nøyaktig hvor mye sukker som befinner seg i produktet og du kan lage det etter din egen smak. Forsøk gjerne å blande ulike bærtyper fra hagen for ditt helt eget syltetøy. Husk at glassene som syltetøyet skal oppbevares i må være sterile og varme.

Det er også mulig å lage frysetøy. Da rører du bare sammen bær og sukker - en desiliter sukker til en liter bær er ofte nok - og fryser dem ned. Siden frystetøy ikke er kokt eller inneholder konserverende midler, holder det seg ikke lenge etter opptining. Frys det derfor ned i små porsjoner.

Saft og gele
Et glass hjemmelaget eplesaft eller ripsbærsaft kan bringe et hint av sommer til en ellers mørk og kald vinterdag. Det er også en ypperlig måte å få benyttet bær og frukter som ellers er blitt for modne til å brukes i for eksempel geler.

Safting kan du enten gjøre med vanlig koking av bær eller frukt i stor kjele og avrenning, eller du kan benytte deg av en saftkoker. Saftkokere er store kjeler i rustfritt stål i tre deler: en bærdel, en saftdel og en vanndel. Disse gir dampsaft, og safta er ferdig silt slik at du slipper å styre med avrenning gjennom sileklede. Saftkokere får du bl.a. kjøpt hos Jernia på denne tiden av året.

Etter bær eller frukt er saftet og eventuelt avsilt, kan du velge om du vil lage drikkesaft eller gelé av  den. Fremgangsmåtene er omtrent de samme, men sukkermengde og koketid varierer. Enkle, gode oppskrifter på både saft og gelé kan du finne i bøker som Safting og sylting fra CappelenDamm.

Tørking
Frukt og bær kan også tørkes. Tørking kan du enten gjøre i stekeovn ved lav varme eller du kan bruke et egnet tørkeapparat. Det får du bl.a. kjøpt fra Norsopp. Tørkede bær og frukter kan brukes i frokostblandingen, som sunt snacks eller i bakverk.

Så skal vi selvsagt heller ikke glemme å nyte frukt og bær nå mens de er ferske. Spis dem rett fra busken, server dem med vaniljesaus eller god, gammeldags eggedosis, eller bak en deilig pai fylt med kirsebær, rips eller epler og server paien lunken med ei kule iskrem ved siden av. 

Og synes du det er litt for mye å styre med sylting og safting og tørking og baking i løpet av noen få, korte sommerdager, er det ikke noe i veien for å fryse ned bær og frukter og ta igjen arbeidet med sylting og safting en regnværsdag du har bedre tid.

5 august 2009

Slik overvintrer du stauder i krukker

Er du lei av å kjøpe nye planter til krukkene hvert år? Det er ikke noe problem å få både stauder, busker og trær til å overvintre i krukker – bare du...

Derfor er skjelettblomsten verdens vakreste blomst

Den blir kalt skjelettblomsten og er ikke særlig fargerik, men vent til du ser hva den kan gjøre...

9 allergivennlige blomster og planter til hagen

Forhindrer allergi deg å nyte hagen til det fulle? Her er 9 eksempler på allergivennlige planter og blomster til hagen.

Slik får du anemoner til å trives i vase

Anemoner, også kjent som symre, er en av vårens fineste blomster. Her får du gode tips til hvordan du får sarte anemoner til å trives i vase.

Dette er Norges giftigste planter

Alle disse plantene kan du dø av - og den skumleste av dem finnes det ingen motgift mot.

Gå i vinterdvale

Når høsten kommer, går hagen ned på sparebluss. Plantene har forberedt seg ved langsomt å visne eller ved å felle løvet.

Hagen i september

Å plukke og spise epler rett fra treet er en deilig hverdagsluksus. Mer kortreist kan ikke maten bli. Bak eplekaker og lag eplemos og chutney. Nyt de...

Slik er plantetrendene for våren og sommeren

Plantetrendene for vår og sommer 2012 består av to temaer, og har fått navnene Twilight Bloom og Vintage Bloom.

Huskeliste for høsthagen

Høsten er her, og det er tid for å forberede hagen på vinter – og vår! Her er huskelisten som hjelper deg å sette i stand høsthagen.

Nyttige nytelser er sommerens trend

Det skal være pent å se på, kunne spises og pyntes med. Sommerens trend er kjøkkenhage, frukt og bær.

Georginer til høsthagen

Vil du ha fargefest i hagen din, bør du satse på georginer – som ofte kan blomstre til langt utpå høsten. Her får du tips til hvordan!

Tulipaner og roser i vårhagen

Tulipaner og roser er noe hageentusiast Solfrid Cristina Kvernsveen er lidenskaplig opptatt av. Se Solfrids tips om roser og tulipaner.

Mine frøfavoritter

Hageeksperten Lisa Winnerlids favoritter. Denne gangen: Mine frøfavoritter!

Hagen i oktober

Frukt og bær er høstet, men fortsatt kan vi nyte hagens vakre mangfold. Nå er tiden til å gjøre noen små notater om hva som var vellykket og hva vi vil...

Vinterarbeid i hagen

Vinteren er den beste tiden å planlegge forandringer og nyplantninger i hagen. Snøen fungerer som et blankt ark, og lengselen etter våren kan fungere...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no